2024-04-02 375 瀏覽
假期大西北大遊玩最後一站就係呢間小菜館,為嘅就係佢嘅燒鵝。如果訂位時訂埋,聽講師傅會預返時間燒,等你黎到就差唔多燒好,所以會好食啲。呢隻燒鵝燒得好香,外皮微脆,肉質有彈性而且都夠林,鵝肉有一陣外來嘅香味,微微嘅散發著,上枱時熱辣辣。粟米魚肚羹好多魚肚好足料,不過輕輕鹹咗少少。脆炸牛筋腩味道唔錯,口感都幾好,特別係牛筋嗰個位。椒鹽鮮魷都整得幾好食,炸漿夠薄,魷魚嘅肉質都唔錯。最後當然要食返碟菜啦,都幾新鮮。
假期大西北大遊玩最後一站就係呢間小菜館,為嘅就係佢嘅燒鵝。
粟米魚肚羹好多魚肚好足料,不過輕輕鹹咗少少。
脆炸牛筋腩味道唔錯,口感都幾好,特別係牛筋嗰個位。
椒鹽鮮魷都整得幾好食,炸漿夠薄,魷魚嘅肉質都唔錯。
最後當然要食返碟菜啦,都幾新鮮。
2024-03-31 224 瀏覽
松記位置方便, 🅿️ 隔離有好多錶位車位 (不過一般7-8pm 都滿,要等下)5餸 + 2白飯 + 啤酒 🍻💰人均消費 ~$180/人▪️例牌燒鵝 ⭐️5/5今次叫例牌都可以有燒鵝髀🤩正呀!▪️咕嚕肉 ⭐️4/5啖啖肉😋個汁幾好味▪️椒鹽九肚魚 ⭐️ 4/5炸得香口 👍🏻▪️啫啫通菜 ⭐️3/5份量足夠,炒得咸左𝗗▪️豉油王炒麵 ⭐️ 3/5大大碟炒面! 但今次呢碟真係太咸,平時外賣買都冇咁咸🧐價錢合理,份量大碟!環境氣氛好,員工friendly 💕 不過每款菜式都偏咸,下次試下可否 request 少鹽先

5餸 + 2白飯 + 啤酒 🍻
💰人均消費 ~$180/人

▪️例牌燒鵝 ⭐️5/5
今次叫例牌都可以有燒鵝髀🤩正呀!

▪️咕嚕肉 ⭐️4/5
啖啖肉😋個汁幾好味

▪️椒鹽九肚魚 ⭐️ 4/5
炸得香口 👍🏻

▪️啫啫通菜 ⭐️3/5
份量足夠,炒得咸左𝗗

▪️豉油王炒麵 ⭐️ 3/5
大大碟炒面! 但今次呢碟真係太咸,平時外賣買都冇咁咸🧐

2024-03-03 303 瀏覽
天寒地凍為左食羊腩煲即刻上[食在元朗]爬文好多網友推介松記羊腩煲兩公婆即刻去試下果然唔錯唔錯細煲$318,包一籃生菜羊腩肉好足料,粗略計算都有20-30件味道好濃郁,啖啖肉之餘仲有好多腐竹索晒d羊腩汁,好正食完暖笠笠🥰💸平均每位消費$180#元朗 #羊腩煲 #兩公婆 #松記 #yeunlong #foods #lamb #yummy #食在元朗 #foodie #foodstagram #foodblogger #foodstagram #foodlover #hkig #hkfoodie #hkfoodblog#foodiehk #foodphotography #吃貨 #食評 #yummyfood #enjoylife #photooftheday #吃貨日常 #晚餐 #dinner
天寒地凍為左食羊腩煲
即刻上[食在元朗]爬文
好多網友推介松記羊腩煲
兩公婆即刻去試下
果然唔錯唔錯
細煲$318,包一籃生菜
羊腩肉好足料,粗略計算都有20-30件
味道好濃郁,啖啖肉之餘
仲有好多腐竹索晒d羊腩汁,好正
食完暖笠笠🥰

💸平均每位消費$180

2024-02-29 263 瀏覽
🥢松記燒鵝半隻點了最馳名燒鵝,但係失望,皮唔脆,肉質亦都唔嫩滑有D韌🥢黃金蝦碌🦐用鹹蛋黃炒蝦碌,非常之惹味,蝦肉爽彈👍🏻🥢海鮮小炒王有海鮮碎加腰果同埋韭菜花炒得有鑊氣都唔錯👍🏻🥢琵琶豆腐琵琶豆腐唔滑,個芡汁仲厚過漿糊👎🏻🥢西蘭花炒鮮魷🦑正常水準,鮮魷𠝹咗花,炒得個唔老,不過西蘭花淥完先炒就有點黃🥢豉椒炒蜆有七成都係吉殼而且有沙👎🏻我地6:30pm 入座,餸菜上得好快,但全部都略咸,漿糊芡汁。未夠八點就話今晚多人,叫我哋埋單。現場環境非常嘈吵,枱貼枱非常迫夾,而且枱底堆滿一箱又一箱飲品,頂唔腳,坐得唔舒服。只此一次。💰是日晚餐,均消費$200💰
🥢松記燒鵝半隻
點了最馳名燒鵝,但係失望,皮唔脆,肉質亦都唔嫩滑有D韌
🥢黃金蝦碌🦐
用鹹蛋黃炒蝦碌,非常之惹味,蝦肉爽彈👍🏻
🥢海鮮小炒王
有海鮮碎加腰果同埋韭菜花炒得有鑊氣都唔錯👍🏻
🥢琵琶豆腐
琵琶豆腐唔滑,個芡汁仲厚過漿糊👎🏻
🥢西蘭花炒鮮魷🦑
🥢豉椒炒蜆
有七成都係吉殼而且有沙👎🏻

只此一次。

💰是日晚餐,均消費$200💰
2024-02-16 224 瀏覽
年初七去食午餐,問佢有冇燒鵝食,話有,叫左半隻,泥到之後d皮黑色,啲肉好乾,甩皮甩骨。同老闆反映咗之後,除咗「唔好意思」之外冇其他表示。雖然係燒鵝飯店,建議大家唔好午市去食燒鵝,除非你想食尋晚食淨嗰隻。
2023-12-17 514 瀏覽
今次兜兜轉轉,最終揾到間攤檔式嘅食店,色彩斑斕嘅牆身好吸引人哋!一入座就覺得環境樸實無華,好有街坊feel㗎。🤤先點咗燒鵝,皮啱啱嘅脆,肉質鮮嫩,啖啖肉咬落去香滑得滯,滿口鵝香,但就稍微鹹咗啲。個蜜桃骨甜中帶點酸香,外皮脆卜卜,啖啖肉汁,正!🍑💥炒鵝腸真係出奇,嚼勁十足,嗌呢啖真係過癮。楊州炒飯荸薺粒粒分明,雖然平平無奇,但都算得上係家常好菜。椒鹽白飯魚跟椒鹽魷魚就真係勁,脆皮酥脆、裡面魚肉鮮美無咸魚腥味,我一個勁重串冚唆!😍羊腩煲米食,但見啲哋頭埋埋,樣樣讚好呀,枝竹同蓮藕都吸晒呀啲香濃醬汁,一定不得了!總括黎講,喺呢度食飯,就算唔係高級餐廳,但呢啲地道街坊味道真係無得輸,啱哂追求味道、唔計較排場地方嘅食友!下次仲想再試吓佢哋嘅椒鹽系列同煲仔菜,真係令人思思啲!👍🏼

2023-11-28 552 瀏覽
今日冇同同事一齊食晏,自己行吓行吓,去咗一間隱世燒味舖。舖面唔係大,除咗燒味仲有碟頭飯,款式都多元化。我叫咗碟叉燒飯,肥廋適中,味道少少偏甜,容易入口,應該係用靚嘅梅頭肉做。下次一定要去試吓招牌燒鵝。
2023-11-27
  • 叉燒飯
2023-10-23 749 瀏覽
星期日1745左右到店已經6成入座率。沒有預先訂位。被安排坐露天,衛生環境比較惡劣,比較近垃圾桶。 薯仔牛肉粒 薯仔超級好食,走過油外脆內軟,牛肉有啲奇怪似過多鬆肉粉。 椒盐鱿鱼 送酒一流火候十足,光身唔油,味道不錯。 松記燒鹅 呢啲例牌$158,份量十足味道不錯,就略咸一點,下次會走燒鵝汁。其他菜式就正常發揮,加多四支大啤,人均消費$220,開心滿足。
椒盐鱿鱼 送酒一流火候十足,光身唔油,味道不錯。
2023-10-22
2023-09-27 1491 瀏覽
前兩晚我哋一行8人到雞地XX燒鵝飯店食晚飯,燒鵝同小菜一向都覺得一般般,當晚嘅燒鵝仲比平時差添。重點係飲咗個話係粉葛湯嘅湯, 冇粉葛味只有少許蓮藕味,一睇碟湯渣, 少量粉葛切到細細粒, 兩舊蓮藕,冇肉全部係豬內臟(豬粉腸,豬心,豬橫脷)同豬頭骨, 所以煲湯唔夠肉好淡味,茶餐廳送嘅例湯仲好飲過佢。 開豬肉檔嘅人都話呢啲豬內臟下欄嘢依家好少人買, 都係賣幾蚊一副, 有時仲會送埋畀客人, 啲豬頭骨都好平價錢交畀餐廳, 所以呢煲湯料好平唔值咩錢, 但佢竟然收8舊水囉, 酒樓都唔會畀呢啲料收呢個價啦, 環境衛生同服務都差,我哋以後都唔會再去, 絕冇下次😤😤😤
環境衛生同服務都差,我哋以後都唔會再去, 絕冇下次😤😤😤
2023-09-24
2023-04-19 2188 瀏覽
突然好想食燒鵝,聽朋友講話松記好食特登揸車入去買個外賣燒鵝下庄。170蚊,番到屋企一睇,個下庄仲要溝咗鵝嘅頭頭尾尾俾我,個下庄d肥膏多過肉,根本肥到好多都唔可以食。好離譜啊,一定冇下次!
2023-04-19
10 分鐘 (外賣自取)
2023-04-06 1875 瀏覽
同事收到風話元朗有間食燒鵝好得,難得大家平日又夾到時間,決定會一會松記,試下有冇外間吹到咁好食雞腳👉🏻勁入味,好好食,個個”噒”到唔停口🤤生炒骨👉🏻沾滿糖醋汁依然脆口,唔錯💜椒鹽牛仔骨👉🏻帶點辣,個人認為個牛羶咗D🤏🏻椒鹽鮮魷拼九肚魚👉🏻勁香口,不過唔敢食太多,怕熱氣🔥燒鵝👉🏻真係冇老點,確實好食,皮脆肉嫩🏆海鮮小炒皇👉🏻炒得夠鑊氣又惹味,送酒一流💚尖椒回鍋肉👉🏻幾辣又香口,搞到我扒多幾啖飯都不自知🩵椒絲腐乳通👉🏻夠鑊氣加上通菜夠嫩🧡豉汁蒸白鱔(原條)👉🏻豉汁調得好,點知條鱔淋身嘅,唔爽口,把L,扣哂分🙅🏻‍♀️墨魚餅👉🏻正當大家飽到上心口🥴,呢碟餸先上,都唔差記得嗌咗,講真我夾硬食㗎咋,估唔到咁好食,彈牙又鮮味,最後隊咗兩件作結尾😆🔴裝潢格局有d似長沙灣大x華,食物水準比我預期好,人多一齊食係唔錯嘅選擇

雞腳👉🏻勁入味,好好食,個個”噒”到唔停口🤤

生炒骨👉🏻沾滿糖醋汁依然脆口,唔錯💜

椒鹽牛仔骨👉🏻帶點辣,個人認為個牛羶咗D🤏🏻

椒鹽鮮魷拼九肚魚👉🏻勁香口,不過唔敢食太多,怕熱氣🔥

燒鵝👉🏻真係冇老點,確實好食,皮脆肉嫩🏆

海鮮小炒皇👉🏻炒得夠鑊氣又惹味,送酒一流💚

尖椒回鍋肉👉🏻幾辣又香口,搞到我扒多幾啖飯都不自知🩵

椒絲腐乳通👉🏻夠鑊氣加上通菜夠嫩🧡

2023-03-14
2023-03-07 1635 瀏覽
攪呢攪路,三點先去到松記,當時除咗我,只有一枱客人,廚房已經收咗爐,好彩仲有燒味飯,咁梗係揀佢最出名嘅燒鵝飯啦。唔使等太耐就有得食。燒鵝係好食嘅,但唔知係咪我太遲去到,骨多過肉,基本上啲肉唔夠我餸晒啲飯,呢度扣晒分。

2023-01-19 1813 瀏覽
今次我地揀既左個中盆菜($1288) 有勁多配料, 原隻生扣鮑魚, 椒鹽海蝦, 龍江雞, 馳名燒鵝, 秘製炆豬肉, 土魷魚, 炆靚冬菇, 特製魚蛋, 蠔油枝竹, 蠔油豬皮, 清甜蘿蔔😍 另外仲有個好濃郁得黎又唔會太鹹既盆菜汁完全有為盆菜畫龍點睛既效果🤩 材料全部食落都係靚料, 肉類好滑身, 豬皮蘿蔔索曬啲汁入味, 魚蛋超巨型好彈牙🤤 食到最尾我地加左兩個公仔麵落去湯度煮超級好食😍我地呢款盆菜有分大中細(4人-12人) 價錢由$768-$1488, 大家可以上佢地個社交平台度睇下😎

2023-01-18
外賣自取
團年飯
2022-12-17 1854 瀏覽
就係為咗隻燒鵝所以專登黎,雖然只得5大1細,其中兩個大人仲要係老人家,不過訂位時已留定一隻燒鵝,因為一場黎到就梗係去盡啦。一坐低老闆就問齊人未,齊人就斬燒鵝,隻燒鵝黎到嘅時候竟然係熱辣辣,味道即刻加晒分。隻燒鵝都幾大隻,又唔算好肥,D皮燒得又香又脆,點埋酸梅醬食真係好好味。因為想食晒隻燒鵝唔打包返屋企,所以我地另外只叫了兩個餸,一個係佢地廚師推介的脆炸牛筋腩,另外一碟就係薑汁炒芥蘭。脆炸牛筋腩其實就係牛筋腩佔上薄薄一層粉漿再落鑊炸,味道同口感還可以啦。薑汁炒芥蘭嘅芥蘭雖然好粗,但係又好淋,兩個老人家都食到。

薑汁炒芥蘭嘅芥蘭雖然好粗,但係又好淋,兩個老人家都食到。
2022-12-05 1595 瀏覽
入到元朗緊係想食啲特色小菜,本身抱住少少希望去試,叫左一個例牌燒鵝,食落口感唔錯,啲肉又唔會太硬。炒飯乾食,不過不失。相反椒鹽九肚魚皮薄香脆,如果鐘意食魚啲人都會覺得好食,但相對多⻣。個菜煲好足料,菜唔太老。

炒飯乾食,不過不失。

個菜煲好足料,菜唔太老。