2016-07-19 2885 瀏覽
有時食肉食得多,都想食得清淡d,又唔想清淡到食沙律冇d新意,於是素菜就係個好好嘅選擇,媽媽又鐘意。印象中只係記得幾年前Mira Mall有間素菜係整成魚生壽司咁好特別味道又唔錯,但冇人記得名,喺Mira Mall附近行街嘅我哋就碰碰運氣踩上去睇下間餐廳仲喺唔喺度。好運地,餐廳仲喺度,而且六點去到仲唔洗等位,正!入到餐廳,有d似半茶樓半茶餐廳嘅感覺,不過不失。一坐低,員工就開始介紹今日嘅Special,服務態度相當唔錯。上菜啦~一人一盅椰皇湯,湯入面放有淮山、杞子、桂圓同素肉等等,素肉嘅樣同味道都真係幾可亂真,我哋三個一度以為素食餐廳入面可能有部分菜係用真肉。論返湯嘅味道,幾乎同酒樓嘅椰皇盅係一樣味道,啖啖濃郁嘅湯帶住一絲絲清甜嘅椰子味,飲落去好舒服。米紙卷入面係飯包住一塊大大嘅生菜同不知名嘅素肉,上面淋上酸口沙律醬,越食越肚餓。然後我哋真係全程食飯都喺度諗緊究竟係咪真係食素菜。好難捉摸呀!豆苖新鮮(是用用機菜嗎?),加上蒜泥炒,簡簡單單已經非常好味,成碟好快清晒!而芋頭魚似乎係媽媽食素時必點嘅一道菜,對於超鐘意芋頭嘅我嚟講,芋頭味香濃,美中不足係炸得未係好夠脆,可以改進改進!今次嚟都想
椰皇湯
,我哋三個一度以為素食餐廳入面可能有部分菜係用真肉
米紙卷
炒豆苗、芋頭魚

今次嚟都想order素菜壽司,但係晚市價錢單叫好似太貴,午市Lunch Set好似更抵食,錫住媽媽荷包今次冇叫到,下次等我午市時再去試試記憶中素魚生好像真魚生嗰種奇妙味道先~
2016-07-19
米紙卷