2016-10-06 3330 瀏覽
因為考試,沉寂了半個多月,無得出去好野的心情是如何的枯燥,其他人未必懂,但當時人就深深體會。終於放監,急不及待約好友去食餐好!!相約銅鑼灣食好西。餐廳唔算近地鐵站,出左地鐵站要行大概5分鐘到恩平道果嗰邊,係Cubus的10樓。Cubus成幢大廈都係餐廳,選擇都唔少,中日韓菜都有,要識食之人先識揾到呢度。朋友話今次食呢間TOWN,係米芝蓮推介餐廳,絕對值得一試~搭上去10樓,一出見到Bar枱區,掛滿高腳酒杯,櫃入面亦放滿不同的紅白酒。侍應帶我地入去入面坐低,環境唔算大,但有情調,昏黃的燈光配上啡色調的裝修,高雅得黎又不失簡潔,幾浪漫。一邊係落地玻璃,出面雖然係地盤景,但夜晚卻仍然燈火通明,望出去很有變型金剛場景的味道。成個格局的combination就是頗具玩味。餐飲先上,朋友點了紅酒好送肉,我就點了蘋果汁。想不到蘋果汁是現搾的,酸味唔強,但好鮮甜。朋友的紅酒也很易入口。麵包上枱仍是熱的,外皮好脆,但入面好鬆軟。有蕃茄包、法式小圓包和核桃提子包,相信係餐廳自家出品。枱上放有橄欖油可以伴麵包食,但因為新鮮,所以唔點橄欖油,單純咁食都好好味。照法國餐的慣例,麵包是可以無限添加,但為了留肚,我

枱上放有橄欖油可以伴麵包食,但因為新鮮,所以唔點橄欖油,單純咁食都好好味。照法國餐的慣例,麵包是可以無限添加,但為了留肚,我們還是忍口。
 Set dinner並無餐湯,第一道前菜我地選左生牛肉他他,伴烤麵包上。麵包是薄而且香脆的那種。生牛肉上面有鵪鶉蛋,而且鋪有小花,賣相可愛。灑上少許檸檬汁及脆米於他他上,以麵包伴食,食法有啲似平時食吞拿魚配餅乾,但牛肉他他就比前者juicy,呢種食法,令原本唔太好生牛肉的我都接受到,幾好。

另一款前菜帶子是主角。北海道帶子切成薄片配上蔬果粒,紅紅黃黃綠綠的,顏色繽紛,味道酸酸甜甜,感覺清新又輕怡。
接住係西班牙煙燻羊肋骨,蓋住上枱,拎開蓋一刻煙霧彌漫,濃烈的木香飄送。燒烤醬的惹味配上烤得軟稔的肋骨,十分合襯,加淡淡煙燻木香,是嗅覺也是味蕾的一種享受。

另外的夏威夷棕櫚樹芯,淹沒在意大利水牛芝士、紅菜頭、無花果之中。吃肉之餘又來了一點小清新,第一次食樹芯,想不到口感係咁爽脆。

到了主菜部份,因為大家都好羊及牛,所以我們選了All About Lamb及Rib Eye Cap。先講羊肉,無甚羶味,醬汁滲著白楜椒香,也有杏乾及小菜頭伴碟,再插上黃色及紫色小花,賣相已經好靚,而且羊肉煮得好嫩,無筋,好好食。

至於Rib Eye Cap其實是牛肋眼扒中間的油花外頭的的一層嫩肉,所以油脂好夠,食落口油脂四溢,但毫無肥膩感。本身有矮瓜汁及牛骨髓作為伴菜醬汁,但因為牛肉本身牛味充足,柔嫩多汁,所以汁料都成了次要。我們都覺得主菜做得頗出色,因為不論羊肉及牛肉都做得滑嫩,而且肉質仍然keep到juicy。

到了尾聲的甜品,選了輕怡的雪糕及雪葩。雲呢嗱雪糕好creamy,奶味重,好香,配上煮得軟稔的桃駁李及花生脆脆。而雪葩質地就好輕身,配上無花果及紅莓,酸酸咪咪,好開胃,食完感覺好清新。
甜品並不花巧,但是配搭很健康,而且因為set dinner共提供了2款前菜,我地總共食左4款不同的前菜,再加主菜和甜品,感覺食物多款式,一餐飯試左好多唔同食物,好滿足。

成餐飯食左大概2個鐘,係一個寧靜的環境下,與佳餚度過了blue Monday,想靜靜地同朋友食餐好dd,呢度係唔錯的選擇,推介。
2016-09-19