2023-01-13 411 瀏覽
見近排落雨,想食啲暖身嘅食物,途經呢度就search吓啲食評。睇到都覺得唔係伏就膽粗粗咁走入去食,見有個蛇羹A餐,包咗一個細蛇羹、細蛇湯同一個糯米飯,$140。佢比我食開嘅蛇王熙貴,但多咗個蛇湯,所以未食前都有啲期待。佢上菜速度都快嘅。先嚟蛇羹,佢蛇肉比例都多嘅,但湯底好重醬油嘅咸味,而唔係煲岀來嘅鮮味。而且要小心食,我自己就食到一條好細嘅蛇骨。之後我就試個湯,比我想像中少藥材味,入面有啲龍眼肉同杞子,還可以,味唔算濃,無飲都唔可惜。再食個糯米飯,飯入面已撈哂醬油,我本人口味就覺得整體好咸,所以都無食哂。但個蛇羹我都係欣賞蛇王熙個種湯頭,我覺得係另一層次嘅享受。所以我呢間都無下次😂

2022-09-16 460 瀏覽
2022-9 月- 蛇王兄上水有間蛇王兄,地點位於上水新成路105號地舖黃色招牌上紅色大大隻蛇字,相信走對了在新成路上,一定容易找得到門口已清楚列明蛇舖供應的食物,有蛇羹、蛇湯,龜湯,糯米飯、油鴨飯等等,補身又暖身食物入口上方的招牌,有氣勢蛇舖整潔衛生,光猛明亮有不同類型的蛇羹、蛇湯套餐,也可單點點餐:選了蛇汁浸雞飯套餐: 蛇汁浸雞飯一碟,細蛇湯一碗($90)細蛇湯色澤呈深褐色,有點濃湯感,看得出的足料有圓肉和黨參,另有杞子、姜,雞肉,藥材等味道據說有舒筋活絡功效蛇汁雞飯一碟雞飯用上一個橢圓形碟,大大碟,大約有兩至三碗飯量蛇汁雞整整一排鋪在飯面蛇汁雞肉質嫩滑有彈性,雞皮薄皮下脂肪少,用蛇汁浸的雞,肉帶有蛇汁味道,淡淡鹹味又比白切雞多了一份甜味白飯粒粒分明,軟硬度適中,飯面佈滿了蛇汁,索了雞汁和蛇汁的飯粒,味道變得更香甜好吃本身雞鹹中有甜,夠晒味,可以不加薑茸,不過薑茸味道也不錯,少油,不會死咸多味精,喜歡薑蔥香也別錯過眼闊原來遇到美食,肚皮都由窄變闊,雞飯需大,最後一口接一口,吃清光埋單:$90 秋冬天,適時進補,蛇王兄是不錯的選擇
2022-9 月- 蛇王兄

上水有間蛇王兄,地點位於上水新成路105號地舖

入口上方的招牌,有氣勢
蛇舖整潔衛生,光猛明亮
有不同類型的蛇羹、蛇湯套餐,也可單點
點餐:

選了蛇汁浸雞飯套餐: 蛇汁浸雞飯一碟,細蛇湯一碗($90)
細蛇湯
色澤呈深褐色,有點濃湯感,看得出的足料

有圓肉和黨參,另有杞子、姜,雞肉,藥材等味道
據說有舒筋活絡功效

蛇汁雞飯一碟
雞飯用上一個橢圓形碟,大大碟,大約有兩至三碗飯量
蛇汁雞整整一排鋪在飯面

埋單:$90

秋冬天,適時進補,蛇王兄是不錯的選擇
2022-09-04
  • 蛇湯
  • 蛇汁浸雞飯
2021-09-18 671 瀏覽
秋季就到,今次唔講得笑,街買《蛇王兄》即食龜湯蛇羹就多,終於親臨上水本店試 #龜湯火鍋!老闆預訂新鮮野生水魚、靚靚本地牛、蛇大碌、脆肉鯇同走地雞!水魚睇落好醜陋,甘大隻好少有,加上佢膠質好高、補過食花膠好好味!脆肉鯇卜卜脆,又白又爽蛇碌就睇品種,呢次就要碌好耐,差唔多20分鐘先食得~煙煙UnUn甘,肉唔多不過送酒咬下都唔錯。本地牛肉味有一啲都唔肥,啱晒女仔;雞好出,碌耐左都唔會“鞋”口,記得食埋個臘味飯,非常之補身嘅一餐,冬天食仲暖粒粒!
老闆預訂新鮮野生水魚、靚靚本地牛、蛇大碌、脆肉鯇同走地雞!
水魚睇落好醜陋,甘大隻好少有,加上佢膠質好高、補過食花膠
好好味!
脆肉鯇卜卜脆,又白又爽
水魚

,非常之補身嘅一餐,冬天食仲暖粒粒

火鍋蛇煲