2023-06-09 598 瀏覽
味噌湯十分足料,有豆腐海帶三文魚好食過火炙三文魚腩🤣前者更為肥美,後者貴啲啲但偏瘦帶子正常發揮,十分鮮甜👍🏻壽司飯略嫌過淡,如可加多啲壽司醋就更好啦(話雖如此,但我都係追加咗多碗飯🤣
味噌湯十分足料,有豆腐海帶

三文魚好食過火炙三文魚腩🤣
前者更為肥美,後者貴啲啲但偏瘦

帶子正常發揮,十分鮮甜👍🏻

壽司飯略嫌過淡,如可加多啲壽司醋就更好啦
(話雖如此,但我都係追加咗多碗飯🤣
2023-06-01 312 瀏覽
今日同朋友兩個去咗油麻地附近一帶,經過鐵火堂,好似好有日本風味,就入去試個unch睇吓好唔好味,入到去見到個餐牌價錢都比較合理,$100都唔使就可以食到一個丼,於是我見到餐牌,上面佢哋可以自選刺身,然後我同朋友每人一起叫了三文魚,魷魚,蟹籽,吞拿魚,佢看上去一碗飯好似唔係好多,但係食落其實都夠飽,但係老實講佢啲刺身嘅顏色就唔係真係好鮮艷,望上去唔會好有肥美嘅感覺,但係食落口嘅時候又唔算話真係好差而食唔到,但係你話係咪高質素嘅刺身,咁就當然吾係,都唔係講話用價錢去比較嘅話,不過不失因為佢價錢唔係好貴,所以如果你只係想食一間普通嘅午餐又想去日本餐廳嘅話,呢一間餐廳就係一個好好嘅選擇。另外我哋見到一個係刺身沙律餐,好啱一啲減肥嘅朋友仔去食,不過我同朋友今次冇叫,下次就會去試吓,因為佢食嗰餐都係蔬菜上面係刺身,唔食澱粉質嘅朋友就可以去呢度當午餐
2023-04-20 408 瀏覽
這道炙燒吞拿魚配三文魚籽沙律的菜品絕對是美味的代表。吞拿魚經過炙燒後,口感香脆,帶有微微炭燒的味道,與沙律搭配得宜,相得益彰。沙律中的三文魚籽清爽爽口,搭配新鮮蔬菜和醋汁調味,味道清新可口。整道菜色彩豐富,呈現非常精美,令人食指大動。此外,吞拿魚和三文魚籽都是豐富的蛋白質和不飽和脂肪酸的來源,是健康飲食的好選擇。總體來說,這道炙燒吞拿魚配三文魚籽沙律是一道營養豐富、美味可口且健康的選擇,推薦給喜愛日本菜及健身的人士。
2023-04-09 325 瀏覽
***只有蝦蝦不好食***因為當日好晏 around9點幾先係旺角搵野食入左之後叫左// 三文魚沙律 //很對口味的沙律,而且份量都足夠二人食,用的是醃製三文魚//  唔記得左叫咩名 既 吞拿魚乜乜雜錦 飯 //吞拿魚質素OK,而且大片又厚身// 自選6款魚生飯 //三文魚X2 鯖魚 赤蝦X2 吞拿魚 壽司醋飯只有蝦蝦不好吃 // 炸雞 & sapporo 一支 //炸雞不錯喔!
***只有蝦蝦不好食***
因為當日好晏 around9點幾先係旺角搵野食
入左之後叫左
// 三文魚沙律 //
很對口味的沙律,而且份量都足夠二人食,用的是醃製三文魚
三文魚沙律
//  唔記得左叫咩名 既 吞拿魚乜乜雜錦 飯 //
吞拿魚質素OK,而且大片又厚身
唔記得左叫咩名(吞拿魚乜乜雜錦)
// 自選6款魚生飯 //
三文魚X2 鯖魚 赤蝦X2 吞拿魚 壽司醋飯
只有蝦蝦不好吃
自選魚生飯
// 炸雞 & sapporo 一支 //
炸雞不錯喔!
2023-03-31
三文魚沙律
唔記得左叫咩名(吞拿魚乜乜雜錦)
  • TUNA
2023-03-30 285 瀏覽
下班後,腦海中突然升起想食刺身的慾望,一人晚餐希望較精緻但不太破費,於是便決定到旺角鐵火堂走一躺。約晚上7時30分到達,無須等候即可入座。旺角店有其獨有2切藍鰭吞拿魚+7款自選配料魚生飯,但因是次心念三文魚子,故改選其店舖通用之晚市厚切吞拿魚+4款自選。配料少不了三文魚子及吞拿魚蓉,加上劍魚腩及醋鯖魚,改選了冬菇壽司飯($114)。下單後約10分鐘食物已準備好,由於比較餓,選擇的配料都比較下飯,接過魚生飯的同時向職員要求多一碗壽司飯。(P.S.給第一次來的朋友,這裡白飯或壽司飯有需要可以向職員要求加飯喔)魚生質素一如以往的穩定,尤其喜歡這裡吞拿魚自帶的酸香,醋鯖魚相較其他店屬比較重油脂及稍酸味稍輕的一類。不消20分鐘已經連同後加飯一並吃光。套餐附送麵豉湯,但與其魚生飯未能相比,顯得普通。用餐時間:16/11/2022 19:30人均:$114食物:厚切藍鰭吞拿魚+4款自選配料魚生飯

約晚上7時30分到達,無須等候即可入座。

厚切藍鰭吞拿魚自選丼飯

用餐時間:16/11/2022 19:30
人均:$114
食物:厚切藍鰭吞拿魚+4款自選配料魚生飯
2022-11-16
厚切藍鰭吞拿魚自選丼飯
  • 厚切藍鰭吞拿魚+4款自選配料魚生飯
2023-03-26 178 瀏覽
星期六1:30pm嚟食,因為驚要等位所以早咗少少到,但可能因為落大雨嘅關係所以仲有好多位,之後去到3點幾都冇坐滿,可以同好耐冇見嘅朋友慢慢坐傾吓計🥰呢間係我嘅all time favourite,午市嚟食自選丼平過晚市好多,由$88食到宜家$94,包埋一碗麵豉湯,原來仲可以免費添飯,真係好抵食👍🏻中途有少少插曲就係我食緊個丼飯,碗麵豉湯未飲完冚咗蓋,店員問都冇問就一嘢收走,然後我出聲話未飲完佢放返低,建議下次收嘢都可以問吓人先,有時未食完但你掂咗落去客人可能介意,唯有俾你收咗佢算😅

午市自選珍寶丼
2023-03-25
午市自選珍寶丼
  • 午市珍寶丼
2023-02-06 478 瀏覽
第一次食呢間刺生丼飯ʕ •ᴥ•ʔ佢除咗有組合好既之外亦有自選可以簡!個人認為7選比較抵食不過今日唔係好肚餓所以只係簡左4選🫣有芝士蟹籽+蟹肉碎+炙燒三文魚腩+八爪魚再加錢要埋中拖羅~呢個組合 52.43/100份量唔算多 但女仔黎講都叫夠食既高就無好高質🤔因為同樣價錢可以食到好啲既算係不過不失啦!刺身都切得唔係好厚 但都可以接受另外朋友叫左個海膽+三文魚既 但海膽唔係太新鮮 無好好食 唔推薦的😩不過勝在地店就腳 旺角尖沙咀都有分店 求方便可以試下既!
第一次食呢間刺生丼飯ʕ •ᴥ•ʔ
佢除咗有組合好既之外亦有自選可以簡!個人認為7選比較抵食
不過今日唔係好肚餓所以只係簡左4選🫣
有芝士蟹籽+蟹肉碎+炙燒三文魚腩+八爪魚再加錢要埋中拖羅~
呢個組合 52.43/100
份量唔算多 但女仔黎講都叫夠食既
高就無好高質🤔因為同樣價錢可以食到好啲既
算係不過不失啦!
刺身都切得唔係好厚 但都可以接受
不過勝在地店就腳 旺角尖沙咀都有分店 求方便可以試下既!
自選丼
旺角店限定🌟 自選刺身丼🍣👧🏻本身都係食開尖沙咀分店點知旺角分店有得自選🤤(12:00-17:00/22:00後)啱哂要揀好多樣嘅我🙈自選刺身丼 $90藍鰭吞拿魚+7款配料 呢個價錢夠哂抵食 仲有得無限添飯🤤 推薦碎蔥吞拿魚 玻璃蝦 帆立貝 馬刀貝🍣其他餸就比較普通鰻魚玉子燒 $30追加左一份鰻魚玉子燒 整得幾好食甜甜地 食埋鰻魚滿足晒😍 📍 鉄火堂旺角登打士街36號恆威商業中心地下1-2號舖
旺角店限定🌟 自選刺身丼🍣
👧🏻本身都係食開尖沙咀分店
點知旺角分店有得自選🤤
(12:00-17:00/22:00後)
啱哂要揀好多樣嘅我🙈

📍 鉄火堂
旺角登打士街36號恆威商業中心地下1-2號舖
  • 自選丼飯
2022-12-29 377 瀏覽
【旺角】鉄火堂旺角鉄火堂有個非常抵食嘅自選丼,分別喺午市12:00-1700同宵夜22:00後供應,$90有2切藍鰭吞拿魚+7款自選。我揀咗 劍魚、火炙三文魚 x2、烏賊、馬刀貝、海膽魷魚、帶子,出到嚟個賣相都唔錯。我每次都會揀火炙三文魚,夠肥美而且輕輕燒過更香。烏賊同馬刀貝好爽甜頗推薦,鍾意食吞拿魚嘅都可以重複揀吞拿魚。自選餸總共有28款,選擇多,味道唔錯,宵夜時段來仲唔使等位添!📍鉄火堂 ✨旺角登打士街36號恆威商業中心地下1-2號舖
【旺角】鉄火堂

自選丼

📍鉄火堂
✨旺角登打士街36號恆威商業中心地下1-2號舖
2022-11-09 656 瀏覽
轉左新招屈錢,今日5:30先得閒食午餐,落到去照常寫個四餸魚生飯,埋單隊張一舊水比佢,個收銀望住我話張單要129蚊,我o左咀,佢比我解釋係下午五點就轉左晚市個飯變左咁貴,失望呀,旺角番工既師兄們小心中伏呀
2022-11-09
2022-11-05 378 瀏覽
鐵火堂常客以前覺得品質好好都不在乎服務態度收咁嘅價錢我去其他地方食都平過呢度好過呢度唔知係咪因為轉左手同埋市道差但係近呢1/2年差咗好多份量少咗😢價錢又貴咗以前1塊而家等於兩塊咁多日本嘢我為咩揀你呀
鐵火堂常客
價錢又貴咗
以前1塊而家等於兩塊
咁多日本嘢我為咩揀你呀
2022-09-28 731 瀏覽
➖ 自選珍寶丼成個丼除左藍鰭吞拿魚定左一定有之外,仲可以自選七款餸我就要左火炙藍鰭吞拿魚、碎蔥吞拿魚、劍魚腩、帆立貝、三文魚同埋兩份火炙三文魚,每份餸都有兩塊加埋都成十幾塊刺身,不過啲刺身就會比平時正常既薄小小但大小正常既,啲刺身食落雖然唔係靚位,但全部都好新鮮係劍魚腩食唔到佢既肥美感,最好食係火炙三文魚同埋帆立貝,三文魚燒過有油香帆立貝夠鮮甜🪧 淨係揀餸果刻已經好開心可以一次過揀七款而且價錢亦都超值
➖ 自選珍寶丼

🪧 淨係揀餸果刻已經好開心可以一次過揀七款而且價錢亦都超值

下午茶
2022-09-25 440 瀏覽
💥無限添飯黃店📍鉄火堂|旺角📍人均消費 $ 7 X#CL旺角 #CL四圍食 #CL日本野⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️呢間黃店都幾出名,晏晝都要排隊一陣,不過信我哋絕對值得嘅‼️自選4餸$64、5餸$74👍🏻首先黎到係麵豉湯,熱辣辣有昆布豆腐唔馬虎😝叫左分別蟹膏、海膽魷魚、炙熱左口魚裙邊同吞拿魚,好在碗飯唔大碗,食完先再叫,唔會浪費丫嘛🫶🏻最後你地估下👧🏻食咗幾多碗飯?🤣🤣🤟🏻不負責任點評好味道🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑性價比🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌘🌑🌑回頭率🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌖🌑🌑🌑(十粒為滿分)⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
💥無限添飯黃店

性價比🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌘🌑🌑
回頭率🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌖🌑🌑🌑
(十粒為滿分)

⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
🚩鉄火堂 (旺角登打士街)💰午餐人均 $80免加一LUNCH SET (星期一 至日 12:00-17:00)呢間係我嘅飯堂, 每次喺附近做完gym我都會嚟食🙊佢嘅LUNCH SET 係最抵食, 因為同晚市其實一模一樣但係平30%係我食過餸比得最足,餸同飯比例平衡, 而且性價比超高👍👍🌟午市自選魚生丼 @4餸 $64/ @5餸 $74 免加一配麵豉湯✔️藍鰭吞拿魚/ ✔️碎蔥吞拿魚/ ✔️火炙左口魚邊/ ✔️火炙三文魚腩/ ✔️蟹膏吞拿魚靚赤身顏色, 口感軟林濃魚味同少鐵味冇腥味🐟碎蔥吞拿魚油脂豐富配埋蔥食好香口火炙左口魚邊🤤🤤係我最愛,油脂超級豐富, 尤其是係燒過入口即溶嘅口感(雖然 寫住一份係三片, 但好多時佢都會比多過三片比我!😈)火炙三文魚腩每次黎都會叫, 通常都好厚身。 但今日呢份好似爭少少🙅🏻‍♀️, 好似俾咗皮下位置俾我, 雖然油脂都係咁豐富但係呢個位唔算三文魚腩吧蟹膏冇得輸, 份量好多 最後用黎送飯👍** 櫈底會提供籃比你放袋🎒**店內枱與枱之間空間少,感覺較壓迫😵‍💫**良心店💛** 支持信用卡/APPLE PAY🧾
🚩鉄火堂 (旺角登打士街)
💰午餐人均 $80免加一

呢間係我嘅飯堂, 每次喺附近做完gym我都會嚟食🙊
係我食過餸比得最足,餸同飯比例平衡, 而且性價比超高👍👍

🌟午市自選魚生丼 @4餸 $64/ @5餸 $74 免加一
配麵豉湯
吞拿魚靚赤身顏色, 口感軟林濃魚味同少鐵味冇腥味🐟
碎蔥吞拿魚油脂豐富配埋蔥食好香口
蟹膏冇得輸, 份量好多 最後用黎送飯👍

** 櫈底會提供籃比你放袋🎒
**店內枱與枱之間空間少,感覺較壓迫😵‍💫
**良心店💛
** 支持信用卡/APPLE PAY🧾
2022-08-09 668 瀏覽
小編勁懶~因為次次見到條人龍就放棄🤭😂真係唔想等~今日竟然得1-2個排隊小編決定要食佢啦🤤店舖唔算大但位置都幾多下~見到有個餐幾抵食又有藍鰭吞拿魚再加自選7️⃣款👍咁多選擇就佢啦😜🍣鉄火堂晚市自選珍寶丼飯厚切藍鰭吞拿魚(2切)➕自選7款(可重複)三文魚2切~希靈魚3切~帆立貝2切各2️⃣份+碎蔥吞拿魚上枱見到滿滿刺身開心到不得了😍每樣新鮮~如果希靈魚可以切厚多小小就好🤩壽司飯處理得幾好~唔會太多壽司醋亦唔會好鬆散👏👏—————————————————☻非專業食評·純個人口味☻—————————————————📍總結:百吃不厭既魚生😜都係必定再食既餐廳~開業多年相信唔駛小編推介🤣🤣未試過既不妨去試下😊

🍣鉄火堂
晚市自選珍寶丼飯
厚切藍鰭吞拿魚(2切)➕自選7款(可重複)
三文魚2切~希靈魚3切~帆立貝2切各2️⃣份+碎蔥吞拿魚

—————————————————