2022-08-10
成日去銅鑼灣都去希雲街搵野食 今次就試下喺𝐑𝐞𝐝 𝐨𝐛𝐣𝐞𝐜𝐭隔黎間拉麵店 入到去見到有張好大既𝐩𝐨𝐬𝐭𝐞𝐫寫住佢地既黑醬油拉麵連續五年拎咗東京拉麵𝐬𝐡𝐨𝐰既冠軍 就決定叫黎試下(´ސު`) ✿ 冠軍黑醬油拉麵 $𝟖𝟓(標準) $𝟗𝟓(大滿足)好肚餓所以叫咗個大滿足版本!!呢個黑醬油湯底唔會太鹹 反而有幾濃郁既黑蒜香拉麵既湯底有得揀清淡/原味 如果怕膩怕鹹既話可以試下清淡版本 我自己就覺得原味都𝐨𝐤唔會覺得太鹹呢度選用咗直身偏粗身既拉麵 口感幾煙韌掛湯能力亦都唔錯叉燒係偏瘦既 我自己就幾鐘意~✿ 富山灣白鹽蝦拉麵 $𝟖𝟓(標準) $𝟗𝟓(大滿足)兩碗拉麵相比之下我比較鐘意呢個鹽味蝦湯拉麵本身我個人都偏好蝦湯底既拉麵 尤其係一幻同大丸既蝦湯拉麵真係好正⚗︎·̫⚗︎呢度既鹽味蝦湯相對偏向鮮甜 而一幻/大丸既蝦湯就比較重鹹香呢個拉麵既湯底幾清新 飲多幾啖湯都唔會覺得膩(。•ᴗ-)_ ✿ 串燒雞軟骨 $𝟑𝟖雞軟骨燒得好脆身 上面落咗唔少胡椒鹽 好惹味✿ 富山雞翼 $𝟒𝟖雞翼煎到金黃色 調味有啲似日式燒汁咁帶微微既甜味 上面再落咗啲芝麻粒 咬開雞翼入面仲有肉汁流出黎好𝐣𝐮𝐢𝐜𝐲~✿ 凍鮮泡蜂蜜綠茶
✿ 冠軍黑醬油拉麵 $𝟖𝟓(標準) $𝟗𝟓(大滿足)
好肚餓所以叫咗個大滿足版本!!
呢個黑醬油湯底唔會太鹹 反而有幾濃郁既黑蒜香
我自己就覺得原味都𝐨𝐤唔會覺得太鹹
呢度選用咗直身偏粗身既拉麵
口感幾煙韌掛湯能力亦都唔錯
叉燒係偏瘦既 我自己就幾鐘意~
✿ 富山灣白鹽蝦拉麵 $𝟖𝟓(標準) $𝟗𝟓(大滿足)
兩碗拉麵相比之下我比較鐘意呢個鹽味蝦湯拉麵
本身我個人都偏好蝦湯底既拉麵
尤其係一幻同大丸既蝦湯拉麵真係好正⚗︎·̫⚗︎
呢度既鹽味蝦湯相對偏向鮮甜 而一幻/大丸既蝦湯就比較重鹹香
呢個拉麵既湯底幾清新 飲多幾啖湯都唔會覺得膩(。•ᴗ-)_
✿ 串燒雞軟骨 $𝟑𝟖
雞軟骨燒得好脆身 上面落咗唔少胡椒鹽 好惹味
✿ 富山雞翼 $𝟒𝟖
✿ 凍鮮泡蜂蜜綠茶 $𝟏𝟓
配合返𝐦𝐞𝐥𝐨𝐝𝐲主題 呢杯蜂蜜綠茶用咗個士多啤梨杯裝住
蜂蜜味幾重 但對我黎講就甜咗少少
食食下拉麵飲返啖冰凍既蜂蜜綠茶都幾解渴
宜家仲有優惠 兩個或者四個人黎會送沖繩入口既豬軟骨或者布甸 都幾抵食~
*゚⌖˚˖* 評分𝐫𝐚𝐭𝐢𝐧𝐠 ˖*⌖˚◌ *゚
👅美味值:♥♥♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡♡