2024-05-20 0 瀏覽
這家泰國餐廳的整體表現只能算是不過不失,雖然價格合理,但在多方面還有改進的空間。首先,我們點了濕炒河粉,但這道菜的鹹度實在過高,幾乎掩蓋了其他食材的風味,令人難以享受。其次,海南雞飯的表現平平,雞肉雖然算嫩滑,但沒有特別突出的香味或調味,飯的質地也有些乾硬,未能帶來應有的滿足感。此外,芒果糯米飯雖然口感尚可,芒果新鮮,糯米飯也有一定的黏性和甜度,但份量卻偏小。28元的價格對比其份量,顯得有些不值,讓人感到不太滿意。最讓人失望的是,這家餐廳竟然沒有設置廁所,顧客必須前往附近的公廁,這對整體用餐體驗帶來了相當的不便。整體來說,這家餐廳的菜色和服務都有一定的改進空間。如果他們能夠調整菜餚的調味、提升菜品的質量和份量,並解決廁所問題,將會是一個更吸引人的選擇。目前來看,只能說是一般,沒有太多亮點,但價格合理。

警世!非常唔建議大家食!🥲🥲諗住喺北角匯嘅餐廳 食物質素同服務都應該有保證點知真係中晒伏係我食過咁多間餐廳體驗最差最差嘅一間…..食物below average…無乜泰國風味 味道好差服務態度極差 服務員好無禮貌 同佢講嘢對答冇反應明明餐廳唔係好忙唔係好多人仲會扮睇唔到客人…..上菜嘅時候好奇怪…服務生唔將食物同飲品直接放落枱 要客人自己拎同屋企人食 大家都一致負評一定唔會再食🥲……仲要估唔到原來仲有其他分店大家真係小心🥲
警世!非常唔建議大家食!🥲🥲
……
仲要估唔到原來仲有其他分店
大家真係小心🥲
2024-05-07 83 瀏覽
今日想食青咖喱飯,咁啱呢間餐廳有,咁就order個青咖喱牛腩飯,點知返到去一開係青咖喱雞扒飯,明明張單清清楚楚寫住牛腩都出錯,好失望! 食物質素係正常,份量亦夠,不過建議大家拎外賣時最好check清楚!
2024-05-06
外賣自取
食過一次唔會再食,侍應態度差,落單吾洗用紙筆寫底,每次講一個餸去入電腦一次,雖然係嗰兩步路。餸落到枱吾會同你擺中間,放埋邊就係左8點幾入座同你講坐埋一邊,轉頭要撘枱,埋單走仲有把位。

8點幾入座同你講坐埋一邊,轉頭要撘枱,埋單走仲有把位。
2024-04-19 235 瀏覽
北角打完羽毛球🏸搵食,同事泊車 🚗 北角匯,搵到三期地下間Thailand Wok,都9成滿,但都俾咗間VIP房我地,都坐得舒服😌,傾計都方便,未叫嘢食上咗炸蝦🍤片,唔知🤔收唔收錢,叫咗泰式生蝦($148),8隻,好大隻好新鮮,蒜🧄蓉通菜🥬($88),炒得幾香,菠蘿🍍海鮮炒飯($128),唔係原隻菠蘿🍍,但菠蘿🍍粒甜,海鮮有蝦🦐、青口同魷魚🦑,都足料,叫咗蘭王煎蠔餅($138),好大塊,足料,有蠔,有同事唔食辣,叫咗黃咖喱🍛牛腩($128)配薄餅($28),真係唔辣,香,甜品🍮芒果🥭黑白糯米飯🍚($72),芒果🥭甜,黑白糯米幾煙韌有咬口,推
泰式生蝦🇹🇭🦐
芒果🥭黑白糯米飯🍚
  • 泰式生蝦
  • 菠蘿海鮮炒飯
  • 芒果黑白糯米飯
約咗朋友去北角食飯,有人介紹呢間泰國菜,去到見到滿座,好彩有預早訂位啫😅菜式選擇幾好,尤其係個泰國椰菜苗,唔係每一間泰國餐廳都有得食,個汁又唔會炒到好鹹。同埋個牛,果然係廚師推介,一定要試👍🏻。個🦐5隻又大又有🦐膏,仲比埋手套方便食客,食完對手唔使油淋淋。🦐餅都好香脆,唔會係好厚粉,內裹🦐膠做得好,唔會好淋,咬落去有口感👍🏻服務都幾好,好多一家大細,啲夥計都忙到踢晒腳,但係都好有禮貌,會再嚟!

2024-03-29
2024-04-02 236 瀏覽
Easter holiday餐廳都唔full 但係D食物好一般 冇其他食評講到咁好食 waiter服務態度好差 拎多個碗都一臉嫌棄既表情 一定唔推介俾朋友 亦都唔會再去呢度食嘢 小心中伏🙏🏻🙏🏻🙏🏻

🍴泰式炸雞丸 $24 (7/10)
正常雞肉丸味,唔鹹!
🍴秘製串燒雞 2串 $24 (7.5/10)
雞肉嫩滑,沙嗲汁幾香甜。
🍴泰式豬頸肉 $68 (87/10)
份量足,豬頸肉大塊香口,肉質彈牙,個汁酸酸哋幾好食~

🍴招牌泰式海南雞飯 $78 (87/10)
冇諗過咁大份,海南雞嫩滑,個汁酸酸哋幾開胃,個食係薑黃飯粒粒分明,唔錯的~湯係肉碎冬瓜幾清甜,肉粒大粒,勁飽肚又好食!

🍴三色冰 $12 (7/10)
三色波波好怪又甜,唔好食,椰汁正常。推薦指數: 8/10幾好食,下次想食炒河,午餐大份好食,可以飽足全日!
🍴泰式炸雞丸 $24 (7/10)
正常雞肉丸味,唔鹹!

🍴秘製串燒雞 2串 $24 (7.5/10)
雞肉嫩滑,沙嗲汁幾香甜。

🍴泰式豬頸肉 $68 (87/10)
份量足,豬頸肉大塊香口,肉質彈牙,個汁酸酸哋幾好食~

🍴招牌泰式海南雞飯 $78 (87/10)

🍴三色冰 $12 (7/10)
三色波波好怪又甜,唔好食,椰汁正常。

推薦指數: 8/10
幾好食,下次想食炒河,午餐大份好食,可以飽足全日!
2024-02-15 498 瀏覽
北角進駐咗一間新嘅泰國菜餐廳,甫開業都幾受街坊歡迎🔥有室內及室外位置,室外仲擺咗架tuk tuk🛺可以影下相🤣呢日同一大班親戚嚟食,提前book咗vip房,最低消費係$3000,可以做到十幾個人。菜式普遍份量好夠大,款式亦多,人均消費亦唔貴,不過菜式味道參差,坊間似乎有更多更好嘅選擇😅😅手打炸蝦餅熱辣辣好香口,蝦肉亦彈牙😗頂級蘭王蛋泰式鐵板蠔餅好大塊🤪中間拱起咗嘅部份其實係用雜菜係下面墊起咗。用上蘭王蛋,真係食到啲蛋味。口感方面偏向滑同軟身,我就偏好香脆嘅口感多啲🤔超足料香葉辣椒膏炒藍青口青口幾大隻,用微辣嘅冬蔭功醬去炒都ok😛火山排骨香辣惹味😙賣相亦吸引嘅火山排骨,可以慢慢用手套成隻拎起慢慢食。招牌泰式海南雞啖啖肉,點啲泰式酸辣醬汁惹味一啲,不過略嫌肉質唔算十分嫩滑,部分有少少鞋🙈泰式燒安格斯牛小排同樣啖啖肉嘅菜式,份量頗多。牛肉幾腍,不過本身塗上嘅醬汁比較多,搞到甜咗啲啲🫣鑊仔黃金咖喱炒大虎蝦賣相幾吸引,將虎蝦砌到成個塔咁,蝦肉都幾大隻爽彈😙泰式明爐魚(烏頭)大大條魚,有唔少肉,但魚肉唔算鮮嫰,比較鞋😕蝦頭膏鮮蝦炒飯好大碟嘅炒飯,唔係好食到蝦頭膏,部分蝦肉亦比較霉,有陣雪味,唔似係

手打炸蝦餅
熱辣辣好香口,蝦肉亦彈牙😗

頂級蘭王蛋泰式鐵板蠔餅

超足料香葉辣椒膏炒藍青口
青口幾大隻,用微辣嘅冬蔭功醬去炒都ok😛

火山排骨

招牌泰式海南雞

泰式燒安格斯牛小排

鑊仔黃金咖喱炒大虎蝦
賣相幾吸引,將虎蝦砌到成個塔咁,蝦肉都幾大隻爽彈😙

泰式明爐魚(烏頭)
大大條魚,有唔少肉,但魚肉唔算鮮嫰,比較鞋😕

蝦頭膏鮮蝦炒飯
好大碟嘅炒飯,唔係好食到蝦頭膏,部分蝦肉亦比較霉,有陣雪味,唔似係鮮蝦🥺

泰式乾炒金邊粉
正正常常夠乾身。

馬拉盞炒通菜
爽口惹味。

芒果黑白糯米飯
經典嘅泰式甜品,椰汁香濃,但芒果一啲味都無😅😅

人均消費:$250
推介指數(10分為滿分):6.5分
2024-02-12
2024-02-02 503 瀏覽
外賣叫左一個馬拉盞雞肉炒河本身已經覺得比一般炒河偏油膩,味道就好一般啦,不過都算。點知食食下先發現菜全部都係生完全沒有煮熟!點估到叫個熱炒都會有生野D菜混哂落個河粉一齊炒都可以唔熟 無法理解餐廳點處理食材懷孕唔小心食到好擔心 好驚有菌已經即刻成個外賣唔敢食 浪費錢之餘仲有擔心好唔注重衛生的一間餐廳…最擔心係影響到健康 同區仲有好多泰國菜選擇,食之前請考慮清楚,店家的衛生和煮法令人十分擔心,令自己有不必要既風險
外賣叫左一個馬拉盞雞肉炒河
已經即刻成個外賣唔敢食
浪費錢之餘仲有擔心
好唔注重衛生的一間餐廳…最擔心係影響到健康
令自己有不必要既風險
2024-01-29 481 瀏覽
今天我期待已久啦,可以同外國番黎嘅朋友去北角品嚐泰國菜,一邊敘舊一邊享受美食😎我點咗泰式凍奶茶🥤係我們的開胃’酒’,香濃又滑順的口感🫦每一啖都係濃濃嘅奶香、茶葉嘅香氣,絕對是夏日的最佳選擇🤘🏻朋友點咗珍多冰🧊味道香甜濃郁,椰奶、椰子冰嘅結合清爽宜人,椰果嘅彈性嚼勁增添層次感🫶🏻馬拉盞炒通菜絕對係我哋嘅最愛😻通菜的鮮嫩和馬拉盞的香辣味道完美結合,我哋一啖又一啖,好快就pk 咗佢🤭就係呢個酸辣凍鮑魚,真係食到我😍心都醉喇!佢嘅酸辣味道恰到好處👌,酸酸地嘅開胃,辣辣地又唔會過咗頭,刺激到好想一啖接一啖。鮑魚本身嘅鮮味完美地同酸辣醬料融合埋一齊👍,口感Q彈又爽口,令人食完仲想再食🤤。每一片鮑魚都包裹住醬料,入口即溶,甜中帶辣,辣中帶酸,層次分明,啖啖皆驚喜😲。而且佢哋仲添咗啲洋蔥同鮮蒜提味,清新嘅口感更加凸顯咗鮑魚嘅豐腴。部分鮑魚上面鋪咗啲青蔥同香菜🌿,色香味俱全,視覺同味蕾都得到咗滿足。而啲腌制嘅辣椒🌶️片加咗幾許獨特香料,又香又辣,個個都讚不絕口。之後仲有個紅彤彤嘅小番茄🍅,一咬落去,酸甜多汁,同鮑魚嘅味道形成完美對比。真係每一啖都享受到海陸嘅鮮美結合,加埋啲醬汁嘅香辣,直頭係味蕾嘅盛宴🎉!

就係呢個酸辣凍鮑魚,真係食到我😍心都醉喇!佢嘅酸辣味道恰到好處👌,酸酸地嘅開胃,辣辣地又唔會過咗頭,刺激到好想一啖接一啖。鮑魚本身嘅鮮味完美地同酸辣醬料融合埋一齊👍,口感Q彈又爽口,令人食完仲想再食🤤。每一片鮑魚都包裹住醬料,入口即溶,甜中帶辣,辣中帶酸,層次分明,啖啖皆驚喜😲。而且佢哋仲添咗啲洋蔥同鮮蒜提味,清新嘅口感更加凸顯咗鮑魚嘅豐腴。部分鮑魚上面鋪咗啲青蔥同香菜🌿,色香味俱全,視覺同味蕾都得到咗滿足。而啲腌制嘅辣椒🌶️片加咗幾許獨特香料,又香又辣,個個都讚不絕口。之後仲有個紅彤彤嘅小番茄🍅,一咬落去,酸甜多汁,同鮑魚嘅味道形成完美對比。真係每一啖都享受到海陸嘅鮮美結合,加埋啲醬汁嘅香辣,直頭係味蕾嘅盛宴🎉!這個融合咗創意同傳統味道嘅菜式,間餐廳真係做到手到口到心到😋,值得推薦!🥴
而酸辣鳳爪口感Q彈,辣味十足,每一口都充滿了辣椒同酸味feel ,正👍🏻
最後黎個菠蘿海鮮炒飯🥡菠蘿的甜味和海鮮的鮮嫩口感相結合,炒飯一粒粒唔黐埋一齊,配合菠蘿同海鮮食到舔舔脷🤤
2024-01-29 342 瀏覽
今日過黎做開野,見到呢間裝修咁有特色既泰國餐廳,即刻決定入去試下!先食啲小前菜,酸辣鳳爪爽辣脆口,酸酸辣辣,非常開胃,好有咬口;另外酸辣凍鮑魚同樣咁爽,鮑魚大大隻煙煙韌韌,鮮嫩彈牙,同樣酸酸辣辣,開胃之作!跟住食香辣豬頸肉生菜包,真係一個驚喜😲!首先,豬頸肉嘅質地超級軟嫩,每一啖都充滿肉汁🍖嘅濃郁滋味。肉片嘅邊緣微焦,帶有香脆嘅口感,而且香辣調味做得好出色👍,辣得黎唔會蓋過肉嘅風味,真係辣中帶香。再講下佢哋嘅生菜🥬,新鮮得嚟又清脆,同豬頸肉搭配堪稱完美。生菜嘅清新解膩,跟肉嘅濃厚相對,食落去層次分明又唔會覺得油膩。每一個生菜包都似一件藝術品咁,食落係一種享受😋。嗰晚試嘅食物仲有佢哋頂級嘅辣椒醬,每一啖都啱哂愛辣嘅食客🔥。辣椒醬嘅熱勁夠哂震撼,但係又唔會太過火,完全睇得出廚師嘅巧手。😎而且,配上一杯冰凍啤酒🍺,簡直係至高享受。之後叫多海南雞半隻💯🍗,讚到冇得講!🙌🏻🙌🏻皮薄肉嫩,啖啖肉絲滑過個喉嚨,真係好好味啊👅!正宗嘅海南雞飯特別啱我哋香港人嘅口味,重點係啲雞肉嘅油脂份量啱哋啱哋👌🏻,唔會食到覺得好肥膩。佢哋仲提供齊咗生抽、薑蓉同埋辣椒醬嚟調味,我自己就最鍾意加多啲辣椒醬,令啲雞肉嘅味
之後叫多海南雞半隻💯🍗,讚到冇得講!🙌🏻🙌🏻皮薄肉嫩,啖啖肉絲滑過個喉嚨,真係好好味啊👅!正宗嘅海南雞飯特別啱我哋香港人嘅口味,重點係啲雞肉嘅油脂份量啱哋啱哋👌🏻,唔會食到覺得好肥膩。佢哋仲提供齊咗生抽、薑蓉同埋辣椒醬嚟調味,我自己就最鍾意加多啲辣椒醬,令啲雞肉嘅味道更加惹味。唔好話,一拖碟海南雞飯,配埋個湯🍲,就已經係一個滿足嘅午餐👍🏻!無論係忙碌嘅上班族定係想搵啲靚嘢食嘅朋友,海南雞都算係一個唔錯嘅選擇。👏🏻👏🏻總結黎講,今次食嘅海南雞半隻味道實在太正,下次一定會再嚟食,希望下次嘅經驗都可以一樣滿意!🤤
2024-01-25 248 瀏覽
好耐冇去食泰國🇹🇭嘢,今日放假約埋一班朋友去北角個頭行吓順便試—試呢間高質泰國菜💥香辣豬頸肉生菜包💥辣豬頸包菜當然要叫啦❗️而呢個係辣辣地包菜食真係好惹味🤤豬頸就咁食都可以但包菜食就再好食好多😄💥滷水豬脾飯💥响呢度食到嘅滷水豬脾飯,真係叫人一試難忘🌟。香濃嘅滷水汁液郁到每一滴豬脾嘅纖維之中,食落去既滑溜又入味👅。佢哋用嘅豬脾肉質鮮嫩,唔會太硬或者過於油膩,同滷水嘅味道完美融合,每一啖都令人垂涎💦。白飯粒粒分明,啱啱好嘅軟硬度,將滷水嘅味道承托得宜,激發出米飯嘅自然香味🍚。辣椒醬加埋入去食,就更加惹味。🔥那種稍帶辛辣嘅刺激感,同滷水豬脾嘅醇厚感互相對比,相得益彰。辣椒醬酸酸辣辣,微微嘅酸度喺嘴裡散開,係一種開胃嘅感覺😋。不得不提下滷蛋啊,佢嘅蛋黃剛剛好嘅熟度,黃澄澄嘅顏色好吸引眼👀,蛋白柔軟得嚟,將滷水味收得好深入。落口唔乾澀,而係同豬脾一齊令你再三回味✨。再加埋啲新鮮嘅香菜🌿,為整個豬脾飯增添咗一分清新,啖啖都飽滿喺口腔裡面爆發開嚟。整體嚟講,呢個滷水豬脾飯既傳統又帶創新,既陳香又有新意🎉。每一樣食材都處理得宜,而且份量亦都好慷慨,絕對係食客嚟到必試嘅好選擇👍。💥酸辣青木瓜沙律💥前菜當然
💥香辣豬頸肉生菜包💥
💥滷水豬脾飯💥
💥酸辣青木瓜沙律💥
前菜當然係沙律啦,呢個酸辣青木瓜沙律係一個超清新又開胃嘅沙律🥗
💥冬陰功明爐烏頭💥
酸酸辣辣,魚肉鮮甜,肉質鮮嫩,一啲都唔腥既烏頭肉夠肥唔太多骨,索晒青檸味十分開胃👍🏽
2024-01-24 195 瀏覽
香辣豬頸肉生菜包食香辣豬頸肉生菜包,真係一種享受🌟。首先,豬頸肉質地嫩滑,焦香外皮下隱藏著多汁嘅肉質,入口即溶,㖞到不得了。辣味調配得宜,唔會過份刺激,反而令豬肉嘅鮮味更加突出🌶️。加埋綠油油嘅生菜,爽口得黎又有咗清新感覺,每啖都令人回味🥬。宜家市面上可以話係難得一見嘅創意演繹,將傳統生菜包概念提升到新嘅層次。佢哋嘅豬頸肉粒粒入味,配上自家秘製嘅香辣醬汁,啖啖肉嘅滿足感加上微辣帶勁,真係惹味到極點🔥。食物味道當然重要,但係賣相同擺盤都一樣重要。呢個豬頸肉生菜包喺視覺上亦都相當吸引,色彩鮮明,生菜嘅綠配上肉嘅深啡色,喺藍色陶碟中分外出眾🍽️。邊食邊賞美景,心情也因此變得好。仲有,附送嘅香菜點綴,無論係味道定係視覺上,都帶來咗一份清新感🌿。呢道菜嘅概念實在是太適合同朋友一齊分享。大家圍住一桌,手抓生菜,夾上肉,咁樣嘅互動本身就係一種小樂趣😄。香辣豬頸肉生菜包不單止係開胃嘅小菜,更加係帶來歡樂嘅社交食品。最啱係同三五知己一齊,傾下計食下嘢,啱晒😍。總結來講,我極力推介呢個香辣豬頸肉生菜包,唔單止味道出色,連食物嘅質感、視覺效果同體驗都非常棒👍!下次再約朋友食飯,一定會提議嚟呢度,再次享受呢款非一
香辣豬頸肉生菜包

總結來講,我極力推介呢個香辣豬頸肉生菜包,唔單止味道出色,連食物嘅質感、視覺效果同體驗都非常棒👍!下次再約朋友食飯,一定會提議嚟呢度,再次享受呢款非一般嘅美食體驗🎉。
菠蘿海鮮炒飯
唔係將成個菠蘿加係炒飯入面,係旁邊有一舊菠蘿。不過炒飯入邊都有菠蘿的,海帶有少少酸酸甜甜。海鮮都有頗多的。
酸辣鳳爪
鳳爪醬汁係酸酸辣辣,所以真係好開胃,會忍唔住一啖接住一啖咁食。口感係偏爽口的。
蘭王蛋泰式燒牛肉飯
牛肉都燒得好香大概係7成熟左右,都咬得好好,再加上半熟蛋配飯真係好夾。牛肉嘅調味係泰式關係會有啲辣但係更正的!
2024-01-19 211 瀏覽
朋友生日知佢鍾意食泰國菜,就book咗位喺北角呢間餐廳食飯,餐廳嘅泰國菜非常有水準,餐廳裝修亦好靚,好又係峇里島嘅寫意感覺,用嚟打卡都一流。香辣紅咖喱-牛腩,呢個紅咖喱係配牛腩,呢個配搭簡直一流,紅咖喱又香又辣,牛腩味濃又夠腍,再加上薯仔,香葉,豆角和車厘茄。不論係食菜和味道都非常豐富。滷水豬脾飯,有我最鍾意食嘅滷水豬脾,滷水冇得非常入味,食落去鹹鹹甜甜,油香豐富,真係要一食上癮。仲有半隻雞蛋,用白飯撈埋個滷水汁和豬髀肉一齊食,真係人間美食。呢度嘅冬陰功明爐烏頭真係一絕👍🏼,頭先啱啱喺餐廳試咗,個湯頭酸酸辣辣🌶,唔止提振食慾,仲有種說不出嘅鮮美。烏頭魚肉嘅滑潤同魚湯嘅濃郁完美結合💖,每一啖都能感受到嗰種由內而外嘅滋味。菜式當中添加咗好多泰式香草同檸檬葉🍃,帶出咗一種神秘嘅異國情調,而且烏頭嘅肉質堅實又鮮嫩,每一口都令人回味無窮🐟。呢個菜喺視覺上都非常吸引👀,彩色繽紛嘅配料點綴喺烏頭魚上面,再加個湯汁嘅金黃色澤,視覺同味覺係同時被滿足😍。喺食物嘅質感上,烏頭魚嘅腍滑同湯底嘅濃厚達到咗一個完美平衡🔥,而且每一啖都能嚐到魚嘅新鮮味道,而且完全無任何腥味👃🏼。絕對值得推介比鍾意嘗試新口味朋友嘅

絕對值得推介比鍾意嘗試新口味朋友嘅你🤗,無論係去到邊個泰國菜餐廳,都應該試吓呢一味道醇厚、鮮美無比嘅經典泰國菜——冬陰功明爐烏頭👌🏼。真係食到停唔到口,無論點讚賞都唔過份!

香辣豬頸肉生菜包🐖,豬頸肉甘香鬆化,仲發咗椒鹽去炒,令味道更加惹味,而且豬頸肉嘅油脂均勻,食落去就好似豬油喺口裏面溶化,但又唔係全部都係油真係特級正。如果怕油膩的話,用生菜包住一齊食更有效中和豬頸肉嘅油膩感。