2024-01-31 113 瀏覽
大家好!今日就來到了旺角一間相當受歡迎的平民扒房嚐味,個人最中意嘅就係佢哋嘅石燒牛扒同生蠔啦!首先要提嘅係佢哋嘅生蠔🦪,食落肥美又鮮甜,尤其喺塊面盤子大過塊面咁大張,簡直正到爆燈!完全無腥味,個人覺得勁正!接著,點咗石燒牛扒🥩,真係過癮!牛扒帶點微焦嘅香,外層煎得啱啱好,入口juicy,嚼落有點彈牙,啖啖肉感真係令人滿足!最正係可以按自己啱嘅方式燒,食到最後一啖都熱辣辣嘅,真係幾有得益!而家講吓意粉,蒜蓉白汁蜆意粉🍝口味就比較輕身,蒜蓉香味撲鼻,加上啖啖肉質彈牙嘅蜆,食落過癮得滯,雖然唔係晒太突出,但係整體來講都算挺正!最後,來個雜莓乳酸梳打🍹,清新提神之餘,亦幫助清理下口腔,準備下一次嘅味蕾衝擊。總結落嚟,如果想體驗平價但質素好過市嘅扒房,呢度絕對係你嘅不二之選!大家下次行過旺角,記得嚟試下佢哋嘅牛扒同生蠔啊!保證令你舌尖興奮不已!💯😋👍🏼

2022-07-31 834 瀏覽
因為好想食扒,上網見到好多人話好食,所以今日見無人排隊就入黎食。食完之後好嬲。1)自家秘制紐西蘭肉眼200g,黑椒汁$78好難食,食嘅時候諗起飛機餐嘅牛柳粒。佢本身味道偏鹹,肉質完全唔軟,仲要好多筋(可能我唔好彩),食左唔夠一半真係頂唔順,好似中學啲飯盒質素。佢分開比個黑椒汁仲要凍,但侍應又叫我地唔好直接倒落鐵板,完全唔知點解要凍。雖然78蚊好平唔應該期望太多,但真心唔係CP值高。2)澳洲和牛200g,黑椒汁$148稍微好食過肉眼,稍微軟啲啲,同埋肉汁都比較多,中規中矩(用價錢衡量的話)呢塊雖然貴過肉眼,但如果真係要黎嘅話都比較推薦呢塊。塊石熱左都冇3分鐘,淨係夠塊扒由一成熟煎到兩成熟,其實真係唔建議嚟食扒。3)是日推介生蠔拼盤12隻(升級6隻頂級法國生蠔)$258入口都鮮甜,黎嘅時候都凍,開殼都乾淨(有一隻有少少殼碎)。整體黎講,無加錢嘅(來自智利)好食啲,加錢嗰啲(頂級法國)口感有啲鞋,唔夠新鮮。我地原本想試下正價餐牌$198 6隻嘅蠔,但侍應話疫情影響無返貨。side note: 一開始杯水有粒黑色嘢,叫佢換一杯就有另一粒🫠🫠。餐湯係南瓜湯,唔creamy,好多渣,味道唔夠,一般

1)自家秘制紐西蘭肉眼200g,黑椒汁

2)澳洲和牛200g,黑椒汁

3)是日推介生蠔拼盤12隻(升級6隻頂級法國生蠔)

side note: 一開始杯水有粒黑色嘢,叫佢換一杯就有另一粒🫠🫠。餐湯係南瓜湯,唔creamy,好多渣,味道唔夠,一般水平。配菜普通,都係四分之一個粟米,兩條細蘿蔔,一舊西蘭花,全部都係凍嘅,我覺得一係就整熱佢,懶嘅話俾個沙律都好。佢餐牌寫湯,前菜同飯都係任添,但係完全唔會想添。🤮🤮🤮

side note:女侍應服務態度唔錯,但全餐廳得佢負責落單、執枱、收銀,唔知搞乜。佢忙得滯唔記得比飯我地,我地食到途中問一問先知原來飯係免費嘅。

Total連加一:$532

最後奉勸大家一句,真係唔好嚟食,俾錢買難受。🙏🏻🙏🏻
$198 12隻生蠔(右上6隻係加錢嘅頂級法國)
澳洲和牛200g
紐西蘭肉眼200g
2022-07-31
2022-07-02 380 瀏覽
平日晚餐,叫了熱石牛扒,200g肉眼及200g牛板腱,附送蕃茄湯,蕃茄湯擺明茄膏加茄汁,酸到痛不欲生。牛肉個樣幾好,但啲肉衰過大家樂鐵板餐。無論肉眼定牛板腱,一啲牛味都無!肉質好似擦子膠,難以吞下。醬汁竟然是死鹹現成照燒汁,如果舊肉質素正常,其實用鹽已經好好食,又點解會選用濃味汁呢?隨餐附上既前菜,一睇就吾開胃,衰過以前小學嗌啲飯盒。如果無心機整,不如吾好送,好寒酸。因為餐點無野飲,加了$12要特飲,用糖水加水就叫特飲!你杯野如果係送既,就算,但係我加左$12,比少少誠意好無!另外,加了一隻焗蠔,🙂臭既!最後,隆重介紹,利用優惠價加既$88兩隻西班牙珍寶生蠔。來到既時候,好震撼,好大隻,食落味道正常,有少少海水味,都creamy既。但係!我翻到屋企之後,就肚疴,疴水個隻~大家參考下啦,祝大家好運👍🏻
熱石牛扒  珍寶生蠔
熱石牛扒  珍寶生蠔
2022-06-24 214 瀏覽
今日同表弟去旺角行街,喺女人街下睇下有冇啲好嘢食。鍾意食牛肉🐂嘅哦,呢間「平民扒房」就啱曬我,又有牛扒食又有生蠔食🦪,正🤗鋪頭唔算大間,但裝修好特別,好復古feel,個鐘係真係會郁嘅🤭見到個lunch set都好多嘢揀,黎到扒房梗係要點塊牛扒啦,叫咗個石燒肉眼,加錢要有個意粉底。個南瓜湯好好飲,非常之濃郁,個lunch set包埋嘅。石燒牛肉🐂好處就係幾多成熟自己決定,仲可以鎖住啲牛肉汁,好juicy,喺上面加啲蒜蓉上去,非常之香,牛肉要咁樣食先至過癮,配埋個蒜香意粉真係好好味🤟🏻🤟🏻。黎到間扒房有蠔食,套餐價錢可以叫生蠔🦪,咁梗係要試下啦,啲生蠔真係識叫即開,好新鮮非常之鮮味。今日真係蛋白質豐富,有牛肉又有蠔,正💯💯最後叫埋杯特色果汁,芒果特飲,聽個店員講話唔係成日有貨,真係lucky🤗🤗環境質素🏚:❤️❤️❤️❤️❤️衛生程度🧽:❤️❤️❤️❤️❤️美味程度😋:❤️❤️❤️❤️❤️抵食指數🤩:❤️❤️❤️❤️❤️回頭指數🤩:❤️❤️❤️❤️❤️
今日同表弟去旺角行街,喺女人街下睇下有冇啲好嘢食。

個南瓜湯好好飲,非常之濃郁,個lunch set包埋嘅。

環境質素🏚:❤️❤️❤️❤️❤️
衛生程度🧽:❤️❤️❤️❤️❤️
美味程度😋:❤️❤️❤️❤️❤️
抵食指數🤩:❤️❤️❤️❤️❤️
回頭指數🤩:❤️❤️❤️❤️❤️
  • 紐西蘭肉眼
2022-06-23 141 瀏覽
홍콩 레이디스마켓 맛집😋中文向下面👇🏻몽콩에 가면 바로 레이디스마켓이지😍 매점을 많고 양쪽에 맛집이 많이 있어요!!!! 맛있고 가격도 저렴해요🤣이번에 스테이크 앤 생굴하우스 먹으러 왔다❤️점심시간에 와서 대기를 필요없이 바로 자리는 잡았다🥰 저녁에 대기해야된대요. 다들 퇴근후에 레이디스 마켓와서 그러나봐요 ㅎ ㅎ오늘 메뉴:프라스 생굴 ₩33000-넘나 싱싱하고 맛있다 추천추천돌판 스테이크 ₩15000-400g 시겼는데 양이 많구나 ㅋ ㅋ ㅋ 랍스터 크림 파스터 ₩16500-랍스터를 영원히 최고지❤️점심 세트 포함❤️감자튀김 ,과일맛 사이다, 토마토 수프女人街有驚喜西餐😍😍😍女人街多好野食真係人人皆知😋可惜因為疫情好耐冇嚟🥲今次難得過嚟旺角,梗係要搵一間好味嘅嘢啦🤣🤣🤣網上面見到大家推介呢間性價比高扒房,豪豪地就去食佢啦!😍餐廳個名叫平民扒房,本身期待值唔高,誰不知蕃茄餐湯直接衝擊味蕾😍😍用鮮茄煮湯,湯入面有幾多薯仔粒,同埋粒粒分明嘅蕃茄仔!正啊!生蠔送到上枱非常新鮮,隻隻都有手掌咁大!食落好有淡淡嘅鹹水味,配上少少檸檬,真係好清
홍콩 레이디스마켓 맛집😋中文向下面👇🏻

-400g 시겼는데 양이 많구나 ㅋ ㅋ ㅋ
랍스터 크림 파스터 ₩16500
-랍스터를 영원히 최고지❤️

女人街有驚喜西餐😍😍😍

生蠔送到上枱非常新鮮,隻隻都有手掌咁大!食落好有淡淡嘅鹹水味,配上少少檸檬,真係好清爽!👍🏻

石燒牛叫左牛柳,上到枱聽到聲音真係非常治癒!大大舊平過其他相似既石燒牛!跟餐仲配埋薯條,男仔都一定夠飽😋

龍蝦忌廉意粉係好多cream個啲🤤🤤🤤超驚喜係意粉加左好多龍蝦膏!不得了!出面真係好少見,抵啊!
2022-06-22 854 瀏覽
「平民扒房」真係好鬼鍾意呢個名,平民都可以蠔一蠔, 無錯係生蠔個蠔。旺角行街行到攰,見呢度門口有d人等位,似乎應該唔錯,等埋一份。等左一陣就有位,餐廳雖然坐滿晒人,但都唔洗等好耐,坐低見到牆身notice先知,原來用餐時間係1小時。爭取時間,懶人選擇揀套餐🤣叫左個二人晚餐,有湯、有小食、海鮮拼盤、石燒牛、仲有意粉、飲品,非常豐富。真係有d擔心會60分鐘食唔晒😅先上兩碗紅湯,完全無一般羅宋湯嘅酸,易入口。 🦪🦐再嚟海鮮拼盤,攞盤實而不華,但影相打卡都算吸晴。主菜生蠔~正~ 應該有兩款蠔,一款肥美d,厚肉;另一款無咁肥,但大隻;兩款都好新鮮,肥美果款味道較creamy,大隻果款就肉質爽滑,各有特色,好味。其他海鮮仲有凍熟蝦、黃金螺、青口、凍蜆、帶子刺身,粒帶子真真真係好厚身,目測大概3cm厚, 入口鮮甜、爽彈👍👍 小食可以3選2,揀了吉烈蝦🍤、蟹肉忌廉薯蓉🥔吉烈蝦夠乾身唔油膩,唔錯。因為留肚食main course,所以無食到薯蓉,無意見。 主食1 石燒牛板腱🥩又係大大件,望到都開心。 用上近年大熱嘅石燒,可自己控制生熟程度,仲好細心會有兩塊石板,一塊燒熱了的,用作燒牛扒用,另一塊石板沒有
先上兩碗紅湯,完全無一般羅宋湯嘅酸,易入口。

主食1 石燒牛板腱🥩
又係大大件,望到都開心。 用上近年大熱嘅石燒,可自己控制生熟程度,仲好細心會有兩塊石板,一塊燒熱了的,用作燒牛扒用,另一塊石板沒有燒過,用作放置燒完嘅牛扒,讓牛扒避免過熟。牛扒非常juicy,我燒到7,8,成熟,切開都仲有好多汁;牛扒中間有筋膜,增加了嚼勁;點埋跟餐盤奉上的黑椒汁食,又完全成了另一種濃香嘅味道。
石燒牛板腱

🦞🍝主食2 燴龍蝦忌廉意粉 (原先跟餐的蒜蓉白汁蜆意粉暫停,可以加$20,就即刻升級龍蝦意粉,幾抵食) 龍蝦汁味極濃郁,意粉麵條熟腍程度剛剛好,有小小咬口,汁底濃稠度剛好讓麵條做到掛汁效果。龍蝦已拆肉,龍蝦拑大大舊肉放入口超滿足。

燴龍蝦忌廉意粉

🥂飲品 雜莓特飲、芒果乳酪
消暑解喝,味道唔太甜,唔似狂落糖漿果d HEA飲,雖然唔係新鮮果汁,但味道唔錯。

加埋一,兩個人500幾,有扒、有蠔、仲有龍蝦意粉,性價比高。

2022-06-16
2022-06-19 65 瀏覽
今日放工突然間想食鋸扒,好耐冇食過,於是約朋友放工喺旺角搵扒房,正當我哋行緊女人街嘅時候見到呢一間叫做平民扒房,好似好吸引咁,咁岩仲早,所以比較少人,諗都唔諗就入左去,叫左個二人餐,包括羅宋湯,海鮮拼盤,巴西牛柳,同埋蒜蓉白汁蜆意粉,仲有蟹肉忌廉薯餅同吉烈蝦!埋單都係每人$200鬆啲 又扒又意粉仲有咁多冷盤 先唔講味道啦 性價比都已經超高🤤羅宋湯夠酸夠辣 好多地方都係水汪汪咁 呢間個羅宋湯份量同味道都好滿意🤓😍跟住就上左海鮮拼盤,詳情如下:1. 精選生蠔4隻2.帶子刺身2隻3.時令凍蜆2隻4. 青口4隻5.熟蝦2隻6.黃金螺2隻平時出去食,就咁呢盤都分分鐘值$150-200,而家餐400幾包埋呢個真係無話可說,仲要質素唔係差,全部都食落好新鮮而小食嘅蟹肉忌廉薯餅同吉烈蝦真心有驚喜,本身諗住呢啲呢啲炸物都係中規中矩咁,但係個蟹肉忌廉薯餅係creamy到非筆墨所能形容嘅地步,唔係誇張手法,真心建議各位去試下,個吉烈蝦配沙律醬又係絕配!巴西牛柳肉質嫩而且非常多汁,牛柳味道本身都好濃郁,配埋黑椒汁更令牛扒的味道更上一層樓蒜蓉白汁蜆意粉,蜆大隻又有鮮味,白汁仲要超級creamy

跟住就上左海鮮拼盤,詳情如下:
1. 精選生蠔4隻
2.帶子刺身2隻
3.時令凍蜆2隻
4. 青口4隻
5.熟蝦2隻
6.黃金螺2隻

蒜蓉白汁蜆意粉,蜆大隻又有鮮味,白汁仲要超級creamy
生蠔🦪,你以為得高級餐廳先有得食?NoNoNo‼️位於旺角通菜街嘅「平民扒房@友蠔食」,以非常親民嘅價錢可以食蠔又鋸扒,長期糧尾都食得起🤪.🌟「海鮮拼盤x熱石牛扒」二人晚餐💰$478✅海鮮拼盤、餐湯、小食兩款、主食兩款、飲品.🍴海鮮拼盤🦪一上菜已經即刻心心眼😍有生蠔、帶子、凍蜆、青口、熟蝦、黃金螺,鋪滿在碎冰上,非常豐富✨法國生蠔海水味幾重、鮮味足🦪珍寶size嘅帶子啖啖肉鮮甜無比🤤凍蜆半個手掌咁大隻,無沙又彈牙👍🏻完全估唔到四百幾蚊下個海鮮拼盤係咁豐富高質,一個非常美好嘅開端❤️.🍴餐湯.🍴小食🍤揀咁吉列蝦&蟹肉忌廉薯餅✨兩者都炸得好香脆🔥特別鍾意個薯餅,切開係流心creamy芝士忌廉加蟹肉🥰.🍴龍蝦忌廉意粉🦞加多$20升級咗餐廳招牌菜「龍蝦忌廉意粉」❤️果然冇叫錯,真係好好味🤤意粉完全做到Al Dente,每口意粉都充滿忌廉汁,creamy又有濃郁龍蝦味道😚意粉內嘅洋蔥粒豐富菜式味道香氣層次💕龍蝦拆肉後鋪在意粉上,份量都幾多而且彈牙爽口😋一口意粉,一口龍蝦,超級滿足🫶🏻.🍴熱石芝麻雞🐓熱石牛扒食得多,雞肉都係第一次試🤣本身芝麻雞已經稍微煎過吓,外皮帶點香脆🤓切落去勁多肉汁,入口juicy

🌟「海鮮拼盤x熱石牛扒」二人晚餐
💰$478
✅海鮮拼盤、餐湯、小食兩款、主食兩款、飲品

🍴海鮮拼盤🦪

🍴餐湯
🍴小食🍤

🍴龍蝦忌廉意粉🦞
龍蝦忌廉意粉

🍴熱石芝麻雞🐓
熱石牛扒食得多,雞肉都係第一次試🤣本身芝麻雞已經稍微煎過吓,外皮帶點香脆🤓切落去勁多肉汁,入口juicy嫩滑🤩絕對做到外脆內嫩✅
芝麻雞

🥤雜莓乳酸特飲、芒果特飲
特登揀帶酸味飲品,開胃又消暑😌
以人均200左右嘅價錢,又海鮮又鋸扒,性價比高到都唔知點講好😎絕對係旺角臥虎藏龍嘅餐廳,「平民」得來絕不平凡🤟🏻
龍蝦忌廉意粉
  • 燴龍蝦忌廉意粉
2022-06-17 63 瀏覽
平民扒房地置方便,在旺角邊區住都唔難去,舖位細細,因疫情桌子也不能太密,所以要求進食一小時走…… 辛苦了服務員一人做哂,添水係佢,收碟係佢,要多支共食公用刀叉係佢,出菜係佢……有時都唔好意思叫佢……見佢做到少少燥……老闆加佢人工,好員工。 今日點了二人套餐,有海鮮冷盤,有熱呼呼小食,仲有兩款主菜及兩杯非酒精飲品。果然係平民fine dining 海鮮併盤有4隻生🦪,2件超厚肉帶子刺身,2隻都大大隻的蜆,熟蝦🦐黃金螺各二。生🦪帶子的口感,值回票價,鮮甜好好味,帶子厚身都可以用刀叉切。蜆🦐黃金螺也新鮮吸引。 食完冷盤,一碟都係殼,見服務員忙叫了一次換碟,佢都好快收了碟,但冇俾share碟我哋都唔好意思再叫佢,等了一會,才再請佢俾新碟。 蕃茄湯好味,有蕃肉,蕃膏調味,酸酸的勁開胃。精選小食選了吉列蝦,焗薯蓉,吉列蝦凍了都好味,蝦肉明顯係新鮮;焗薯蓉就明顯似開粉🤣,所以最終冇清佢…… 熱石牛扒十分厚身,現場自己烤,十分好玩,因趕唔到紙巾阻油,衫褲手機都一同抽到靚油。此處理十分好,可以選擇自己的生熟肉程度,自己要唔要汁,係100分的做法。牛肉味香濃,有咬口,算易切開,不點汁也已夠味。 龍蝦汁意粉

龍蝦汁意粉,冇得輸,意粉又多,汁又香又有洋蔥味,真心食完上面食物時,肚已滿了七七八八,但意粉的味道令我慾罷不能,終於食哂。

飲品:係芒果梳打,雜莓梳打正常。

下次要再約朋友嚟食一打生🦪😍,但食套餐會好趕,建議約快吞轟朋友去享受美食。
2022-06-16 304 瀏覽
今日經過旺角通菜街,朋友話想食海鮮拼盤我就好想食牛扒。 於是我哋就揀咗一間有海鮮拼盤同石燒牛扒嘅西餐廳坐低。舖頭比較細, 檯之間都有隔離。 兩個人一張枱,要食完一碟嘢食,先再上一度菜式。 我哋見到Menu有個二人套餐就即刻叫。海鮮拼盤包括以下食物精選生蠔4隻帶子刺身2隻時令凍蜆2隻青口4隻熟蝦2隻黃金螺2隻加$108 追加時令生蠔6隻生蠔非常新鮮,係來自法國嘅蠔。帶子刺身好大粒,肉質冧身,好抵食。 凍蜆蜆肉爽口,無沙。 青口該店提供藍青口,亦非常爽口。熟蝦非常彈牙,好新鮮唔霉。黃金螺,肉質好彈牙,味道好新鮮。主食8選2我哋揀咗巴西牛柳200g 同 美國牛板鍵200g. 該店上了兩舊唔同熱度的石頭,一舊熱辣辣,一嚿係凍。 方便顧客自己控制煮食嘅熟到,唔會硬張舊肉熱到過龍。係肉上放了都切碎咗嘅蒜蓉粒。美國牛板腱反而較巴西牛柳好食,因為美國牛板腱嘅脂肪比例平均。 兩塊肉都好有肉味,再附上黑椒同燒汁比你點肉。 吉列蝦及蟹肉忌廉薯餅芒果乳酸及雜莓特飲

海鮮拼盤包括以下食物

芒果乳酸及雜莓特飲
2022-06-14
  • 生蠔
2022-06-13 51 瀏覽
旺角一向好多食肆,今日約咗朋友去睇戲,順道去搵下有咩好嘢食。經過左一間西餐廳,見佢人頭湧湧, 一於去試吓。餐廳主力做石燒牛扒,除咗套餐之外,仲可以加錢食生蠔。同朋友一齊叫咗兩款牛扒——肉眼及牛柳,再加左兩杯特飲同半打生蠔。半打生蠔生蠔最大忌就係洗得唔乾淨,不過餐廳處理開蠔處理得好好,既冇蠔殼碎,蠔身亦都保持冰凍。食落口感特別,最重要係唔太肥,唔覺得滯之餘味道亦都好濃郁。石燒牛扒——肉眼/牛柳石燒板溫度唔太低,啱晒鍾意食鐵板我,塊牛扒size一啲都唔細,肉質方面肥瘦適中又唔係好多筋,放想石燒版之後好快就熱辣辣食得。乳酸特飲——個餐仲包括一杯乳酸特飲,正,好耐冇飲過益力多,再加上果味,口感清新仲可以消滯。

半打生蠔

石燒牛扒——肉眼/牛柳

講起食牛扒﹑生蠔就直覺認為個餐唔會平得去邊,兩樣加埋係同一餐入面就更甚。但依間餐廳完全顛覆想像!當然貴有貴食平有平食,不能expect有高級餐廳水準,但質素絕對係對得起價錢有餘。❝海鮮拼盤x熱石牛扒2人晚餐❞ ($239/一位)套餐已包括〔精選生蠔4隻〕,嫌唔夠候可以+$108追加多6隻生蠔,夠新鮮亦海水味,推介~拼盤仲包括大大隻帶子刺身2隻﹑無沙凍蜆2隻﹑青口4隻﹑熟蝦2隻以及黃金螺2隻。主食方面可以係menu上面揀兩款,今次點選咗〔美國牛板腱 200g〕(+$90)以及巴西牛柳 200g (+$70),牛板腱係出乎意料地好食!牛味非常濃郁但幾乎無咩筋位,是日大愛!套餐另外包括咗〔是日餐湯〕兩客,今日嘅餐湯係落足料嘅粒粒蘑茹湯~精選小食3選2,吉列蝦以及蟹肉忌廉薯餅,以及果汁特飲或汽水兩杯,菠蘿以及雜莓特飲清爽而甜度偏高。𓂃𓈒 𓂂𓏸 平民扒房@友蠔食 𓏸𓂂 𓈒𓂃旺角通菜街1A-1L號威達商業大廈地下D號舖港鐵旺角站E2出口,步行約5分鐘抵達星期一至日12:00 - 16:00 / 18:00 - 22:00營業公眾假期及公眾假期前夕12:00 - 19:00營業𓂃𓈒 𓂂𓏸 𝐫𝐚𝐭𝐢𝐧

❝海鮮拼盤x熱石牛扒2人晚餐❞ ($239/一位)

𓂃𓈒 𓂂𓏸 平民扒房@友蠔食 𓏸𓂂 𓈒𓂃

適合場景 | 休閒用餐/二人﹑四人或以下聚餐

更多同區美食 ☞ #17旺角
更多同類美食 ☞ #17西餐
2022-06-10 51 瀏覽
老公成日話大部分男人都想揾個肯同佢捱食漢堡包嘅女人⁉️其實想食得豪都未必要食得貴😌。今日就趁住我哋嘅週年紀念帶佢去體驗下咩地方可以平食又豪食🤭。平民扒房@友蠔食二人晚餐$478包括餐湯兩客,海鮮拼盤,main course兩份,小食兩份同特飲兩杯。💎 餐湯磨菇湯,用上大量菌類煮完再blend,菌味香濃有咬口。💎 海鮮拼盤生蠔4隻,帶子刺身2隻,凍蜆2隻,青口4隻,熟蝦2隻,黃金螺2隻,我再追加海膽40g,拼盤用料上盛。💎 小食吉烈蝦,金黃香口忌廉蟹肉薯餅,口感creamy💎 Main course 美國牛板腱 200g,熱石上,生熟度自己控制,即燒即食更香口蒜蓉白汁蜆意粉,蜆肉鮮甜,意粉香滑。人均消費💰 : $ 317總結✍ : 海鮮拼盤份量多,意粉可口,套餐抵吃。

平民扒房@友蠔食

💎 餐湯
磨菇湯,用上大量菌類煮完再blend,菌味香濃有咬口。

💎 海鮮拼盤

💎 小食
吉烈蝦,金黃香口
忌廉蟹肉薯餅,口感creamy

💎 Main course

蒜蓉白汁蜆意粉,蜆肉鮮甜,意粉香滑。

人均消費💰 : $ 317
總結✍ : 海鮮拼盤份量多,意粉可口,套餐抵吃。
2022-06-08
2022-06-09 333 瀏覽
工作上難免會遇到不如意嘅事😞 所以朋友就帶我蠔一蠔轉換下心情🥺 喺旺角見到呢個都幾抵食嘅二人餐就去試一下😆 內容豐富買單都係五百頭超抵‼️餐湯係羅宋湯~酸酸甜甜都幾開胃✨海鮮拼盤👍🏻刺身都好新鮮‼️🌟帶子好肥美新鮮,口感好豐富💕🌟生蠔鮮甜帶海水咸味,加幾滴檸檬🍋最後飲埋啲汁正✨🌟時令凍蜆好大隻😆 好有噍口😆🌟青口都幾嫩口好鮮甜😋🌟蝦🦐好彈牙😆🌟黃金螺彈牙爽口✨蒜蓉白汁蜆意粉意粉及醬汁搭配份量適中👍🏻白汁味幾濃,食落去啲蒜香味會慢慢淡出~佢啲蜆肉真係好大粒!蜆令整個意粉都好惹味😋巴西牛柳 200g係用石板嚟燒嘅牛扒‼️ 同埋都幾貼心嘅係佢有分兩塊版,一塊熱一塊凍~完全可以根據自己喜好決定牛扒嘅生熟度~當然都考驗經驗,但呢種設計真係幾方便👍🏻 牛味好香,建議燒到邊邊焦香👍🏻精選小食揀咗吉烈蝦 & 蟹肉忌康薯餅~炸物外脆內軟,皮厚度剛好做到好鬆化😆 同埋佢嗰啲係豬仔碟真係幾得意😆套餐仲包飲品~我就揀咗芒果乳酸&提子乳酸💕

餐湯係羅宋湯~酸酸甜甜都幾開胃✨

海鮮拼盤👍🏻刺身都好新鮮‼️
🌟帶子好肥美新鮮,口感好豐富💕
🌟生蠔鮮甜帶海水咸味,加幾滴檸檬🍋最後飲埋啲汁正✨
🌟時令凍蜆好大隻😆 好有噍口😆

精選小食

套餐仲包飲品~我就揀咗芒果乳酸&提子乳酸💕
  • 海鮮拼盤
2022-06-03 66 瀏覽
經過旺角通菜街的平民扒房@友蠔食 ,突然想食生蠔,而且見佢啲價錢超實惠,就膽粗粗一試。這個《海鮮拼盤 x 熱石牛扒》$478,份量超多,有頭盤、餐湯、小食、主菜、特飲超豐富《蕃茄薯仔餐湯》餐湯用上新鮮的蕃茄、茄膏和薯仔煮成,蕃茄味濃,酸甜開胃。《海鮮拼盤》生蠔、帶子、凍蜆、青口、熟蝦、黃金螺,這頭盤真的養眼,生蠔和帶子都很鮮味,只嫌青口size太小。《吉列炸蝦🍤》和《蟹肉忌廉薯餅》炸得非常脆口,蟹肉忌廉薯餅外脆內軟滑,非常不錯👍🏻熱石《美國牛板腱》200g,份量雖然不大,但店家很貼心,除了提供熱石外,還有一塊凍石,這樣顧客可以按照自己喜歡的熟成度,把已熟的牛扒放在凍石上,不會overcook, 令牛扒變嚡熠熠。《蒜蓉白汁蜆意粉》每條意粉都掛上濃香的蒜蓉白汁醬,醬汁味道濃香不膩,非常喜歡。《芒果乳酸特飲》酸甜配搭得宜,芒果惹人喜愛。雜莓特飲,微甜好飲。

• 海鮮拼盤
  • 美國牛板腱