2024-02-22 1079 瀏覽
餐廳主打和牛燒肉,選肉對得上其定價,但呢個索價會比較希望職員會幫我地燒肉,或者俾啲建議我地燒各款肉要留意既事項,再位於中環擺花船附近,地理位置唔算太方便,扣左少少分~🥢蘿蔔泡菜🍣海膽西冷牛肉卷滿足感爆曬棚🥰嫩紅既和牛刺身,軟綿綿無筋,配上新鮮既海膽,味道方面配搭得天衣無縫。濃郁既油脂同順滑既海膽完完全全無違和感!如果唔係顧及到荷包,真係想encore多幾件!🥢鹽醬厚切牛舌一碟三大件厚切牛舌👅嫩粉紅既肉肉砌成心狀,上面撒滿大量黑胡椒。燒既時候上下燒至微微焦香,再燒一燒內層至變色,入口外脆內軟,有咬口得黎又唔會過韌,筆墨形容唔到有幾幸福,第二啖就會感覺到肉汁爆發,再點小小檸檬汁,解膩又開胃🫶🏻🥢A5和牛稀少部分盛合350g員工係上菜前會逐一介紹每款適合配搭既醬汁,並且會俾一張部位圖記錄低我地會食到既部位,亦會清晰標示肉屬於赤身抑或霜降。和牛由上而下左而右分別係牛前胸肉同牛三角,牛肩胛,西冷,牛柳,臀肉同後腿肉。每款肉都好高質,個人比較偏好肉感紮實啲既部位,其中既臀腿肉味係口腔大爆發,雖然以薄切呈現,但肉汁一啲都唔輸蝕,入口結實無筋。牛柳都表現得毫不遜色,切得好厚身,入口出奇地嫩滑,雪花分布

🥢蘿蔔泡菜

🍣海膽西冷牛肉卷

🥢鹽醬厚切牛舌

🥢A5和牛稀少部分盛合350g
和牛由上而下左而右分別係牛前胸肉同牛三角,牛肩胛,西冷,牛柳,臀肉同後腿肉。每款肉都好高質,個人比較偏好肉感紮實啲既部位,其中既臀腿肉味係口腔大爆發,雖然以薄切呈現,但肉汁一啲都唔輸蝕,入口結實無筋。牛柳都表現得毫不遜色,切得好厚身,入口出奇地嫩滑,雪花分布平衡,唔會過於膩口。不得不提既係牛三角,每隻牛牛都只有兩塊,非常之珍貴,食落滿口充斥油脂味,食第一啖既時間好驚艷,之後就有小小飽足感🙈

🥢特選和牛赤身肉
赤身肉先用醬汁醃製過,再用火燒爆香,油香逼人,燒至五成熟入口即溶,唔需要過多咀嚼,口感一流!

🥢和牛崩沙腩
崩沙腩屬於比較稀少部位,即係我地通常稱呼既橫隔膜!肉色偏深紅既肉肉,牛脂份佈均勻,廚師先行用醬汁醃製過,燒完入口軟腍,而且肉味非常突出濃郁,質感又比其他部位來得細膩。

🥢柚子胡椒日本產雞腿
嫩滑既雞腿肉撒滿柚子同胡椒,味道帶微微辣口同清爽,雞腿🍗燒到皮脆肉嫩,口感好開胃。食左好多重味重油脂既和牛,中間黎一個清新既雞肉作為休場,消下滯。

🥢298冷麵
正正常常發揮既水冷麵,上面放左兩塊烚牛脷,韓式泡菜,一粒水煮蛋同紫菜作為配料,冷麵汁味道帶些微酸,食落都幾清新,冷麵份量大份啲會更好!

🥢粟米芝士煎餅

📍298 Nikuya Room