2024-03-11 208 瀏覽
同友人諗唔到食咩既時候,酸菜魚就係我地既不二之選😆晚市去店內都唔會好多人,可以慢慢坐低享用同傾計(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)3個女仔例牌都叫左大份既酸菜魚,份量十足,一定夠食👍🏻除左原有既豆腐、金針菇,我地仲加點左必叫既寬粉同白飯,寬粉既質地軟糯,可以吸收魚湯同酸菜既湯汁,令到每一口都係濃郁既風味,結合左酸、辣、香既元素🤤除左增添口感上既變化,亦更有飽足感❤️至於重頭戲酸菜魚既魚肉,質地鮮嫩多汁,混合酸菜同香料既香氣,吸收左湯汁既鮮味,令人食指大動~如果都鐘意酸辣風味既朋友,咁依間酸菜魚都值得一試😚

如果都鐘意酸辣風味既朋友,咁依間酸菜魚都值得一試😚
2024-01-26
2024-02-14 232 瀏覽
呢個午餐一人份嘅酸菜魚米線我覺得係香港黎講算係幾出色,酸同辣平均,魚夠滑夠多!最👍🏻 係佢個煙靭彈口嘅米線,但價錢偏貴,加一之後差唔多$100。不過環境唔錯,望到海同座位寬敞👍🏻

2024-01-07 328 瀏覽
之前我食過两三次, 就因為覺得佢唔錯, 先再去食但昨日點返個至尊板, 哇, 有條魚有一條魚明顯係唔新鮮再用鹽醃過, 好明顯食得出, 仲有啲豆腐係有酸味, 所以成盤魚真心唔得佢原本個湯唔濃係想食到魚既鮮味, 而家反而鮮味就無啦, 「酸」味就齊曬 但係個夫妻肺片係可以既, 加分既, 但補救唔到條魚減既分甘個泡椒雞腳, 佢個藥膳味重咗啲, 唔算太出色, 但又唔算太差仲有個涼拌土豆絲, 真係一般, 完全食唔到佢係咩味道, 所以連評佢都無謂經過昨日, 唔會再去
之前我食過两三次, 就因為覺得佢唔錯, 先再去食

但係個夫妻肺片係可以既, 加分既, 但補救唔到條魚減既分

經過昨日, 唔會再去

2024-01-06
2023-12-09 248 瀏覽

2023-09-24 715 瀏覽
好耐冇食酸菜魚,每次我都會搵唔同舖頭食,今次揀左廚十三尖沙嘴分店,一上到去被安排到海景檯跟著2人落單細份酸菜魚➕萵筍片,另外仲加左豬手。酸菜魚上台其實都好大份,第一啖當然係飲湯先,酸酸辣辣,口味適中,即刻撈左幾啖飯,魚肉好緊實嫩滑,好新鮮既魚味,入面仲配有粉絲,豆腐,金針菇,其實都夠3人份。而豬手睇落冇咩色,撈埋啲醬汁都好惹味,不過有少少辣整體黎講,從食物、環境、服務都好好,但係去既時候晚市時段都比較少人,可能開關後鍾意食酸菜魚既人都會番番深圳食,希望都可以多多支持本地食肆

• 酸菜魚
2023-06-14 1007 瀏覽
某日係尖沙咀上堂,放lunch break 期間上左去食酸菜魚,實在係太想念酸菜魚既味道,就算時間唔夠都一個人上左去食🤣🤣點左一客午市套餐,點既係中辣既酸菜魚連飯+一杯野飲上到枱見份量頗大,色香俱全,不過入口個下都係有啲失望,酸、辣、咸等等既味道都做得唔夠好,呢碗酸菜魚既味道都相對淡味,偏偏酸菜魚應該係味道濃郁多一點,而且魚片都唔太入味。唯一好處係魚肉片夠多,而且酸菜清脆好嚼,飯都比較濕潤好味,最後飲罐可樂倨下。結論係,酸菜魚唔洗係到食 😇😇
某日係尖沙咀上堂,
放lunch break 期間上左去食酸菜魚,
實在係太想念酸菜魚既味道,
就算時間唔夠都一個人上左去食🤣🤣

點左一客午市套餐,
點既係中辣既酸菜魚連飯+一杯野飲
上到枱見份量頗大,色香俱全,
不過入口個下都係有啲失望,
酸、辣、咸等等既味道都做得唔夠好,
呢碗酸菜魚既味道都相對淡味,
偏偏酸菜魚應該係味道濃郁多一點,
而且魚片都唔太入味。
唯一好處係魚肉片夠多,
而且酸菜清脆好嚼,
飯都比較濕潤好味,
最後飲罐可樂倨下。

結論係,酸菜魚唔洗係到食 😇😇
2023-05-31
2023-05-04 864 瀏覽
朋友生日🎂找咗間上樓靜靜嘅地方食川菜,大家都係為咗想食酸菜魚慕名而來,等食期間先來一壺茶1️⃣泡椒鳳爪~辣度麻痹,食唔到味道,啲雞腳好瘦2️⃣酥炸無臉男~一小雞粒粒炸乾身脆口,沾辣粉食呢個小食唔錯3️⃣老虎椒愛松花蛋食到好懷疑人生,一點都不愛,完全食唔到咩口味4️⃣老壇酸菜魚(大份)呢個要讚好食, 配埋寬粉、萵筍片,鮮腐竹,嫩滑魚薄薄一片,師傅刀工了得5️⃣大油條~炸得剛好,香脆厚身6️⃣四川回鍋肉~炒得幾有鑊氣,唔錯7️⃣雨露均沾~呢個甜品係炸糯米條,沾上黑糖煙煙韌韌糯米軟口感幾特別整體上外觀擺放不錯,但朋友們感對某些菜式味道唔夾,食唔到川菜嘅水準,稍為失望

1️⃣泡椒鳳爪~辣度麻痹,食唔到味道,啲雞腳好瘦

3️⃣老虎椒愛松花蛋

食到好懷疑人生,一點都不愛,完全食唔到咩口味

4️⃣老壇酸菜魚(大份)

5️⃣大油條~炸得剛好,香脆厚身

6️⃣四川回鍋肉~炒得幾有鑊氣,唔錯

2023-05-02
  • 老壇酸菜魚(大份)
  • 酥炸無臉男
  • 雨露均沾
2023-04-21 590 瀏覽
途經尖沙咀揾食,老友話想食酸菜魚,结果來咗厨十三老壇酸菜魚。入到去,嘩有居然有海景,環境一流,地方整潔老友話肚餓馬上點餐,3個人點了大份酸菜魚,服務員推介酥肉,麻辣砵砵雞。上菜速度甚快,十五分鐘左右已全部到齊酸菜魚果然大份,少辣感覺啱啱好,味道香濃酥肉配啤酒一流,停不了口,麻辣砵砵雞夠麻夠味,下次再試其他川菜,最後埋單平均两佰零蚊,绝對超值,會推介朋友重臨
酸菜魚果然大份,少辣感覺啱啱好,味道香濃
2023-04-21 516 瀏覽
太耐冇返大陸,好耐冇食國內名菜,酸菜魚。而聽到其他人介紹,呢間廚十三老壇酸菜魚最接近國內太二酸菜魚既味道,所以就走去試食一下。首先講講個酸菜魚,叫左個大size,份量好足夠,無論係魚肉還是配料都好多,味道就酸辣合適,岩新手食。配菜既寬粉都好有咬口,好入味。呢個係一個套餐黎,仲有另外兩味餸,其中一碟係咕嚕肉,咕嚕肉既牆汁酸酸甜甜好開胃,仲有d咕嚕內唔會話只係得炸粉,肉量好足夠,而且仲要冇骨,好好味。
2023-04-12
2023-04-12 456 瀏覽
諗住係呢個地點。。地方。。應該會舒適啲。。環境靚啲。。食物應該都會好味啲。。點知有點失望。。先來叫了一份二人酸菜魚。。落單姐姐話二人酸菜魚無咩魚食。。得好少魚。。力推叫份大嘅會多啲魚。。配料睇下有冇得送俾我哋。。但係我哋得兩個人。。怕食唔晒。。又想叫下其他野食。。最後都係決定叫番二人。。來到。。真係好少。。個湯其實飲唔到。。因為太油了。。見到都唔敢飲。。可能係我哋無用。呢個土豆絲無咩味,自己整好似仲好食過佢食到最後係湯底裏面發現咗幾塊黑色嘅物體,唔知咩嚟,希望冇食到落肚啦,希望係食得架啦。。心很累。。一次就夠了
呢個土豆絲無咩味,自己整好似仲好食過佢
2023-02-15
2023-03-31 239 瀏覽
疫情香港封關的時候,生意沒有依家好,幫襯過好多次,生意不好的時候態度明顯好一些,現在通關了,為了做多d生意,不是按照客人到場的先後順序安排座位,而是讓人數多的先入座,員工竟然講大話話大家差唔多時間到場,自己分辨不出來,而我作為第一個到場,因為只有1個人用餐,卻要讓後面4個人及2個人的客人先入座,簡直不可理喻,睜眼講大話的餐廳再好味都唔會再幫襯,你老細請了你這種員工破壞公司名譽簡直悲哀,這種撿客同趕客的餐廳絕對唔會再光顧

2023-03-28 210 瀏覽
由於同行嘅朋友好想食酸菜魚,之後我就推薦佢食呢間酸菜魚,因為見到有好多朋友都嚟過,都話唔錯,由於當日係walk in 餐廳當日都唔係好多人 一上到去即刻安排位置俾我哋,我哋有三個人帶咗Jumbo size 滿滿的酸菜魚,食到停唔到口,之後仲嗌咗咕嚕肉同小食,食到最後就好想食黑糖糍粑作為完美的結束,但係當日被通知已經sold out了因為呢一個糍粑都係我哋好想嚟食嘅其中之一,不過唔緊要已經book mark 左下次一定要再嚟食
2023-03-07
  • 老壇酸菜魚(大份)
  • 咕嚕肉
2023-03-27 226 瀏覽
老壇酸菜魚(大份)超大份, 有2條魚另外加配料寬粉 & 藕片 & 青筍片點了BB辣,酸菜好食, 魚片很彈口,但湯有點油黑木耳青椒味很重,超級開胃青椒土豆絲土豆絲很爽口, 必食!!幹煸四季豆太油, 沒什麼特別呢店舖環境很舒服, 星期日晚上, 也不算太多人. 很適合朋友聚會
老壇酸菜魚(大份)

超大份, 有2條魚
另外加配料寬粉 & 藕片 & 青筍片
點了BB辣,酸菜好食, 魚片很彈口,但湯有點油

黑木耳

青椒味很重,超級開胃

青椒土豆絲
土豆絲很爽口, 必食!!

幹煸四季豆
太油, 沒什麼特別呢

店舖環境很舒服,
星期日晚上, 也不算太多人.
很適合朋友聚會
之前中下午時間食過一次,覺得佢酸菜魚嘅粉皮尤其出色,所以提早左幾日訂位黎食酸菜魚好多店嘅粉皮都好易一夾就斷,呢間夠酸夠香,麻味辣味爭少少,不過整體好味👍🏻約7點半,準時到,野食上得好快食左半個鐘,魚同配料都已經食哂,仲想夾下啲酸菜,職員已經過黎執枱,話我地已經夠鐘,問我地啲野仲要唔要但對手已經執緊望一望時間,由坐低到收走哂啲野,先45分鐘,門口貼住繁忙時間90分鐘,職員已經一直比壓力望住我地張枱飲埋杯野,都未黎得切食完抖一陣,剛剛好一小時,職員dump 低張單叫我地夠鐘離座埋埋張單其實只係想同朋友敍下食野傾下偈,冇想霸住個位,成個過程好趕,一食完即刻比人趕,以為去左茶餐廳好差嘅體驗,晚市唔會再
約7點半,準時到,野食上得好快

好差嘅體驗,晚市唔會再
2023-03-24
由同事介紹試下這間酸菜魚。這家店面積不少,感覺開揚,格局似西餐廳或茶餐廳設卡位,簡單整潔。午餐有三款酸菜魚:泡椒魚、酸菜魚和藤椒魚等,均$88跟米線或白飯。酸菜魚-送上,嘩,-人份也大大份!我點不辣,但都有少少辣,湯汁清澈沒什麼油份,酸味得宜,魚肉相當嫩滑又無骨,配上酸菜、硬身豆腐和大量米線,味道不錯,十分飽肚。相比海港城的那-間姚姚,那-家的湯會更濃和油潤,各有特色。餐飲有罐汽水,感覺衛生。如果weekday lunch -個人想吃酸菜魚,這兒的-人份都幾ok.

由同事介紹試下這間酸菜魚。
這家店面積不少,感覺開揚,
格局似西餐廳或茶餐廳設卡位,簡單整潔。

酸菜魚-送上,嘩,-人份也大大份!