2017-05-19 326 瀏覽
走到奧海城的十二味貴陽牛肉粉午飯,十二味,好一個霸氣的名字。與太座一人一個牛肉麵,分別清燉和紅燒。唯先上桌的是蒜泥白肉,味濃烈,很辣,但談不上好吃,麵到,一口湯,非常之淡,或許因為吃了蒜泥白肉在先,什麼味都被蓋過了,牛肉,該是牛,有點牛味,但切片中有厚有簿,簿的沒什麼問題,厚的就是靭,咬得吃力。吃了三四口麵,味道來了,有感奇怪下,便攪拌湯麵,再吃一口湯,味道來了,盡管不算好吃,但湯原來是有味的。至於紅燒牛肉,是切粒上的,不算太靭,味尚可,但談不上好吃。這店子倒令黎生氣結,除了牛肉切得有厚有簿不均稱外,還以為真的沒味,也罷了,原來要自己攪拌才有味,明顯,主理的廚房就是將所有味料放到碗底,上粉,然後下湯便算,粉將味料保護了,沒有分佈到整個湯去,做廚的怎可以這種態度,完全不可接受的馬虎!這種服務態度,除了不尊重食客外,也不尊重食材!跟本沒資格當廚師。

至於紅燒牛肉,是切粒上的,不算太靭,味尚可,但談不上好吃。

2017-05-19
2017-04-18 283 瀏覽
今日滿心歡喜去大角嘴,為的就是呢間鋪的招牌菜「全家福」。一入去就叫左全家福,第一口就試個湯底,以為會好濃的牛肉湯底,誰不知淡而無味,米線超淋,牛肉有多款,牛根無味,得個淋,豆腐好「鞋」,雞旦吾入味,牛𦟌太簿,無咬口。仲有我仲叫左小食,蒜泥白肉,肥肉多,但口感差,我個人覺得譚仔小食好過佢,還有青瓜,個汁食落吾開胃,得個辣字,無咩特別,我覺得用呢個價錢,可以有更多選擇我就吾推介大家去試呢間,就係食剩
我就吾推介大家去試呢間,就係食剩
Went in to this place with high hopes given the amazing reviews everywhere. The interiors looked great and the menu seemed nice and descriptive as well so I excitedly ordered my chicken noodles, spicy fungus as well as soymilk ( in case it gets to spicy for me to handle!!) I couldn't have been any more disappointed when my food arrived. It was soggy noodles with a layer of chilli oil. Looking at that dish made me such but somehow I had a bit because I was staving. The spicy fungus was decent t

I couldn't have been any more disappointed when my food arrived. It was soggy noodles with a layer of chilli oil. Looking at that dish made me such but somehow I had a bit because I was staving. The spicy fungus was decent though.

Not sure if ill ever go to this place again. Scared by this memory. Also the place isn't cheap. Local joints do a much better job!
2017-02-24 427 瀏覽
一開始食都覺得味道不錯,湯ok 牛肉不多,都算滑點知食完冇耐就出事,原來湯係味精煮,。味精超重超級重🙄,晚飯後嚴重口乾口渴,超辛苦!到半夜重覺得超級口渴冇下次,🙄🙄🙄🙄🙄🙄
一開始食都覺得味道不錯,湯ok
牛肉不多,都算滑

點知食完冇耐就出事,原來湯係味精煮,。味精超重超級重🙄,
晚飯後嚴重口乾口渴,超辛苦!
到半夜重覺得超級口渴

冇下次,🙄🙄🙄🙄🙄🙄

2017-02-22 331 瀏覽
奧海城近年都開左幾多唔同餐廳,除左商場入面,商場對外都有好多特色餐廳。今日天氣涼涼地,自己同朋友都想食D又熱又辣ge野,所以最後揀左呢間食,十二味貴陽牛肉粉。無辣不歡ge我地一望就點左麻辣手撕雞,以前菜黎講份量唔太少,手撕雞加埋青瓜絲不嬲都好夾,唔算好辣亦都唔算好麻,青瓜絲索左d汁都幾醒胃。呢兩個小菜都係走麻辣路線,同樣唔會太麻太辣,味道岩岩好,如果食得好麻好辣ge朋友,枱上有唔同ge調味粉比大家試,我自己就鐘意麻,但唔食得好辣,所以枱上個麻粉真係岩晒我 湯麵我就點左貴陽辣雞粉,朋友就點左清墩經典牛肉粉,我地都點左湯粉,貪佢d湯夠熱辣辣。黎到ge時候發現原來湯粉ge粉係米線,米線份量都足夠,有咬口,唔會淋晒。我ge貴陽辣雞粉雞同米線分開,所以d雞唔會比d湯浸林,小小脆口,d雞同d辣椒油都好惹味,d辣椒油撈去米線到好好味,但我就覺得可以麻d,所以就加埋枱上麻粉,加完就岩岩好,多麻小辣我最愛,而且好保暖!朋友個清墩經典牛肉粉個湯有小小胡椒味,雖然望落好清,但其實都夠味,當然我鐘意食辣ge朋友就加左枱上ge調味粉,又整到一碗岩佢口味ge湯粉,牛肉份量唔算多,但每舊都煮得夠淋夠入味。飲品我就叫

飲品我就叫左好特別ge貴陽玫瑰冰粉,朋友就叫左加多寶。加多寶我就唔多介紹,但呢個貴陽玫瑰冰粉真係幾有趣,佢係用碗上,有芝麻係面,入面睇到有層透明jelly,飲落幾清甜,有淡淡玫瑰味,幾清新,幾岩女仔飲架。
整體黎講都幾滿意,價錢都合理,可以再試試
2017-02-09 304 瀏覽
點了$98全家福牛肉粉, $38豬手, 同一個經典牛肉粉。其實我覺得個粉同米線冇乜分別, 我落咗一round豉油, 兩round醋, 覺得幾好味, 入口酸酸地幾開胃, D牛肉煮得幾林, 有幾片牛肚, 幾片牛展, 一隻蛋, 仲有一大片豆腐, 但$98一碗粉, 其實真係有點貴。碟豬手上枱, $38原來得兩件仔.....餐牌張相仲影得幾咁豐富, 再一次證明相片不能作準, 但煮得好林, 幾好食ge。整體來說, 幾好食, 但真係貴咗。後記, 今晚特別口渴, 到平常瞓覺時間都仲好精神, 唔知係唔係真係好多味精。
點了$98全家福牛肉粉, $38豬手, 同一個經典牛肉粉。

整體來說, 幾好食, 但真係貴咗。

2017-02-09
2017-01-29 206 瀏覽
作為一個家鄉係雲南既人 貴陽都去過唔少次 就睇下呢間餐廳有冇貴陽水準啦叫左份銷魂涼麵 就咁睇落已經好有貴陽風味 食落個陣辣油味幾濃 但唔算太辣 係幾香既油味 鍾情辣既朋友可以一試 但我就略嫌配料方面差D 如果可以整到似腸旺麵咁有D大腸等應該更滋味呢碗係經典牛肉粉 牛肉切碎有輕輕過油 食落似豬油渣 好香好好食 麵既質感比較滑同爽彈 湯既味道 唔食得辣既朋友都可以一試三款配菜:豬手 唔會太肥既感覺 咸咸地 送涼麵 幾好味涼拌三C 同 萵荀  辣辣地好開胃 而且一口熱麵加一口涼菜都好夾桂圓紅紅 幾甜幾滋潤整體黎講都唔錯 味道有貴陽風味 但有D位都會跟返香港人大眾口味設計 唔錯!
叫左份銷魂涼麵 就咁睇落已經好有貴陽風味
湯既味道 唔食得辣既朋友都可以一試
三款配菜:

豬手 唔會太肥既感覺 咸咸地 送涼麵 幾好味

桂圓紅紅 幾甜幾滋潤
2017-01-21 139 瀏覽
去完大角咀行街,行到鬼咁攰就當然又係搵野食時間喇,今日本身想翻屋企食,但見到餐廳係一間貴州風味嘅舖頭,所以走左入去食下風味野。 紅燒牛肉面 紅燒牛肉面都只係幾廿蚊,出面都難搵,牛肉嘅量仲係足料到爆,夠惹味又飽肚,真係令人驚喜呢。蒜泥白肉淺紅色嘅蒜泥白肉係上枱嘅時候已經聞到陣辣香味,入口夠蒜蓉味嘅同時唔會太辣,夠惹味又醒胃,就岩晒做拌麵嘅小食喇餐廳比一般食粉麵嘅舖頭所有野都做得好更貼心,食物份量更加大,之後都會再黎
2017-01-21 128 瀏覽
去完大角咀行街,行到攰就當然又係搵野食時間喇,今日本身想翻屋企食,但見到餐廳係一間貴州風味嘅舖頭,所以走左入去食下風味野。清燉牛肉面清燉牛肉面都只係40蚊咋,牛肉份量真係好鬼夠料,又夠晒惹味,真係好非常之咁驚喜架。蒜泥白肉蒜泥白肉係上枱嘅時候已經聞到香味,夠晒蒜蓉味嘅同時唔會太咸,入口都算惹味,用黎做拌麵嘅小食就岩晒我地喇餐廳比一般食粉麵嘅舖頭所有野都做得好更到位,食材亦都更加新鮮,有機會都要再黎先得
清燉牛肉面
蒜泥白肉

2017-01-21 109 瀏覽
團購上見到呢間舖,同埋係openrice都見到眾食友的評價後購之,於是今日走去食之~我同某人order同一個粉,紅燒牛肉桂林粉,淨係辣度唔同,一個小辣,一個大辣~首先要說的就是,份量十足,超級多粉,其實如果食量唔大的人,完全可以兩個人一碗再加小食~真係嘎,有圖有真相~如果講起味道,我覺得還OK咯,唔難食,可以接受~小食推介木耳,味道OK喔,不過雞絲就麻麻的,個人覺得唔係好好味~飲品都係包埋,我order豆漿,不錯喔~可以一試如果你係米粉發燒友,都可以試試~

如果講起味道,我覺得還OK咯,唔難食,可以接受~
紅燒牛肉桂林米粉
紅燒牛肉桂林米粉
小食
飲品都係包埋,我order豆漿,不錯喔~可以一試
飲品
如果你係米粉發燒友,都可以試試~
2017-01-21
用餐優惠
團購
2017-01-19 108 瀏覽
今次都係我第一次食貴陽菜 入到去侍應都係講普通話嘅 應該係正宗嘅 哈哈經典牛肉粉佢原本配搭是米線 可以轉配面或者卷粉 我地想試下佢最經典既野先 所以直接叫咗牛肉米線 佢哋嘅米線比一般譚仔嘅米線林 但又唔係冇口感 湯底來講都幾好味 唔會太咸 最鍾意係佢啲牛肉同埋配菜 牛肉其實係牛展細細粒咁份量都唔少 牛肉本身調味已經做得好好 帶甜甜地嘅味道 好似五香牛展咁 啲咸酸菜都好好味銷魂涼面反而呢個冇我想像中咁有特色 感覺似細個食嘅冷面 配菜有花生 青瓜 牛肉粒 仲有醃椰菜(好好味)面質彈牙 個辣味都唔錯 帶少少香 如果有多啲餸會開心啲桂圓紅棗茶好 好 飲 !由於間餐廳有outdoor seat 係冬天入面飲杯熱桂圓紅棗茶 再加個熱辣辣既面 正啊 仲要甜度適中 又多桂圓😍小食

經典牛肉粉

銷魂涼面

桂圓紅棗茶

小食
2016-12-22
2017-01-19 90 瀏覽
【貴陽風味🍜】-最近係網上面見到佢碗超大碗全家福牛肉粉🐮作為湯麵控嘅我當然想去試下啦,但真係好大碗應該食唔哂🙊所以點了個套餐,建議2人挑戰-<暖香湯粉套餐> $793選1湯粉+2選1小食+飲品麵質其實類似米線但再粗身啲,食落都帶點煙韌😋我選了清燉牛肉,肉質介乎軟腍與爽口之間,牛味都重😈可再自行加辣/麻粉小食選了蒜泥白肉😔唔夠蒜泥同香,但豬皮位都幾爽口帶膠質整體都唔錯,唔會過份濃味又得個鹹字
【貴陽風味🍜】

暖香湯粉套餐
<暖香湯粉套餐> $79
3選1湯粉+2選1小食+飲品

小食選了蒜泥白肉😔唔夠蒜泥同香,但豬皮位都幾爽口帶膠質
整體都唔錯,唔會過份濃味又得個鹹字
2017-01-19
暖香湯粉套餐
2017-01-12 117 瀏覽
貴陽風味夠竟係點既呢? 之前都無食過, 發現公司附近有間, 今日中午就同同事黎試下。設有露天或室內座位, 今日天氣比較清涼, 我地選左坐門口露天座位, 比較relax.牛肉粒狀, 份量唔多, 但牛筋與牛肉比例均勻, 入口軟熟, 味道不錯。同事選左食麵, 個湯較清, 同事話同之前食既貴陽風味一樣, 佢都覺得牛肉比較小, 但肉質同味道Ok.由於牛肉份量小, 大餸既我, 再點左個辣雞黎送飯, 淨睇賣相, 就覺得應該幾辣, 同幾惹味, 雞件經油炸後, 再用辣醬烹調, 雞肉較乾身, 但好入味, 帶點麻辣, 味道不錯。
紅燒牛肉飯
紅燒牛肉麵
辣雞
2017-01-09
辣雞
2017-01-10 3410 瀏覽
平時好少去奧海城,今次為探朋友到此一遊,發現此處環境清幽,而且有好多食肆。我探完朋友離開的時候途經一間餐廳,門口有個顯視屏影出一碗吸引的牛肉麵,而且走過店面聞到好香的牛肉味,所以就決定食返碗麵才離開。餐廳有一些露天雅座,看似清幽。如果不想坐露天的座位,餐廳內都有室內坐,環境乾淨整潔,以木製用具為主,感覺舒適。因為我個人比較喜愛自然光,所以決定要坐在露天的座位,以我所見大部份的食客都是坐露天位的。基本上餐牌上有多款粉類選擇,可以點套餐的,也可以散叫,總有一款啱口味的啦。我其本上是點了一個套餐C($79),轉了飲品和小食,再另加一款小食。獨自享受的話就這樣食才吸引哦。就讓我獨個兒享受一頓豐富的午餐吧。這裡有教你如何去品嚐一碗好麵,先喝口湯,再按自己喜孚加醋和醬油,再加上花椒和辣椒,攪拌來吃。C餐有三個麵選擇,分別是紅燒牛肉粉、清燉牛肉粉和貴陽辣雞粉,三款都可選辣或不辣的。由於我個人嗜辣,所以點了中辣的紅燒牛肉粉。湯頭清甜,有好香濃的牛肉味,每一口都包含了牛肉的精華。牛肉燉得好到位,肉質嫩滑而具保持彈性,入口有咬勁,一碗有6-8舊牛肉,份量也不錯的,可以滿足到我。粉煮到剛剛好,軟硬適中,就是

餐廳有一些露天雅座,看似清幽。
紅燒牛肉粉
粉煮到剛剛好,軟硬適中,就是要盡快吃,因為放久了會變軟。
鹵牛肚
本身餐跟了手拍青瓜或是蒜泥白肉,但我轉了鹵牛肚。
鹵牛肚
牛肚好大片,一碟份量好多,我吃極也吃不完,而具鹵得好入味,帶有少少辣味,川味十足,十分推介吃這個!
我還加了一個泡蘿蔔($14),同樣好入味,甜甜酸酸的好開胃,是為絕佳的開胃菜,份量可以再多一點更好。
荔枝玉露
最後我餐飲加$6轉了荔枝玉露,食完辣辣熱騰騰的麵,飲返罐清甜的荔枝玉露,是為完美的終結。
我最欣賞這裡有各式各樣的調味可供客人調配自己最愛的口味,除了醬油和醋外,還有麻辣粉提供,真是貼心。
是次用餐體驗不錯,食物水準高,可以在香港食到惹味的牛肉麵,加上清幽的露天環境,十分推薦朋友來此用餐。
2017-01-06
荔枝玉露
2017-01-08 96 瀏覽
今日晏就約左朋友去食飯,大家都仲係放緊假,所以時間無咁緊迫我地去左食牛肉粉,順便交換禮物,雖然遲左D黎到唔算太多人,但坐係戶外既話地方都幾好幾開揚之前都未聽過依間牛肉粉,所以都係第一次食,估唔到味道唔錯我食左個清湯牛肉粉,個清湯好夠味,開頭仲以為個湯真係好清果種牛肉幾香,入口都算唔錯,不過要趁熱食,凍左好似有小小蘇另外 ,綠色既旬絲都係好新鮮,咬落好爽口,而且佢既作用係用黎解辣,雖然我地無食辣野,但清下口入面既味道都係唔錯既選擇
今日晏就約左朋友去食飯,大家都仲係放緊假,所以時間無咁緊迫

我地去左食牛肉粉,順便交換禮物,雖然遲左D

黎到唔算太多人,但坐係戶外既話地方都幾好幾開揚

之前都未聽過依間牛肉粉,所以都係第一次食,估唔到味道唔錯

牛肉幾香,入口都算唔錯,不過要趁熱食,凍左好似有小小蘇