𓍯 The Cozy Cafe | 🍰 Ima Coffee ☕️ 𓂃To Kwa Wan’s @imacoffee.hk is a cozy cafe offering coffee and cakes 🍰I’ve been to the sister cafe @goodday.hk and loved their desserts, hence visited with really high hopes 🥹 𝗦𝗲𝘀𝗮𝗺𝗲 𝗕𝗿û𝗹é𝗲 𝗕𝗮𝘀𝗾𝘂𝗲 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲𝗰𝗮𝗸𝗲 had a nice smokey flavour from the torched layer 🖤 cheesecake itself was creamy but the sesame taste was a bit mild imo, with the cream cheese flavour more prominent 🧀 Was a bit disappointed with the 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗕𝗿𝗼𝘄𝗻𝗶𝗲 tho, while the matcha flavour was strong, th

Was a bit disappointed with the 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗕𝗿𝗼𝘄𝗻𝗶𝗲 tho, while the matcha flavour was strong, there was also a strong vanilla aftertaste that wasn’t to my liking 😕

‧̥̥͙‧̥̥ ̥ ̮ ̥ ᴡʜᴀᴛ ᴡᴇ ᴏʀᴅᴇʀᴇᴅ ⊹ ‧̫‧⊱
✧ Sesame Brûlée Basque Cheesecake ($57)
✧ Matcha Brownie ($55)
✧ Dirty ($47)
✧ Iced Matcha Latte ($53)

𖤥 Ima Coffee @imacoffee.hk
2024-04-09
  • 火炙黑芝麻巴斯克
2024-02-17 465 瀏覽
伊間珈琲最出色的不是咖啡而是甜點。推薦開心果Terrine,濃濃的芝士,看上去份量少少,一個人吃其實會很飽!兩個人吃的這剛剛好不太膩,雖然不在餐牌上,來這裡的人都知道這個隱藏甜品。店員說因為凍糕只能堂食不能外賣,所以直接不寫在餐牌上。咖啡不差但不算太特別,有點Overpriced。店鋪不大而且客人不多,很適合一或兩個人慢慢享受食物和聊天。圖一 Dirty Coffe $47, 開心果Terrine $65圖二 甜點圖三 餐牌圖四 環境 圖五 位置:馬頭圍道63號地庫15號舖

圖二 甜點
圖三 餐牌
圖四 環境
圖五 位置:馬頭圍道63號地庫15號舖
開心果Terrine
一直好想試這間cafe日式木系裝修,小小的一間位於啟岸的美食小巷中。不起眼但走進店內,彷彿走進了另一個時空。桌子上有一張字條,鼓勵來到這裏的客人暫時放下工作,一小時的時間享受與自己獨處慢活的時光。---------其實我是被門面的蛋糕吸引進去的😮一行兩人我們點了Dirty 鮮奶很夠冷,與熱espresso交織碰撞流入口中。espresso屬於口感滑帶fruity清爽酸味,與牛奶結合不會太膩,整體飲下去順口👍美味度: 4/5分-----------Chocolate Muffin店員推介剛出爐的Muffin,整間舖圍繞著朱古力香氣。外層有果仁碎碎,頂頭帶點粗糙,輕輕爆開的。吃下去有強烈的麵粉味,有少少蓋過了朱古力味道,即使用了純道較高的朱古力(忘記了店員說是70/80%左右的朱古力),麵粉味道太重,感覺像吃麵包多過鬆餅。紮實的口感少了那種鬆化/濕潤的質感。美味度3.5/5-----------Matcha Brownie面層帶點鬆散,抹茶口味濃烈,口感但係一點點黏牙的,我很喜歡這種口感,不會太甜。只是兩個人真的吃不完整件,有點太膩。店員很好,幫我們切了一半做外帶。美味道4.5/5整體用餐
一直好想試這間cafe

---------

其實我是被門面的蛋糕吸引進去的😮
一行兩人我們點了
Dirty
鮮奶很夠冷,與熱espresso交織碰撞流入口中。
美味度: 4/5分

-----------
Matcha Brownie
美味道4.5/5

matcha brownie

整體用餐感覺及食物,都是中上水平。
如果想忙裏偷閒的話這裏也是一個不錯的下午茶選擇。我會再次幫襯!💜

一入咖啡店,空氣中已經飄嚟一陣甜香。嗱,今日特登嚟試下呢間咖啡店嘅嘢食。首先係招牌嘅開心果軟芝士蛋糕,濃郁嘅開心果香氣勁逼真,感覺得出材料嘅純正。啲開心果碎咬落去好過癮,仲可以話係當之無愧嘅招牌款!再講講個消化餅餅底,啖啖都係滿滿嘅牛油香,同軟滑嘅芝士配搭到好咁天衣無縫。呢度嘅朱古力蛋糕,質地真係夠Hum!濕潤得黎保持住企身,硬係叫人一啖接一啖。朱古力嘅味道又夠正,唔會太甜,令人完全投入喺嗰純粹嘅朱古力魅力之中。Hojicha Latte呢杯,冬天飲最正!焙茶嘅味兒香甜,加上少少薑嘅暖意,熱呼呼咖啡一流落喉嚨,等個身子暖笠笠嘅。至於青瓜Latte,真係創新得嚟又唔失傳統風味,輕輕嘅青瓜清香同咖啡嘅苦味拼出新滋味。走出來,諗緊下次仲要嚟試試其他,因為口味真係令人忘唔到!🍰☕️🍫

2023-12-03 261 瀏覽
一入cafe已經被門口啲cake同曲奇吸引住但今日目標係開心果terrine!店主好親切會問今日想食同飲啲乜,再做介紹同朋友分別叫咗flat white同gingerbread cinnamon latte咖啡幾有厚度肉桂香可以再出啲 會更正!甜品就決定食開心果!但曲奇真係非常吸引下次會試!開心果凍糕真係好開心果深色係介乎basque同奶凍嘅質感 微酸但冇cream cheese味淺色係開心果cream食落好滿足
一入cafe已經被門口啲cake同曲奇吸引住

但今日目標係開心果terrine!

店主好親切
會問今日想食同飲啲乜,再做介紹

咖啡幾有厚度
肉桂香可以再出啲 會更正!

甜品就決定食開心果!
但曲奇真係非常吸引
下次會試!
開心果凍糕真係好開心果

淺色係開心果cream
食落好滿足
2023-12-03
2023-11-11 241 瀏覽
身為一個開心果控,見今日有時間特登走入來朝聖一下個開心果Terrine順便飲杯咖啡chill一下。咁佢個開心果Terrine 係的確冇令我失望,不枉我專誠過來。佢係分兩層,一層係香滑cream cheese嘅Texture 另一層就係厚實嘅cheese cake Texture,開心果味重得來香滑又唔死甜到膩,開心果又香又脆,有驚喜。開心果愛好者我覺得絕對值得一試。而飲品方便我覺得咖啡真係一般,而且店舖細細,店員態度也是一般。整個用餐過程不是太開心。下刪100字。簡單來說我唔會為咗開心果Terrine再返轉頭。
2023-11-03 153 瀏覽
兩層嘅開心果terrine淡青色:cream cheese > 開心果味,開心果係偏甜不過好滑😋深色啲嗰層個texture 好得意🤣本來以為都係cream cheese 質地,但係偏膠質/ 生朱古力多啲,不過呢層就淨係食到白朱古力味🥲雖然是靚的如果烘一烘面頭嘅開心果碎就好🙈太淋身南瓜basque cheesecake唔係好食得出南瓜味🙈擺左過夜所以texture 變成咁(?)😢😢少少失望好似抹茶嘅甜品會表現好啲
兩層嘅開心果terrine

Pumpkin  cheesecake

少少失望
好似抹茶嘅甜品會表現好啲
2023-10-28 134 瀏覽
星期六想去飲杯咖啡hea 一hea 見到附近有一間又有甜品又有咖啡嘅小餐廳睇一睇個Menu 見到有個青瓜咖啡同埋青瓜梳打咖啡 覺得幾特別就入去試吓💯青瓜咖啡本身諗住隨意試吓,點知俾佢驚艷到🤤❤️本身咖啡偏nutty 但係加咗青瓜就中和左nutty 嘅感覺 感覺好清新 平時咖啡飲落有啲熱氣 加左青瓜就消解咗嗰種感覺! 好好奇究竟係咪用真青瓜打汁出嚟👀 下次試吓喺屋企效仿下先柚子檸檬鬆餅上枱前佢會用焗爐焗一焗 中間柚子味偏重 鬆餅就正常鬆餅整體唔會太甜 太油Pistachio terrine 開心果味道偏重啱晒我呢啲開心果控❤️成個糕點有三個層次一層應該係開心果cream 一塵應該係開心果cheese ? 因為食落去奶味有啲重 有啲乳酪味 😂上面就係開心果仁整體感覺偏甜同heavy 食完返去又要做運動🏋️環境係幾舒服嘅入到餐廳比我嘅感覺偏日系後來坐低就聽到佢播嘅嘢都係日文 門口又有日本雜誌 星期六四點去已經滿晒 大約等咗15分鐘 位置唔算好多 亦都冇限制坐幾耐🤣所以想嚟都係早啲嚟 或者平日可能好啲
星期六想去飲杯咖啡hea 一hea
見到附近有一間又有甜品又有咖啡嘅小餐廳

青瓜咖啡
本身諗住隨意試吓,點知俾佢驚艷到🤤❤️

柚子檸檬鬆餅

位置唔算好多 亦都冇限制坐幾耐
🤣所以想嚟都係早啲嚟 或者平日可能好啲
2023-10-28
2023-10-21 70 瀏覽
前幾日同朋友去土瓜環區搵野食。經過呢間伊間咖啡,覺得個名幾特別幾鬼馬又咁啱行到有少少攰就入去試吓啦。我同朋友叫左一杯美式咖啡、一杯flat white 、一塊朱古力曲奇同一份朱古力蛋糕。咖啡沒什麼特別,不論香同味都唔突出,反而睇得出餅師好有誠意。曲奇同蛋糕都好軟熟,中間啲氣孔平均,唔會一大一細。同埋見到係新鮮出爐,特別開心。不過價錢嚟講其實都唔算平,同埋座位有啲少,有機會要等位。下次經過可能都未必會再食,周圍實在太多選擇,可能試吓其他咖啡店。
呢間餐廳座位唔算多,如果係繁忙時間嚟嘅話,可能要等位😗😗,而且有個90分鐘嘅用餐時間限制。⭐️ 開心果Terrine $65呢個甜品有啲似開心果芝士蛋糕同慕斯嘅結合。質地好滑順,口感好細緻。甜度適中,奶香濃郁,開心果嘅風味好鮮明,仲有開心果碎增添口感🤩🤩。份量都幾大,大概有一隻手掌咁闊,可以兩個人一齊分享😛😛。⭐️ 焙茶忌廉芝士曲奇🍪 $50呢個曲奇都幾大隻,好厚身。質地偏軟,有啲流質嘅曲奇口感,味道香濃,用咗高質素嘅麵粉同雞蛋👀👀。上面有焙茶味嘅忌廉芝士💛,同曲奇一齊食好好味。整體感覺唔太甜。如果你鍾意焙茶味,一定會好滿足💛💛! ⭐️ 火炙黑芝麻巴斯克🍰 $57最上面嘅層次燒得好脆口,食落去能夠明顯感受到火炙嘅濃郁香味🤤🤤,同芝麻巴斯克一齊食,口感好有趣。第一口食落去,芝麻湯圓嘅甜甜芝麻味先浸進味蕾,之後cream cheese嘅酸甜味道就出現喇,最後食到火炙嘅香味🙆‍♀️🙆‍♀️。如果芝麻嘅甜味更突出,芝麻味更濃郁,會更加出色🤔🤔。⭐️ 蜜桃抹茶梳打🍵 $53呢個飲品好少見喺其他地方,好特別嘅選擇,上枱嘅時候層次分明,好適合影相打卡📸📸。主要飲到蜜桃梳打嘅味道,可惜抹茶味道有啲淡😢😢,被蜜桃梳

⭐️ 開心果Terrine $65

⭐️ 焙茶忌廉芝士曲奇🍪 $50

⭐️ 火炙黑芝麻巴斯克🍰 $57

⭐️ 蜜桃抹茶梳打🍵 $53
呢個飲品好少見喺其他地方,好特別嘅選擇,上枱嘅時候層次分明,好適合影相打卡📸📸。主要飲到蜜桃梳打嘅味道,可惜抹茶味道有啲淡😢😢,被蜜桃梳打嘅味道蓋過。如果抹茶味可以再加強,平衡返多啲👀👀,會更加出色。

🍄 總括嚟講
每一樣甜品都經過精心設計同埋用心製作,可以感受到裡面嘅用心😻😻。加上餐廳環境舒適,你可以同時享受美食同享受生活😚😚。每款甜品都能夠品味到原材料嘅味道👍🏻👍🏻,唔會太甜,質素高。值得一試😆😆!

📍伊間珈琲 Ima Coffee
土瓜灣馬頭圍道63號啟岸地下15號舖
Shop 15, G/F, The Vantage, 63 Ma Tau Wai Road, To Kwa Wan
蜜桃抹茶梳打
焙茶忌廉芝士曲奇
火炙黑芝麻巴斯克
火炙黑芝麻巴斯克
焙茶忌廉芝士曲奇
2023-08-28 127 瀏覽
第一次去依頭,原來依個商場有好多唔同嘅Cafe,真係花多眼亂,原來193開嘅Cafe都係喺依一個商場,但我當然唔會去幫襯佢。行左一輪之後,決定入去一間小店,而一間小店充滿日本風情,好似去咗京都咁所以就決定入去試一試。等咗大概20分鐘有位,我哋今日一人一杯揀咗Matcha latte同埋ice Americano。而甜品我哋揀咗抹茶芝士蛋糕。佢嘅抹茶芝士蛋糕中間仲有少少流心,幾高水準。其實佢都有唔同嘅曲奇同埋鬆餅俾大家選擇,不過略嫌曲奇有點兒貴每塊都要$50。而佢嘅matcha latte係用日本嘅抹茶粉,所以好香濃,而且佢唔會另外在加糖我幾喜歡。

2023-08-19
  • Matcha Basque Cake
. 土瓜灣有個性Cafe | 開心果軟芝士蛋糕📍#伊間珈琲🥸點解係有個性嘅Cafe? 麻煩入咖啡店嘅客人最好收埋電話同電腦😝專注飲咖啡同埋食蛋糕、好食好多架!🤩RESPECT !!!🍰開心果軟芝士蛋糕 $55招牌蛋糕果然係招牌!開心果味超濃🙀仲有開心果碎配軟綿綿嘅芝士增加口感🫶🏻消化餅餅底好脆又有牛油香🫰🏻芝士蛋糕質地好creamy 😭好好食呀!!💚🍰朱古力蛋糕 忘了$$😭特濃朱古力🍫😍好濕潤好企身👍🏻口感非常好、不過食到有啲漏🫣☕️Hojicha Latte + ginger $50焙茶味好濃😋加咗啲薑汁、成杯咖啡好到位👄好有驅寒感🤣令人想再追飲!☕️Cucumber Latte $47此店嘅signature coffee😍青瓜配齋啡好少見呀!即管大膽試吓😝味道好特别好清新、唔會有中伏嘅感覺🥰回憶點在此👏🏻👏🏻——————————————-總結 : 呢間咖啡店真係比好高分😇餐單有創意、無論係蛋糕定係咖啡都一試難忘🤩坐低之後真係放低電子產品、喺呢短短時間令人忘掉煩憂☺️抵讚👏🏻💚回頭率極高🫶🏻好似仲有姊妹店喺佐敦㗎🤤——————————————-📍 伊間珈琲 @imacoffee.hk 🏠
. 土瓜灣有個性Cafe | 開心果軟芝士蛋糕
📍#伊間珈琲

🍰開心果軟芝士蛋糕 $55

🍰朱古力蛋糕 忘了$$😭
特濃朱古力🍫😍好濕潤好企身👍🏻口感非常好、不過食到有啲漏🫣

☕️Hojicha Latte + ginger $50

#hkfood #hkfoodie #hkcouple
  • 開心果軟芝士蛋糕
  • 青瓜Lattee
2023-07-15 1056 瀏覽
今次就嚟到呢間手工甜品糕點主打的日式木系咖啡店,食佢哋嘅人氣開心果凍糕!店舖細細的,排排坐的感覺。門口的蛋糕櫃有好多款蛋糕,好吸引,另外一啲要雪住嘅蛋糕甜品就一條條字條咁掛住嚟睇。🍰 開心果terrine (HK$65).好厚切的方形凍糕,深淺綠2色有層次感的,配好多好多開心果仁,只看已經勁吸引🤤.淺綠色的口感比較軟滑creamy,可能用咗比較多whipped cream🫢.深綠色的口感比較實正啲硬身啲啲,可能加多咗無鹽牛油和酸忌廉,也食到微酸的味道,不過我也覺得質地好似膠一啲😅.我覺得開心果味可以再濃郁啲會更好食呀☕️ 單品可可茶 (HK$60).真係好濃郁的可可味,同而可以減少食凍糕的肥膩感.不過一路飲一路會懷疑,點解呢杯茶可以咁可可味但又不是可可粉沖㗎喎😂走嘅時候,見到蛋糕櫃仲有好吸引的蛋糕,令我忍唔住外賣咗兩件🤤🍰 天使之鈴 / 可麗露 (HK$36).當晚的飯後甜品,一切開聽到嗰種清脆聲,真係外皮香脆可口,入面好靚的啫喱狀的冧酒吉士醬,微微酒香的😋🍰 超濃厚黑朱古力蛋糕 (HK$55).蛋糕質地好鬆軟,軟綿,竟然一點也不覺得膩,真係有驚喜!.朱古力味香濃不太甜,但我覺得未去到「

🍰 開心果terrine (HK$65)
.我覺得開心果味可以再濃郁啲會更好食呀

開心果Terrine

☕️ 單品可可茶 (HK$60)
.真係好濃郁的可可味,同而可以減少食凍糕的肥膩感

單品可可茶

🍰 天使之鈴 / 可麗露 (HK$36)

天使之鈴

🍰 超濃厚黑朱古力蛋糕 (HK$55)
.蛋糕質地好鬆軟,軟綿,竟然一點也不覺得膩,真係有驚喜!
.朱古力味香濃不太甜,但我覺得未去到「超濃」🫢

2023-05-21
下午茶
單品可可茶
天使之鈴
超濃厚黑朱古力蛋糕
是我连夜都想分享给大家的好料!开心果 terrine:有两层不同口感,颜色深的部分像是开心果味生巧的口感,颜色浅的是开心果奶油口感,上面还撒满脆的开心果!店内装修很日式店员都好温柔好sweet
😎 六月份抽時間去🐨生日應援小店打卡同幫襯,亦不忘喺區內發掘下其他小店。咁啱伊間珈琲就喺土瓜灣區,輕量地食過午餐之後,就行過去cafe食tea。😉 🍰 開心果Terrine 😋😋😋😋😋近期好多café都有推出開心果系列嘅甜品,但依間有款好特別嘅法式甜品Terrine。質地似brownie + chessecake嘅合體,有濃厚嘅開心果味,甜甜地又好奶滑,仲有開心果碎,口感一流!🤗 🍵 Genmaicha Latte 😋😋😋😋😋第一次聽玄米茶latte,好奇心驅使下叫咗嚟試!有淡淡玄米茶香喺口腔散發,同熱奶又好match,飲落好順、好舒服!👍🏻下午茶 💵💵💵 約港幣$110/人💁🏻‍♀️ 店內謝絕食客使用平板/手提電腦,希望大家享受當下~ ☺️ 店員好認真對待每一位食客,會親自介紹café主理嘅咖啡同甜品配搭。小店雖然座位不多,但小編留意到附近街坊會多次造訪,同店員有講有笑。服務態度同對食材烹調嘅執着絕對對得住價錢!👏🏻

🍰 開心果Terrine 😋😋😋😋😋

🍵 Genmaicha Latte 😋😋😋😋😋