餐廳: Kale
資訊:

2024-04-21 152 瀏覽
看見這價錢實在有點卻步,但為了完成全個餐牌,還是試了一下。🥗 兩款迷你漢堡配自選沙律 $150✿ Tofumania 豆腐茄子配腰果醬漢堡漢堡的確有點迷你。雙層豆腐的口感很好,但沒有想像中般硬身。茄子存在感很低,腰果醬也吃不出味道。竹炭漢堡味道突出,能彌補這素食漢堡配搭比較清淡的缺陷。✿ Black Jack 手撕大樹菠蘿配燒烤醬漢堡第一次試煮熟後的大樹菠蘿,是種很新奇的吃法。口感很像豬肉,甜甜的非常清新。這款白色的麵包味道比較清淡,沒有搶掉大樹菠蘿的風頭。題外話,原本以為甜甜的水果都是沒有甚麼營養,但原來大樹菠蘿很有營養,含有維他命A、B2、B3、B6、葉酸、膳食纖維和蛋白酶,礦物質方面則有鈣、鐵、鎂、磷、鉀、鋅、銅、錳、硒。另外兩款選擇:✿ 紅菜頭漢堡扒配牛油果蓉漢堡✿ 鷹嘴豆蓉餅甘藍香草醬配車厘茄漢堡.✿ 自選沙律共有5款沙律可供選擇,5款全選都可以。為了均衡更多營養,沒偏食習慣的當然全選就好了。沙律可以參考之前貼文。.纖維碳水量足夠,但一如以往的素食缺陷,只有太少蛋白質,而且價錢實在太貴,不會encore這款了。.健康評分:3/5性價比:2/5.Kale (中環)中環利源西街2
看見這價錢實在有點卻步,但為了完成全個餐牌,還是試了一下。

🥗 兩款迷你漢堡配自選沙律 $150

✿ 鷹嘴豆蓉餅甘藍香草醬配車厘茄漢堡
健康評分:3/5
性價比:2/5
2024-04-11 65 瀏覽
· 足料大份麥香捲餅 · 𝐊𝐚𝐥𝐞 · 3訪 ·🥗 Portomelet 有機全麥捲餅 $110全麥捲餅包住了奄列、大啡菇、香蒜醬、羽衣甘藍、沙律菜。捲餅皮味道很好,麥香味很濃,軟硬厚薄也適中,算是我暫時吃過最好吃的捲餅皮。整個捲餅的焦點落在了捲餅皮上。羽衣甘藍和沙律菜一如以往的新鮮清爽。奄列和大啡菇這配搭就像all day breakfast。.份量足,但吃起來頗狼狽,太多汁把手和枱都搞髒了。碳水纖維量足夠,但蛋白質略嫌不足,這也是素食的缺陷。這價錢有點太貴,沒有太大驚喜,應該不會encore了。.健康評分:4/5性價比:3/5.Kale (中環)中環利源西街26號地舖
· 足料大份麥香捲餅 · 𝐊𝐚𝐥𝐞 · 3訪 ·

🥗 Portomelet 有機全麥捲餅 $110
Portomelet

全麥捲餅包住了奄列、大啡菇、香蒜醬、羽衣甘藍、沙律菜。
羽衣甘藍和沙律菜一如以往的新鮮清爽。
奄列和大啡菇這配搭就像all day breakfast。
份量足,但吃起來頗狼狽,太多汁把手和枱都搞髒了。
碳水纖維量足夠,但蛋白質略嫌不足,這也是素食的缺陷。
這價錢有點太貴,沒有太大驚喜,應該不會encore了。
健康評分:4/5
性價比:3/5
Portomelet
今日心血來潮去咗間派對洗唔洗咁多色嘅沙律店,生意閃閃發光,真係要提早訂位添。首先要講講佢哋個Seared Tuna,啖啖鮮香得嚟唔膩口,同旁邊啲Just Mixed Salad搭埋一齊,真係爽口得嚟營養滿分!呢度嘅Kale w/ pomegranate同Beetroot w/ fennel都好開胃,色彩繽紛得嚟味道幾正。雜錦嘅Roasted Vegetables煮得腍滑,煙韌中帶點焦香,好食到停唔到口。至於Turmeric Cauliflower Rice,食落去滋味十足😋,好養生嘅感覺。再嚟就係漢堡,Tofumania呢款素漢堡食落意外嘅過癮,啖啖豆腐肉,同選咗嘅SexyBeet Patty配合得咁好,啲Hummus幫到好大忙,既滑又香😍!漢堡包本身都好腍,唔似平時食啲硬邦邦啲干硬啲。試完呢啲,感覺呢間店嘅食物新鮮,選擇又多元化,下次尋寶嘅心情又起嚟覆!簡單嚟講,呢度嘅沙律同漢堡都值得一試,個個款式食落都有驚喜,如果想食得健康啲,呢度絕對排得上號。下次嚟,我一定要再試下其他款😉!

· 難得營養均衡素食 · 𝐊𝐚𝐥𝐞 · 2訪 ·以前都有聽過天貝的大名很有營養,但知道是印尼發酵食品便不敢恭維。但我相信Kale的出品應該會好吃,於是我就試了一下這個超級食物。.🥗 純素杏仁沙嗲大豆天貝配自選沙律 $120✿ 純素杏仁沙嗲大豆天貝天貝外表烤得金黃焦脆,散發濃郁的豆香味。純素杏仁沙嗲醬有香濃的堅果味,甜甜辣辣,十分惹味,就像健康版的麥當勞麥樂雞燒烤醬。平時不是很多地方能吃到天貝,未試過這種超級食物的很值得嘗試。營養價值可參考本文末。.✿ 自選沙律共有5款沙律可供選擇,5款全選都可以,為了均衡更多營養,沒偏食習慣的當然全選就好了。沙律可以參考之前貼文。.食材多樣化,營養配搭很均衡。優質碳水來源可以選擇藜麥和南瓜;纖維選擇也有很多,如羽衣甘藍和秋葵;100克的天貝有約20克的蛋白質,這也是難得有足夠蛋白質的素食。.天貝小知識:超級食物天貝是一種原產於印尼的傳統食品,將黃豆去皮、加熱煮熟後,加入少孢根黴菌(Rhizopus oligosporus)發酵而成。天貝與黃豆一樣,富含異黃酮、礦物質、鈣質、纖維、維他命B群等,而且天貝沒有膽固醇、低脂,更是富含植物固醇,有助抑制膽固醇吸
· 難得營養均衡素食 · 𝐊𝐚𝐥𝐞 · 2訪 ·

🥗 純素杏仁沙嗲大豆天貝配自選沙律 $120
純素杏仁沙嗲大豆天貝

✿ 純素杏仁沙嗲大豆天貝
天貝外表烤得金黃焦脆,散發濃郁的豆香味。

天貝小知識:
天貝與黃豆一樣,富含異黃酮、礦物質、鈣質、纖維、維他命B群等,而且天貝沒有膽固醇、低脂,更是富含植物固醇,有助抑制膽固醇吸收,能降低高血脂。
發酵過程之中,微生物會同時分解黃豆的蛋白質、脂肪等,因此能讓黃豆所含的營養素更容易被人體吸收,比較特別的是,發酵時也會讓黃豆中的抗營養物質,像是植酸、胰蛋白抑制因子減少,因此能讓礦物質、蛋白質的吸收、利用率更好,也能減少吃豆類容易脹氣的情況。
健康評分:5/5
性價比:3/5
純素杏仁沙嗲大豆天貝
2023-06-26 190 瀏覽
🥗 炙燒吞拿魚甘藍糙米飯配自選沙律 $120✿ 炙燒呑拿魚呑拿魚很粉嫩,邊位炙燒過後半生熟,加上香草,很好吃。✿ 甘藍糙米飯超級出色!吃起來像青醬味,糙米飯粒粒分明,口感軟硬適中,大有驚喜!✿ 自選沙律可以從五款沙律中選擇一款。❉ 烤野菜(南瓜、秋葵、茄子、車厘茄)多種類,顏色豐富,結合多種營養。車厘茄烤過後非常清甜。南瓜很軟糯,但不甜。秋葵沒有滑潺潺的黏液。茄子沒有甚麼味道。應該全部野菜都沒有任何調味。❉ 羽衣甘藍(配石榴、牛油果醋汁)餐廳名Kale就是羽衣甘藍,是餐廳的靈魂。羽衣甘蘭是看得見的新鮮,完全沒有苦澀味,配上牛油果醋汁和甜甜的石榴,很開胃。❉ 紅菜頭(配香橙、甜茴香、香橙醋汁)個人不太喜歡紅菜頭的味道。❉ 藜麥(配紅莓乾、南瓜籽、小茴香醋汁)藜麥配上小茴香醋汁,甜甜的,意想不到的好吃!❉ 本週精選本週精選是黑木耳配青瓜。.減脂期建議選擇羽衣甘藍或紅菜頭或青瓜沙律。雖然烤野菜和藜麥沙律都是優質碳水,但配合糙米飯,會攝取過多碳水。.低脂吞拿魚提供足夠蛋白質,配合糙米飯提供優質碳水,加上沙律提供纖維,營養非常均衡。.健康評分:5/5性價比:4/5.Kale (中環)中環利源西街
🥗 炙燒吞拿魚甘藍糙米飯配自選沙律 $120
炙燒吞拿魚甘藍糙米飯配自選沙律

✿ 炙燒呑拿魚
呑拿魚很粉嫩,邊位炙燒過後半生熟,加上香草,很好吃。

✿ 甘藍糙米飯
甘藍糙米飯

✿ 自選沙律
可以從五款沙律中選擇一款。

❉ 烤野菜(南瓜、秋葵、茄子、車厘茄)
多種類,顏色豐富,結合多種營養。
車厘茄烤過後非常清甜。
南瓜很軟糯,但不甜。
秋葵沒有滑潺潺的黏液。
茄子沒有甚麼味道。
應該全部野菜都沒有任何調味。

❉ 羽衣甘藍(配石榴、牛油果醋汁)
餐廳名Kale就是羽衣甘藍,是餐廳的靈魂。
羽衣甘藍沙律

❉ 紅菜頭(配香橙、甜茴香、香橙醋汁)
個人不太喜歡紅菜頭的味道。

❉ 藜麥(配紅莓乾、南瓜籽、小茴香醋汁)
藜麥配上小茴香醋汁,甜甜的,意想不到的好吃!
藜麥沙律

❉ 本週精選
本週精選是黑木耳配青瓜。
健康評分:5/5
性價比:4/5
炙燒吞拿魚甘藍糙米飯配自選沙律
甘藍糙米飯
羽衣甘藍沙律
藜麥沙律
2023-05-12 1588 瀏覽
-🦄 ᴋᴀʟᴇ ʜᴋ @kale_hk ・✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿・🥬 【 𝓕𝓾𝓵𝓵 𝓶𝓮𝓷𝓾 𝓒𝓱𝓪𝓵𝓵𝓮𝓷𝓰𝓮 𝓘𝓷 𝓴𝓪𝓵𝓮… 】・🌈 ᴋᴀʟᴇ 的小粉絲默默為你送上食後感🌬️ 我正努力地向 ᴋᴀʟᴇ 的全品項挑戰中(´∀`)・✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿・🖤 sɪɢɴᴀᴛᴜʀᴇ sᴀʟᴀᴅ ʜᴋᴅ142⚡️ ʀᴏᴀsᴛᴇᴅ ᴠᴇɢᴇᴛᴀʙʟᴇs ᴡ ɢʀɪʟʟ ᴛᴇᴍᴘᴇʜ ☁️ ᴏᴠᴇʀᴀʟʟ ʀᴀᴛɪɴɢ🌕🌕🌕🌕🌗當我看到有天貝的時候 簡直是雙眼發了強光翌日便立刻到訪餐廳了 可惜他們早就賣清光但我個人就是死心不息 唯有跟店舖聯繫預留才能有機會吃到這一頓 滿滿天貝的完美料理烤野菜的部分不多說了 基本上我每次都吃它重點是烤天貝的部份呢 天貝總共會有六小塊基本上這個份量已滿足 吃着就是滿滿蛋白質天貝烤得微金黃外焦脆 但更多是軟綿跟細膩那種綿密的口感我很愛 還充斥着大豆豆香濃重點推介店家自製醬汁 是純素的沙嗲杏仁醬微辛微甜然後十分惹味 還充滿着濃郁花生香但其實它由杏仁製造成 堅果香氣怎令人抗拒這個醬汁全是神級之作 令天貝變得更好吃了它比起一般的沙嗲醬汁 更
🦄 ᴋᴀʟᴇ ʜᴋ @kale_hk

🌈 ᴋᴀʟᴇ 的小粉絲默默為你送上食後感
🌬️ 我正努力地向 ᴋᴀʟᴇ 的全品項挑戰中(´∀`)

🖤 sɪɢɴᴀᴛᴜʀᴇ sᴀʟᴀᴅ ʜᴋᴅ142

這個醬汁全是神級之作 令天貝變得更好吃了
它比起一般的沙嗲醬汁 更加輕盈更加無負擔
那種堅果香甜配上甜辣 我真的是乖乖吃清光

🖤 ᴀᴅᴅ-ᴏɴ ᴛᴏᴘᴘɪɴɢs

🍳 ᴍᴀʀɪɴᴀᴛᴇᴅ sᴏғᴛ-ʙᴏɪʟᴇᴅ ᴇɢɢ ʜᴋᴅ15
☁️ ʀᴀᴛɪɴɢ🌕🌕🌕🌕🌑

再配搭店家的自製醬料 類似是燒烤醬的東西
香甜中帶一點鹹很惹味 跟燒烤菇根本沒分別
這個小食真的很有驚喜 定是我絕對會在吃的

✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿

⚡️ 以下是我吃過的品項 也可以參考看看呢~
🤙🏻 之前都有寫過食評喔 方便可以自行查閱~

🖤 sɪɢɴᴀᴛᴜʀᴇ sᴀʟᴀᴅ ᴀʀᴇᴀ

🌩️ ɢʀɪʟʟᴇᴅ ᴛᴏғᴜ 👍🏻

🧆 ғᴀʟᴀғᴇʟ

👙 sᴇxʏʙᴇᴇᴛ ᴘᴀᴛᴛʏ 👍🏻

🖤 ᴄᴏᴍʙᴏ ᴀʀᴇᴀ
🍔 ᴛᴏғᴜᴍᴀɴɪᴀ x sᴇxʏ ʙᴇᴇᴛ ( ʙᴜʀɢᴇʀs ) 👍🏻

🖤 ᴏʀɢᴀɴɪᴄ ᴡᴡ ᴡʀᴀᴘs ᴀʀᴇᴀ

🫘 ʜᴜᴍᴍᴜs

🍪 ᴄʜɪᴀ ʙᴇᴇᴛ ʙᴀʟʟs 👍🏻

🍚 ᴛᴜʀᴍᴇʀɪᴄ ᴄᴀᴜʟɪғʟᴏᴡᴇʀ ʀɪᴄᴇ

✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿

ᴘ.s. ❶ 之前一直有儲開 ᴋᴀʟᴇ 的印花但卡掉了…
ᴘ.s. ② 其實老闆很好聊 但未有機會遇見真人🫣

2023-04-27
BBQ  jackfruit
  • BBQ  Jackfruit
2022-09-24 1752 瀏覽
-🦄KALE @kale_hk -👉🏻 Kale外賣大集合の分享🫦👉🏻 美食大集合👅沙律跟健康小食都應有盡有🤞🏻 Kale的食物一向有品質保證💘 即使是外賣🥡其質素都沒有下降😳-🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤-🥑 豆腐牛油果黃薑椰菜花飯 Hkd115🍂 配紅菜頭沙律 +Hkd0🪵 Rating🌕🌕🌕🌕🌑椰菜花飯雖然配上黃薑 但實際黃薑味不太重飯粒幼細口感比較綿密 充滿水份不會乾爭爭喜歡它們的香草烤豆腐 豆味濃郁而且是厚切-配上香橙汁紅菜頭沙律 增添清新的果香鮮甜紅菜頭的份量真是巨多 每顆紅菜頭味道香甜-基本上吃光一盒飯之後 那個飽腹感會是極強-🦀 蟹肉配自選沙律 Hkd150🌱 配烤雜菜及羽衣甘藍沙律 +Hkd0🪵 Rating🌕🌕🌕🌗🌑如果要選一款主菜的話 除了炙燒吞拿魚之外我個人最推就是蟹肉了 蟹肉的份量毫不吝嗇我甚至吃到有點想放棄 每一口都是新鮮蟹肉-羽衣甘藍配牛油果醋汁 能掩蓋甘藍的苦澀味為羽衣甘藍增添了風味 而且它口感爽脆好咬-烤雜菜沙律是最好吃的 集齊了我最愛的蔬菜軟綿南瓜跟脆脆的秋葵 還有茄子我都是超愛-跟我以上的配搭去選擇 就一定是沒錯啦好嗎這個沙律的飽肚感十足 當然你都可
👉🏻 Kale外賣大集合の分享🫦

鷹嘴豆蓉

Kale的鷹嘴豆蓉味偏酸 但我卻吃過無數次了
其口感幼滑無比又細膩 沒有顆粒感又很水嫩
而且鷹嘴豆味十分濃郁 配著沙律吃感覺幸福
🌰 紅菜頭奇亞籽麻球 Chia Beet Ball Hkd40
🪵 Rating🌕🌕🌕🌖🌑

鷹嘴豆蓉餅

健康版本的鷹嘴豆蓉餅 因為市面上大都是炸
但這個沒有油炸的感覺 入口比較清爽又好嚼
鷹嘴豆味比想像中濃郁 同時又帶點鹹香調味
🍔️ 紅菜頭漢堡扒 SexyBeet Patty Hkd25
🤎 Rating🌕🌕🌕🌕🌑
紅菜頭漢堡扒

另一款個人推薦之小食 跟真漢堡其實很相似
但它是用紅菜頭來製造 感覺上就會更加輕盈
還充斥著黑胡椒的味道 根本可以當它是牛扒
外賣自取其實是很方便 能省卻等外賣的時間
我那天在等外賣的時候 還去了行街買衫呢!
完全是把每一分每一秒 都好好的去安排妥當
這次外賣自取又是大成功🤓很完美💯
By The Way☺️Kale全品項我都食過了
除了有肉類的食物我吃不了之外😂
2022-09-13
5 分鐘 (外賣自取)
豆腐牛油果黃薑椰菜花飯
蟹肉自選沙律
小食
鷹嘴豆蓉
紅菜頭奇亞籽麻球
鷹嘴豆蓉餅
紅菜頭漢堡扒
2022-05-21 2934 瀏覽
見到pandapro外賣自取有55折,買份沙律去野餐,坐下草地chill下。雞肉份量還可以,一個人食一定夠飽,但問題係...超級無敵鞋,就算賣點係健康,做gym嘅人都啱食,都可以用心少少掛。至於印地安風味,就係香料嘅味道,又唔係印度或中東味,但雞肉無醃過,佢只係灑粉喺雞肉上面...輕微辣辣地咁...鞋唔緊要,絕對係我食過最乾嘅雞胸肉,每一啖都攝牙罅,好似咬緊雞肉乾🤢炸蕃薯條就係好似嘅,因為黃蕃薯本身幾甜。
印地安香料雞肉

炸蕃薯條就係好似嘅,因為黃蕃薯本身幾甜。
2022-05-16 1923 瀏覽
前後食過兩次,兩次都係咁差。第一次order咗個wrap,淡而無味,d雞又乾又硬又鞋。自問唔係食得重口味,平時都會食d健康wrap/salad box,但呢個wrap好乾又冇味。第二次諗住order番個有香料既雞salad應該會好d。但其實唔爭得遠,d雞依然係勁鞋勁乾,已經硬到好似橡筋咁,又唔切細小小,點食?d salad菜就正常啦,冇咩好讚,講完。總括,唔會再食,佢賣得呢個價錢,應該要offer 好d既質素,而唔係d乾曾曾又硬既雞。
前後食過兩次,兩次都係咁差。
2022-05-06 1870 瀏覽
呢間!!已經係我口袋裡好一段時間!!唔想食太飽又想健康啲中環kale 絕對係明智之選💡小店係自助形式自行去櫃檯落單、取餐自由斟水 但好似無熱水用餐完畢 餐具需要自行丟落回收或垃圾桶眼見職員都係英文人subway點餐法this this this又係時候出場🤭꙳ ꙳ ꙳ sᴇᴀʀᴇᴅ ᴛᴜɴᴀ + ᴀʟʟ ᴍɪx sᴀʟᴀᴅ ꙳ ꙳ ꙳主食選擇左炙燒吞拿魚😍有成五六片而且係開心既厚度!!輕輕炙燒過,鮮味更出眾,肉質嫩滑,一啲筋都無,放心大大啖食😝😝沙律五揀一,但原來可以要晒🤭完全岩晒貪心既我!見到咁多蔬菜咁色彩繽紛已經好開心,秋葵、紅菜頭、蕃茄仔、烤南瓜、茄子、羽衣甘藍、石榴、藜麥等絕不馬虎,唔估咩汁,但酸酸咪咪超級開胃又易入口,非常適合炎炎夏日🤗꙳ ꙳ ꙳ ᴄʟᴀssɪᴄ ʟᴏᴀᴅ ꙳ ꙳ ꙳我實在好鍾意食捲物!!🤤有機全麥捲餅相當有份量,未食已經感受到有幾爆餡!🤩果然塞滿雞肉、羽衣甘藍同埋沙律菜,口感好豐富,值得讚既係唔止中間有雞肉,去到最尾尾果啖都依然有舊肉咬下,好感動呀🤣🤣可能始終係走健康路線,所以香蒜醬比較少,食耐左有點dry,不過依然無損我愛他🫶🏻明明話唔想食到太飽😌最後其實
呢間!!已經係我口袋裡好一段時間!!
唔想食太飽又想健康啲
中環kale 絕對係明智之選💡

小店係自助形式
自行去櫃檯落單、取餐
自由斟水 但好似無熱水
用餐完畢 餐具需要自行丟落回收或垃圾桶
眼見職員都係英文人

꙳ ꙳ ꙳ ᴄʟᴀssɪᴄ ʟᴏᴀᴅ ꙳ ꙳ ꙳

明明話唔想食到太飽😌
最後其實飽到不行⋯⋯🤰🫃

2022-04-10 1030 瀏覽
-🦄KALE -HONBO MIX SALAD Hkd150Rating🌕🌕🌕🌑🌑-記錄一下🍂已經係六訪 @kale_hk有個少少🤏🏻嘅目標 希望制霸Kale嘅Full Menu-⚠️等我喺度記錄一下 我食過嘅品項先🥴⚠️👉🏻有👍🏻嘅Emoji係我私心推薦 值得一試🤪-♦️沙律區-〰️Toppings👉🏻(3/7)✅✔️Just Mixed Salad✔️Seared Tuna 👍🏻✔️Crab Meat-〰️Salad Choices👉🏻(5/5)✅✔️Kale w/ pomegranate✔️Beetroot w/ fennel✔️Quinoa w/ cranberries✔️Roasted Vegetables 👍🏻✔️Weekly Special-〰️Hot Dishes👉🏻(1/2)✅✔️Turmeric Cauliflower Rice 👍🏻-♦️捲餅區👉🏻(2/6)✅✔️Tuna Madness 2.0 👍🏻✔️Nutty Banana-♦️漢堡區👉🏻(2/4)✅✔️Tofumania✔️Falafit-♦️Sides / Extra Toppings👉🏻(6/14)✅✔️Seared Tuna✔️Crab Meat✔️
🦄KALE

同Tofumania形成強烈對比 大家嘅形象鮮明
漢堡配上甘藍香草醬 夾雜住淡淡的香草香氣
甘藍醬真係會食到有甘藍菜渣 不過就比較鹹
我都係第一次食Falafel 市面上一般都係炸嘅
所以我唔係好鍾意佢 不過Kale嘅好似唔係炸?
比我想像中無咁油膩 口感軟綿綿又有啲咬口

唔好睇漢堡包的的式式 好似好細粒唔夠飽咁
食埋份沙律其實飽肚感十足 心靈上都好滿足
今次食漢堡其實無捲餅咁有驚喜 捲餅好食啲
不過我都依然好愛Kale~好啦我要努力啲😜
快啲食哂Kale餐牌嘅嘢先得 下次變返捲餅 !!
2022-04-07
2022-03-03 576 瀏覽
-🦄KALE @kale_hk-NUTTY BANANA Hkd100Rating🌕🌕🌕🌑🌑SEXYBEET PATTY Hkd25Rating🌕🌕🌕🌗🌑SOFT-BOILED EGG Hkd15Rating🌕🌕🌕🌑🌑-記錄一下🍂已經係五訪 @kale_hk有個少少🤏🏻嘅目標 希望制霸Kale嘅Full Menu-⚠️等我喺度記錄一下 我食過嘅品項先🥴⚠️👉🏻有👍🏻嘅Emoji係我私心推薦 值得一試🤪-♦️沙律區-〰️Toppings👉🏻(3/7)✅✔️Just Mixed Salad✔️Seared Tuna 👍🏻✔️Crab Meat-〰️Salad Choices👉🏻(5/5)✅✔️Kale w/ pomegranate✔️Beetroot w/ fennel✔️Quinoa w/ cranberries✔️Roasted Vegetables 👍🏻✔️Weekly Special-〰️Hot Dishes👉🏻(1/2)✅✔️Turmeric Cauliflower Rice 👍🏻-♦️捲餅區👉🏻(2/6)✅✔️Tuna Madness 2.0 👍🏻✔️Nutty Banana-♦️Sides / Extra Top
NUTTY BANANA Hkd100
Nutty  Banana

Nutty Banana主要嘅材料係朱古力粒同埋香蕉片
當然唔少得有主角Kale同埋杏仁醬 而最搞笑嘅係
本身我期望 佢會係甜嘅 會有邪惡嘅朱古力嘅味道
因為食朱古力+香蕉 就一定係甜架嘛 係咪先🤔?
點知 佢係一啲味都無 我當時真係極度懷疑自己
係咪中咗招先會搞到失去味覺 真係愈食愈擔心🥶
再加上 個時我個人好㷫 全身發熱 真係好驚中招…
Nutty  Banana

而紅菜頭漢堡扒幾有驚喜 好好味 口感做得都唔錯
同真嘅漢堡扒大概有70%相似 亦都好重胡椒味🙈
個人來講好鍾意呢塊SexyBeet Patty🍔真心好食
不過要額外加25蚊 先有一小塊就覺得有啲少貴呢
今次食嘅嘢都係正常水平 不過我都依然好愛Kale~
好(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)我要努力啲 快啲食哂Kale餐牌嘅嘢先得
2022-02-25
SexyBeet  Patty  And  Egg
2022-02-16 410 瀏覽
-🦄KALE @kale_hk-TUNA MADNESS 2.0 Hkd100Rating🌕🌕🌕🌗🌑ADD-ON HUMMUS Hkd40Rating🌕🌕🌕🌑🌑-記錄一下🍂已經係四訪 @kale_hk有個少少🤏🏻嘅目標 希望制霸Kale嘅Full Menu-⚠️等我喺度記錄一下 食過嘅品項先🥴⚠️-♦️沙律區-〰️Toppings👉🏻(3/7)✅✔️Just Mixed Salad✔️Seared Tuna 👍🏻✔️Crab Meat-〰️Salad Choices👉🏻(5/5)✅✔️Kale w/ pomegranate✔️Beetroot w/ fennel✔️Quinoa w/ cranberries✔️Roasted Vegetables 👍🏻✔️Weekly Special-〰️Hot Dishes👉🏻(1/2)✅✔️Turmeric Cauliflower Rice 👍🏻-♦️捲餅區👉🏻(1/6)✅-✔️Tuna Madness 2.0-♦️Sides / Extra Toppings👉🏻(4/14)✅-✔️Seared Tuna✔️Crab Meat✔️Hummus 👍🏻✔️Turmeric Cauliflower
TUNA MADNESS 2.0 Hkd100

要知道 一啖Wrap皮 一啖Tuna再加一啖Hummus
左中右夾攻我嘅口腔 真係人生中幸福無比嘅事呀
2022-02-14
2022-01-19 1342 瀏覽
Greenie $100 (8.3/10)就咁睇好似有啲貴但係其實佢超級大條😂胃口細嘅話真係半條都夠飽🤰🏻鷹嘴豆泥同埋牛油果好濕潤令到佢一啲都唔乾。入面啲菜新鮮又爽口🥗已經食過兩三次😂Baby Jack (8/10) $100 手撕大樹菠蘿有少少食肉嘅感覺,幾得意😍香蒜醬又勁惹味🤤I shop that I genuinely love🥰Have been there multiple times, almost tried out their entire menu😝Introducing their wraps first!Greenie $100 (8.3/10)Sounds expensive but it was massive 😂Half is enough to fill you if you don't have a big appetite🤰🏻 The hummus and avocado were very moist, and the veggies were very fresh🥗I think I've had it 2-3 times already😂Bab
Greenie $100 (8.3/10)
Baby Jack (8/10) $100
手撕大樹菠蘿有少少食肉嘅感覺,幾得意😍香蒜醬又勁惹味🤤

Greenie $100 (8.3/10)
Baby Jack (8/10) $100
The pulled jackfruit tastes a little like pork, which was quite interesting 😍The garlic sauce was so addicting too🤤
2022-01-08 654 瀏覽
好多人都推薦呢間嘅沙律同wrap!(蟹肉沙律超吸引呀 可惜我嗌完先見到haha) 佢地仲有多款熱食、迷你漢堡、糙米飯、椰菜花飯、番薯條同紅菜頭奇亞籽麻球等小食,絕對可以食得飽。▪️Greenie $100 全麥捲餅 比想像中大好多!細食嘅女仔應該食半條都夠晒飽。捲餅温熱,全麥餅皮幾軟熟,唔會過硬。中間塞滿好新鮮嘅羽衣甘藍,仲有豆腐同軟滑牛油果。而調味主要黎自hummus同garlic mayo,調味帶酸幾開胃。不過醬嘅份量唔算太多,所以食到某個位就會覺得淡口味左啲。整體濕潤度都算ok,呢款wrap調味偏清淡,食得耐有啲寡。如果可以多啲hummus就好啦整體嚟講,wrap份量十足!絕對係健康飽肚之選!唯獨Greenie唔係好岩重口味人士,食落無想像中咁驚艷。如果可以好似Mana! 咁揀半條就好啦~ (Mana! 仲有得自選配料 不過就無咁粗) 遲下再黎 應該會試下好多人推薦嘅沙律同紅菜頭奇亞籽麻球!

▪️Greenie $100
Greenie