首先是被木系的裝修吸引了,而且播放住懶洋洋嘅音樂,整個感覺好舒服同放鬆~因為座位有限,所以一定要提前預約!呢度主要係飲品同小食,味道中規中矩,限時60分鐘,所以要抓緊時間欣賞木系裝修同打卡,而且佢似陳列室多過Cafe,所以唔好對食物有太高期望~〔🈺逢星期一休息,唔好摸門釘,而且需要預約〕⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯味道: 5/10服務: 6/10環境: 8/10打卡: 9/10CP值: 5/10推介值:6/10⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
因為座位有限,所以一定要提前預約!

〔🈺逢星期一休息,唔好摸門釘,而且需要預約〕

味道: 5/10
服務: 6/10
環境: 8/10
打卡: 9/10
CP值: 5/10
推介值:6/10

下午茶
因為一心一意嚟打卡同坐下,對佢嘅食物其實冇乜期望🤪🤪提醒大家而家嘅人均最低消費已經到$80 ,請計一計自己嗌夠數未😂🫶🏾環境:因為嚟打卡,環境梗係重要過食物😝環境設計得非常之靚,非常有日式嘅感覺,好似去咗京都嘅Cafe咁。注意唔係每一個地方都可以坐喺度食嘢,但每一個地方都可以打卡影相📸最喜歡係打卡嘅樓梯,原來仲可以上閣樓,有種探秘嘅感覺。另一個喜歡打卡嘅地方係一個小窗,非常有feel🥰十分推介想嚟影相嘅大家。1️⃣Miranda Tart ($58)呢個榛子撻非常似金莎嘅味道,如果鍾意食朱古力嘅人應該都幾鍾意,如果唔係就會覺得佢甜同埋好膩。2️⃣Caramel tart ($58)焦糖撻有啲驚喜,佢係比較淋身,甜度唔算好甜,味道有啲驚喜,所以會想推介俾大家食Caramel tart!3️⃣ice milktea bottle ($46)正常發揮嘅奶茶,因為唔飲咖啡,所以冇咩飲品嘅選擇。打卡嚟講呢個樽都可以做到道具🤣📍總結:-都是個消閑好地方~不過記得先喺IG預約~-menu 上唔係所有tart都齊,個人想試下lemon tart🥲-而家已經可以食一個鐘或以上,可以慢慢打卡了

🫶🏾環境:

1️⃣Miranda Tart ($58)
2️⃣Caramel tart ($58)
3️⃣ice milktea bottle ($46)

📍總結:
-都是個消閑好地方~不過記得先喺IG預約~
-而家已經可以食一個鐘或以上,可以慢慢打卡了
Caramel  tart
Miranda  tart
Milk  tea
2023-07-02
Caramel  tart
Milk  tea
2023-05-27 375 瀏覽
🪴靜·喬🪴 {滿滿文青氣息的空間}一間原木傢俬店 日本居家的佈置 一共有兩層 有客廳 飯廳 榻榻米 閣樓🛋️ 有一個小餅店提供蛋糕和咖啡(只有輕食)☕️ 留意menu上的甜點 不是每款都有的 環境氣氛清靜 幾乎可以包場 過來的話記得提前預約🤍🍋Lemon Tart [$58] 一個手掌心的size 頂層是棉花糖口感的蛋白霜 中間有檸檬汁製成的芒果慕絲 酸酸甜甜 有夏日清新的口感 最底是餅底 沒有油膩的牛油味 以粗粒餅碎製成 吃下去口感濕潤 帶有大顆粒的砂糖 大概與檸檬的酸味中和 蛋糕放上枱後盡快吃 餅底就會脆脆的🥧Caramel Tart [$58]蛋糕撻面是焦糖忌廉和果仁碎 中間是焦糖味慕絲 底層同樣是餅底 整體偏甜 味道像牛奶拖肥糖 (小朋友喜歡的口味!)☕️Mocha (Hot) [$50]如果有拉花就更好了!大概250mL 用環保紙杯裝着的摩卡 趁熱喝起來 味道不錯 咖啡味很濃 不會過於苦澀 亦不會甜膩 有淡淡的可可味 🧋Ceylon Handmade Milk Tea (Iced) [$46]玻璃樽裝着的奶茶 有港式茶餐廳奶茶的風味 喝下去很順 茶底重 有種錫蘭
🪴靜·喬🪴

{滿滿文青氣息的空間}

🍋Lemon Tart [$58]

🥧Caramel Tart [$58]

☕️Mocha (Hot) [$50]

玻璃樽裝着的奶茶 有港式茶餐廳奶茶的風味 喝下去很順 茶底重 有種錫蘭茶葉味道 份量也不少 相信有350 mL呢 甜品配奶茶好滿足

😋味道 3.5 / 5

💰價錢:低消$80 /人(無加一)

📌位置:沙田安麗街11號企業中心8樓825號舖

🌿舒適度:5 / 5
2023-05-25
  • Ceylon Handmade Milk Tea
2023-03-09 532 瀏覽
剛剛新開冇幾耐,就book個時間去打卡😆😆🪑🛋️🪟🚪🖼️ 📷📷 🥧🧁☕️🥛🧋集合「影樓、睇傢俬、飲咖啡」於一身,每個時段只有幾枱客,個人空間十分足夠🤭🤭🤭,慢慢影相打卡、欣賞傢俬🥰🥰🥰
剛剛新開冇幾耐,就book個時間去打卡😆😆
2022-08-23
2023-02-07 452 瀏覽
終於到我黎潮聖🤤都係果日前一日book 第二日就有位 超lucky😭今次係黎左位於沙田石門日本京都原木傢俬x咖啡店☕️聽講之前full booking! 係果日我咁岩有人讓出黎先可以黎😩大家有興趣既記住要Book左先去❤️依度樓底好高 都有唔同打卡位😍感覺似有兩層 俾人有一種好舒服好似在家既感覺🤤今次同暖爸分別試飲左Ceylon Handmade Milk tea、Mushroom Chicken Pie同埋芝士蛋糕🥰但係個人覺得食物一般,同埋擺盤方面都係鍾意初頭既擺盤,感覺打卡會再靚啲🥲Ceylon Handmade Milk tea 茶味幾濃,但奶香味唔算突出😮‍💨但個樽係有心思同埋方便飲❤️Mushroom Chicken Pie餡料唔算好多,似一個非常普通既雞批🥲New York Cheese Cake都係一個普通既芝士蛋糕🥺同埋小店有限人數,但只限一個鐘,雖然每個鐘只會有3枱客,但都會比較趕少少,不過都一定會打到卡👍🏻
終於到我黎潮聖🤤

Ceylon Handmade Milk tea
茶味幾濃,但奶香味唔算突出😮‍💨
但個樽係有心思同埋方便飲❤️

Mushroom Chicken Pie
餡料唔算好多,似一個非常普通既雞批🥲

New York Cheese Cake
都係一個普通既芝士蛋糕🥺

呢度其實係一間原木傢俬店嘅𝚜𝚑𝚘𝚠𝚛𝚘𝚘𝚖周圍都係打卡位ฅ^•ﻌ•^ฅ店內提供小量輕食同飲品,質素都唔錯!非常推薦畀鍾意影相嘅朋友仔~-♡︎𝙼𝚒𝚛𝚊𝚗𝚍𝚊 𝚌𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚊𝚝𝚎 𝚝𝚊𝚛𝚝 $𝟻𝟾 朱古力入口軟滑面頭嘅𝚗𝚞𝚝𝚜 令口感更豐富平時食朱古力怕苦嘅呢個絕對岩你食🙌🏻-♡︎𝙼𝚞𝚜𝚑𝚛𝚘𝚘𝚖 𝚌𝚑𝚒𝚌𝚔𝚎𝚗 𝚙𝚒𝚎 $𝟺𝟾 鍾意呢個!欣賞佢足料得黎唔會太鹹( ˘ ³˘)♥︎➜ 𝙵𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 𝚑𝚔𝚏𝚘𝚘𝚍_𝚗𝚘𝚝𝚎 𝚏𝚘𝚛 𝚖𝚘𝚛𝚎-♡︎𝙲𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎 𝚋𝚘𝚝𝚝𝚕𝚎 $𝟺𝟼 透明樽仔好𝚌𝚞𝚝𝚎 𝚌𝚞𝚝𝚎,打卡一流 ✔︎味道都唔錯,唔會太甜呢-♡︎𝙾𝚛𝚊𝚗𝚐𝚎 𝚓𝚞𝚒𝚌𝚎 $𝟹𝟻-小店採用預約制,每位客人低消$𝟾𝟶有興趣嘅記得係𝙸𝙶 𝚋𝚘𝚘𝚔 位先喔🫶🏻
呢度其實係一間原木傢俬店嘅𝚜𝚑𝚘𝚠𝚛𝚘𝚘𝚖
周圍都係打卡位ฅ^•ﻌ•^ฅ
店內提供小量輕食同飲品,質素都唔錯!
非常推薦畀鍾意影相嘅朋友仔~

♡︎𝙼𝚒𝚛𝚊𝚗𝚍𝚊 𝚌𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚊𝚝𝚎 𝚝𝚊𝚛𝚝 $𝟻𝟾

鍾意呢個!
欣賞佢足料得黎唔會太鹹( ˘ ³˘)♥︎

➜ 𝙵𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 𝚑𝚔𝚏𝚘𝚘𝚍_𝚗𝚘𝚝𝚎 𝚏𝚘𝚛 𝚖𝚘𝚛𝚎
♡︎𝙲𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎 𝚋𝚘𝚝𝚝𝚕𝚎 $𝟺𝟼
透明樽仔好𝚌𝚞𝚝𝚎 𝚌𝚞𝚝𝚎,打卡一流 ✔︎
味道都唔錯,唔會太甜呢

♡︎𝙾𝚛𝚊𝚗𝚐𝚎 𝚓𝚞𝚒𝚌𝚎 $𝟹𝟻

小店採用預約制,每位客人低消$𝟾𝟶
有興趣嘅記得係𝙸𝙶 𝚋𝚘𝚘𝚔 位先喔🫶🏻
2022-12-17
下午茶
2022-11-17 305 瀏覽
石門新開的一家傢俱店 ,設有小cafe外賣形式供應輕食和咖啡☕️原木傢俬,好似進入了京都和屋。散發住一種古色古香的味道。Showroom 一共有兩層,上面有一個小閣樓。榻榻米位、上閣樓需要除鞋👣提提大家,呢度用餐時間60分鐘想去嘅朋友仔記得IG DM 預約,因為沒有walk in的,店舖會不定時休息。推介食物Carmel cupcake tart 味道不會過甜過膩🧁New York Cheesecake口感軟滑🍰牛角包好鬆脆🥐

提提大家,呢度用餐時間60分鐘

推介食物
Carmel cupcake tart 味道不會過甜過膩🧁
New York Cheesecake口感軟滑🍰
牛角包好鬆脆🥐
Carmel cupcake tart、New York Cheesecake、牛角包
2022-08-16
呢間位於沙田商業大廈嘅咖啡店,裝修十分岀色。未入店內,喺走廊行真係唔覺得有咩特別,甚至覺得自己係咪揾錯地方,大廈入面會有空間咁大,高樓底嘅cafe?揾到位置之後,一打開門,忍唔住嘩咗一聲,感覺好似打開咗隨意門,一瞬間去咗日本咁,佢嘅設計仿照日本京都町屋同和室裝潢,全店都以木材為主,木材傢俬同裝修,仲有一個2樓小閣樓,可以坐喺上面嘅他他咪再俯視四周,打卡一流📸 而佢啲嘢食都係輕食為主,應該係訂貨嘅而唔係自己整,價錢唔算貴,作為一個漫活下午嘅茶點亦不錯~去之前記得預約喔,可能好full booking的~✎ NYC Cheese Tart 芝士味濃,入口即溶。✎ Chicken Pie 入面多雞肉粒,味道都ok,似Starbucks 個款~✎ Ice Milktea Bottle 重奶茶味,幾好飲!✎ Ice Coffee Bottle 味道似罐裝雀巢咖啡~

✎ NYC Cheese Tart
芝士味濃,入口即溶。

✎ Chicken Pie
入面多雞肉粒,味道都ok,似Starbucks 個款~

✎ Ice Milktea Bottle
重奶茶味,幾好飲!

✎ Ice Coffee Bottle
味道似罐裝雀巢咖啡~
Chicken Pie
NYC Cheese Tart
2022-11-06
$99 (早餐)
2022-10-27 183 瀏覽
呢間喺石門站附近嘅日式木製傢俬舖 x cafe,係近期打卡熱點。佢哋唔接受Walk in,所以去之前記得喺佢哋IG book咗位先。佢哋淨係開星期二、四、六、日。Menu有蛋糕等輕食同咖啡/茶選擇。佢哋嘅樽裝奶茶同cheese cake都👌🏻。用餐時間為一個鐘,人均$80。我哋星期六朝早11點去到,另外多兩個人,好似差唔多包咗場咁。啲木製傢俬做得好靚,環境好chill。店主仲好友善,完全唔介意我哋喺Cafe唔同嘅位置隨意打卡☺️
2022-10-24 133 瀏覽
靜喬•漫活空間 (石門)📍地址:沙田安麗街11號企業中心8樓825號舖💰人均消費:$80🌟推薦指數:❤️❤️❤️❤️🤍=================呢間石門cafe 其實主要賣🕰日式傢俬,但為咗俾輕人舒適咁欣賞同挑選傢俱,佢地會提供輕食,依家要去嘅話都要提早在ig 聯絡店家book 位!🙊每次book 位只有一小時的用餐時間,每人min. charge 係$80. 所以基本上去到已經要立即諗食咩,如果現場先慢慢諗就會痛失打卡時間🥲 佢有唔同嘅打卡位,每個位都要輪候,啲食物又要留嚟打卡用🙈一小時真係勁快過!以主打傢俬為賣點的Cafe來講食物尚算唔錯,正常發揮。下次有機會一定會再去,環境好舒服,又寧靜又好有日本feel,好似去左日本旅行咁!
靜喬•漫活空間 (石門)
📍地址:沙田安麗街11號企業中心8樓825號舖
💰人均消費:$80
🌟推薦指數:❤️❤️❤️❤️🤍
=================

2022-10-22 116 瀏覽
這間餐廳好有日本feel,全部是木製傢俬!由於這裏燈光也美,影完啲相根本不用再調色👍這是輕食餐廳,食物選擇不多。我同朋友分別叫了樽仔奶茶 ($46), 樽仔咖啡($46)• 可惜沒有小甜和走甜,不過茶味道很重,都好飲。而且樽仔設計好靚,可以拿走。至於食物,我們叫了原味牛角包($33)和朱古力牛角包 ($39),店員會即時焗熱俾你,所以好crispy ,味道ok.

2022-10-09 113 瀏覽
石門新開日系cafe 🇯🇵⛩其實系木製傢俬店,假日同屋企人一齊去欣賞一下,在石門站步行到工業大廈約八分鐘,因為假期比較多人😯是打卡照相📷好地方,只提供小食和飲品🍮🥤需預約冇walk-inCoffee Bottle特別好飲😘Croissant😋Caramel Tart👌New York Cheese Tart👍
Coffee Bottle特別好飲😘
Croissant😋
Caramel Tart👌
New York Cheese Tart👍
2022-10-04
2022-09-28 1454 瀏覽
🌹最近被一間傢俬店cafe吸引,地點對我來說是有點遠,但不阻礙我前去的動力,知道老公連放兩天假期日子後,提早預約。🌹《靜喬.慢活空間》位於沙田石門站附近,工商業大廈內,《靜喬》將展示傢俬區域劃分了幾個進食座位,面積不算大,但空間感尚充足,傢俬以木製為主,和風的擺設,處處是打卡影相位,而且燈光充足,效果不錯。🌹參觀同時品嘗輕食,當早餐吃是足夠的。有輕食,有個日系和風場景打卡,個人覺得很不錯,一小時足夠。5⭐️😋craylon handmade milk tea $48⭐️⭐️⭐️奶茶香black coffee$40⭐️⭐️份量較少,咖啡味不夠croissant $33⭐️⭐️⭐️即焗,出品外脆內糯,但焗濃了少許mushroom chicken pie$48⭐️⭐️⭐️皮鬆脆,個人評分5食物味道飲品環境服務衛生抵吃回頭率

5⭐️😋

奶茶香

black coffee$40⭐️⭐️
份量較少,咖啡味不夠

croissant $33⭐️⭐️⭐️
即焗,出品外脆內糯,但焗濃了少許

mushroom chicken pie$48⭐️⭐️⭐️
皮鬆脆,

個人評分

食物味道

飲品

抵吃

回頭率
2022-09-25
$167 (早餐)
2022-09-11 200 瀏覽
今日同好姊妹一齊嚟試新野假日真係好怕同人迫,好怕去cafe飲杯嘢都要等位呢間就真心正要booking先入得每小時只能serve 3枱今日去到都有一枱帶曬單反、著靚靚嚟打卡難得有個日系風又安靜的地方留意返1)一定要預約,如未夠5日都可以whatapps 問吓有冇人臨時唔嚟攝期嘅(本人就係前一晚問有冇期)2)人均最低消費$80/位3)真係限時1小時,夠鐘就交枱,但可以影多陣相嘅如果大家想飲下嘢,靜靜地,不防嚟試吓
今日同好姊妹一齊嚟試新野
假日真係好怕同人迫,好怕去cafe飲杯嘢都要等位

呢間就真心正
要booking先入得
每小時只能serve 3枱

今日去到都有一枱帶曬單反、著靚靚嚟打卡
難得有個日系風又安靜的地方

留意返
2)人均最低消費$80/位
3)真係限時1小時,夠鐘就交枱,但可以影多陣相嘅

如果大家想飲下嘢,靜靜地,不防嚟試吓

講緊嘅並唔係IKEA 而係一間新開張嘅樓上傢俬店店名叫做靜喬·漫活空間 取材自店主三歲生日囡囡(happy birthday!🎂) 主打木造傢俬 再加上cafe食物選擇主要為輕食 而飲品方面 主要有咖啡 果汁同handmade奶茶事實上專程嚟呢度 主要係想享受佢個環境 地方寬敞 座位舒適 空間開揚 唔會坐得迫夾 而且店主夫婦都好好客 講明係漫活空間 你真係可以慢慢坐低享受一杯咖啡 唔會趕住逼你走 不過要留意佢哋係用預約制 唔會有walk in 而且座位唔多 千祈唔好用碰運氣嘅心態 否則只會摸門釘
講緊嘅並唔係IKEA 而係一間新開張嘅樓上傢俬店
Croissant