2024-04-21 0 瀏覽
叫咗二人餐,前菜嗌咗酥炸皮蛋,上到嚟係成粒皮蛋切開一半,切多一下都懶。未食過咁大舊夾都夾唔起。主菜黃咖哩雞全部都係勁碎嘅白色連皮雞肉,大約手撕雞大細咁加埋total得5-7件,3塊薯仔口感差,成碗都係硬崩崩嘅洋蔥蘿蔔青椒,份量少之餘雞同蔬菜都完全唔入味,懷疑係煮完咖喱汁就咁劈落去。而啲咖喱都煮得唔夠杰,水到好似湯咁。冬陰公湯得個辣字,蝦完全唔入味。成個set得泰式奶茶+$12同前菜酥炸皮蛋味道幾好。整體不推薦。

2024-04-20
2024-04-01 141 瀏覽
不齊人不能入坐,入坐起計90分鐘計,4人餐份量不太夠,4人餐有點貴。只有90分鐘進食時間,沒有足夠時間食嘢和傾下計。額外點菜又貴。蝶豆花椰汁,完全沒有味道,冰又多。不夠人招呼,沒有提供公匙羹和公筷。
2024-02-21 305 瀏覽
今日係黃埔Aeon買野,買完之後就係入面呢間泰國菜到食晚飯😋,佢係正aeon入面超級方便,舖入面空間好闊落坐得好舒服👍🏻姐姐們嘅服務態度都好好、好主動幫手,十分推薦🌟*****🐷燒蜜汁豬頸肉 $95🐬汁燒大鱔(2串) $78叫左兩份燒物,佢地係即叫即燒、上枱熱辣辣架,燒大鱔嘅肉質彈牙好新鮮,不過有少量魚刺要小心食~豬頸肉沾佢個蜜汁好正😍😍🍝蛋包大蝦炒金邊粉 $88🥬馬拉盞炒通菜 $78炒金邊粉比想像中淡味啲,不過呢個價錢仲有咁足料嘅大蝦🍤同配料已經超抵食啦😍🍻泰國象啤 $28 / 瓶*****更多食評資訊:IG🔎litcloud_

*****

*****

更多食評資訊:IG🔎litcloud_
2024-02-20
2024-02-12 226 瀏覽
🚩黃埔天地🚩估唔到Aeon隱藏左間抵食CP值極高既泰國菜🇹🇭🇹🇭辦年貨行到攰就坐左入去食好西😋😋見到有套餐,咩都唔洗諗,即刻選擇咗個二人套餐🙂✌🏻二人海鮮精選套餐 $388🍤雜錦拼盤(細)炸蝦餅、炸春卷、炸雞卷、炸魚餅餐廳即叫即打,上枱個陣熱辣辣,口感彈牙,唔會太多炸粉,沾埋泰式辣醬超級好味😙😙🐷家傳泰式滷水豬手原隻巨型豬手以泰式滷水炆,旁邊配有酸菜,口感超淋且份量相當多🍲泰式冬蔭公湯(+$10)味道唔會太辣且椰奶味重😋😋配料相對地多,大蝦🦐、魷魚🦑、菇等,都可以有3-4碗🔥濕炒海鮮河有大量魷魚、有蝦🦐,西蘭花同芥蘭🧋泰式奶茶配合了香港人口味😍😍唔會好甜,但又有泰國既味道,超鐘意呢杯Thai Tea💡整體呢個套餐真係超抵食,絕對係足夠3-4人一齊食,餐廳環境舒服,坐位寬敞,最重要係佢價錢親民,CP值高😌😉📍 泰拍耶 (紅磡)🗺️ 紅磡黃埔天地第5及6期地庫AEON StyleB02號舖
🚩黃埔天地🚩

✌🏻二人海鮮精選套餐 $388
🍤雜錦拼盤(細)
炸蝦餅、炸春卷、炸雞卷、炸魚餅

🐷家傳泰式滷水豬手

🍲泰式冬蔭公湯(+$10)

🔥濕炒海鮮河
有大量魷魚、有蝦🦐,西蘭花同芥蘭

🧋泰式奶茶

📍 泰拍耶 (紅磡)
2024-02-11 135 瀏覽
黃埔有間泰菜,有個泰式餐廳精選2人套餐好抵食,份量又多,唔錯唔錯。酥炸皮蛋油炸至金黃酥脆,皮蛋的香氣和鹹味與外層的酥脆口感形成對比,配上甜辣醬,更加開胃開泰式燒雞烤至外皮焦香,肉質嫩滑多汁。帶有濃郁的焦香味,能夠提升雞肉的風味。冬蔭功湯幾正宗,用鮮蝦,香茅,檸檬葉,辣椒,檸檬汁,魚露和椰奶熬製而成,湯汁清爽酸辣,蝦肉彈牙,香草的香氣四溢,能夠解膩和暖胃。香茅味令成件事好突出。泰式菠蘿炒飯色彩繽紛,蝦仁,蛋,蔥,腰果和菠蘿粒拌勻,增加視覺效果。菠蘿炒飯的味道鹹甜適中,米飯鬆軟,菠蘿的酸甜和腰果的香脆,給人一種清新的感覺。椰汁西米糕清新香甜,濃濃既椰汁香好開胃又解膩!非常正既飯後甜品

黃埔有間泰菜,有個泰式餐廳精選2人套餐
好抵食,份量又多,唔錯唔錯。
酥炸皮蛋油炸至金黃酥脆,

開泰式燒雞烤至外皮焦香,肉質嫩滑多汁。帶有濃郁的焦香味,

能夠提升雞肉的風味。

泰式菠蘿炒飯色彩繽紛,

2024-02-06 128 瀏覽
放工去超市買野,順便食個飯,本想去food court,但經過泰拍耶又想食下泰國野,即刻問下朋友黎唔黎先。一出黃埔站口就到,正正在Aeon超市的生果部旁,交通十分方便😆前廳坐滿,店員帶左去後面卡位,好快就送上水同餐牌,睇下食咩好先。二人餐有兩款,揀左2人海鮮精選套餐,因為想食個軟殼蟹🦀⭐泰式燒牛肉沙律前菜揀咗燒牛肉沙律,牛柳肉味十足有咬口,沙律有芹菜、洋蔥、青瓜等,個沙律汁調得好好味,辣辣酸酸勁開胃👍⭐泰式冬蔭功湯湯品要咗冬陰功,因為另外兩款真係唔多吸引🤣食泰國嘢梗係要飲冬陰功湯啦,呢度個冬陰功湯落咗少許椰奶,酸辣味較重,除咗香料,仲有好濃嘅海鮮味,入面有蝦、香茅、雜菇等好足料㗎🤤⭐泰拍耶招牌黃咖喱麵包軟殼蟹農夫包入面放咗黃咖哩,上面仲有一隻軟殼蟹,賣相真係唔錯😋軟殼蟹炸得香脆,鮮味多汁,農夫包吸了咖哩醬香口好食,可惜黃咖哩不辣,個人都係鍾意食辣少少嘅咖哩,雖然佢唔辣但其實都好好味嘅🤤大大個包都好快食曬。⭐泰式菠蘿炒飯最後個主食就要咗菠蘿炒飯,鍾意佢有菠蘿同提子乾,甜甜地嘅口味,其他配料仲有蝦、魷魚、三色豆、腰果同豬肉鬆,炒得香口乾身唔油膩,足料好味😋⭐泰式奶茶&青檸疏打個餐唔包餐飲,
⭐泰式燒牛肉沙律
⭐泰式冬蔭功湯
⭐泰拍耶招牌黃咖喱麵包軟殼蟹
⭐泰式菠蘿炒飯
⭐泰式奶茶&青檸疏打
個餐唔包餐飲,但可以用優惠價叫飲品,叫咗一杯泰式奶茶同青檸梳打,泰式奶茶個茶味好香,甜甜地好好飲,青檸梳打酸酸地夠清新,飯後正好去膩😋
個二人餐份量好足,食完真係飽到上心口,啱啦~可以去超市散下步,哈哈😆
2024-02-01
2024-02-05 97 瀏覽
今日放工去左黃埔Aeon 買野路經見到有泰國菜,順便食晚飯2人餐好抵,但無我想食既野,最後散叫海南雞半隻👍🏻👍🏻👍🏻👌🏻雞都算大雞,雞肉好滑另外叫左一碗油飯,好香好好味豬頸肉生菜包👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻豬頸肉燒得好香,微微燒焦,肉質爽彈生菜都夠多夠翠綠青咖喱雞👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻青咖喱好多泰式茄子,泰式豆,配白飯食好開胃火山骨👍🏻👍🏻👍🏻超大份,好多肉,肉質好嫩滑,配埋酸酸地醬汁,好開胃,好滿足原本想食芒果糯米飯,但太飽最後都食唔落
今日放工去左黃埔Aeon 買野
路經見到有泰國菜,順便食晚飯

2人餐好抵,但無我想食既野,最後散叫
海南雞半隻👍🏻👍🏻👍🏻👌🏻
雞都算大雞,雞肉好滑
另外叫左一碗油飯,好香好好味

豬頸肉生菜包👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
豬頸肉燒得好香,微微燒焦,肉質爽彈
生菜都夠多夠翠綠

青咖喱雞👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
青咖喱好多泰式茄子,泰式豆,配白飯食好開胃

火山骨👍🏻👍🏻👍🏻
超大份,好多肉,肉質好嫩滑,配埋酸酸地醬汁,好開胃,好滿足

原本想食芒果糯米飯,但太飽最後都食唔落
2024-02-05 49 瀏覽
🐽 炸蝦餅炸到外脆入面咬落好彈牙,蝦嘅鮮味好濃郁,點埋辣醬一齊食好出色✨🐽 燒蜜汁豬頸肉真係好juicy同好香,豬頸肉燒到啱啱好,一片片甘上碟食落好方便,入面唔會好乾身,啖啖肉好正🐽 燒雞配蝦片雞肉嫩滑多汁,雞皮香脆,食落肉質亦保持到嫩滑。蝦片好脆口,兩者一齊食真係好搭配🐽 蝦醬炒飯飯粒乾身彈牙,炒得好香好味,份量亦都好大碟,胃口唔太大2個人一齊食都好夠食,啲蝦醬味道濃郁,同埋面頭既炒蛋一齊食真係令人回味無窮
🐽 炸蝦餅

🐽 燒蜜汁豬頸肉

🐽 燒雞配蝦片

🐽 蝦醬炒飯
2024-02-05 41 瀏覽
今日同老公去咗黃埔AEON辦年貨,買咗好多嘢準備過年,買完開始有啲肚餓,一行出超市就見到呢間裝修精緻嘅泰國餐廳,又有好多菜式選擇。我哋叫咗2人海鮮精選套餐,有頭盤、主菜、湯、主食,埋單都係$388加一,嗌埋泰式奶茶都係加$12,好抵食! 泰式燒牛肉沙律沙律份量都算多,牛肉燒完唔會乾爭爭,調味係有少少辣嘅,好惹味香口,總共有差唔多十塊燒牛肉,每一塊都算厚肉,性價比高泰拍耶招牌黃咖喱麵包軟殼蟹一上枱見到個份量都有嚇親,原來係咁大碟嘅! 軟殼蟹大大嚿,炸粉唔會好厚,黃咖喱調味適中,唔會過咸或者好辣,配埋麵包真係好好食,個麵包有烤到卜卜脆再吸晒啲咖喱汁真係好正😆😆泰式椰汁雞湯平時嗌冬陰功湯就試得多,泰式椰汁雞湯我都係第一次飲,味道好好味,既有泰式嘅酸辣味,但又有椰汁煲雞嘅滋潤,配料有好多雞肉、菇同埋蕃茄仔,好多料。上枱時熱辣辣好適合今日咁凍嘅天氣飲,飲完個身都暖晒,好推介😋😋👍🏻泰拍耶招牌泰式牛肉船河船河味道好正宗,完全係我之前去曼谷食嘅一模一樣,好回味😆牛肉片唔會老,份量都有好多片,河粉唔會煮到爛晒,鍾意食湯麵嘅一定要嗌嚟試吓!另外+$25有是日精選泰式甜品,今日甜品係椰汁西米糕,一份有四嚿

泰式燒牛肉沙律

泰拍耶招牌黃咖喱麵包軟殼蟹

泰式椰汁雞湯

泰拍耶招牌泰式牛肉船河

另外+$25有是日精選泰式甜品,今日甜品係椰汁西米糕,一份有四嚿,食落好清甜滋潤,用來做飯後甜品真係好滿足!

📍 泰拍耶 (紅磡)
紅磡黃埔天地第5及6期地庫AEON StyleB02號舖
泰拍耶 (紅磡)紅磡黃埔天地第5及6期地庫AEON StyleB02號味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐食物推介:火山排骨(小) $98,蝦醬炒飯 $80,椰汁西米糕 $45,蝶豆花椰汁冰 $32泰拍耶位於港鐵黃埔站D1出口隔離,行幾步就到,交通非常方便!😄😄😄火山排骨:這個火山排骨是食店的廚師推介之一,超大件的排骨用泰式清湯炆煮,點餐時店員特別趕醒這個菜式份量頗大,所以只點了一個小的,但上枱後見到的size依然比想像中大,進食時會有愚公移山的感覺,最後都還是要打包帶走,建議可兩人共享!泰式清湯可選大中小辣,不大吃辣的朋友可選小辣,口味會相對較清淡,但能更好地保留肉質的鮮嫩和原汁原味!👍👍👍蝦醬炒飯:蝦醬味濃香噴噴,炒飯亦火喉十足,所以很入味,配料方便還有臘腸、炒滑蛋和肉鬆。臘腸切粒後炒至香口好味道,蛋只炒至剛熟依然保持嫩滑,肉鬆帶來一點肉香和酥脆,各種食材互相配合,口感豐富!😍😍😍椰汁西米糕:這款甜品口感綿密細膩,非常柔軟順滑,散發出香濃椰奶味,西米濕潤而有彈性,入口時會覺得非常香甜軟滑!😋😋😋蝶豆花椰汁冰:外觀是奶白色而帶有微微的一點藍,非
泰拍耶 (紅磡)

紅磡黃埔天地第5及6期地庫AEON Style

B02號

味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐

環境指數:⭐⭐⭐⭐

服務指數:⭐⭐⭐⭐

蝶豆花椰汁冰:外觀是奶白色而帶有微微的一點藍,非常迷人,蝶豆花帶來花香味,而椰汁又有淡淡的椰香,味道鮮美,加上冰涼的質地,飲落香甜消暑又解渴!❤️❤️❤️
2024-01-25 58 瀏覽
經過好多次但係都冇諗過入去食,亦都冇留意呢間餐廳。今日行完AEON極度肚餓,所以就入咗去啦。但係估唔到有驚喜‼️,雖然唔係好平,但係野食好味(不過唔知係咪我太肚餓呢🤣)。叫咗個二人👫精選套餐$328,有頭盤,主菜,湯同埋一個飯/麵/菜。🌟 泰式燒雞鍾意食呢個,雞皮燒到脆脆地,加埋泰國香料👍🏻👍🏻👍🏻,仲有蝦片🦐食🌟 菠蘿炒飯好難唔好食,不過純粹個人喜好,我每次食泰國嘢都要食🍍🌟椰汁雞湯呢個又係覺得好飲,好香椰奶味,份量大碗。食曬成個二人餐,最後食到超級飽。#hkfood #hkfoodie #foodphotography #foodblogger

🌟 泰式燒雞

🌟 菠蘿炒飯
好難唔好食,不過純粹個人喜好,我每次食泰國嘢都要食🍍

🌟椰汁雞湯
呢個又係覺得好飲,好香椰奶味,份量大碗。

食曬成個二人餐,最後食到超級飽。

2024-01-24 33 瀏覽
菠蘿炒飯 4/5好食👍🏻傳統海鮮冬陰功清湯 2/5👎🏻落左好多魚漿蟹柳招牌馬沙文咖喱牛筋腩鍋 2/5牛腩好鞋口,牛筋好少原個椰青焗海鮮飯 3/5幾細個下,都ok但有食過更加香既
菠蘿炒飯 4/5
好食👍🏻

傳統海鮮冬陰功清湯 2/5
👎🏻落左好多魚漿蟹柳

招牌馬沙文咖喱牛筋腩鍋 2/5
牛腩好鞋口,牛筋好少

原個椰青焗海鮮飯 3/5
幾細個下,都ok但有食過更加香既
外賣自取
2024-01-24 28 瀏覽
去到黃埔Shopping順便同媽子食個飯 😄聚一聚 天氣凍易搵方便🤣2人精選套餐A頭盤Appetizers📌炸蝦餅 Thai Prawn Cakes主菜 Main Course📌泰式海南雞(半隻) Hainanese Chicken (Half)湯(二選一)📌泰式椰汁雞湯📌濕炒海鮮河粉飯/麵/菜類Rice/Noodles/Vegetables📌蛋包大蝦炒金邊粉🏷️泰拍耶 (紅磡)📍紅磡黃埔天地第5及6期地庫AEON StyleB02號舖 #黃埔 #泰國菜
2024-01-24 35 瀏覽
今日嚟到黃埔食泰國菜,路過見到門面幾靚。見到入面都有幾多卡位。餐牌好多選擇,唔想左諗又諗之下就揀咗個二人海鮮套餐,有頭盤,主菜,粉麵仲有個湯。另外我哋仲加錢要咗個是日甜品。頭盤-雜錦拼盤(細)拼盤有四款小食。每款兩件,有蝦餅,魚餅,春捲等。全部都係啱啱炸起,新鮮滾熱辣,好脆口。係個魚餅會有少少辣,其他都唔辣。湯-椰汁雞湯,完全唔辣嘅。好重椰子味同埋有嗰啲香料嘅味道,另外我相信可能係有少少青檸,所以有嗰啲泰國嗰啲酸酸哋嘅味道,好開胃。材料方面都好足,有菇有雞。主菜-咖哩麵包軟殼蟹呢個真係好啱打卡。原個麵包入面裝住咖哩上,上面擺住一隻炸好嘅軟殼蟹。食嘅時候可以拆咗個麵包點咖哩食。麵包做到外面脆身嘅,入面咖哩加咗蛋花再有少少配料,蔬菜。呢個汁呢真係好好撈飯,點麵包食都一流!個軟殼蟹唔係平時食嗰啲淨係得炸漿嘅,你直情見到有隻蟹係入面,仲要有蟹膏,真係好好食。飯麵-海鮮濕炒河粉。其實河粉炒得幾夠鑊氣,不過配料就普通野,都係魷魚,蝦仁&蟹柳。最後是日甜品係泰式椰汁糕(加25蚊)有四件,上面嗰層係椰汁,下面呢就係綠色嘅糕點。我平時都好鍾意食呢個甜品。2人餐份量好足,我覺得女仔來食,3個都夠食!另外值
今日嚟到黃埔食泰國菜,路過見到門面幾靚。

見到入面都有幾多卡位。

頭盤-雜錦拼盤(細)

主菜-咖哩麵包軟殼蟹

最後是日甜品係泰式椰汁糕(加25蚊)

2人餐份量好足,我覺得女仔來食,3個都夠食!另外值得一提,服務員姐姐好nice,服務好好。朋友跌左隻筷子。佢一聽到聲,就即刻過來比過一對新既我地。甜品亦會識得問係唔係想後上。100分!
2024-01-20 52 瀏覽
今日約左朋友黃埔行街,想食泰菜,近近地地鐵一出Aeon超市對面就有!舖頭睇落好有泰國feel,我地每人叫左個lunch set ,有一個主餐,一份小食同一杯飲品飲品上先一試不得了...個龍眼冰超好味!個侍應聽到我地勁讚佢都話個龍眼冰係佢地煲出嚟,唔係出面啲沖劑!唔怪得咁好味!龍眼又大粒又好肉,食午餐都係加$10咋大家記住試另一杯珍多冰又係正野! 濃濃的椰汁🥥配上啫喱條,仲好飲過係泰國果啲馬沙文咖喱牛筋腩飯非常足料!用洋蔥青椒馬鈴薯🥔加入馬沙文咖喱和牛筋腩,最後在咖喱上加上了椰奶!濃郁惹味!配上了一大碟白飯伴著吃!海鮮冬陰公湯河又係超足料!有魷魚,鮮蝦,雞旦等,最特別是上邊舖了一張雲吞皮,索滿了冬蔭公湯!超讚!看得出店舖非常有誠意開餐廳!食香味俱全炸蝦餅非常厚肉,香脆,充滿蝦味!蒜蓉炒雜菜滿滿一大盤!有西蘭花有椰菜菜心,紅蘿蔔🥕等...用蒜蓉炒到非常可口,亦很鮮甜!大家也要多吃蔬菜喔❤️

馬沙文咖喱牛筋腩飯

海鮮冬陰公湯河

炸蝦餅
非常厚肉,香脆,充滿蝦味!

蒜蓉炒雜菜
  • 龍眼冰