2024-01-13 308 瀏覽
想食咸嘅雞蛋仔,於是就選擇咗較邪惡嘅黃金雞蛋仔!佢嘅包裝方便拎之餘,仲令雞蛋仔保持脆卜卜質感,唯一係拎住行果時驚突出部分會有塵痴到😂黃金口味同外面食嘅黃金炸xx類嘅味道有啲出入,佢係無咁咸,反而食到較多咸蛋黃原味🤔有少少同預想唔同。不過雞蛋仔整得外脆內軟係一流嘅水準👍每粒咬落去都有聲,又有𡁻口,認真佢個雞蛋仔基本功做得好好。

黃金雞蛋仔
黃金雞蛋仔
2023-05-03 852 瀏覽
由細到大都最鍾意食雞蛋仔同格仔餅,但係要整得好食,一啲都唔容易!粉漿調校要啱啱好!甜度要適中!今日食咗呢一間媽咪雞蛋仔佢哋嘅分店開到全港九都有!暫時係我食過以來最好食嘅一間
佢哋嘅分店開到全港九都有!暫時係我食過以來最好食嘅一間
2023-03-15 620 瀏覽
食晏時間經常特登嚟買格仔餅,貪佢水準夠穩定,每次食都一定外脆內軟,醬料夠得嚟又唔會多到滴到成手/周圍都係,牛油有咸香味,配埋花生醬、煉奶同沙糖,食到唔想停,如果唔係胃口細,會想食多底雞蛋仔,不過大家要預咗要等一陣冇咁快,店面通常得一個人做晒落單收銀同整嘢食
2023-01-30 536 瀏覽
灣仔的這家店比較隱蔽,但是很多顧客,生意挺好的。雞蛋仔都是現做,大約要等兩分鐘,剛做好的雞蛋仔外脆內軟,真的特別好吃,一份的份量也夠大喜歡甜食的小夥伴們一定要試一下,原味只要20,很大個,加20可以配兩個冰淇淋球和配料。鹹的和甜的口味都有店裡的老太太很好,我拿雞蛋仔沒拿穩掉到了地上,於是她又給我做了一份,我堅持再付一次錢她也不讓,真的好溫暖,也許這就是「媽咪雞蛋仔」真正的意義吧!雞蛋仔包裝很精緻,拿著也很方便,放了十多分鐘還是很好吃😋

雞蛋仔包裝很精緻,拿著也很方便,放了十多分鐘還是很好吃😋
2023-01-30
2 分鐘 (外賣自取)
  • 原味雞蛋仔
2023-01-20 341 瀏覽
舖仔勁細,只可以企到兩個人,但枕住枕住有人來買,今日試咗伯爵朱古力,唔錯,好脆,又堅有茶味,姐姐跟足程序咁做,雞蛋仔出爐後再吹風扇,好花時間又落足心思!下次一定會試其他味♥️
2022-07-11 653 瀏覽
Chocolate Chips Egg Puff 🍫🥚📍: Mammy Pancake (Wan Chai)Shop D2, G/F, 181A-181G Wan Chai Road, Wan Chai💰 : $25⭐️ : 7.8/10Review : Whether you are looking for something sweet or crispy for your snack/dessert, this egg puff would satisfy your appetite 🤤 Affordable, sweet, crispy and quite fulfilling, this is it 💓 I buy their chocolate chips egg puff, and they put in loaded chocolate chip! Make sure to eat it while it is hot! 🤩☺️
Chocolate Chips Egg Puff 🍫🥚

📍: Mammy Pancake (Wan Chai)

💰 : $25

⭐️ : 7.8/10

Chocolate  Chips  Egg  Puff
Chocolate  Chips  Egg  Puff
2021-08-19 868 瀏覽
次次返學都會食一底原味格仔餅先上堂😂食左咁耐,質素完全無變,外脆內軟,係軟綿綿又煙煙un un,仲要每次都叫婆婆「多醬」😂😂食過咁多種新口味,始終都係原味最好食,最夾啲煉奶,花生醬,牛油,砂糖🤤

外賣自取
N次回訪媽咪雞蛋仔,因為每次呢度嘅雞蛋仔水準穩定,唔會有時好食,有時淋過毛巾😂灣仔店有呢間分店獨家—「香橙朱古力雞蛋仔」,因為我好鍾意食積及朱古力橙餅,呢個combination好想試!雞蛋仔即叫即整,大約等咗五分鐘左右。==============================香橙朱古力雞蛋仔 $32雞蛋仔新鮮整好熱辣辣香噴噴!外層薄脆,內裏大概半粒filled,鬆軟蛋糕狀態夠濕潤,做到外脆內軟。入口有橙香蛋香,朱古力半融狀態,而且比例幾好,唔甜膩嘅關係唔會食幾粒就漏🤤==============================媽咪雞蛋仔 (灣仔)📍灣仔灣仔道181A至181G地下D2舖

雞蛋仔即叫即整,大約等咗五分鐘左右。
香橙朱古力雞蛋仔 $32

媽咪雞蛋仔 (灣仔)
📍灣仔灣仔道181A至181G地下D2舖
外賣自取
之前同朋友行街嘅時候佢買咗個雙重芝士雞蛋仔分比我食少少試吓,一試我就愛上所以今次經過即刻買返一底自己食。因為要keep fit嘅關係所以我食野都好節制,好少會食到停唔到口,但係呢個真係不得了,本來食完正餐嘅我竟然係半個鐘內忍唔住自己K.O.左成底。肉眼可見真係落咗勁多芝士,非常足料,芝士控表示真係滿足晒!雙重芝士流到出晒邊都有,油香四溢,食落去又有鹹味又有甜味,兩個胃同時滿足,簡直係夫復何求。咬落去仲要啖啖都食到芝士,味道恰到好處,食到蛋香;而且絕對唔係食空氣,口感煙煙韌韌,佢絕對係重燃左我對雞蛋仔嘅愛。能夠將傳統小食融合新口味但係又做得咁高質素真係唔簡單,而且keep住買咗幾次都係一樣咁好味,證明質素keep到,唔怪得咁出名開咁多分店!不過由於雙重芝士實在太好味所以我encore左好多次,之後要試吓其他味先得!
所以今次經過即刻買返一底自己食。
雙重芝士雞蛋仔

8 分鐘 (外賣自取)
雙重芝士雞蛋仔
唔講草根都唔知,媽咪雞蛋仔出咗意想不到嘅建議食法。將雞蛋仔放入冰箱Frozen🧊,最長可以放到3個星期左右⏰,想食嗰陣喺冰箱拎返出嚟焗熱佢🤣,就隨時都可以喺屋企享受到熱辣辣嘅雞蛋仔😌。.📍伯爵茶朱古力雞蛋仔($30)Earl Grey Tea & Chocolate 雞蛋仔岩岩新鮮焗起就聞到好香嘅茶味👃🏻🍵,賣相好靚仔,雞蛋仔粒粒挺身飽滿有光澤❤️,外面焗得脆身👅,中間口感仍然富有彈性。雖然加咗朱古力粒做餡🍫,不過伯爵茶底嘅味實在係太突出,基本上overpower咗朱古力😳🌿,味道上冇平日食開嘅朱古力味咁甜,但味道依然喺唔錯✨。.配埋清爽嘅鮮榨凍檸水($20)🍋🌿,令雞蛋仔食起嚟無咁甜膩🤟🏻😌。

📍伯爵茶朱古力雞蛋仔($30)
Earl Grey Tea & Chocolate
2020-10-01 515 瀏覽
#為食妹日記 #瑩瑩周圍食 #地道小食.香港地道小食名單其中之一【雞蛋仔】家下雞蛋仔越出越多味道,多到試唔哂😆。我哋今日去媽媽雞蛋仔食雞蛋仔,佢地出名好味之餘仲多花臣。.抹茶🍵紅豆雲呢拿雪糕雞蛋仔🥚雞蛋仔加埋雪糕,兩種我最喜愛嘅食物擺埋一齊喜愛程度🆙🆙🆙,抺茶味好香濃,咬落仲有大大粒紅豆,而且紅豆都唔少,每一粒雞蛋仔都有紅豆。.鮮榨檸檬水🍋行到身水身汗飲返杯凍果汁真係好爽,酸酸甜甜好快就飲完一杯🥤。.我已經鎖定下次要食榮華臘腸雙重芝士🧀雞蛋仔😂。.好味指數:😋😋😋😋4/5推介指數:😋😋😋😋4/5抵食指數:😋😋😋3/5.🍽 媽咪雞蛋仔 (灣仔)📍灣仔灣仔道181A至181G地下D2舖
#為食妹日記 #瑩瑩周圍食 #地道小食
香港地道小食名單其中之一【雞蛋仔】

抹茶🍵紅豆雲呢拿雪糕雞蛋仔🥚

鮮榨檸檬水🍋
我已經鎖定下次要食榮華臘腸雙重芝士🧀雞蛋仔😂。
好味指數:😋😋😋😋4/5
推介指數:😋😋😋😋4/5
抵食指數:😋😋😋3/5
🍽 媽咪雞蛋仔 (灣仔)
📍灣仔灣仔道181A至181G地下D2舖
下午茶
  • 抹茶紅豆雞蛋仔
2020-09-27 302 瀏覽
喺灣仔食雞蛋仔, 我通常會去米芝蓮推介嘅 媽咪雞蛋仔, 呢度經常好多人幫襯, 連外國人都嚟排隊!即叫即做, 每件都新鮮泡製, 今日就試咗佢嘅雪糕雞蛋仔!雪糕雞蛋仔香蕉雞蛋仔加雲呢拿雪糕, 香蕉蓉經過微微加熱包裏在雞蛋仔中, 香蕉味更見突出。雞蛋仔外脆內軟, 散發淡淡雞蛋清香, 伴上雲呢拿雪糕嚟食, 一冷一熱、一脆一軟, 完美融合, 毫無違和感!鮮榨檸檬汁新鮮檸檬, 天然果味, 酸度偏重帶微甜, 幫助消滯減膩, 冰涼解渴, 清新怡人!

雪糕雞蛋仔

鮮榨檸檬汁

2020-09-26 248 瀏覽
今日行完山剪完頭髮,鬼死咁肚餓,咁啱見到間媽咪雞蛋仔,唸起個朋友仔極力推薦!於是買左黃金(鹹蛋黃)雞蛋仔,承惠$35。係條又窄又無冷氣的行人路上等了10分鐘,終於有,急不及待試食,第一個感覺...唔夠熱!第二,無蛋味!只有甜味!第三,鹹蛋黃太淡!收得咁既價,好心足料啲!第四,煮過頭,無左經典雞蛋仔的外脆內軟!第五,食材味道各有各,雞蛋仔有雞蛋仔味!鹹蛋黃有鹹蛋黃味!食材並沒有好好融合係一齊!第五,CP值低,旁邊鋪頭先$10底,如果有得試食,一定唔會幫襯媽咪雞蛋仔!總結,可一不可再!!!!!!
第一個感覺...唔夠熱!
第二,無蛋味!只有甜味!
第三,鹹蛋黃太淡!收得咁既價,好心足料啲!
第四,煮過頭,無左經典雞蛋仔的外脆內軟!

總結,可一不可再!!!!!!
2020-09-26
2020-09-16 192 瀏覽
媽咪雞蛋仔超級有特色嘅香港小食媽咪雞蛋仔今日去咗灣仔電腦城,正想去搭車時,見到媽咪雞蛋仔就勾起個童年回憶,所以我就要來買雞蛋仔食啦!而家雞蛋仔原來出左好多味,好多唔同變化...真係勁!我忍唔住手就買左牛油果🥑朱古力🍫雞蛋仔同香橙🍊朱古力🍫雞蛋仔!即叫即整!同埋真係好足料!牛油果🥑朱古力🍫雞蛋仔$35睇住佢放左好多朱古力同牛油果!所以食落口感特別香濃!好似食更牛油果咁...超好食香橙🍊朱古力🍫好清香,$32同埋有潤喉既感覺!再加埋特製檸檬🍋汁各$20超健康!食完成個人醒曬
媽咪雞蛋仔
超級有特色嘅香港小食媽咪雞蛋仔

而家雞蛋仔原來出左好多味,好多唔同變化...真係勁!

即叫即整!同埋真係好足料!

牛油果🥑朱古力🍫雞蛋仔$35

香橙🍊朱古力🍫好清香,$32

同埋有潤喉既感覺!
再加埋特製檸檬🍋汁各$20

超健康!食完成個人醒曬
  • 牛油果朱古力雞蛋仔
  • 香橙朱古力雞蛋仔
2020-09-01 165 瀏覽
在附近看電腦產品後,和朋友想找點小食,於是到了這裡吃雞蛋仔haha自從他們轉了新標誌以後,我還沒有光顧呢,今次終於可以再吃。好像比以前多了更多口味,而且飲品的種類也很豐富,顏色相當吸引。店內空間不大,主要以製作食品為主。我們點了一杯清新的檸檬水和冰檸檬茶。檸檬水感覺酸甜適中,而且冰不會太多。至於檸檬茶,亦是有鮮榨檸檬,茶味香濃。雞蛋仔方面,我們選了抹茶紅豆和香橙朱古力口味。抹茶紅豆味道濃郁,裡面的紅豆都很有咬口,個人覺得軟一點比較好。至於香橙朱古力口味,這是限定口味,感覺很香甜。很喜歡吃朱古力的我表示超級喜歡這個口味,因為香橙的酸甜和濃郁的朱古力互相配合,很有特色。與炎炎夏日當中,鮮榨檸檬飲品的確很解渴。而且能和朋友分享雞蛋仔,亦是相當的喜悅。總括而言,雞蛋仔是香港特色街頭小食,這間店口味以及款式很多,下次再來試另一個口味。

自從他們轉了新標誌以後,我還沒有光顧呢,今次終於可以再吃。

店內空間不大,主要以製作食品為主。

我們點了一杯清新的檸檬水和冰檸檬茶。

檸檬水感覺酸甜適中,而且冰不會太多。

至於檸檬茶,亦是有鮮榨檸檬,茶味香濃。

雞蛋仔方面,我們選了抹茶紅豆和香橙朱古力口味。

至於香橙朱古力口味,這是限定口味,感覺很香甜。

與炎炎夏日當中,鮮榨檸檬飲品的確很解渴。

而且能和朋友分享雞蛋仔,亦是相當的喜悅。