餐廳: 太興
資訊:

餐廳: 太興
資訊:

2024-05-31 0 瀏覽
平日放假去食個的早餐,都可以食到一肚氣。入到餐廳見到全場只有一張卡枱就坐低。點知職員喝止我們不準我們坐,要我們等其他枱。點知就將安排給兩位相識的客人😠。手機落訂,分別點了雞排炒蛋湯麵和雞排炒蛋忌廉湯麵。當餐到了,我問職員那一個是忌廉湯麵?職員十分晦氣表示沒有分別。服務質素好差,不過下次都唔好再食。
2021-11-24 1343 瀏覽
行過見易揾位 入去食晚餐。自助㸃餐 D侍應只上菜同外賣。我地叫D野未來就催下。但侍应冇理我地。應完就算。要左2个小菜套餐 約一百元左右ㄧ个味道同ㄧ般快餐店相近。野食味道一般態度又差冇下次。
行過見易揾位 入去食晚餐。
自助㸃餐 D侍應只上菜同外賣。
我地叫D野未來就催下。
但侍应冇理我地。
應完就算。
要左2个小菜套餐 約一百元左右ㄧ个
味道同ㄧ般快餐店相近。
野食味道一般態度又差
冇下次。
2021-11-23
2021-07-15 927 瀏覽
Brought some roast pork home and we got a lot of bones! Extremely salty and very dry - worst roast pork I ever tried and not cheap either. Really bad quality and will never return again Looks like dog food to me and it tasted nasty Then the soy chicken has red blood on it - again not good. So disappointed with the quality and taste of it. I can also taste a lot of msg in the chicken and meat too. 😠😠😠

Roast  pork

外賣自取
2021-06-16 552 瀏覽
自從搬咗新地方之後。。啲食物相不停下降,以前最好食嘅肉餅飯。。嗰篇肉餅十分之淺薄,恍如紙張一樣,肉嘅質又不爽畫。冇晒以前嘅味道,最後嗌咗個燒鵝飯,五舊燒鵝得兩舊有啲肉。。其他全部都係啲骨。。點解而家個水準差咗咁多。。。真係好希望佢會返回昔日嘅味道及態度。。。。依家同佢食個下午茶,啲份量細到不得了,眼見澳門小米的水準,同埋食物嘅質素,每況愈下。。作為舖頭嘅鄰居,我都覺得10分可惜。。希望其他太興好似這間分店嘅樣
2021-06-10 478 瀏覽
每個朋友都知道我鐘意❤️❤️食菜國菜!今日朋友WhatsApp 我,話我知太興有個早餐好泰式,叫我得閒去試吓!今日送哂兩個小朋友返學,終於有自己時間去食早餐,就諗起太興,一於去試吓👍🏻👍🏻香辣肉碎扎肉米粉 😋😋😋多士脆卜卜,加埋牛油🧈搽上面,好食😋(但肥到一個點🥺),唔理咁多,食左先算🤣🤣減肥既事情,一日推一推,明日覆明日,何年何月先肯到減肥🤣🤣🤣🤣雞蛋炒老左少少🤏個香辣肉碎扎肉米粉👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻好好味😋,朋友果然無介紹左!
每個朋友都知道我鐘意❤️❤️食菜國菜!
香辣肉碎扎肉米粉 😋😋😋
雞蛋炒老左少少🤏
個香辣肉碎扎肉米粉
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
好好味😋,朋友果然無介紹左!
2020-06-02 1156 瀏覽
今日約咗朋友去行山,去行大風坳,再落興東邨,約咗九點在鰂魚涌出發,我在七點起床梳洗整理,八點出門口,去太興食早餐,叫咗一個A餐,有火腿通粉,腸仔炒蛋,還有牛油多士,再嚟一杯熱奶茶,這個早餐非常之普通,但是防疫工作做得很好,每位客人都會問佢幾多位,請先要再等一會兒,再幫每位客人量體溫,請客人用搓手液搓手,然後再帶客人入座, 招呼非常好,好有禮貌,值得一讚,還有佢個炒蛋非常之嫩滑,炒蛋又香又濃又滑,食飽了要去坐電車到鰂魚涌行山。
2020-06-01
$38 (早餐)
2020-03-01 805 瀏覽
今晚我和太太約了朋友到西灣河太興吃晚飯。在朋友推薦下,選了和味豆豉軟骨鴨及豆瓣魚。那知只是晚上7時許,鴨已售罄,只好選擇菠蘿咕嚕雞球來代替。豆瓣魚:基本是將魚煎香至金黃色,再用肉碎、豆瓣醬、蔥花爆香打芡。魚肉厚實煎得脆而不膩,加了肉碎,令魚更惹味,而且魚身骨不多,適合我不懂拆骨之人吃。若果加少許辣椒會更美味。但甜酸味道,也能使人胃口大開,多吃兩碗飯!菠蘿咕嚕雞球:都是甜酸組合,十分醒胃惹味,而且份量也相當大。雞球雖則沒有外脆內軟,但肉質爽口,粉漿不太厚,送飯佳品。鹹蛋蝦乾肉碎浸芥菜:這道菜是侍應告知我們是新菜式,不過端來時和相片有些出入😂,我們還以為他們弄錯了。事實上外觀不怎麼特別吸引,但芥菜新鮮,對我來說湯略䶢了些,但朋友卻頗喜歡,喝了一大碗。
豆瓣魚
2020-02-29
豆瓣魚
2019-10-01 647 瀏覽
今日適逢十一國慶,商場關門,所以到了這間太興吃飯。6時30分入座,隨即向侍應點菜(當時只有2名樓面連傳菜,店外還有人排隊)先不談沒有乳鴿,與店員落單後遲遲未有上菜。我們於6時57分向侍應查詢(已經不談舉手未有被理會),我們才知道之前所點的菜 根 本 沒 有 落 單,電腦紙的時間記錄是6時55分,而侍應並未有半點歉意。同時聽到隔離枱亦閙侍應有另一些東西出錯。今次是一個很可怕的晚飯體驗,相信暫時不會再光顧這間分店。

今次是一個很可怕的晚飯體驗,相信暫時不會再光顧這間分店。
2019-03-31 931 瀏覽
好耐冇幫襯過太興,之前多數過時過節買隻雞回家吃,今次幫襯下午茶,入到餐廳沒有太多人,所以較為清靜,我鍾意!茶餐有平有貴, 40幾蚊有湯粉麵,50幾蚊已經有小炒。我超級肚餓所以點了餐蛋麵,很久沒有吃了。朋友點了滿燻燒鵝常餐,友人說很好味的。其他選擇也不錯下次會再來。

朋友點了滿燻燒鵝常餐,友人說很好味的。

其他選擇也不錯下次會再來。
2018-10-12 720 瀏覽
中午,本應想食乾炒牛河,去了附近的太興,就來到西灣河這一間。看到餐牌沒有瑞士汁炒牛河,本應就想離開,但肚餓,就坐下來叫咗個叉油雞飯,成為$68 ,點知一來到,叉燒是粉紅色的,啲肉好銀,油雞少,又冇乜肉,竟然夠膽死收人$68 ,我發誓我永遠都唔會再去幫襯。有乜理由最出名嘅瑞士汁炒牛河竟然會下架,仲有侍應嘅服務態度真係好差,我入咗嘅時候,餐椅好污糟,都冇人抹,要我自己去抹,加上餐枱同餐椅距離太高,坐得極之唔舒服,我寧願去附近茶餐廳食飯好過。
2018-10-12
2018-08-05 542 瀏覽
今日行到附近突然間好大雨。唔想走去蘇豪東果邊食野,就得返呢間太興喇。反正唔知幾時停雨就入去坐坐啦。未夠十一點半,但都要食午餐喇。雖然太興出名既係燒味飯。但係成日燒味唔係咁好!而佢竟然有梅菜扣肉飯。轉轉口味就食呢個。(食食下先記得影相)黎到唔算好大份,得四塊扣肉。梅菜甜甜地無沙呢度抵讚。扣肉比較薄無乜咬口。肥瘦適中,肥果個位唔係好油。仲有兩條菜心。茶走既煉奶分開上!可以隨個人喜好落甜d 或者淡d. 奶茶好滑。飲完唔會有條脷嚡拾捨既感覺。

未夠十一點半,但都要食午餐喇。

2018-08-03
2018-03-23 755 瀏覽
太興飲食集團是香港的第一間連鎖燒味茶餐廳集團,成立於1989年,在西灣河太安樓。現已遷往鯉景道和太康街交界。離港鐵站A出口有10分鐘腳程。位置偏僻,街坊也覺不就腳。是集團最新裝修格局的分店。與剛開業的洗衣街分店相似。沒有旗艦店的氣派,簡約得很。太興燒味的營運模式,十分企業化,有中央生產、採購、品質管理、產品研究及發展、市務、內部審計。食品類別少而精。重點是西式茶點,中式飯餸和東南亞食品三大項。後者最有新意,星洲炒米現轉為炒貴刁。十分有鑊氣,是即叫即炒,咖哩香味撲鼻,但不會嗆喉。另一款更新,是xo醬炒雞柳銀針粉。入口感覺味道多元,不是辛辣,而似有蝦膏,具「娘惹」(Nyonya)風味。鑊氣一樣滿分。在燒味茶餐廳吃到馬來菜,在早幾年無法想像。上述兩粉麵竟比中環店便宜了各10元。其他如茶點,外賣燒味價格則相若。但對比深水埗店,仍貴了6元。堂食燒味則多了廉價款式,如义燒紅腸飯賣48元。平價並不足夠,宜打造特色食品,宜做集團的實驗店,旗艦店。

星洲炒貴刁

鑊氣一樣滿分。

xo醬炒雞柳銀針粉

在燒味茶餐廳吃到馬來菜,在早幾年無法想像。

堂食燒味則多了廉價款式,如义燒紅腸飯賣48元。

奶茶

平價並不足夠,宜打造特色食品,宜做集團的實驗店,旗艦店。

2018-03-21
下午茶