2022-03-01 695 瀏覽
喺偉大嘅特區領導班子帶領我哋抗疫之下,其他區我吾知,大角嘴就大約一半店鋪冇開門,不過要返工既始終要返,午餐始終要食,今日就去到大全街既人氣店《聚小館》試吓佢。之前新開,又上報紙又上雜誌,午市坐無虛席;今日受疫情影響,僅兩三枱入坐,不過堂食外,也有不少客戶外賣。點了《招牌魔鬼炒飯》,聽見師傅大火炒熱上;全黑色,豆豉未入豆先有香味,一入口好重罐頭豆豉鯪魚味!哈哈!細心了解一下,呢個魔鬼當然有豆豉,有鹹魚,亦有細紅辣椒切粒,肉碎加強辣味同口感。師傅手勢好,飯粒炒得均勻入味;平時單店呢碟野係咸既,有杯頗酸既烏梅茶平衡番又好左啲啲。呢碟炒,係口淡淡既時候,重口味之選。總結:特別既,不過下次反而想試吓《西施泡飯》又或者《福建炒飯》先可以同其他店公平比較。

2022-01-15 408 瀏覽
#星星之食評🍜🍜🍜由於工作嘅關係,我成日都會周圍食唔同嘅嘢~有見及此,星星推出最新嘅系列~會定期介紹我食過嘅嘢俾大家~同大家一齊搵好嘢食🍕🍲🍛➿➿➿呢一日去大角咀見客,見完客當然要搵好嘢食啦~因為食完之後又要再接下一場啦~➿➿➿🔸🔸🔸聚小館 (大角咀) 🔸🔸🔸大角咀大全街41號地舖➿➿➿餐牌上好多選擇,同一般茶餐廳有點唔同,菜式都好特別~今次試了黑松露北海道元貝讚歧烏冬同龍蝦湯西施泡飯~➿➿➿龍蝦湯西施泡飯🥘🥘🥘龍蝦湯泡飯主角當然係個湯啦~配料上無太大特別,主要係一啲肉碎同飯焦~店員上菜時將飯焦倒進泡飯入面,有「炸」一聲~有趣有趣~個湯好有龍蝦味道,真材實料~而個湯質感上比較稀~如果配料上加多少少海鮮例如魷魚、蝦、青口、蠔仔等,豐富返個口感,整體會更好~➿➿➿黑松露北海道元貝讚歧烏冬🍜🍜🍜黑松露控嘅我當然要點呢個啦~湯底夠味,唔係特別濃郁,清清地幾好~配料係一啲野菌類,而主角之一元貝唔係特別大顆,數量亦不多~ 唔夠打卡able 🤣🤣🤣而讚歧烏冬口感有彈牙感覺,okay~如果下午想食個清清地烏冬~都係一個好嘅選擇~➿➿➿整體分數:6/10 🌟🌟🌟🌟🌟🌟➿➿➿如果大家都有好味餐廳推介~都可
#星星之食評
🍜🍜🍜
由於工作嘅關係,
我成日都會周圍食唔同嘅嘢~
有見及此,星星推出最新嘅系列~
會定期介紹我食過嘅嘢俾大家~
同大家一齊搵好嘢食🍕🍲🍛
➿➿➿
呢一日去大角咀見客,
見完客當然要搵好嘢食啦~
因為食完之後又要再接下一場啦~
🔸🔸🔸聚小館 (大角咀) 🔸🔸🔸
大角咀大全街41號地舖
➿➿➿
餐牌上好多選擇,同一般茶餐廳有點唔同,
龍蝦湯西施泡飯🥘🥘🥘
龍蝦湯泡飯主角當然係個湯啦~
配料上無太大特別,主要係一啲肉碎同飯焦~
店員上菜時將飯焦倒進泡飯入面,有「炸」一聲~有趣有趣~
個湯好有龍蝦味道,真材實料~
而個湯質感上比較稀~
黑松露北海道元貝讚歧烏冬🍜🍜🍜
黑松露控嘅我當然要點呢個啦~
湯底夠味,唔係特別濃郁,清清地幾好~
而讚歧烏冬口感有彈牙感覺,okay~
如果下午想食個清清地烏冬~
都係一個好嘅選擇~
整體分數:6/10 🌟🌟🌟🌟🌟🌟
➿➿➿
如果大家都有好味餐廳推介~
都可以同星星講~
我試比你睇☺️☺️☺️
2022-01-14 249 瀏覽
聚小館 係大角咀馬會附近有間小店,雖然店內裝潢同一般茶餐廳分別不大,但餐牌上有有不少特色小菜,我今日就路經大角咀,決定一試特色。入去時係午市,餐牌上好多選擇,店員定唔知係老細走埋黎推薦兩個餐,分別係黑松露北海道元貝讚歧烏冬同龍蝦湯西施泡飯。黑松露北海道元貝讚歧烏冬先講個烏冬,湯底夠味,但唔係特別濃郁,清清地,配料都係一啲野菌類,而主角之一元貝唔係特別大顆,數量亦不多,烏冬就因為係讚歧既,口感有彈牙感覺,尚可,有啲餐廳會煮得過火引致太軟,分量一般,男仔食一個可能會唔夠飽肚,呢個整體三粒星。🌠🌠🌠龍蝦湯西施泡飯呢個店員話主角係個湯,配料無太大特色同沖擊,就主要係一啲肉碎同飯焦,店員上菜時將飯焦全鬥進煲飯入面,有視覺沖擊,「炸」一聲💥💥的而且確,個湯係感覺好有龍蝦味道,真材實料,但同西餐飲既龍蝦湯有分別,就係呢個湯不稠既,比較稀,可能因為中西式煮法分別,但缺點真係配料上十分單調,建議可以加啲海鮮例如魷魚、蝦、青口、蠔仔等,豐富個飯,整體三星半分。✅✅✅☑️
聚小館

黑松露北海道元貝讚歧烏冬

龍蝦湯西施泡飯
2022-01-12
  • 龍蝦湯西施泡飯
聚小館 係大角咀馬會附近有間小店,雖然店內裝潢同一般茶餐廳分別不大,但餐牌上有有不少特色小菜,我今日就路經大角咀,決定一試特色。入去時係午市,餐牌上好多選擇,店員定唔知係老細走埋黎推薦兩個餐,分別係黑松露北海道元貝讚歧烏冬同龍蝦湯西施泡飯。黑松露北海道元貝讚歧烏冬先講個烏冬,湯低夠味,但唔係特別濃郁,清清地,配料都係一啲野菌類,而主角之一元貝唔係特別大顆,數量亦不多,烏冬就因為係讚歧既,口感有彈牙感覺,尚可,有啲餐廳會煮得過火引致太軟,分量一般,男仔食一個可能會唔夠飽肚,呢個整體三粒星。龍蝦湯西施泡飯呢個店員話主角係個肚,配料無太大特色同沖擊,就主要係一啲肉碎同飯焦,店員上菜時將飯焦全鬥進煲飯入面,有視覺沖擊,「炸」一聲,的而且確,個湯係感覺好有龍蝦味道,真材實料,但同西餐飲既龍蝦湯有分別,就係呢個湯不稠既,比較稀,可能因為中西式煮法分別,但缺點真係配料上十分單調,建議可以加啲海鮮例如魷魚、蝦、青口、蠔仔等,豐富個飯,整體三星半分。
聚小館

黑松露北海道元貝讚歧烏冬

龍蝦湯西施泡飯
2022-01-12
  • 龍蝦西施泡飯
2022-01-06 204 瀏覽
第一次食雞雜,砂窩上枱仲滾緊,無腥味仲好有鑊氣,不過偏咸,送白飯會比較好😎 炒飯都幾香口,可以一試!仲有叫到魚湯浸菜心,不過唔記得影相,雖然都八十幾蚊,但湯同菜都夠清甜😎
薑蔥雞雜煲
薑蔥雞雜煲
2021-11-19 342 瀏覽
呢間餐廳主打粉麵飯佢既午餐份量幾大價錢大約65-80,連飲品最欣賞每碟粉麵都好有鑊氣!香港好少食到了!我就叫左xo 醬芽菜肉絲炒麵,味道唔錯!足料,仲有少少辣,都幾惹味另外朋友點左個招牌炒飯其實就係豆豉鯪魚既味道,友人話都好好食
呢間餐廳主打粉麵飯
佢既午餐份量幾大
價錢大約65-80,連飲品

最欣賞每碟粉麵都好有鑊氣!
香港好少食到了!
我就叫左xo 醬芽菜肉絲炒麵,味道唔錯!
足料,仲有少少辣,都幾惹味

另外朋友點左個招牌炒飯
其實就係豆豉鯪魚既味道,友人話都好好食
2021-11-06 347 瀏覽
話說找朋友一聚食個午餐,因為好耐冇去大角嘴食飯,估唔到開咗好多新店,今次試呢間店朋友話好好味,大廚出馬!店內午餐好多選擇,我哋分別叫咗三款唔同午餐,招牌魔鬼炒飯、干炒海鮮讚岐日本烏冬、龍蝦湯西施泡飯(仲有脆脆米)!雖然看似平平無奇嘅菜式,但一食落口覺得非常之有水準用心之作,而且仲包一杯自家製飲品,而且店員仲送咗小食俾我哋!好窩心呀!

干炒海鮮讚岐日本烏冬
干炒海鮮讚岐日本烏冬
2021-11-03 245 瀏覽
今晚和老婆,閒逛到大角咀揾食。見到一小餐館。行去睇睇,老闆好熱情出黎介紹招牌菜,咁咪入去試試。坐低左即刻叫左BB鴿、辣子雞、菜脯蛋角、黑松露脆皮磨菇卷、青檸薑梳打。第一樣上既係黑松露脆皮磨菇卷,呢個真係必食推介,配埋青檸薑梳打,真係好正。接住上BB鴿、辣子雞、菜脯蛋角,每樣食物都有驚喜,估唔到係大角咀開左間咁好味既小館。今晚真係愉快又好味既一餐,下次一定再黎食,試埋其他未食既菜式。PS.記得試埋薑梳打,好有懷舊既感覺。

PS.記得試埋薑梳打,好有懷舊既感覺。

2021-11-03
2021-09-14 524 瀏覽
大厨小菜道道经典,没有中伏,之前疫情都是外卖也很好吃。连甜品都很惊艳,绝对推荐。可惜甜品还没吃全就要搬家了,以后有机会再来惠顾。店内还有特别高级版食材,不过有点贵,没有点。提醒大家店人气非常旺,晚餐最好提前定位
台式番茄牛肋条
黄金豆腐煲
薄荷哈密瓜西米露
  • 甜品
2021-08-29 443 瀏覽
女朋友生日同埋佢屋企人一齊食飯因為唔記得影餐牌所以菜式名 未必準確餐廳位置唔算難搵 附近都有好多唔同嘅食肆先來一碗杏汁豬燉豬肺湯, 好濃郁唔錯冇蘇味叫咗個黑松露菇 春卷嘅物體, 我諗個做法就係將好多唔同菰炒香然後加咗黑松露油,跟住再包住個春卷皮 拎去炸, 香口好味嘅呢個咕嚕肉好老實講,佢個菜名就叫生炒骨但佢哋就唔係用骨,應該用一啲冧肉黎整, 仲要散修修細細粒咁叫咗個鹹蛋黃炸魚皮小食分量十足唔錯唔錯 咁多重口味嘅嘢都要叫返個炒雜菜嘅有勝瓜洋蔥雲耳另外都嗌咗佢依個招牌嘅鵝肉, 好重味好重味既汁, 不過我就覺得唔係好抵差唔多成$300先得幾舊肉當然都要叫佢嘅招牌炒飯啦我覺得係真係幾好食嘅,豆豉鯪魚味好濃整體而言呢間餐廳整體都係比較重口味, 不過好多味菜式收費都偏貴, 食物質素都唔錯
餐廳位置唔算難搵 附近都有好多唔同嘅食肆
先來一碗杏汁豬燉豬肺湯, 好濃郁唔錯冇蘇味

叫咗個鹹蛋黃炸魚皮小食分量十足唔錯唔錯
 咁多重口味嘅嘢都要叫返個炒雜菜嘅有勝瓜洋蔥雲耳

2021-07-25
生日
  • 魔鬼炒飯
2021-08-24 437 瀏覽
好滿意既一餐,今餐帶住兩老同bb食。一去到俾張大圓枱我地,職員幾個大男人無咩笑容但原來又幾鬼細心,攞張bb櫈出黎會用消毒紙巾幫你抺埋,又攞櫈俾你擺袋驚你坐得唔舒服咁。一黎就送左個青瓜,買相普通但食落新鮮。柚子咕嚕肉唔錯、柚子味再出d更好;乳鴿$68隻,好味夠juicy;魔鬼炒飯鹹香;豆腐煲惹味。最鍾意個生楂車厘茄,好開胃。我見好多枱都食鮑魚,下次會試下。整體感覺好乾淨、服務同野食好好、食得滿意,會再幫襯。

一黎就送左個青瓜,買相普通但食落新鮮。

整體感覺好乾淨、服務同野食好好、食得滿意,會再幫襯。
  • 山楂車厘茄
2021-08-21 297 瀏覽
聽聞係前澳門文華東方酒店大廚主理,但價錢又唔貴,特登黎試午市套餐,星期六一點幾黎,唔算人多,唔使等位。叫左招牌魔鬼炒飯、有機南瓜海鮮焗飯、鮑魚石鍋飯。炒飯有鑊氣,夠大碟,濃味香口,食慣淡可能覺得略鹹,但有大酒店中菜廳的水準,但價錢係幾分之一。南瓜海鮮焗飯比較清新,南瓜蓉焗面好香甜。石鍋飯比較油,但足料、味道OK。試左冰梅車厘番茄,OK。午市物超所值,份量都幾大,招呼友善周到,會再黎試其他野,或者晚市。
2021-08-21
2021-08-05 289 瀏覽
朋友介紹話大角咀有間新開餐廳D小菜幾特色味道唔錯今日出開九龍就去試下,我平時最鍾意食就係有鑊氣大排檔小菜,又睇下呢間夠唔夠鑊氣先去到睇餐牌及經店員介紹叫咗幾個小菜,鑊氣夠味道亦唔錯,以後出九龍食飯又多個選擇了。😝😝
2021-08-01
2021-07-18 293 瀏覽
睇完飲食男女段片,即約朋友去try吓,先嚟冰鎮鮑魚,夠淋又入味👍,再食兩個小食:黑松露磨菇卷同蛋黃哥魚片。兩個都好味,送酒一流。到主菜,食咗鹽燒海東星班,皮脆肉滑,香口得嚟又有鮮味。台式牛肋肉,牛肋肉煮到入哂味又勁淋,加埋D番茄,勁好味,忍唔住要叫多碗白飯撈汁食😂小炒皇,乜都有D,係以芽菜為主,不過本人對芽菜一般般,不過朋友食得好開心,佢話原來芽菜係好難整得好食,要入味又唔會出哂水好難,佢好欣賞😅脆皮雞,呢隻雞有料到,令個fd對脆皮雞改觀,完全唔同去飲嗰D脆皮雞。皮脆肉滑又夠咸香,秒殺😂清炒時菜,呢個普普通通, ok但又無特別。4個老友幾個小菜飲埋啤酒,吹水笑下食下飲下,開開心心又一晚。叫理單嘅時候,老闆叫我地試埋南瓜露,盛意權權叫咗2碗4個分,竟然有驚喜,唔太甜又超香濃,比太湖酒家食過嘅更出色,強烈推介。👍
睇完飲食男女段片,即約朋友去try吓,
到主菜,食咗鹽燒海東星班,皮脆肉滑,香口得嚟又有鮮味。
清炒時菜,呢個普普通通, ok但又無特別。
  • 台式牛肋肉,南瓜露
2021-05-26 650 瀏覽
Feeling hungry this afternoon and ordered both it’s signature fried rice and tiger prawn laksa. Laksa is more expensive than the fried price - presumably because of the SINGLE prawn (cut into two). Signature fried rice - tasty with a hint of spicy ness. Well fried with wok hei. Given it used canned black bean fish, it was a bit too salty hence when ordered may want to ask for less salt if possible.Laksa - cost more and tasted bad. Does not have the aroma of spicy or coconut. A couple of fish bal

Laksa - cost more and tasted bad. Does not have the aroma of spicy or coconut. A couple of fish ball and quail egg. Can’t say it’s worth it. So will avoid ordering this if revisiting.

2021-05-25