2024-03-10 39 瀏覽
今日3:30pm食第一餐,去咗譚仔食,發現依家譚仔有推出下午茶餐。我地去到譚仔見裡面坐滿人,等咗一陣有2人卡位就坐低食。我地點咗2份迷你雙餸米線餐,另雙拼1人小食,點咗1份迷你紅油木耳同迷你蒜泥白肉。不過迷你雙餸米線唔可以點炸醬,所以我點咗腩肉同豆卜。另外米線只清湯或麻辣湯底可以選擇。下午茶餐都幾抵食,單點迷你雙餸米線配1杯熱飲只需要$35,加拼2份迷你小食都只需$42。除咗米線,下午茶餐仲有多士同三文治餐選擇。

我地去到譚仔見裡面坐滿人,等咗一陣有2人卡位就坐低食。

除咗米線,下午茶餐仲有多士同三文治餐選擇。
2024-02-08 43 瀏覽
今日出咗大埔,近排天氣轉涼,想食熱嘅食物,所以去咗譚仔食午餐。我地大概三點到譚仔,唔需要等位就可以入去,大埔超級城分店唔算好大,但裡面有好多座位,有2人枱、4人枱、圓枱,仲有靠牆座位。譚仔依家有下午茶餐,迷你兩餸米線連熱飲只需要$29,如另加2款一人小食,套餐共$42,好抵食。迷你米線湯底只有清湯同麻辣選擇。雖然係迷你米線,但份量都夠胞肚。我地點咗2碗兩餸米線、2款一人小食(迷你麻辣豬耳、迷你蒜泥白肉)、2杯熱飲(熱咖啡、熱華田)。迷你兩餸米線 麻辣湯底(小辣) 腩肉、豬皮 迷你兩餸米線 清湯 豬皮、火腿迷你蒜泥白肉(左)迷你麻辣豬耳(右)

迷你兩餸米線 麻辣湯底(小辣) 腩肉、豬皮

迷你兩餸米線 清湯 豬皮、火腿

迷你蒜泥白肉(左)
迷你麻辣豬耳(右)

2023-07-10 230 瀏覽
呢幾日天口咁熱但大家都知米線已經成為左香港人嘅日常🤪譚仔都已經發展到成行成市差唔多行幾個街口就有一間🫶🏻簡直方便到一眾譚仔迷。又熱又想食米線,咁啱前一日碌到尹光阿正同kakit賣廣告知道又有炸醬撈系列,咁梗係要去捧下場!我就叫左呢個烤雞炸醬撈🤣掙扎左一陣叫寬粉好定米線,最後忠於原著就食米線🍜首先呢碗米線無論咩溫度都好啱食,其次係佢嘅炸醬、烤雞一啲都唔少,米線比起湯上更加彈牙有咬口,無介紹錯🫶🏻👍🏻另外仲點少得必點嘅土匪雞翼呢😌簡簡單單又一餐perfect!
烤雞炸醬撈米線
土匪雞翼
烤雞炸醬撈米線
土匪雞翼
2023-01-13 303 瀏覽
LUNCH TIME黎食都要拎飛架WO人多天氣凍就要等多陣不過都算快有位一個人點都快D最正係豬潤同雞肉仲有 皮蛋每次都必食雞翼3隻1個人就夠O西湯底我要清湯唔想太SPICY
LUNCH TIME黎食都要拎飛架WO

雞翼3隻1個人就夠O西
湯底我要清湯
唔想太SPICY
2022-12-28 219 瀏覽
夜晚收工驚人多要等,諗住打定電話落單,唔使等咁耐。點知個阿姐一秒接左電話就講左句「等陣」,一等就等左8分鐘,我坐巴士由廣福都坐到大埔中心,佢都仲係hold起條線做自己野🙄唔知佢食物質素點,反正建議大家唔好打電話嗌外賣,費事哂時間🙄🙄🙄

2022-12-05 127 瀏覽
每次lunch time唔想諗食乜,米線係不二之選🤭今日天氣凍凍地,緊係辣一辣佢重拾溫暖啦😆呢個重慶酸辣湯底我已經encore 左好多次🤤如果唔太鍾意食酸嘅朋友仔,呢個湯底岩曬你因為我就係貪佢唔太酸。一打開已經聞到好香嘅酸辣味,每次食襯我D同事一定俾佢嘅香味吸引到走過嚟望下我食咩😂千祈唔好俾佢嘅顏色嚇到,其實只係3小辣(最低辣度)今次叫左雞肉同滷水豬大腸,譚仔嘅雞肉做得幾好👍🏻豬大腸都好入味食完呢個湯底,我包你番唔到轉頭食普通嘅麻辣湯底😆🤪
呢個重慶酸辣湯底我已經encore 左好多次🤤
重慶酸辣米線

如果唔太鍾意食酸嘅朋友仔,呢個湯底岩曬你
因為我就係貪佢唔太酸。
食完呢個湯底,我包你番唔到轉頭食普通嘅麻辣湯底😆🤪
2022-12-05
15 分鐘 (外賣自取)
2022-05-03 393 瀏覽
之前俾佢個餐牌吸引住識撈梗係咁撈《烤豬柳芝士泡菜撈米線》推廣價$44🍜🍜🍜🍜🍜🍜食後感不過不失唔會太好食~但係又唔會太難食辣度適中~唔會辣到食唔到同芝士都幾夾裏邊仲有芽菜同芹菜配料加埋啲米線咬落去個口感幾好食
之前俾佢個餐牌吸引住

裏邊仲有芽菜同芹菜配料
加埋啲米線咬落去個口感幾好食

2022-05-03
2022-03-13 336 瀏覽
由於疫情關係,好耐都冇出街食飯買嘢,今日仔仔話想食譚仔,就決定今晚食外賣譚仔,好耐冇食過啦,味道都冇變過😃😃!譚仔值得一讚,係佢嘅外賣盒,米線同湯分開,攞到返屋企仲可以保持溫度。yummy yummy yummy
2022-03-12
外賣自取
  • 尖椒皮蛋
  • 土匪雞翼
  • 麻辣
2022-02-23 215 瀏覽
譚仔係好多人嘅至愛🤭我平時都好鍾意食譚仔,又快又靚又正,仲有親切嘅譚仔姐姐,今晚有少少掛住譚仔,就同朋友去咗食譚仔做晚餐🥰🤍 豬肉、豬膶、清湯米線因為唔係好食得辣,所以我通常都嗌清湯米線,餸就叫咗豬肉,份量都好多,而我最鍾意食嘅就係豬膶,用料好新鮮,豬膶煮得啱啱好,唔會太生出血水亦唔會熟到乾爭爭咁樣,好好味😋😋🤍 尖椒皮蛋呢個尖椒皮蛋會有好輕微嘅辣,皮蛋點埋特製嘅尖椒醬汁真係好香好惹味,好食到停唔到口😍👍🏻👍🏻

🤍 豬肉、豬膶、清湯米線

🤍 尖椒皮蛋

2021-11-27
2022-01-18 214 瀏覽
天陰還下著矇矇細雨, 體感溫度特別低。就想食辣, 想起很耐沒有吃過譚仔, 就外賣了一個麻辣大辣。 來滿足一下辣癮, 又可出一出汗, 暖一下身。堂食的人很多, 但外賣都不用等太久。今次選了墨丸、炸醬和雞肉三個餸。
天陰還下著矇矇細雨, 體感溫度特別低。

堂食的人很多, 但外賣都不用等太久。

今次選了墨丸、炸醬和雞肉三個餸。

2021-12-12 178 瀏覽
夜晚放左工做完按摩自己一個去搵食野醫肚,唔想諗選左呢間譚仔,呢間譚仔值得一讚有三個原因:第一湯底夠熱,出泡,蕃茄湯無味精夠濃好味,唔會口渴。😃😃第二豬潤煮得岩岩好。😋第三服務好。✌🏻

第一湯底夠熱,出泡,蕃茄湯無味精夠濃好味,唔會口渴。😃😃

第二豬潤煮得岩岩好。😋

第三服務好。✌🏻

2021-09-04 364 瀏覽
其實大埔超級城黎講,真係好多野食,但係好就似周身刀無把利一樣。 好多野簡,但就係無咩野好食,所以係大埔住既我,最穩陣既都係食米線,而米線之中一定食譚仔。好多大埔超級城入面都仲有最平民既米線,雲南譚仔米線。雖然譚仔同譚仔三哥有過一番風波,但始終我都係覺得譚仔既麻辣好食過三哥。仍然都係覺得譚仔既麻辣湯底先係正準既麻辣湯底。所以我黎到譚仔既配搭一定有麻辣湯底加雞肉,係我必然百搭之選,不過今日就加多左個四川尖椒皮蛋,配落米線到係一絕。
魚腐雞肉磨辣米線
四川青椒皮蛋

所以我黎到譚仔既配搭一定有麻辣湯底加雞肉,係我必然百搭之選
,不過今日就加多左個四川尖椒皮蛋,配落米線到係一絕。
凍咖啡
2021-09-03
魚腐雞肉磨辣米線
四川青椒皮蛋
凍咖啡
2020-09-03 2623 瀏覽
因為店面都不算大,但不時都會見到裏面坐滿人,亦都因為附近很多住宅,因此先打電話,再來自己外賣自取的食客非常多。加$2/$3 優惠要逐項問足,否則店員會說你沒有問唷據知這個是大埔的死位,在這個商場這個外邊的舖位,無論開什麼,都很快便會結業,的確,就地理而言,明明位於商場與商場之間,但卻有一個在商場外圍的舖位,需要推門外出,在露天的地方等位,的確有點尷尬。就試一試這新的譚仔如何,外賣自取,這次還有加$10有菠蘿冰玩溜冰,但其實,吃辣米線喝紅豆冰會不會太奇怪了,縱使在炎夏,亦都很難吸引到人,使用了加兩蚊有飲品的優惠。一個墨丸炸醬另上10小辣,另一個就是雞肉竹笙清湯。這次的湯底比較多,而且米線也不會太少,因為有一次,好像在麻雀玩耍當中叫外賣,感覺米線極少這次米線份量也不會太少,也不算太軟林林,可能因為是分湯另上, 10小辣的湯底,沒有那麼辣,以往比較好像亦都比較清。炸醬另上,外賣亦都放了另一個小型器皿,因此份量好像比較少,沒有堂食那個小碗子那麼多。大土匪雞翼,始終都是堂食最好,堂食的話,夾起上嚟簡直燙咀,外賣雖然味道仍然一樣,但是溫度沒有那麼熱,減了分。細蒜泥白肉,永遠也不算太少,因為起碼都有

加$2/$3 優惠要逐項問足,否則店員會說你沒有問唷

一個
墨丸炸醬另上10小辣,另一個就是雞肉竹笙清湯。

這次的湯底比較多,而且

減了分。

細蒜泥白肉,永遠也不算太少,因為起碼都有五六片肉,切得薄薄的,而且肥瘦均勻,加上底下的辣油以及磨成茸的蒜泥,味道非常好。

將以往人們取笑店員口音不正,變成賣點或自嘲,反而受落
15 分鐘 (外賣自取)