上星期表姐一家大細從澳洲 返香港過聖誕,我有好幾年冇見過表姐,表姐夫係澳洲人,所以我特登帶佢嚟呢一間北京菜館食晚飯,坐落喺尖沙咀地段,望海環境舒適,侍應生們彬彬有禮,咪以為價錢會好貴,以個地點環境和食物來比較,價錢都好合理。有大廚現場展示他完美的刀工,即場奉上給客人享用。原隻烤鴨八寶盒$598一套,藍莓醬,芥茉漿,甜面醬,洋蔥條,黃瓜條,沖條,跳跳糖,山楂條,薄餅一份。當烤鴨上枱時,員工細心地為客人介紹八種醬料配合怎樣進食,除了慣常的食法外,大廚研製了新的醬料配食,如藍莓醬配跳跳糖,真係另一番風味,原本已經一隻有質素出色嘅烤鴨,再提升多種層次,令客人多重享受。蜜汁脆芋絲$58 外邊卜卜脆,甜蜜蜜,內裏芋絲夠粉又琳甜,非常香口。乾隆白菜$68 聽個名已經威名遠播,香濃麻醬配合秘製醬料,香滑無比,白菜又冧甜。山藥燕窩羹$98 名貴嘅食材,烹調仔細,整個燕窩羹,滑捋捋,芳香撲鼻,女孩子食就最啱,滋潤養顏。蝦湯海皇泡飯$98 湯底鮮蝦味非凡,飲得出要用頗多時間餚製出來,海鮮食材都唔少,整個泡飯一流配搭,絕對超值。潮式蠔仔泡飯$88 另一個蠔仔泡飯不遑多讓,湯底同樣出色,味濃且甜,蠔仔肉好鮮味,

原隻烤鴨八寶盒$598一套

蜜汁脆芋絲$58
外邊卜卜脆,甜蜜蜜,內裏芋絲夠粉又琳甜,非常香口。

乾隆白菜$68

山藥燕窩羹$98

蝦湯海皇泡飯$98

潮式蠔仔泡飯$88
另一個蠔仔泡飯不遑多讓,湯底同樣出色,味濃且甜,蠔仔肉好鮮味,其他配料都好夾。

酸汁肥牛$98
呢個真係冇得輸,肥牛肉冧冧,牛味香濃,肉汁豐富,特選新鮮蕃茄,味道清香潤甜,配合自家調製醬料,酸酸甜甜混合香濃肉汁,非常開胃。

羲和小肉餅$36$4件
自家出品,手工幼細,味道可口。

楊枝甘露
甜品做得好精緻,夠滑溜,混和新鮮水果香,滋潤又清甜。

芝麻香餅$36$4件
鬆脆香口,一層層嘅脆片組合而成,芝麻香濃,好食到不得了。

呢一個晚餐表姐和表姐夫都極之欣賞,我都好滿意,不負眾望。