依間車仔麵店可以話係紅磡區名物,每次去紅館睇演唱會前必食!即使係平日都非常多人,要預鬆啲時間去排隊。鋪頭有唔少規矩要守,睇下店內外貼左唔少告示就知,雖然感覺有啲串(有個性啦),但食物絕對大份夾抵食,湯底同幾個配料同小食都好出色,串得起嘅😝👍🏻🍅🍜 特濃蕃茄薯仔湯蒙麵 $𝟚𝟜 (𝟡/𝟙𝟘)依間最出名蕃茄薯仔湯,薯仔煲到入晒味,個湯好濃郁好清甜,有媽媽煲嘅感覺。自家製嘅蒙麵有少少似幼身啲嘅烏冬,但更加有咬口。🍲 花甲 $𝟛𝟠 (𝟙𝟘/𝟙𝟘)每次來必點,花甲肉嫩又鮮甜,而且完全無沙。份量好多,建議可以兩人share一份,依個價錢抵到爛!🍢 招牌蜜汁叉燒串 $𝟜𝟚/𝟚 (𝟙𝟘/𝟙𝟘)叉燒即叫即整,一來到會比size嚇親,因為真係好大串。燒得剛剛好,又熱辣辣又啖啖肉,一人一串好滿足!🥟 韮菜餃 $𝟙𝟜 (𝟡/𝟙𝟘)餃皮薄餡靚,唯一美中不足係每份得兩隻,有啲唔夠喉!🦑 辣味魷魚 $𝟙𝟞 (𝟟/𝟙𝟘)魷魚另上,非常入味,但個人認為辣左少少,如果唔食得辣建議唔好挑戰。🥚 溏心滷蛋 $𝟙𝟜 (𝟡/𝟙𝟘)最特別之處係用鴨蛋做,蛋味濃郁又大隻!🍡 陳皮魚蛋 $𝟙𝟙 (𝟟/𝟙𝟘)好食同陳皮味濃,不過由於店舖必

🍅🍜 特濃蕃茄薯仔湯蒙麵 $𝟚𝟜 (𝟡/𝟙𝟘)
🍲 花甲 $𝟛𝟠 (𝟙𝟘/𝟙𝟘)
花甲
🍢 招牌蜜汁叉燒串 $𝟜𝟚/𝟚 (𝟙𝟘/𝟙𝟘)
招牌蜜汁叉燒串
🥟 韮菜餃 $𝟙𝟜 (𝟡/𝟙𝟘)
餃皮薄餡靚,唯一美中不足係每份得兩隻,有啲唔夠喉!

🦑 辣味魷魚 $𝟙𝟞 (𝟟/𝟙𝟘)

🥚 溏心滷蛋 $𝟙𝟜 (𝟡/𝟙𝟘)
最特別之處係用鴨蛋做,蛋味濃郁又大隻!

🍡 陳皮魚蛋 $𝟙𝟙 (𝟟/𝟙𝟘)
好食同陳皮味濃,不過由於店舖必食嘅特色小食好多,份量又大,相較之下魚蛋唔係必點。

🐥 麻辣烤雞翼 $𝟚𝟠/𝟛 (𝟞/𝟙𝟘)
相比其他特色小食較一般,建議留肚食其他。
2022-12-16
花甲