2020-01-09 29 瀏覽
濠客《將豪氣獻給客人》近日天氣回暖,想打邊爐又覺太熱,不如試試元朗一間新開嘅蒸氣海鮮吧。濠客似是家庭小店,格局雖小,但每枱空間甚大,倒也坐得舒適自在,枱旁放一個架子,方便擺放一碟碟新鮮海鮮。濠客有唔同海鮮套餐,今次先每人要個黃金套餐試試,驟眼看已覺種類頗多,吸引!等待上菜期間,店員會拎辣椒同蒜比客人添加,亦會先擺放粥底,仲會問你要唔要加入南瓜同粟米,好貼心嘅服務。新鮮海鮮好快就送上,打頭陣嘅係龍蝦,完全唔需要動手同思考,店員會自動幫放上蒸爐同計時,估唔會龍蝦新鮮到仲會係架上郁動,即時拎手機出嚟影吓相,旁邊店員一邊笑一邊耐心等候我影完再冚蓋,一啲都無唔耐煩,果然喺小店嘅人情味。計時器一響起,店員就會過嚟開蓋,提示客人可以進食,用店家提供嘅濕紙巾抹抹手就立即開動了!龍蝦上手超熱,一時之間無從下手,需要稍等一下再用工具輔助進食,心急又嗜辣嘅我即刻將龍蝦肉沾上剛才調配好嘅辣椒豉油進食,肉質爽口彈牙,口感無敵!突然諗到食海鮮應該食其鮮味,下一啖試試唔沾醬料,發覺剛剛自己實在太錯,因為龍蝦本來就非常鮮甜,清蒸方式將原汁原味鎖住,新鮮海鮮唔洗任何醬料已經好好味了😋喺我哋雙手食緊龍蝦嘅同時,遊走嘅店員
濠客
《將豪氣獻給客人》

喺我哋雙手食緊龍蝦嘅同時,遊走嘅店員亦非常勤快,見我哋蒸盤已經空空如也,立即為我地放上下一轉食物再計時,成餐飯都有店員協助,一啲都唔洗驚海鮮會蒸過頭!

成個套餐包括好多唔同種類嘅海鮮,除左龍蝦以外,鮑魚同奄仔蟹亦一流。鮑魚可以有咁大隻已經令我驚訝,彈牙新鮮亦不在話下,值得盛讚嘅係店家一早處理好鮑魚嘅內臟,一拮起就可以一啖放入口中大快朵頤😙另外適逢奄仔仲係當造時期,不時不食,蟹膏甘香無比,本來嘅海水鹹香更能帶到另一層次,正!蟹肉結實又有蟹味,蟹殼薄而易碎,大肉鉗輕鬆食到😋

食哂所有海鮮終於到重頭戲了,就喺底下嗰煲吸收日月精華嘅海鮮粥!一入口就知一啲味精都無,有嘅只係海水鮮味,加埋瑤柱同菜甫調味,已經好足夠了,不過本人比較重口味,都係加左啲鹽,味道更充足!食海鮮食到奄仔蟹時已覺半飽,點知呢鍋粥咁多,兩個人每人食兩碗都仲有得打包,呢餐真係滿足到不得了🥰