早前同朋友邀請我嚟到尖沙咀呢間幾特別啲Cafe食生日飯,佢聲稱可以響草地上食飯幾得意,攪到我幾期待,多謝朋友先😁去到發現原來空間唔大,真正有草嘅空間不大,剩係得三張枱,而且佢嘅草係假草😅摸上去同埋坐上去都係好假嗰種,坐得又唔算好舒服,同我想像中嘅有啲出入🙄我以為全間鋪頭都係舖滿草添。不過好在佢啲嘢食都唔錯,第一次幫襯,我哋當然要點佢嘅入門級,你網上好多人點去嘅車仔飯($138),我哋都點一份啦!佢有好多種配搭可以選擇,肉類豆類同埋糙米飯,我哋最後揀咗雞肉配番茄粟米法邊豆同埋南瓜糙米飯。其實佢整個餐都係非常之健康,我覺得有啲似嗰啲減肥餐😂,不過雞肉係好味嘅似慢煮雞胸,其他嘅食材都算新鮮同埋盡量保持原汁原味,配上柚子油醋,感覺清新,不過$138/份我哋就覺得賣得貴左少少喎🙄63度溫泉蛋卡邦尼意粉($88)就真係唔錯,佢用上我最喜愛嘅扁意粉,意粉煮得啱啱好硬度適中,佢嘅溫泉蛋汁和醬汁好完美咁樣結合,好均勻咁沾上每一條意粉!加上火腿和小蘑菇,整體味道亦很好,我幾推薦這道意👍我們再點一個小食鮮茄蓉芝士焗肉丸($66)呢個有驚喜啵,肉丸上面鋪左鮮茄蓉芝士再去焗,香濃得來好滋味,佢啲肉丸一開始我哋e

我們再點一個小食鮮茄蓉芝士焗肉丸($66)呢個有驚喜啵,肉丸上面鋪左鮮茄蓉芝士再去焗,香濃得來好滋味,佢啲肉丸一開始我哋expect好似IKEA嗰啲細細粒,點知佢係大大粒好似乒乓波咁有五粒,而且覺得又唔會好乾!幾好味喎👍😆
另外佢嘅紫薯鮮奶幾正!紫薯味幾香甜唔假!
拿破崙蛋糕中間勁多吉士醬,真係我最愛,抗拒唔到啊,咳都要食😝😝
整體來講呢間cafe嘅食物質素係幾好, 食物都相當有誠意,係啲假草令我有少少失望🤔。小小題外話,同場隔離兩張草地嘅枱比一班好嘈嘅女人霸占左,佢哋講嘢真係好大好大好大聲,有啲大煞風景,本身佢另一個賣點就係冇限時任坐,我哋仲諗住慢慢傾,我哋真係比嗰班女人嘈到想快啲食完快啲走😣,不過唔關呢間cafe事😟
店名:草民
環境🏝:8/10