2021-12-29 642 瀏覽
今日有人相約去呢度見面終於有機會試吓可惜咖啡都未飲迎來一位態度差的男店員問個WIFI密碼你答咗我聽得唔清楚行埋去你櫃枱講唔好意思我聽得唔係好清楚可唔可以幫下我你有幾唔情願答呢個語氣真心差恭喜你趕客成功我相信呢種咖啡店想俾人嘅感覺唔會係咁
今日有人相約去呢度見面
個語氣真心差
恭喜你趕客成功
我相信呢種咖啡店想俾人嘅感覺唔會係咁
2021-10-23 624 瀏覽
今日會接會, 中間有一小時的空檔, 不多不小,但去飲杯咖啡坐坐,順便回覆幾個電郵時間還是足夠的。於是我找來附近一家咖啡店, 位於小巷中,人流不算多,很好。店裡以白色為主調,乾淨利落,靠場一排白色梯級式坐椅,小桌子全是透明的阿加力膠, 感覺非常,Cyber。加上咖啡店放置了幾面大型屏幕,推廣著coding coaching。氣氛一致。我點了杯flatwhite。味道很好,奶香且滑, 咖啡味適中,是我喜歡的偏果香味道。雖然店內也提供pastry,但等會還要吃飯所以沒點。但在這小歇一會, 感覺好像充了電一樣。

於是我找來附近一家咖啡店, 位於小巷中,人流不算多,很好。

我點了杯flatwhite。

2021-10-21
下午茶
2021-09-06 558 瀏覽
一眼見到門口好特別原來新開張🍩🍬就入去試下咖啡☕☕嘅味道好好,特別!仲有啲甜品🍰👍最緊要嘅地方又舒服,又乾淨,靜靜地一個下晝😀,就可以有 品嚐 美味嘅咖啡同蛋糕!
一眼見到門口好特別
2021-09-04 500 瀏覽
每星期兩日都要帶小朋友到附近興趣班 ,來cafe 坐下等接仔。裝修簡約 ,以黑白灰為主,感覺很乾淨,而且樓底高不會覺得很嘈,音樂大部分是accoustic, 非常精神舒服。我Order 了一貫的flat white ($50) 拉花味道都不過不失 。再看了其他OpenRice 的評價,才知道這裡的signature 是科技計算最適合當天的coffee. 下次要再來試一試。值得一提的是,店員們都很友善係一個好的小休時間😁

值得一提的是,店員們都很友善

係一個好的小休時間😁
2021-08-20 140 瀏覽
第一日開張👍👍,已經覺得呢間舖頭好舒服😬!然後每一天行過最後都入咗幫襯☕☕靜靜地因咖啡,味道好特別🌹, 合適適!仲有 特別精美嘅甜品🍰🎂 配襯!最緊要地方舒服乾淨衛生👍👍
2021-08-07 521 瀏覽
Preface這天計算了天氣很熱要喝上一杯Ice Latte哈哈~第一間科技跟咖啡的咖啡店,咖啡店用上統一簡約的內在設計,傢俱大部份都用透明的設計, 令顧客有一種置身未來飲咖啡的感覺,而店舖用上AI智能系统計算這天這個時間要喝一杯怎麼樣的咖啡, 還有用投影機介紹和宣傳Preface Coffee 的營運理念,近來都feature了未來飲品Future Drinks,2030/2040/2050/2060的味道是怎麼樣的尼,絕對值得我們反思更多~
2021-07-29 337 瀏覽
My friend who works around the area recommended this cafe to me! It is located in a hidden corner of the street , the interior design is quite futuristic , with plain white and grey walls and plastic translucent tables. There are some iPads showing some of the events / workshops held in the venue as well.After having a big high-calories sushi lunch, a double-shot espresso is necessary to cure the food coma! The aroma is nice and the coffee taste is pretty strong. My friend ordered an iced latte

My friend ordered an iced latte which is also very rich and creamy.

I saw many people ordered the home made lemonade too! Will definitely try it next time

The concept of this cafe is to provide a place for digital nomads to hang out and exchange interesting ideas !
2021-07-13 324 瀏覽
裝修以白色和水泥牆為主調,充滿未來感,感覺好cyber,連menu都是用投影機投射落牆。座內的座位都是樓梯級或硬椅,雖然備有坐墊,但舒適度真係見仁見智。值得一讚店員服務態度好好,耐心解釋了咖啡豆的品種。主要有4種可選,以年份命名(2030/ 2040/ 2050/ 2060),係用大數據預測未來40年的口味。其實我都唔係好明😂 簡單啲嚟講其實係偏甜/酸/苦/辣。偏好nutty豆,按店員介紹試了2030豆。定價唔低,基本加了奶嘅款式都要$50 起跳,不過質素是不錯的,但未至於會回頭,來一次半次打卡還好。

Hot  Cappuccino

Cappuccino  (hot  /  iced)
2021-07-10
Hot  Cappuccino
Cappuccino  (hot  /  iced)
2021-06-17 468 瀏覽
先帶頭盔,本人飲咖啡原因都係提神為主,幫襯小店係唔想周街只有連鎖店。事前沒有research過,原來呢間店以未來為主?講返飲品沒有surprise, 一杯正正常常mocha。
2021-04-13 876 瀏覽
係天后附近同朋友食完飯,揾間Cafe坐下。記得之前路過被呢間cafe個decoration吸引住,今次呢試下。呢度嘅窒內設計簡約,以白色灰色以主。最特別係佢有一個角落做咗2-3級樓梯,比客人坐係上面慢慢享受咖啡。入到黎望一望收銀台見唔到menu,原來佢地menu係射上牆。Order 左杯奶啡Cappuccino。咖啡味唔出,奶過多唔夠奶泡同埋有少少朱古力味。似一杯Latte多過Cappuccino。

2020-12-23 1848 瀏覽
呢間咖啡嘅主題就係以科技同咖啡結合埋一齊,就咁聽佢哋個主題都已經非常之吸引,而且入邊嘅裝修都以簡約為主!入到去你會見到有好多唔同嘅人喺度溫書或者做緊嘢,所以非常之適合一啲Work from home又或者想喺度自修嘅人!佢哋嘅餐牌唔係傳統嘅餐牌,而係將佢哋所有嘅飲品同價錢用投影機投影喺牆上,感覺上都幾有趣!而咁啱我去到佢哋同NGO合作緊,搞緊一個marketing campaign,就係你可以選擇捐自己杯咖啡嘅某一個percentage 去果間NGO。我就選擇90%滿嘅Latte,即係將10%嘅價錢捐比呢一間NGO,你買杯咖啡就已經可以做到善事而咖啡味道都唔錯,咖啡本身偏向苦澀味重,而且奶味非常之重,大家有機會都可以嚟試一試!

2020-12-10 1233 瀏覽
音樂無分國藉,無分你我,只要有好音樂,隨時隨地都可以enjoy,宜家連飲咖啡都可以同音樂連繫上,講緊既係Preface coffeePreface coffee 之前既A.I. Coffee好可惜我錯過左,但今日黎到就有pair your music with coffeePreface coffee 今次同 @hellohonne & @wmhkinternational 合作,由咖啡師親自揀一首來自Honne “No Song Without You” Ablum歌曲卑客人,用音樂去體驗咖啡Flat White用上巴西 & 哥倫比亞豆,飲到微微既nutty既味,但我就覺得成杯奶味偏重除左音樂,呢度既spacing好充足,好有自修室同上堂既感覺好欣賞呢間coffee shop既與眾不同,不停有嶄新概念融入咖啡入當中,好鍾意,Keep it Up!!

Flat White

2020-10-13 1229 瀏覽
聽説Preface Coding 聯同Preface Coffee 創作一個名為「 Code Brew Project 」,推出全港首杯 A.I. Coffee☕️☕️ 即係人工智能咖啡咖啡濃度同咖啡豆種類都有唔同架,所以唔同時候去飲個杯啡都會唔同味道☺️☺️享受一口溫度剛好而且最舒適的咖啡🥰🥰最可愛既係杯上會貼有數據資料既貼紙 💓顯示時間,溫度等等嘅數據😚Iced Cappuccino☕️☕️咖啡奶泡輕盈細密,入口甘香醇厚,奶味突出 😊😊Preface Coffee
天后琉璃街7號柏景中心地舖

享受一口溫度剛好而且最舒適的咖啡🥰🥰

Preface Coffee
天后琉璃街7號柏景中心地舖
2020-10-06
2020-09-27 1064 瀏覽
聞說最近有杯AI Coffee,無論我地買邊款咖啡,☕️既甜度、濃度同埋咖啡豆種類,佢都會跟返大數據的實時氣溫、時間、同埋世界新聞頭條得出的快樂指數而調製咖啡,So interesting😆🥳杯上會貼返張有齊大數據資料既貼紙,Show曬時間、濕度、溫度因係中午飲,叫左杯Latte,啡味好香濃👍應該咖啡既比例會多返D,成件事都幾得意🥰入面環境都設計得幾特別,又舒服💕想試既朋友,快快去啦!呢個係期間限定,去到9月30號咋!

入面環境都設計得幾特別,又舒服💕

想試既朋友,快快去啦!呢個係期間限定,去到9月30號咋!
2020-09-25
2020-09-25 774 瀏覽
Preface Coffee 係香港首間推出A.I. Big-Data咖啡!所謂嘅A.I. Coffee係根據客人購買時候嘅天氣、時間、當日世界新聞嘅快樂指數去調配適合當日飲嘅咖啡!實時數據會印喺咖啡杯,方便客人去了解!❤️Latte (A.I. Version) $40今日快樂指數有63咁高,咖啡濃度啱啱好,唔會偏甜,少少酸咁,入口順滑。由於今日天氣熱,杯咖啡唔算好熱,一拎上手係微溫。我今日係下晝嚟到,咖啡因濃度相對比較高。如果黃昏時間過嚟飲,咖啡因濃度會相對低,避免影響睡眠質素,好貼心!好飲度:⭐️⭐️⭐️✨(3.5/5)✅好欣賞佢將A.I.同咖啡融合⚠️A.I. 咖啡限定供應,只係去到9月30日,想飲就把握機會!餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️(3/5)室內環境好寬敞,好似自修室。可以過嚟帶部laptop一邊做嘢一邊飲咖啡,享受一下悠閒嘅下午。

❤️Latte (A.I. Version) $40
Latte

好飲度:⭐️⭐️⭐️✨(3.5/5)
✅好欣賞佢將A.I.同咖啡融合

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️(3/5)
2020-09-24