2020-03-15
作為堅毅嘅香港人,不管什麼金融風暴,肺炎疫症也得要克服面對,開心或是不開心,地球還是在轉,既然日子總要過,我當然選擇好好過位處黃埔花園內嘅海逸君綽酒店,海旁景緻一望無際,曾經到過這兒嘅西餐廳,今次更上一層樓,到酒店二樓嘅《海雲天》吃中餐🥢🍚《海雲天》名付其實,黃昏時分,海天一色特別迷人,有靚景原來仲有靚價,[蟹之約會]套餐包括八道菜式,以蟹做主題,$698.-做緊買一送一,啱晒我地兩口子🤩🤩🤩除了自選靚茶,更奉上金銀花清熱甜茶,碗筷更加經過高溫消毒,服務非常貼心💕海雲天三小碟:叉燒鬆化,齋雞粒煙靭入味,青瓜冰涼舒暢全都是我愛吃的,望著靚景,慢慢歎,慢慢食超寫意呀🥢蟹之約會由芝士焗蟹蓋開始,西式嘅做法,芝士嘅份量恰到好處,太多就搶去蟹肉嘅鮮味,茶匙一口接一口,芝士香味撲鼻,啖啖蟹肉精華,軟綿綿的非常滋味蟹肉燕窩羹清甜無比,蟹肉.燕窩都滑嘟嘟的,美味又養顏💯白滑的何止蟹肉燕窩羹,紅梅雪地先蟹鉗,味道跟菜名一樣美好,一口吃了最肥美嘅部份,蟹汁滲進恍似雪地嘅蒸蛋白上,可想像得到的幸福💕廚師非常有辦法,一隻蟹可以用多種方法演繹,蟹之約會嘅主打用了星洲胡椒蟹嘅做法,食得全蟹當然手口並用,甜甜蜜糖味
蟹肉燕窩羹清甜無比,蟹肉.燕窩都滑嘟嘟
的,美味又養顏💯
廚師非常有辦法,一隻蟹可以用多種方法演繹,蟹之約會嘅主打用了星洲胡椒蟹嘅做法,食得全蟹當然手口並用,甜甜蜜糖味掛上胡椒蟹,惹味誘人嘅味道,好吃得手指也幾乎啜掉,食材新鮮更加毋庸置疑⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
蟹之製作巧手精緻,再來一碗蟹肉燴伊麵,雞油花雕溶入伊麵,甘香濃郁、不油不膩,多配一隻蟹肉灌湯餃,濕潤小點孖住食,既美味又裹腹,真心讚賞👏👏👏
放眼是遼闊嘅海景,唊著杏香豐盈嘅蛋白杏仁茶,認真寫意,如此高質嘅酒店餐飲,人均消費只需400多元,我倒覺得賺的是我們呢🤪