因為去開個頭上堂, 上openrice搵食. 見到comment唔錯, 決定黎試試.一入餐廳比想像中細, 大概10張檯. 但可能地點唔太近大馬路, 所以就算午餐時間都無乜人, 唔使等就有位.點左招牌蜜糖雞扒飯, 蒜蓉汁, 熱咖啡. 飯黎到, 第一啖食左飯加汁, 個汁鹹到一個點......然後望下塊雞扒, 好薄同無comment講到咁大塊. 再食雞扒, 嘩! 出事啦.....死鹹! 好似塊野醃左幾日再翻煮咁. 成碟野鹹到老母都唔認得.一心想飲啖咖啡沖淡...點知...杯咖啡難飲到....完全唔係港式茶餐廳咖啡. 好苦好奇怪既味道. 總之成餐經驗好差, 唔會再黎.

2024-05-11
2024-02-22 312 瀏覽
去開油麻地,周圍搵下有咩平靚正嘅野食下,搵到介紹呢間永星冰室仲係早餐時間,試咗佢地個美式扒餐,豬扒好大塊好好食,個多士亦都好出色😋另外仲試咗雞扒三文治,又係大大塊扒,正👍🏻之後又有一日過去試埋佢地個lunch😂😂三重芝士卡邦尼牛脷意粉😋😋味道都相當出色#油麻地 #茶餐廳 #冰室#永星冰室
另外仲試咗雞扒三文治,又係大大塊扒,正👍🏻

之後又有一日過去試埋佢地個lunch😂😂
三重芝士卡邦尼牛脷意粉😋😋味道都相當出色

#油麻地 #茶餐廳 #冰室
#永星冰室
2023-10-17 582 瀏覽
常常到油麻地工作, 總覺得沒有好吃的餐廳朋友推薦了這間「冰室」,以為是茶餐廳怎料來到是一間非常細,似cafe形式的餐廳裡面有all day breakfast, 卡邦尼等食物主要是西式主食,但飲品主要仍是以茶餐廳式飲品為主價錢非常親民,五十零蚊已可以食到一客意粉+飲品位置有點逼,而且餐點非常快來到,人客流轉亦很快不是適合慢慢啖cafe餐的地方, 所以改名為冰室真是再適合不過了以為快速製作味道會普通食物質素意外地有驚喜雖然不是正式卡邦尼,是港式芝士白汁但上面有真芝士,再用火槍燒過面頭長通粉和芝士都烤到很香留意返,呢間餐廳應以「冰室」的level,六十蚊有找的平民食物來評價,而非那些動輒百幾蚊一客意粉唔包飲品的cafe,性價比真的很高,很適合來工作或住在這邊的居民
常常到油麻地工作, 總覺得沒有好吃的餐廳
朋友推薦了這間「冰室」,以為是茶餐廳
怎料來到是一間非常細,似cafe形式的餐廳
裡面有all day breakfast, 卡邦尼等食物
主要是西式主食,但飲品主要仍是以茶餐廳式飲品為主

價錢非常親民,五十零蚊已可以食到一客意粉+飲品
位置有點逼,而且餐點非常快來到,人客流轉亦很快

以為快速製作味道會普通
食物質素意外地有驚喜
雖然不是正式卡邦尼,是港式芝士白汁
但上面有真芝士,再用火槍燒過
面頭長通粉和芝士都烤到很香
2023-10-16
小編依日出果欄買生果🥝,順便搵間小店幫襯下,發現有間冰室喺果欄對面街 👍🏻🍝 永星招牌蜜糖燒雞扒意大利粉 (蒜蓉汁) 😋😋😋😋由於冇乜概念,於是揀樣佢哋嘅招牌~ 意粉嚟到上枱,睇得出普通冰室都對擺盤有啲要求,排得塊雞扒整整齊齊,雞扒肉嫩、帶蜜糖焦香。意大利粉稍為軟身,蒜蓉汁🧄唔會太濃,有少許沙律菜。🥗🍹 比利時朱古力 (凍) 😋😋😋😋加咗一層cream嘅凍朱古力🍫外貌靚靚仔仔,唔算好濃郁,微甜~ 午餐 💵 約港幣$50/人💁🏻‍♀️ 依日周末晏晝,間唔時就會有街客經過入嚟食嘢。佢哋仲會提供帶有港式風情嘅歐式早餐,冰室裝修整整齊齊。去開果欄附近嘅朋友仔,都可以平平地去試試~ 😁

🍝 永星招牌蜜糖燒雞扒意大利粉 (蒜蓉汁) 😋😋😋😋

🍹 比利時朱古力 (凍) 😋😋😋😋

午餐 💵 約港幣$50/人

2023-05-13
2023-05-31 566 瀏覽
今次來到油麻地果欄附近食間新式既冰室 永星冰室🍝🐟三重芝士卡邦尼魚柳長通粉($61)-個魚柳即炸,好香脆,大大塊👀,而且冇雪味👍🏻,長通粉配卡邦尼忌廉汁,有少少煙肉碎,小編認為可以更重芝士味。🤤🍝🐔永星招牌蜜糖燒雞排長通粉($53)-我們選了蒜蓉汁,可能蒜蓉汁比較重味蓋過左啲雞排既蜜糖味,所以小編認為雞排既蜜糖可以更重手,或者下次試下配其他醬汁。(仲有 蔥油汁、鮮茄芝士汁、黑椒汁、咖哩汁 、磨菇芝士汁 可以揀。)雞排煎得幾香架,而且都冇雪味👍🏻,肉質幾嫩滑,餐廳好細心幫客人預先切開左幾下,刀都唔洗用就食得😉整體黎講兩個餐既長通粉都煮得幾好,軟硬度適中。飲品叫左凍華田 同 熱咖啡🥤華田偏淡味,☕️咖啡走苦苦地既路線。餐廳樓底幾高,唔會有油煙重既感覺,細細間家庭式餐廳,加上呢個價錢呢個質素,食個簡單午餐,算幾唔錯架~🫰🏻
今次來到油麻地果欄附近食間新式既冰室 永星冰室

🍝🐟三重芝士卡邦尼魚柳長通粉($61)

三重芝士卡邦尼魚柳長通粉

🍝🐔永星招牌蜜糖燒雞排長通粉($53)

永星招牌蜜糖燒雞扒長通粉

整體黎講兩個餐既長通粉都煮得幾好,軟硬度適中。

飲品叫左凍華田 同 熱咖啡
🥤華田偏淡味,☕️咖啡走苦苦地既路線。

2023-05-31
三重芝士卡邦尼魚柳長通粉
永星招牌蜜糖燒雞扒長通粉
2023-05-25 366 瀏覽
本人最欣賞其肉醬通粉早餐以及煎豬扒撈公仔麵,均是好好味,亦熱騰騰,非常新鮮,還有跟餐的蜜糖多士和用心製作之反蛋均能保持蛋黃流心,絕對要按讚!餐廳內的裝修簡約,但員工服務態度好好,效率亦非常神速,本人親眼見證一位客人由坐低點一份午餐,前後不到3分鐘,已經是完整地上枱,而且看得出是用心製作,賣相精美,但又實而不華,很貼地,檸檬茶我試過這麼多間之中的不苦,不澀,不太酸,質優,而且以價錢來說,亦是性價比高,值得再三光顧
本人最欣賞其肉醬通粉早餐以及煎豬扒撈公仔麵,均是好好味
2023-05-25
$40 (早餐)
  • 肉醬通粉
2022-07-22 1585 瀏覽
今日嚟到油麻地百老匯電影中心附近工作。工作完,又到三點下午茶時間,睇一睇OpenRice搵有咩好嘢食先,睇睇下,俾佢個杯凍朱古力吸引咗!找到永星冰室。外面有西式裝修嘅門面,格仔玻璃窗設計,入到去好有外國feel裝修。下午茶時間,侍應姐姐,叫我隨便坐,睇吓餐牌想食乜。我落單叫咗個蔥油雞扒撈麵,再加多一杯凍比利時朱古力🍫😋🐓雞扒撈麵嚟啦,賣相好正。雞扒炸得啱啱好皮脆肉嫩,超滑,又香,上面加啲沙律菜,減除咗油膩嘅感覺。👍🏻👍🏻個蔥油同麵夾得啱啱好,好香好好味,鹹度適中,超開胃。而且份量一啲都唔小,絕對唔需要擔心下午茶份量小嘅問題。👍🏻👍🏻凍朱古力上面有一層cream,啲冰唔會太多,剛剛好,係比利時朱古力🍫的確唔同普通一般朱古力,又香又滑,又厚身,絕對絕對係誠意之作!當大家擔心特飲要加好多錢嘅時候,答案話俾你聽跟餐只需要加$5 !$5!$5 !真係去邊度揾呀!?我實在覺得好好食,最後清碟😇估唔到喺油麻地,都搵到間咁正嘅餐廳!永星冰室 (油麻地)油麻地新填地街188號地下
今日嚟到油麻地百老匯電影中心附近工作。

我實在覺得好好食,最後清碟😇

估唔到喺油麻地,都搵到間咁正嘅餐廳!

永星冰室 (油麻地)
油麻地新填地街188號地下
2022-05-15 1061 瀏覽
當日放工同男朋友經過油麻地好肚餓。特登想試試佢哋出名嘅紅豆沙冰。這款沙冰特別之處是唔太甜,好啱女性,紅豆補血而且健康。炎炎夏日最啱就係打完排球之後飲紅豆沙冰。感覺超爽。值得一提我自己最愛就係佢哋嘅all day breakfast, 基本上女生每日需要嘅營養哩邊都有。尤其是佢哋嘅炒蛋真係好美味。而且唔油膩。好適合健康的我當然最愛都係佢哋最邪惡嘅炸薯條。非常香脆。+凍飲簡直係天堂嘅感受。😊餐廳無論地理位置裝修我都覺得唔錯。
當日放工同男朋友經過油麻地好肚餓。
特登想試試佢哋出名嘅紅豆沙冰。

😊
餐廳無論地理位置裝修我都覺得唔錯。
2022-05-14 606 瀏覽
今日天氣麻麻地,所以冇出遠門,一如以往星期六打波前搵地方食下午茶🥗咁啱嚟到油麻地,見到有一間新開嘅茶餐廳,比Menu上嘅All day breakfast 吸引咗,所以就走入嚟食香煎永星招牌蜜糖雞扒呢一份配上麵包,炒蛋,沙律菜,薯蓉,火腿,腸仔,非常豐富,十分有飽足感☺️蜜糖雞扒煎得非常入味香口,配上少見嘅薯蓉,我就非常鍾意朱古力冰冰樂今日比較攰,非常想飲凍朱古力,呢杯朱古力沙冰味道甜甜,非常順滑容易入口,幾啖就好快飲晒😍😛下次經過會再嚟食😋

朱古力冰冰樂

下次經過會再嚟食😋
2022-02-27 756 瀏覽
⚠️而家疫情嚴重大家要保重身體,唔出街就bookmark定遲d去,再吾係可以買外買返屋企慢慢食⚠️ 💛黃店📜”永星冰室 (油麻地)📍地址:油麻地新填地街188號地下🤍 分店地址: 油麻地📝評價💬📢 永星秘製沙嗲牛肉麵$36香蒜雞翼公仔麵$44早餐想食黃店💛油麻地揾到間👍🏻試佢秘製沙嗲牛肉 比我想像中淡口味 冇咩沙嗲味 但係牛肉嘅份量都幾多😂 有得揀薯蓉或者沙律菜 呢個位係幾特別☺️香蒜雞翼有三隻不過都有少燶咗😂環境方面啲位都幾窄 但係都幾多人😂🏵環境指數:⭐️⭐️🏵味道指數:👅👅👅🏵抵食指數:💰💰💰🏵回購指數:❤️❤️

💛黃店
📜”永星冰室 (油麻地)
📍地址:油麻地新填地街188號地下

🏵味道指數:👅👅👅
🏵抵食指數:💰💰💰
🏵回購指數:❤️❤️
2022-02-11 599 瀏覽
係油麻地想快靚正搵間茶記食又想支持下小店搵到果欄附近嘅呢間茶記呢間茶餐廳雖然正正係果欄對面但門面裝修比較簡單座位亦唔算太多 空間細啲食物選擇都好多有大路啲常餐都有all day 西式意粉 焗飯等等正確啲來講冰室只係佢嘅名🤣食嘅都算係港式兼夾西餐fusion三重芝士卡邦尼雞扒飯卡邦尼意粉就食得多卡邦尼飯就真係第一次食🤣三重芝士聽個名都夠肥仔飯面有啲炙燒芝士食落芝士味都重但冇想像中濃🤣卡邦尼嘅味道有別於西式個種偏向港式 似忌廉湯味有啲胡椒香味道新奇得嚟又幾好食有啲似港式risotto🙈質感creamy但唔會太結身飯粒有咬口 唔會煮到一pat嘢咁要大讚佢嘅雞扒‼️外皮燒得勁脆口而雞肉夠嫩滑又唔乾🤤好惹味!吉列魚柳蒜蓉汁芝士意粉唔想食卡邦尼嘅話都可以自選醬汁嘅粉麵飯有五款汁選擇蕃茄汁 白汁 蒜蓉汁 咖喱汁 黑椒汁今次就揀咗蒜蓉汁正正就係食鐵板鋸扒嘅蒜蓉汁😆好有蒜香味 不過味道就偏淡啲就算額外再加咗半碗汁都唔夠味🤥意粉軟硬適中有咬口 唔會煮得過腍面頭同樣有啲炙燒芝士吉列魚柳反而又係有驚喜😍炸漿薄 脆卜卜 夠熱氣我鍾意🤤裡面嘅魚柳肉又唔會炸到乾哂自己幾鍾意食茶記嘅吉列魚柳🥰-呢間冰室嘅食物配搭新奇得
係油麻地想快靚正搵間茶記食

裡面嘅魚柳肉又唔會炸到乾哂
自己幾鍾意食茶記嘅吉列魚柳🥰

呢間冰室嘅食物配搭新奇得嚟
估唔到味道又ok喎😍
值得一讚係啲員工真係好好客!
十分友善同親切
  • 吉列魚柳蒜蓉汁芝士意粉
2021-09-17 881 瀏覽
一早起身緊係食返個早餐先返工啦 出到黎搵到永星冰室 呢間幾好咁試下雪菜米加煎蛋同蜜糖多士加熱菜蜜火腿通加炒蛋同蜜糖多士配阿華田上菜快到好似澳牛咁極速 坐低一陣已經有得食火腿通粉放滿腿絲 雞湯通粉唔會太淋仲有口感幾彈牙 炒蛋份量唔多,但夠滑身口感嫩 多士烘到好脆口仲有一片火腿!熱奶茶香濃順口 咖啡夠濃雪菜肉絲份量都多拌埋米粉一齊食 味道唔太咸 岩岩好 都係配蛋同多士 份量大大碟又抵食 速度夠快!禮貌好好仲有口罩袋比平均消費$50評分8/10油麻地新填地街188號地下
雪菜米加煎蛋同蜜糖多士加熱菜蜜
火腿通加炒蛋同蜜糖多士配阿華田
上菜快到好似澳牛咁極速 坐低一陣已經有得食
火腿通粉放滿腿絲 雞湯通粉唔會太淋仲有口感幾彈牙
炒蛋份量唔多,但夠滑身口感嫩 多士烘到好脆口仲有一片火腿!
熱奶茶香濃順口 咖啡夠濃
份量大大碟又抵食 速度夠快!禮貌好好仲有口罩袋比

平均消費$50
評分8/10
油麻地新填地街188號地下
2021-09-16 399 瀏覽
不過近期開咗好多冰室雖然我都鍾意食冰室但係冇一間嘅冰室好似都唔太一樣咁似我嚟咗呢一間(永星冰室)試試招牌蜜糖香蒜雞翼洋蔥汁意粉香煎蜜糖蒜蓉豬扒意粉另外加咗量杯熱菜蜜整體來講幾好食嘅如果突然間想食意粉定西餐都可以嚟呢間食如果唔多人的話環境都算舒服價錢都非常之實惠兩個人都係101元

招牌蜜糖香蒜雞翼洋蔥汁意粉

香煎蜜糖蒜蓉豬扒意粉

另外加咗量杯熱菜蜜
整體來講幾好食嘅如果突然間想食意粉定西餐都可以嚟呢間食

如果唔多人的話環境都算舒服

價錢都非常之實惠
兩個人都係101元
2021-09-08 380 瀏覽
做完檢測搵野食,行去果欄個邊見到呢間冰室,實在太肚餓,即刻入咗開餐。叫左個常餐薄牛肉通粉,牛肉質素算係咁多士係即烘熱辣辣既熱華田好淡😅份量唔大,味道正常,不過不失。

叫左個常餐

薄牛肉通粉,牛肉質素算係咁
多士係即烘熱辣辣既

熱華田好淡😅

份量唔大,味道正常,不過不失。
2021-05-29 1084 瀏覽
油麻地「茶記」,裝修好靚仔,果然有別於一般嘅茶餐廳,啱晒我呢啲港女打卡💕11:30嚟到,嗌番份午餐先❤️All day breakfast熱潮對我黎講係唔會減退架,所以一見到就閃閃眼🤩大大份既雞扒全日早餐,一試難忘喔,即煎既永勝招牌蜜糖雞扒❤️雞扒煮到外酥內軟,非常香口,不是那些只用鬆肉粉醃製的,咬落好有彈性,雞扒還有脆邊,好正,還有一條好長嘅雞肉脆皮腸,火腿,同埋自家製嘅薯蓉🤩仲有充滿蛋香嘅炒蛋👅真係好滿意喔❤️香蒜雞翼意粉🍝 雞翼就會煎得好靚仔,即叫即炸既雞翼非常香脆,而且不會油膩呢,蒜香味10分濃郁,香噴噴,配上份量足嘅意粉🍝美味喔🤩嗌咗阿華田脆脆,好特別嘅飲品,充滿童年回憶,仲有好多cream,啱晒我呀💖仲買咗杯凍齋啡,啡味好出☕️

2021-05-29
  • 雞扒全日早餐