2024-01-28 254 瀏覽
沙田市竟然都有高質素意大利菜酒吧餐廳,而且價錢親民,亦有無肉及素食菜式,岩晒唔同飲食需要的朋友聚會。👨‍👩‍👧‍👧👨‍👩‍👧‍👧- 白油蟹肉長通粉 HK$160 🦀🍝搭配非常經典,鮮味蟹肉遇上白酒香氣,味道微辣層次感十足,配上Al dente長通粉,惹味!!- 意式辣豬牛肉丸闊條麵 HK$145 🐷🐂🍝豬牛肉丸自家製,多汁又充滿肉味,口味微辣,超滿足!! - 北海道帶子+蝦醬長通粉 HK$160 🦪🦐🍝雖然北海道帶子唔係想像中原粒上菜,但帶子鮮味及蝦醬咸香互相交融,鮮味到極致!!- 炸魷魚圈 HK$90 🦑🐙包括墨魚及魷魚,再配上微辣蒜蕃茄醬,新鮮熱辣辣一定好食!!

白油蟹肉長通粉

- 白油蟹肉長通粉 HK$160 🦀🍝

意式辣豬牛肉丸闊條麵

- 意式辣豬牛肉丸闊條麵 HK$145 🐷🐂🍝
豬牛肉丸自家製,多汁又充滿肉味,口味微辣,超滿足!!

北海道帶子+蝦醬長通粉

- 北海道帶子+蝦醬長通粉 HK$160 🦪🦐🍝

炸魷魚圈

- 炸魷魚圈 HK$90 🦑🐙
包括墨魚及魷魚,再配上微辣蒜蕃茄醬,新鮮熱辣辣一定好食!!
白油蟹肉長通粉
意式辣豬牛肉丸闊條麵
北海道帶子+蝦醬長通粉
炸魷魚圈
  • 白酒蟹肉意粉
2024-01-24 164 瀏覽
星期六嘅沙田新城市廣場人山人海~見到依間餐廳話自己係「Classic Italian🇮🇹」,喺外面又見到廚師不停地手拉Pizza,好似都幾吸引,可以try try😚餐廳幾細,啲枱放得密質質,唔算好坐😅但若果加少少幻想力,個feel都有啲似外國嘅小餐館🙈✴️炸海鮮拼盤✴️炸皮輕薄,微微包住海鮮,唔會太油太多粉👍🏻有小白魚、蝦肉同魷魚,蛋黃醬唔太夠味,所以口味較清淡~✴️香蒜海蝦意粉✴️意粉非常彈牙有咬口,蒜蓉打碎哂溶入汁內,每條意粉都充滿蒜味🧄海蝦煎香咗,但有少少濃咗,不過整體都好食的✨✴️Four seasons pizza✴️鮮蕃茄蓉底,應該係由4種唔同配搭組成,不過食落無咩分別🙈Pizza即叫即拉即焗,新鮮熱辣好難會難食~餅皮重麵粉香,煙煙韌韌,誠意十足😋依個價錢有即整pizza食,絕對抵食!

炸海鮮拼盤

✴️Four seasons pizza✴️
香蒜大蝦意粉
Four  seasons  pizza
2024-01-17 183 瀏覽
好難得去到沙田唔太多人本身冇咩目的想話食咩不過都見差唔多8點幾經過見呢間餐廳好似唔錯就入去試下先我地order咗兩個主菜同一個甜品見呢度好似pizza都幾出名我地order 咗個burrata & chorizo入面有burrito cheese、西班牙香腸、火箭菜同蕃茄上枱果下好香而且邊焗個好脆味道又幾好同都足料另一個主菜我地order咗個ribs又比想像中唔一樣可能我地平時食開美式style 呢一款係個醬食落一d都唔會覺得肥膩而且係會想食多件比pizza好似又再出色d最後我地order咗個tiramisu總括黎講又幾好食應該會再幫襯
好難得去到沙田唔太多人

比pizza好似又再出色d

最後我地order咗個tiramisu
總括黎講又幾好食應該會再幫襯

2023-12-25 423 瀏覽
訂座時通知了有老人家,想坐卡位,餐廳安排好,去到員工接待時會提醒我地慢慢行,小心地滑,今時今日呢種服務態度值得一讚👍,食物都好好,溫度和味道都出色,特別係pizza,會再光顧😋
  • 古法意式煙肉比薩
2023-12-15 514 瀏覽
已經係第二次黎食Picolo 佢每個星期一同星期二都有pasta 同 pizza 買一送一優惠 見到價錢吸引 所以過嚟食 本身諗住book 位 點之7點已經full booking 唯有walk-in 估唔到星期一都咁多人 間餐廳唔大 等左差唔多一個鐘8點先有位 餐廳環境氛暗 枱與枱既距離比較近 有啲焗 冷氣唔夠我地4個人叫左3個pizza 3個pasta 佢個menu 既pizza and pasta 平均$150 到 佢仲有starter 同 main 但係佢依家專食pasta 同pizza 所以就無叫main 啦 佢幾pasta 份量比較細意粉唔會煮到過淋 有咬口 不過就唔知係意粉係自己整定係交貨番黎 佢比肉既份量都幾少 Chicken pesto pasta Meatball pasta Salami pasta 佢既意粉中規中矩 Pizza 係薄批即叫即做 唔會好油膩相比起意粉 佢個pizza 既料多啲 我會推薦食pizza Meat lovers 宜家堂食會送tiramisu 優惠卷比你下次去食我見唔單只佢堂食多人 要等位 都好多人叫外賣
已經係第二次黎食Picolo

我見唔單只佢堂食多人 要等位
都好多人叫外賣
  • meat lovers pizza
2023-11-23 550 瀏覽
星期五晚去咗食生日飯。今次去咗沙田食pizza 同pasta 🍕🍝提前喺Open Rice 訂枱會送一份tiramisu 或意式奶凍。因為我哋7個人,所以要留$100 deposit. 去到餐廳佢哋退番$100 cash俾我。前菜我哋叫咗:✅意大利茄汁肉丸📝呢個普普通通,冇乜特別✅炸魷魚圈📝炸得好勁,驚熱氣唔好食😏✅招牌雞翼📝辣的,冇乜特別✅炸南瓜芝士米球📝幾好味,creamy,裡面d芝士係有少少流心,又唔會好濃芝士味👍🏻當然要食啲菜,所以我哋叫咗兩份唔同嘅沙律:✅意式蕃茄麵包沙律📝份量有啲少,酸酸甜甜嘅味道,幾開胃✅雞胸肉沙律📝菜fresh,不過雞胸肉唔多主菜我哋就叫咗4款:✅Four Seasons Pizza📝有火腿,蘑菇,黑橄欖。都多料,不過Pizza 底唔脆,個crust就ok,最好食係d黑橄欖✅Meat Lovers Pizza📝有3款肉,但係d肉比較肥,底都係唔脆,麻麻地✅Carbonara (Fettucine)📝Pasta 有4款可以選擇,幾好。有spaghetti, linguine, fettucine & penne。Carbonara 幾creamy, 有配温

前菜我哋叫咗:
✅意大利茄汁肉丸
📝呢個普普通通,冇乜特別
✅炸魷魚圈
📝炸得好勁,驚熱氣唔好食😏
✅招牌雞翼
📝辣的,冇乜特別
✅炸南瓜芝士米球

當然要食啲菜,所以我哋叫咗兩份唔同嘅沙律:
✅意式蕃茄麵包沙律
📝份量有啲少,酸酸甜甜嘅味道,幾開胃
✅雞胸肉沙律
📝菜fresh,不過雞胸肉唔多

主菜我哋就叫咗4款:
✅Four Seasons Pizza
✅Meat Lovers Pizza
📝有3款肉,但係d肉比較肥,底都係唔脆,麻麻地
✅Carbonara (Fettucine)
📝Pasta 有4款可以選擇,幾好。有spaghetti, linguine, fettucine & penne。Carbonara 幾creamy, 有配温泉蛋
✅Chicken Pesto (Penne)
📝個醬汁幾好味,唔會太多太濃,可以一試👍🏻
本來想要ribs, 不過未夠7pm已經冇😑

呢度d嘢每碟份量唔多,如果一大班人嚟就要order多幾樣野先夠食。D食物味道普普通通,冇乜特別,其他西餐廳都食到。餐廳地方唔大,全間餐廳10張枱都冇。D枱都比較細,如果叫得多嘢食,要快啲食完一碟俾侍應收走隻碟先可以放到第二碟。特別係pizza, 我哋7人枱放咗2碟pizzas 已經冇位放其他食物。佢哋都有限用餐時間的,80分鐘。食到差唔多時間會有侍應埋嚟問仲有冇野要order,因為就嚟要交枱。所以呢度其實係比較適合2-3個人嚟,如果一大班人gathering就要諗下。
2023-11-17
生日
用餐優惠
優惠券
2023-11-16 540 瀏覽
不起眼的意大利餐廳,店内的燈光柔和,處處異國風情!⭐️BURRATA & CHORIZO 布瑞達芝士和西班牙香腸 ($150)薄身餅底,邊緣厚身,烤得卜卜脆,車厘茄應該有被醃製過,比一般的香濃,有切絲的燈籠椒,鮮嫩火箭菜,奶香的布瑞達芝士,整體脆口清爽!就是香腸太少了🫣⭐️CHICKEN BREAST 雞胸肉沙律($100)不同種類沙律,加上蕃茄粒、牛油果粒🥑等,色彩繽紛,配上煙韌雞肉,灑上滿滿芝士粉,入口新鮮爽甜帶奶香味!⭐️TIRAMISU 意大利芝士蛋糕在OpenRice 訂位食飯送甜品一客。蛋糕非常樸素無華,一層朱古力粉,濃厚咖啡味蛋糕,入口絲滑順口!
不起眼的意大利餐廳,店内的燈光柔和,處處異國風情!

⭐️BURRATA & CHORIZO
布瑞達芝士和西班牙香腸 ($150)

⭐️CHICKEN BREAST
雞胸肉沙律($100)

⭐️TIRAMISU 意大利芝士蛋糕
2023-11-16 297 瀏覽
食物水準保持、Pizza好好味、還希望可以繼續去幫襯! 但如果服務態度唔改善的話、應該好快會冇乜人去! 店內三位女侍應簡直不知所謂。擺出一副漠不關心嘅樣、唔收碟、唔斟水、三個企埋一邊、有講有笑、嘈冤巴閉! 完全沒做到應有本份! 另外問他菜湯有沒有放肉去煮、他們都可以搞錯! 相反有個男侍應、事事關心、值得一讚!店主真的要好好面對及改善呢個問題、免得這麼好的店給他們拖跨! 、
食物水準保持、Pizza好好味、還希望可以繼續去幫襯!
但如果服務態度唔改善的話、應該好快會冇乜人去!
相反有個男侍應、事事關心、值得一讚!
2023-11-15
  • 傳統意大利沙律
2023-11-09 326 瀏覽
This is the best ******* pizza in Hong Kong! I kid you not! The tiramisu also to die for (and free too)With 1 for 1 on mondays and tuesdays (mix and match pizza and pasta) they are also really value for money. Eating here makes me happy. I support you forever!(Seriously the f word is not only an expletive. It can also be used as an intensifier)

2023-10-31
  • Amigo Pizza
  • Crab meat pasta
2023-10-26 479 瀏覽
逢星期一同二,堂食同外賣自取都可以Pizza同Pasta買一送一,真係超級抵我哋三個人叫咗一個Pizza一個雞肉青醬扁意粉,卡邦尼長通粉,意式肉丸闊條麵,海鮮拼盤。最後用咗3張免費tiramisu 埋單每人$165Pizza啲邊好好食 Pasta就細個啲 所以每人一個都唔會多我哋本身book咗位早咗3個字到都未入得,反而到咗預訂時間仲要等多10分鐘無辦法 佢地方唔大 上一手埋完單又未離開埋單又再比返3張免費tiramisu coupon我不過去到先知原來要出賣資料先有得free🤣🤣🤣🤣

我哋三個人叫咗一個Pizza

海鮮拼盤
2023-10-24
墨西哥pizza
海鮮拼盤
💭沙田新城市入面想搵有得食Pizza🍕嘅餐廳不多,🥺每次想食Pizza🍕都會揀Piccolo😙中意佢環境舒適, 裝修有種外國風情feel🪴📍位置喺三期一田, 海南雞飯轉右的那邊小巷裡↪️🔸Pancetta 古法意式煙肉🍕 $155 7.5/10Cherry tomatoes|Egg🤪之前喺Pixxx Project到食過XX蛋Pizza後🤩就好中意啲Pizza有半熟嘅蛋🍳點埋啲流心蛋黃漿真係好Jeng🤤餅底喺偏薄脆類🤏🏻食完唔會覺得成肚澱粉🤭🔸Margherita 瑪嘉麗塔皇后🍕 $130 7/10Buffalo Mozzarella|Basil傳統經典口味✨😌最簡單嘅味道, 新鮮製作, 都好好味😋🔸Rib eye steak🥩 $260 7/10Fresh salad|Fries|BBQ sauce牛扒5成熟, 帶輕微燒烤香味😌🥗沙律菜酸酸地幾開胃
💭沙田新城市入面想搵有得食Pizza🍕嘅餐廳不多,
🥺每次想食Pizza🍕都會揀Piccolo
😙中意佢環境舒適, 裝修有種外國風情feel🪴
📍位置喺三期一田, 海南雞飯轉右的那邊小巷裡↪️

🔸Pancetta 古法意式煙肉🍕 $155 7.5/10

食完唔會覺得成肚澱粉🤭

🔸Margherita 瑪嘉麗塔皇后🍕 $130 7/10
Buffalo Mozzarella|Basil
傳統經典口味✨
😌最簡單嘅味道, 新鮮製作, 都好好味😋

🔸Rib eye steak🥩 $260 7/10
Fresh salad|Fries|BBQ sauce
牛扒5成熟, 帶輕微燒烤香味😌
🥗沙律菜酸酸地幾開胃
  • 古法意式煙肉pizza
2023-09-27 582 瀏覽
同女朋友去食,入去同佢講兩位,佢企左係到話好,咁我唔知係原來自己揀位坐,坐低叫完野食,野食都上左兩樣 ,張枱唔係大,兩人枱,佢格硬塞左一杯飲品,同一個前菜,到主菜上,佢見冇位,先問個menu要唔要,然後到佢再上野,我同佢講 要杯凍咖啡,乜都冇回應,就擰轉身行左去,我連佢收唔到我嘅oder都唔知⋯最基本嘅嘢都冇,唔洗你哋笑哂口咁,但係個個又黑面,又冇反應咁,唔介意黑住面答野,至少都仲溝通到,食食下先左杯野飲,我都嚇親,原來聽到架最好笑埋單俾卡,佢俾翻張單同卡,係摺埋一舊俾翻我哋,我真係呆左⋯真係以後都唔會黎
2023-09-25 386 瀏覽
我們一行2人,因為朋友生日,她選了這間試,我預早兩日係Apps訂位,但由於餐廳不大,都只能被安排坐門口位置,座位與座位之間都好近,抬都不大,因叫了3款食物加一杯飲品都唔夠位放。食物方面,分別叫了一個三文魚沙律: 三文魚份量較細片和少、如果加番多少少會較好;炸海鮮:海鮮包括魷魚鬚、蝦、細細粒帶子、細魚仔,加一個吉士醬,不過不失;招牌至尊pizza:pizza 不是厚批,只係批邊厚啲,餡料足,味道oK,加一杯熱earl grey。而因係Apps訂位會送一件Tiramisu,味道都ok,不過如果咖啡味濃啲會仲好味。整體而言:食物方面最好味pizza,而其他就無特別。服務方面:職員都會主動加水,但我由於坐門口位,職員出入時唔小心撞到我朋友時,完全無講一聲sorry(雖然知道是唔小心,但基本都應該講一聲sorry)服務一般。晚餐有限時,80分鐘,如果想同朋友傾計就唔好選這間,總括而言:一試無妨。如果想試就記得係Apps訂位,會送一件甜品。
三文魚沙律
炸海鮮
招牌至尊pizza
Earl  Grey
2023-09-22
生日
想食吓西餐 見佢OpenRice訂座有tiramisu送🤣所以就揀咗呢間喺新城市廣場嘅意大利餐廳蜂蜜煙肉Pizza ($140)呢個好似平時比較少見 所以叫黎試吓Size都幾大 上面有三塊煙肉 都幾多芝士做到拉絲 有啲似拿玻里style嗰邊厚底薄 唔錯👍🏼雞肉青醬扁意粉 ($140)好普通😂 雞肉勁少 不過好彩意粉Al dente 青醬味道都OK比較之下Pizza會出眾啲另外都叫咗個小食 炸南瓜芝士米球 ($60)有4粒 類似係意大利食到嘅suppli炸左嘅飯團仔 入面有芝士個飯就好似南瓜Risotto咁係諗到嘅味道 都好食嘅😂最後訂位送嘅甜品🍮可以揀panna cotta或tiramisu揀左tiramisu 都幾正宗嘅味道香濃咖啡味 又唔會太甜 唔錯👍🏼
想食吓西餐 見佢OpenRice訂座有tiramisu送🤣
所以就揀咗呢間喺新城市廣場嘅意大利餐廳
蜂蜜煙肉pizza

蜂蜜煙肉Pizza ($140)
呢個好似平時比較少見 所以叫黎試吓
Size都幾大 上面有三塊煙肉 都幾多芝士
做到拉絲 有啲似拿玻里style
嗰邊厚底薄 唔錯👍🏼
雞肉青醬扁意粉

雞肉青醬扁意粉 ($140)
好普通😂 雞肉勁少
不過好彩意粉Al dente 青醬味道都OK
比較之下Pizza會出眾啲
炸南瓜芝士米球

另外都叫咗個小食 炸南瓜芝士米球 ($60)
有4粒 類似係意大利食到嘅suppli

可以揀panna cotta或tiramisu
揀左tiramisu 都幾正宗嘅味道
香濃咖啡味 又唔會太甜 唔錯👍🏼
2023-08-15 671 瀏覽
新城市廣場一直都係食肆林立嘅地方,要搵野食真係完全無難度😎,行行下見到今次主角Piccolo Pizzeria & Bar,就口痕入去試下😆,店舖裝修好有外國氣氛,可惜地方偏細,每張枱之間較窄,感到有少少壓逼感🙈-慢煮小牛肉片🐮 - HKD 160慢煮小牛肉片🐮係傳統嘅意大利菜之一,一場嚟到緊係要試一試啦🤤,咬落去食到慢煮嘅嫩滑口感之餘,又品嘗到牛肉嘅原汁原味😋,牛肉片較薄,食落唔會太韌,值得一讚👍🏻,配上吞拿魚醬🐟一齊食,味道好夾,令人胃口大開呀😍-蕃茄煙肉意粉🍝 - HKD 140意粉🍝煮得比較硬身,算係可以接受嘅範圍,蕃茄🍅食落幾新鮮,配上芝士食落都幾FRESH😆-Tiramisu🍰 - HKD 50最後就嚟咗個甜品Tiramisu🍰 啦,Tiramisu賣相整整齊齊幾靚仔🤓,但切開發現成舊餅好濕潤,尤其係餅底🥴,雖然口感都幾creamy,但係食落就太甜,無乜應有咖啡味,有少少失望😔-總結而言依間餐廳嘅意大利菜味道算係一般,廚房係開放式👨🏻‍🍳,雖然可以望到廚師製作食物幾有特色,但當有攪拌機等工具出場嘅時候,會產生幾大嘅嘈音,影響到食客😵‍💫,而且座位與座位之間比較接近,隔離枱傾
慢煮小牛肉片🐮 - HKD 160
慢煮小牛肉片

蕃茄煙肉意粉🍝 - HKD 140
蕃茄煙肉意粉

Tiramisu🍰 - HKD 50
Tiramisu

總結而言依間餐廳嘅意大利菜味道算係一般,廚房係開放式👨🏻‍🍳,雖然可以望到廚師製作食物幾有特色,但當有攪拌機等工具出場嘅時候,會產生幾大嘅嘈音,影響到食客😵‍💫,而且座位與座位之間比較接近,隔離枱傾計時會聽得好清楚😂,鐘意安靜嘅朋友可能要注意一下啦~
2023-08-14
$192.5 (午餐)
慢煮小牛肉片
蕃茄煙肉意粉