2023-04-03 207 瀏覽
叫咗個宜賓燃麵,聽個名完全唔知係乜,嚟到記就知係拌麵,帶有花生碎、炸醬、蔥等味料而成,味道香辣,味道不錯👌🏻,總算惹味。宜賓燃麵碗內的餸料,如🐓雞肉絲、肥腸是需要另外加配的,所以剩係叫宜賓燃麵,會比較dry,個份量也好似較為失色,加咗餸料個樣就差唔多。餸料味道還可,唔會冇調過味,都值得加配。這裡的土豆絲🥔,味道與其他不同食店很不同,那種辣味我吃得有點不習慣。店員說他們是正宗四川風味。只怪我不知道甚麼是正宗味道,只知道食物美味才最重要🙈。

2023-02-24 116 瀏覽
外買$160酸菜魚 極少少少少少少少菜 金菇兩小束 湯滿滿 當時攞返屋企覺得重手,仲以為好足料點知想分d比工人都撈唔到 冇下次可能堂食會唔同掛? 酸菜配菜都唔係貴價嘢 都唔明點解會係咁
點知想分d比工人都撈唔到 冇下次

可能堂食會唔同掛? 酸菜配菜都唔係貴價嘢 都唔明點解會係咁

外賣自取
2022-11-27 230 瀏覽
川香記 門面幾特別星期六晚七點左右去到唔算太多人好快就坐滿招牌酸菜魚麵轉薯粉再+$10轉鱸魚$68,魚既份量都幾多,厚肉啖啖肉,幾滑!推薦🫰🏻🫰🏻薯粉既份量都多,幾煙韌,好食!個湯要小辣,唔算太辣,酸比較多!都好飲!青花椒魚麵轉薯粉$58,魚有d似鱈魚柳,都夠滑,份量多,想平少少其實唔轉鱸魚都已經好好食!薯粉唔太幼唔太粗👍🏻個湯比酸菜魚個湯清少少,有青花椒既香,唔算好椒,都好味!總結:可以一試!魚冇骨唔洗煩!兩個人食都唔算貴!
川香記 門面幾特別
星期六晚七點左右去到唔算太多人
好快就坐滿

總結:可以一試!魚冇骨唔洗煩!兩個人食都唔算貴!

2022-11-26
2022-08-08 395 瀏覽
元朗有唔少食川菜野嘅小店,呢間就係其中一間,聽店員、廚房講野就知應該係大陸人黎,而且落單掃QR CODE落單嘅APP都係簡體字。環境正常、乾淨,唔洗坐到好逼。涼拌土豆絲 $28★★★★☆呢道土豆絲係價錢、份量、味道方面真係取勝!叫左微辣,土豆絲份量多得黎,又夠爽脆,唯一唔夠酸,但呢個可以問店員加陳醋,問題不大。性價比高,叫黎餸飯餸麵一流。胡椒豬肚湯薯粉 $60★★★☆☆因為用APP落單,冇薯粉選擇,可以落單後同姐姐講聲轉,唔需要額外加錢,薯粉係粗身圓條狀,偏有咬口,唔似平時食開薯粉咁滑溜,而且唔太入味。胡椒豬肚湯底幾香,有胡椒味,但唔算超級香濃,未到嗆喉。湯底有埋豬肚同酸菜,豬肚偏瘦,份量好多,軟硬度適中,保留到口感。另外加左餸肥腸(+$12),望色水都知好入味,點知食落真係太咸,重味精味,每食一舊都要飲番啖飲品。酸菜魚飯 $55★★★★☆一黎到好大碗幾豐富,入面有萵荀、金針菇、酸菜、魚塊、粉絲,十足一個迷你酸菜魚,而且每一樣餸菜都唔算少。魚塊係急凍龍脷柳,冇骨滑身,冇咩鮮味可言架啦,始終急凍魚柳,但冇咩雪藏味,大家亦可以加錢轉魚。酸度同辣度有得選擇,通常普遍店舖只有得簡辣度,但呢到有
涼拌土豆絲
★★★☆☆
酸菜魚飯
酸菜魚飯 $55
★★★★☆
一黎到好大碗幾豐富,入面有萵荀、金針菇、酸菜、魚塊、粉絲,十足一個迷你酸菜魚,而且每一樣餸菜都唔算少。魚塊係急凍龍脷柳,冇骨滑身,冇咩鮮味可言架啦,始終急凍魚柳,但冇咩雪藏味,大家亦可以加錢轉魚。酸度同辣度有得選擇,通常普遍店舖只有得簡辣度,但呢到有埋酸度,叫左少辣多酸,食落幾辣下,似中辣,酸度正常唔覺得特別酸。食落係開胃,但個飯真係好麻麻,好乾好硬,就咁食係搞唔掂,需要浸湯等佢淋D先食到。

🌟總括:性價比高,份量多,味道上中規中矩,但都係偏重口味有味精,食完會有口渴情況!但通常食得川菜野都避免唔到,只係睇有幾咁口渴。酸菜魚唔錯,價錢唔貴,入面幾豐富。
涼拌土豆絲
酸菜魚飯
2022-07-23 276 瀏覽
今晚同家人想食川菜,外賣平台揾到川香記,而睇咗Openrice的評價亦唔錯,就決定試下。酸辣藕尖- 藕尖好爽好脆,我平時完全問鍾意蓮藕,都認為好食。涼拌海帶絲- 相對會辣啲,味道OK。招牌酸菜魚薯粉- 家人轉咗鱸魚,加咗手撕雞,好味。涼拌貢菜,同樣係較為辣啲,貢菜夠爽脆。雙拼鹵水飯 (牛腩及牛肚),小小辣,牛腩夠香,牛肚亦夠爽,有啲口感。白菜豬肉湯餃,餃子大大粒,肉餡都算豐富。整體川香記的菜式品質令人滿意,會繼續幫襯!

涼拌海帶絲- 相對會辣啲,味道OK。
招牌酸菜魚薯粉- 家人轉咗鱸魚,加咗手撕雞,好味。
涼拌貢菜,同樣係較為辣啲,貢菜夠爽脆。
白菜豬肉湯餃,餃子大大粒,肉餡都算豐富。

整體川香記的菜式品質令人滿意,會繼續幫襯!
2022-07-22
外賣送餐
  • 白菜豬肉湯餃
  • 酸辣藕尖
  • 涼拌貢菜
  • 招牌酸菜魚薯粉
2022-06-05 266 瀏覽
附近做嘢隨便搵一間食,點左個麻婆豆腐、只係雞翼、牛腩,望落去好似普通但其實超級好食。麻婆豆腐好滑味道恰到好處。你可以選擇要咩辣嘅程度,。佢有少少唔同出邊川菜,個汁好似有啲特別嘅材料落咗去味道好似特別香甘椒鹽雞翼外皮乾整心入邊嫩。牛腩唔會太硬好好食。老闆娘侍應生態度良好環境雖然普通但係好整齊。真係值得一試啊👍🏻
椒鹽雞翼外皮乾整心入邊嫩。
牛腩唔會太硬好好食。
老闆娘侍應生態度良好
環境雖然普通但係好整齊。
真係值得一試啊👍🏻
2022-01-17 401 瀏覽
哇!唔係我誇張咗,我帶每一個friend 黎食,個個都食到lam lam 利Lunch 難得有位又好味嘅餐廳,侍應姐姐好樂意同你吹兩嘴啲餸係點煮,咩都可以走辣( 當然我覺得食川菜,唔食辣好奇怪啦,不過朋友唔食辣) even 走左辣都好香好好味水煮魚叫左中辣,魚好滑又好香,記得啲湯撈埋飯食!一流架!芽菜又夠爽!大陸都好少可食到黎隻香辣!侍應姐姐話佢地啲辣椒係自燒,所以同出面唔同,香好多!(雖然我唔明點解自己燒就好啲,不過真係同出面唔同!食到個心機)!一定Encore

) even 走左辣都好香好好味

一定Encore
水煮魚
水煮魚
2021-08-21 545 瀏覽
位於元朗新開嘅川香記食過幾次都十分唔錯,價錢唔貴,抵食之選!今次我哋嗌左個手撕雞四川涼麵、東坡肉飯、紅糖糍粑以及水煮魚配飯手撕雞四川涼麵🐥:賣相十分🌟🌟🌟份量都好足,味道酸辣帶有少少微甜~夏天食好開胃,味道正宗東坡肉飯:份量好大,大大舊東坡肉,軟硬適中,入口即化,亦唔會十分肥膩,值得一試水煮魚配飯:男朋友最愛!每次嚟親都嗌,今次加左$12轉做鱸魚,比原本嘅龍利柳口感更好。湯底十分惹味,剩係湯都可以送一大碗飯紅糖糍粑:甜甜地,幾好食,特別適合經期食用。

紅糖糍粑:甜甜地,幾好食,特別適合經期食用。

2021-07-06 440 瀏覽
我在川香記食左好多次,我地試過 酸菜魚米線、豬肚湯飯、藥膳雞湯米線、椒鹽雞翼、涼拌土豆絲、涼拌貢菜、涼拌青瓜、涼拌雲耳、涼拌秋葵、獅子頭飯、餃子…. 佢口味道地, 真的不能錯過! 佢喺馬田路同教育路交界附近(大坑渠旁邊),你一定會見到!
2021-06-29 277 瀏覽
第二次食呢間餐廳,因為係附近返學。上次lunchtime黎,今次學校活動遲放搞到下午茶時間先黎食lunch,見到係同一張餐牌,應該係冇出下午茶餐。不過食物價格唔算貴,餐牌麵食(湯麵拌麵都有)6成都係三十幾蚊。夏天太熱唔想食湯麵,所以兩次黎都係食拌麵今次order咗「四川担担撈麵」加牛展同手斯雞。撈麵味道唔錯而且三十幾蚊黎講份量真係好多!我呢啲大胃王淨係食完碗麵已經覺得好飽haha。另外牛展12蚊有5舊,而且都幾大舊;手撕雞肉質嫩滑,亦都好有麻辣香。普通嘢飲跟餐要➕6蚊,個人覺得少貴,不過原價25-28蚊嘅特飲跟餐➕8蚊就有,所以不如試下特飲抵啲?上次飲洛神花蜜,酸酸哋不會太甜,好飲又健康今次想試下佢哋啲甜品就冇嗌嘢飲,order了一從來冇食過嘅甜品—「巴蜀冰粉」,口感食落似啫喱,嫩滑爽口,紅糖漿又唔會太甜。冰粉上面有桂花、葡萄乾同花生,個人覺得加花生食落怪怪地?唔落可能好啲?(冰粉唔記得影相)我朋友就order咗「紅燒獅子球飯」,獅子球好大粒,雖然賣相麻麻,但係佢話幾好味,不過係獅子球比較油膩PS餐廳仲有個100吋大電視,(唔知📺實際尺寸幾多,不過真心覺得好大),屋企電視係佢一半都冇T
。夏天太熱唔想食湯麵
,所以兩次黎都係食拌麵

四川担担撈麵+手撕雞牛展

,亦都好有麻辣香。普通嘢飲跟餐要➕6蚊,個人覺得少貴

?唔落可能好啲
?(冰粉唔記得影相

紅燒獅子球飯
我朋友就order咗「紅燒獅子球飯」
,獅子球好大粒,雖然賣相麻麻,但係佢話幾好味
,不過係獅子球比較油膩

),屋企電視係佢一半都冇

To sum up

紅燒獅子球飯
  • 熱拌
  • 冰粉
2021-06-29 223 瀏覽
成日食譚生/四哥米線食到悶,無咩驚喜,係街見間嘢派傳單,又係新開張,膽粗粗去試下,開頭諗住同出邊嗰啲差咁唔多,入到去,見啲嘢食又有啲唔同,有驚喜,經過一十五十六,同個樓面姐姐介紹後,叫咗酸菜米線/北川涼粉/藕尖/涼拌海帶/冰粉,啲嘢食黎到,藕尖真係第一次見,超級迷你牌蓮藕,食落去爽口,前菜唔錯,海帶都唔錯但唔係我喜愛,最驚喜都係主菜酸菜魚米線,好食過出邊大馬路嗰間酸菜魚,成碗食晒😋,北川涼粉,試咗小小,口感味道👌,最後甜品係個冰粉,特別得黎又好食,口感,味道,同行女友人唔食夠食,要叫多個。因為新開張有優惠,2人埋單每人都唔使100,都幾抵食。
成日食譚生/四哥米線食到悶
,味道
,同行女友人唔食夠食

2021-06-13
  • 酸菜魚
  • 冰粉
2021-06-27 225 瀏覽
今天來元朗打疫苗路過看到有新店開張,就進來試了一下,整體感覺還不錯巴蜀冰粉凉凉滑滑的冰粉在红糖直接的作用下呈现出刚好的甜度,而且土紅糖味道濃厚不同於袋裝紅糖的寡淡,裡面還有花生、葡萄乾和山楂點綴。清涼降火、聲律解暑,簡直是夏日必小吃酸菜魚麵➕手工餃子「出門餃子進門面」餃子皮薄餡多,豬肉柔嫩鲜美,汤汁微辣浓香。酸菜魚的鱼肉新鲜 口感好 酸菜酸咸适中 整道菜 酸 咸 鲜 甜 香 辣,辣度還可以自選麵食點了一份四川擔擔撈麵,麵條爽滑,非常惹味,分量特別多根本吃不下,才$32。

巴蜀冰粉

酸菜魚麵➕手工餃子

「出門餃子進門面」

麵食

四川擔擔撈麵

• 巴蜀冰粉
2021-06-23 123 瀏覽
試左招牌酸菜魚,紅燒肥腸,另➕多兩碗白飯撈埋d湯食。2大碗野連湯4人清哂😋抵食!小食就點左藤椒魚皮。魚皮口感爽脆,似海蜇d朋友,沾滿藤椒味,好食!食厭左炸魚皮的話就建議試試呢款👍少有!必點仲有炸蝦餅,夠彈牙,似用鮮蝦打,唔會成啖麵粉咁,香口野爽脆蓮藕尖,川北涼粉,開胃涼菜!🚗餐廳外有咪錶車位,唔使心慌慌驚食牛肉乾😛
仲有炸蝦餅,夠彈牙,似用鮮蝦打,唔會成啖麵粉咁,香口野
爽脆蓮藕尖,川北涼粉,開胃涼菜!

🚗餐廳外有咪錶車位,唔使心慌慌驚食牛肉乾😛
酸菜魚
蓮藕尖
川北涼粉
  • 藤椒魚皮
2021-06-15 84 瀏覽
A fairly new eatery catering for local needs. Offering a range of sichuan dishes with rice or noodles at reasonable prices. Feel it offers a more "authentic" taste over some of the chain shops out there.No English menu but they do have a few pictures on the,walls you can refer to. Tried their signature Sauerkraut vegetable fish with rice, fish was tender and the broth had good flavour not too sour or over spicy or over powered by the taste of sichuan peppers. U can opt to add extra topping to th

Tried their signature Sauerkraut vegetable fish with rice, fish was tender and the broth had good flavour not too sour or over spicy or over powered by the taste of sichuan peppers. U can opt to add extra topping to the soup (like cart noodles) which is handy - added ducks blood. Also not swimming in oil.

Sauerkraut vegetable fish soup

They do have a fair choice of different dishes and saw many customers trying their cold appetisers, need to try on my next visit.

2021-06-06 117 瀏覽
忍唔住又去食多次今次嗌左金湯米線🍜湯底香香辣辣夫妻肺片好惹味😋呢個小食停唔到口蒜泥白肉🥬 特別介紹:呢間既蒜泥白肉包住d沙律菜,好特別,咁整法,除左有好香嘅蒜蓉味,食落仲幾清新,仲可解肥膩👍
忍唔住又去食多次
今次嗌左