🔥🌶️ 【葵廣隱藏神級美食】辣到口窒窒!32蚊食到舔盒底嘅地獄辣章魚燒! 🐙💥返工放工必經之地,竟然俾我喺葵涌廣場搵到呢盒「靚到唔捨得食」嘅章魚燒!脆、嫩、辣、鮮一次過滿足,食完真係有衝動即刻返去再排隊!打開盒蓋嗰下,香到我即刻投降——腳趾尾都感受到。金黃色章魚燒鋪滿紅卜卜特調辣醬,面頭飄住熱氣中跳舞嘅柴魚片。隔離大眼仔章魚公仔同我對望:「今次你賺到盡啦!」第一啖:脆到咔咔聲,係香港街頭最正嘅脆!「咔——」呢聲脆響,隔兩條街都聽到!外皮烤到焦脆過新鮮薯片,咬開仲帶少少鑊氣,完全唔係平時嗰啲「軟棉棉麵糊球」。呢啖脆,直接秒殺我之前食過嘅全部章魚燒!第二啖:爆汁+大粒章魚,先係港人最鍾意嘅實在感!穿過脆殼,綿密嘅粉漿同辣醬一齊「爆」入口——重點係個章魚!大粒到幾乎塞滿成粒章魚燒,Q彈鮮甜,唔係碎渣應酬你,係真材實料嘅「章魚主角」。每一啖都食到章魚嘅存在感,呢個先係靈魂所在!第三啖:地獄辣?其實係香辣到停唔到口!話就話「地獄辣」,但唔係死辣到你喉嚨痛嗰種。呢種辣係帶蒜香同乾椒香氣,辣到口窒窒但好惹味,越食越想食,連手指上嘅醬都唔捨得抹!醬汁包住脆皮同章魚,越嚼越香,最後盒底啲醬都用章魚燒掃晒,

第一啖:脆到咔咔聲,係香港街頭最正嘅脆!

第二啖:爆汁+大粒章魚,先係港人最鍾意嘅實在感!

第三啖:地獄辣?其實係香辣到停唔到口!
話就話「地獄辣」,但唔係死辣到你喉嚨痛嗰種。呢種辣係帶蒜香同乾椒香氣,辣到口窒窒但好惹味,越食越想食,連手指上嘅醬都唔捨得抹!醬汁包住脆皮同章魚,越嚼越香,最後盒底啲醬都用章魚燒掃晒,根本唔夠喉!

總結:32蚊嘅快樂,香港街頭最抵嘅治癒!
本來諗住求其買盒墊下肚,點知食完企喺檔口前回味咗十分鐘,朋友叫我都聽唔到!呢種脆、嫩、辣、鮮,真係好似喺味蕾放咗場煙花!葵廣章魚燒頂流,「極尚」真係冇得輸!下次放工我一定再嚟掃貨——呢間店,我已經鎖死!

——一個被辣到口窒窒但仲想追加嘅香港吃貨
地獄辣辣章魚燒
2025-07-29
8 分鐘 (堂食)
地獄辣辣章魚燒