餐廳: Maison ES
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-09-02 164 瀏覽
💖 Maison ES (灣仔)✨灣仔電氣街1號恆德大廈UG樓B號舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️一年前週年紀念你同我求婚💍,一年後我地就黎做人爸爸媽媽,希望以後週年仲有機會偷走出嚟二人世界啦😚。今日黎呢間餐廳係我睇新聞女王的陣見到然後揾左好耐嘅餐廳😆,原來老公朋友之前係到擺婚宴,佢話幾好食,所以今日就黎左啦🥳-Suggestions du Personnel🍽️ $780Staff Picks Four-course Dégustation Experience職員真係非常之好🙏🏻見我大肚主動拎咕𠱸比我,等我坐得舒服啲🥰,另外仲將Wellcome Drinks轉左無酒精果汁🫶🏻,酸甜莓果汁🍹,好開胃🤤。另外仲有幾道生食嘅菜式都都幫我轉左熟食🤝🏻。▫️Aperitif🥂Saint Louis Blane de Blancs Brut, N.V.老公就照飲呢個甜甜地又易入口嘅香檳,同時職員會上埋法式麵包🥖比我地,上到枱仲熱辣辣😳。唔夠食仲可以refill🤓▫️l'entrée Cuttlefish Noodles🦑salmon roe | puffed dried shrimps | li

💖 Maison ES (灣仔)
✨灣仔電氣街1號恆德大廈UG樓B號舖

▫️Aperitif🥂

salmon roe | puffed dried shrimps | lime bubbles | laksa espuma
職員好細心,幫我將三文魚籽另上,怕我唔食得太多🫡。呢一道菜式係一道好驚艷到我嘅菜🤭,主廚將墨魚切成麵條狀,食落口雖然煙韌但完全唔難咬開👍🏻,另外配用麻辣醬&喇沙汁打至泡沫狀態🫧,再加上蝦乾粒同微酸嘅柚子蓉,入口味道鹹香得黎帶少少辣同酸🤏🏻,味道層次同口感都好豐富😌。On Top就配埋鮮三文魚籽🍣令到墨魚麵鮮味更特出🥰

▫️The "Tartare"🥙
oscietra | quail egg | mala emulsion | flaxseed rice cracker
先講吓佢嘅賣相係由牛骨盛載著牛肉他他同半熟鵪鶉蛋及魚子醬🖤,賣相勁吸引🤩,係餐廳嘅signature‼️老公表示大廚選用嘅係A4鹿兒島和牛肋骨嘅第四節,真係幾唔錯👍🏻。油香重得黎又嫩滑😋。再配上亞麻籽脆餅一齊食就唔會因為牛油太勁而覺得膩另外老公都幾鍾意佢加左麻辣醬,中日西合壁嘅配搭好特別,睇得出好用心去研究🧐。

▫️Soup du Jour🍲
Lobster | Matsuba crabmeat
食完怕牛肉他他對於我嚟講太過生,所以就安排咗將呢一套菜式轉成是日餐湯俾我嘗試😝,好好彩我今日飲到嘅係龍蝦湯🦞,入邊仲加咗松葉蟹肉🦀。好Creamy好好味🤤

▫️Silver Pomfret
cockles | fermented black bean purée l
sweet garlic purée | scallion foam I sweet-soy beurre blanc
呢一道香煎銀䱽魚都係我幾鍾意嘅菜式🫶🏻,初頭青職員介紹餐牌嘅時候佢形容為好似食緊西式嘅豆豉蒸魚咁😆,令我好好奇,所以叫左🤫~首先賣相完全唔似🤪,魚皮上面鋪滿法國蜆肉&少量豆豉醬。旁邊就有用青蔥打製而成嘅泡沫🫧,真係淡淡葱香✌🏻黃色個啲就係用法式牛油、日本甜醬油仲有少少蒜製成嘅醬汁嚟嘅💁🏻‍♀️。個魚好滑,完全唔似豆豉鯪魚入邊嘅鯪魚🤣,上面加埋細細粒嘅法國蜆肉更加鮮美。成個菜式味道層次真係超級豐富‼️有豆豉味,又有青蔥味,又有蒜蓉牛油味😚。好食到清左碟🤩

▫️French Quail
-DF. shaoxing wine-infused quail roulade | crispy lollipops I brussel sprouts | red date purée | vin jaune quail jus
呢道菜係2食🤭,一次過可以食到兩種口味嘅鵪鶉,感覺好似賺咗🤩。職員建議先食用紹興酒慢煮嘅鵪鶉先,因為肉質較腍,味道較清🤫。我食落口覺得好似平時醃肉時候嗰浸味咁,的確係幾好食🤤。旁邊就仲有炸鵪鶉髀🍗,呢一個就適宜配搭旁邊嘅紅棗醬汁一同食用😻,食落去酸酸甜甜,即時減少咗油膩嘅感覺🤜🏻🤛🏻

▫️Dessert du Jour
是日甜品係白蘭地朱古力mousee🍫,面頭仲有少量雜果做點綴,旁邊嘅熱情果雪葩酸味較重~整體嚟講味道唔會太甜,難怪老公都話好食啦😽

▫️Fresh Seasonal Fruits
我就揀咗水果拼盤,分別有我而家最適合食嘅去胎毒西瓜🍉、爽甜哈密瓜🍈同埋我最鍾意嘅菠蘿🍍。

最後佢哋仲送上伯爵茶口味嘅馬德蓮俾我哋🧁,我諗應該係啱啱焗起嘅!食落口仲係暖暖地,旁邊仲有少少脆🤤,茶香味都好濃郁。

想繼續睇我分享唔同嘅嘢就𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮 @gladysmamalife
如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
2024-08-29
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日