2024-01-10 428 瀏覽
一間喜出望外既日式鐵板燒 地方唔算大 目測坐到大約10人 一定要預約啊睇住大廚係你面前準備食材同煮既過程好療癒 所有海鮮都好生猛 大蝦 龍蝦 蜆 鮑魚 帶子 牛 鵝肝 炒飯 蔬菜 湯品 連甜品都一絕 自家焦糖多士加雪糕 全部心機之作好大開眼界咁食左一餐滿足既海鮮鐵板燒之餘 仲偷師大廚點煮野食😍😍仲好貼心會仔細問食客有乜唔食 閒話家常咁 真係好chill😎😎鐘意食海鮮既朋友一定要去試下 逐樣煮當然需時 平日生活咁趕急 放下腳步 忘記時間 好好享受 好完滿 食材優質 大廚有料 2千令蚊2人set 但絕對值!
睇住大廚係你面前準備食材同煮既過程好療癒 所有海鮮都好生猛
鐘意食海鮮既朋友一定要去試下 逐樣煮當然需時
2023-10-14
2023-06-16 1077 瀏覽
大埔翠怡花園附近一向食肆林立,附近嘅地舖有八成或以上都係餐廳,其中仲有唔少穩世美食,串燒、韓食、omakase等等。 今次想介紹一如鐵板燒,低調地座落於人煙稀少嘅轉角位,但係有麝自然香。 晚市餐單入面龍蝦同鮑魚嘅角力之間,我地揀左「澳洲鮑魚二人前」。小朋友先做選擇,why not both? 但係又龍蝦又鮑魚應該會好滯,如果大家係大胃王嘅話可以試下,因為餐單嘅大蝦可以加錢upgrade做龍蝦。簡單黎講今次嘅套餐有牛肉同海鮮。 🥗前菜(肝)🇦🇺澳洲鮑魚🦐大蝦🐚季節海鮮(北寄貝)🍶清酒煮大蜆🥬季節野菜🥩牛肉厚及薄燒(可以upgrade做A4和牛厚燒)🍲麵豉湯🍚炒飯🍦甜品(焦糖多士加雪糕) 海鮮係生猛游水嘅,上枱嘅時候鮑魚同蝦都郁郁下。睇落師傅用刀叉就可以光速將隻蝦去殼,仲要蝦肉完整無缺,真係好想學。 清酒煮大蜆:喺鐵板上面放錫紙兜,兜入面有蜆同清酒,然後點火,畫面幾靚。 印象最深刻係炒香嘅蒜片夠薄夠乾身,食落好似食緊薯片咁。炒蒜片真係好考功夫,動作唔夠快或者時間過左少少都好易燶。薄切牛肉包住蔥花同蒜片,不得了。 最後嘅炒飯都好香口,粒粒分明。 食鐵板燒其實大部份時間都係欣賞廚師嘅功架,手起

🥗前菜(肝)
🇦🇺澳洲鮑魚
🦐大蝦
🐚季節海鮮(北寄貝)
🍶清酒煮大蜆
🥬季節野菜
🥩牛肉厚及薄燒(可以upgrade做A4和牛厚燒)
🍲麵豉湯
🍚炒飯
🍦甜品(焦糖多士加雪糕)

最後嘅炒飯都好香口,粒粒分明。

食鐵板燒其實大部份時間都係欣賞廚師嘅功架,手起刀落,一煎一炒,游刃有餘。
海鮮
牛肉厚燒
炒飯
焦糖多士加雪糕
2023-02-18 1247 瀏覽
有日經過發現大埔有間隱藏的日本鐵板燒,就book尼試試佢,舖仔細細,得兩張枱,總共可以坐到12人。當晚我嗰枱坐左兩對人= 4 人,所以都鬆動既,隔離枱就係4個男士包左成張枱。我地叫左龍蝦二人餐,餐包左以下既野食:➡️前菜係豬肝洋蔥:幾特別但本人麻麻地洋蔥➡️燒帶子:鮮+燒得啱啱好➡️龍蝦:呢個係最出色既!個汁用埋啲蝦膏整,好好食!➡️北寄貝:👍🏻➡️清酒煮蜆:👍🏻➡️沙律➡️薄牛肉捲住啲蔥:燒得啱啱好~➡️炒飯➡️龍蝦頭面豉湯➡️炒雜菜➡️焦糖多士 配雪糕整體尼講,係夠飽,好食!
我地叫左龍蝦二人餐,餐包左以下既野食:
➡️前菜係豬肝洋蔥:幾特別但本人麻麻地洋蔥
➡️燒帶子:鮮+燒得啱啱好
➡️龍蝦:呢個係最出色既!個汁用埋啲蝦膏整,好好食!
➡️北寄貝:👍🏻
➡️清酒煮蜆:👍🏻
➡️沙律
➡️薄牛肉捲住啲蔥:燒得啱啱好~
➡️炒飯
➡️龍蝦頭面豉湯
➡️炒雜菜
➡️焦糖多士 配雪糕

整體尼講,係夠飽,好食!
2023-02-11 886 瀏覽
住喺大埔咁耐都發現唔到呢間鐵板燒🫣真心性價比好高,睇吓佢個餐牌就知🤓入到去客人唔多,可以慢慢坐,而且廚師好好,同我地傾下計!我哋叫咗個二人晩餐,有龍蝦,鮑魚,蠔,帶子,因為唔食鵝肝所以佢轉咗個蠔俾我哋🤤🙆🏻‍♀️首先講吓頭盤,係芥末八爪魚,跟住就開始煮龍蝦,個龍蝦會配一個南瓜,龍蝦好新鮮,啲肉好彈牙,個汁唔會搶咗龍蝦本身嘅鮮味,而個南瓜好甜🫢鮑魚師傅煮嘅時間控制得好好,一啲都唔會過老,配一個好簡單好清嘅Source,食完一啲都唔覺得Heavy 自己對生蠔一般 因為覺得腥,但係可能因為佢新鮮,又加咗好多櫻花蝦同埋蔥,成個感覺係好OK開頭以為薄同厚牛係二揀一,點知佢咁抵食原來兩樣嘢都有😙個人喜歡薄,因為本身唔係好鍾意食肉,同埋好鍾意食薄牛肉包住嘅餡,今次佢用咗一啲好清新嘅蘿蔔同蔥花,令到食落唔會覺得咁油膩。最後佢每一個好豐富嘅炒飯,好滿足!

2023-02-09
2022-05-18 2031 瀏覽
師傅會在你面前準備好食材,並在你面前笑,一邊細心觀察客人有冇唔鍾意食嘅嘢,有介紹吓點樣食會好食啲有講有笑。每道菜都好好味,海鮮鮮甜,連個炒飯都好好味。下次有機會的話會再幫襯
有次無意中發現原來大埔有間開左好耐既鐵板燒餐廳🤫之後上網搵下發現原來都幾抵食下😍就諗住請埋媽媽一齊試下😋環境都坐得幾舒服☺️個廚師👨🏻‍🍳淨係serve我地2個🤣好爽🥰🌸櫻 午市一人前 本身諗住叫松 一個叫帶子一個叫大蝦share食🤣但發現原來櫻呢個set係兩樣都包曬😍😍就果斷叫左呢個食 唔洗爭🤫個套餐會包漬物 沙律 炒飯 炒什菜 麵豉湯同埋雪糕😍超滿足😋主菜係包銀鱈魚 大蝦 帶子同埋牛😍牛有得揀薄燒或者厚燒 我地就揀左厚燒🥰見佢爭少少價錢🤭見住👨🏻‍🍳淨係用左牛油同少少調味都好正😋啲材料好新鮮☺️個銀鱈魚既油脂好正🤤個魚皮另外煎得好脆😍口感好正😚大蝦好大隻😍好爽口😌帶子都大大粒好鮮甜 好滿足😚黎到重頭戲!厚燒牛肉😍賣相十分吸引🤣打卡一流🤭個吐司係用黎吸油既 啲牛完全唔韌好有牛味🥰🥰之後仲有個炒飯同什菜🤣已經覺得好飽 最後👨🏻‍🍳用黃糖整塊吐司連雪糕一齊食 正😋😋

🌸櫻 午市一人前
2021-08-17 2265 瀏覽
今次係我第二次幫襯宜間鋪頭,鋪頭坐得好舒服,師傅係你面前燒,每燒一樣又會介紹係咩黎,環境放鬆,可以同另一半好好咁下傾計。野食都keep到水準,一分價錢一分服務,宜間鐵板燒人均$1000-$1500 鬆d,視乎你揀咩餐,我第一次揀和牛,好味,但真係好漏,記得我食完和牛之後既野食已經開始食唔落,份量好足第二次,我揀美國牛,今次我就可以食到尾,仲食到炒飯,但俾我揀多次,我都會揀和牛,因為正好多!前菜師傅會係你面前show俾你睇有咩食銀雪魚上面去魚皮好好味個龍蝦撈埋蝦膏真係好出色燒魚都正常原本係清酒煮蜆,不過今次我唔食得酒,師傅幫我轉左變牛油蒜炒,我覺得仲好味過清酒煮法今次揀美國牛,不過真心和牛正好多龍蝦湯都好正仲有炒飯、甜品,飽到呢…

師傅會係你面前show俾你睇有咩食

銀雪魚上面去魚皮好好味

個龍蝦撈埋蝦膏真係好出色

燒魚都正常

今次揀美國牛,不過真心和牛正好多

龍蝦湯都好正

仲有炒飯、甜品,飽到呢…

2021-07-27 1414 瀏覽
揀咗松套餐,有銀鱈魚+大蝦+牛肉薄燒師傅先煎銀鱈魚,魚皮係分開煎嘅睇睇下好快就食得見師傅喺煎嘅過程都只係落咗啲胡椒同牛油食落好香魚本身嘅鮮味,加上滑嫩嘅口感非常好味!😋魚皮煎到似薯片咁脆😆然後見師傅開始整大蝦,剝咗殼後加牛油煎好香牛油味,蝦肉爽口惹味如果配埋本身嘅兩款百搭醬汁就更加完美🤩到薄燒牛肉,係用牛肉薄片包住蔥等等的配料牛肉好軟熟之餘,同入面嘅配料相輔相成無草青味亦唔會搶咗牛肉味道nice😋甜品係雪芭/雪糕配黃糖土司個黃糖土司睇師傅整好似好簡單但原來係超級好食,甜甜脆脆單食or配雪糕/芭都好好食🥺
揀咗松套餐,有銀鱈魚+大蝦+牛肉薄燒
師傅先煎銀鱈魚,魚皮係分開煎嘅
睇睇下好快就食得
見師傅喺煎嘅過程都只係落咗啲胡椒同牛油
食落好香魚本身嘅鮮味,加上滑嫩嘅口感
非常好味!😋

魚皮煎到似薯片咁脆😆

然後見師傅開始整大蝦,剝咗殼後加牛油煎
好香牛油味,蝦肉爽口惹味
如果配埋本身嘅兩款百搭醬汁就更加完美🤩

到薄燒牛肉,係用牛肉薄片包住蔥等等的配料
牛肉好軟熟之餘,同入面嘅配料相輔相成
無草青味亦唔會搶咗牛肉味道nice😋

甜品係雪芭/雪糕配黃糖土司
個黃糖土司睇師傅整好似好簡單
但原來係超級好食,甜甜脆脆
單食or配雪糕/芭都好好食🥺
2021-04-19 1987 瀏覽
又到左一年一度嘅借孝敬為名 以自肥為實嘅慶祝飯局好耐之前已經聽人介紹呢間鐵板燒朋友都食過幾次不過實在唔捨得食我食完荷包實肝硬化所以就趁大時大節搵個藉口比自己啦haha4000幾埋單啦但係一個好好嘅體驗嚟嘅望住師傅將活生生嘅食材用高技術煮好每一道餸都好好食我見佢大部份嘅調味料都係牛油同醬油簡單直接唔會蓋過食材鮮味龍蝦最好食 佢仲有啲蝦膏伴炒 好鮮好爽口鱈魚師傅好俾心機將個皮煎香脆到好似薯片咁仲有平時好少食到嘅白子好creamy總之食完我阿媽都話抵食只要食材新鮮 簡單嘅調味已經非常好
又到左一年一度嘅
好creamy
總之食完我阿媽都話抵食
只要食材新鮮 簡單嘅調味已經非常好
2021-02-07 1723 瀏覽
Ordering food delivery everyday at work, and it’s the first time we go out to try this small teppanyaki restaurant in Taipo🎉There’re 3 lunch sets to choose from, featuring cod fish, foie gras and abalone respectively, and the sets all come with beef rolls, fried rice and ice cream.I got the set with foie gras and it’s really fatty! Felt kinda unhealthy but SOO YUMMY! Just look at that beautiful golden colour🥰The diced beef are pretty tender and juicy but it was a bit overcooked for medium rare w

The diced beef are pretty tender and juicy but it was a bit overcooked for medium rare which I ordered🤔

Overall pretty good value for money and it’s definitely a great choice when I need an escape from packed lunched🤗
2020-08-30 2992 瀏覽
食材新鮮、美味,雖然價錢唔平,但係覺得值煮之前,廚師先比我地睇食材,隻鮑魚同龍蝦仲識郁,好新鮮。而且每樣食材煮時都唔會過左火位,口感美道剛剛好而且欣賞廚師煮食過程,真心正
食材新鮮、美味,雖然價錢唔平,但係覺得值

而且欣賞廚師煮食過程,真心正
2020-05-07 3038 瀏覽
唔係平嘢,但係好嘢,食材新鮮,廚師用心。食左5次以上,每次都非常滿意!試過尖沙咀5星酒店嘅鐵板也比不上。支持黃店,支持大埔小店。平嘅食鵝肝,貴嘅食龍蝦,平貴都好食!,
精選套餐
精選套餐
2019-11-05 4286 瀏覽
難得大埔有一間被評為有質素的日本鐵板燒餐廳。 當然要試一試。.訂了位,中午12:00至我們離開餐廳14:00,只有我們兩位食客。 但我們被安排坐在最尾的一個枱角位! !!.我對 食物質素和服務水準 的評語 :「都只是好普通。 」味道是好的,尤其是蠔和蜆。 但食物材料並不是一些 高品質的。 總括是價錢與食材質素並不太相對。 .如果不想離開大埔又 十分之渴望 鐵板燒餐 都不妨可以考慮。 .鄰近也有數間高消費的日本餐廳,要保持高水準才可以持久。
如果不想離開大埔又 十分之渴望 鐵板燒餐 都不妨可以考慮。
鄰近也有數間高消費的日本餐廳,要保持高水準才可以持久。

2019-04-09
2019-08-23 3328 瀏覽
話說,大女兒某次坐車經過一間隱蔽食店,門外是道灰灰的牆,後來得知那是一間鐵板燒想試試,所以爸爸就帶她來了!店內有兩塊鐵板,每邊可坐6人,我們點了一個龍蝦二人前,再加點一隻龍蝦變成3人份,結果吃不完!先來的鮑魚片有點韌,味道有點淡。然後再來的燒銀雪魚真的很美味,入口即溶,好滑!魚皮燒得好香好脆,女兒說像薯片一樣!龍蝦燒時尾巴還在擺動,好新鮮,肉質彈牙,還以爲和龍蝦伴著燒的是海膽,廚師說是龍蝦內臟。A4和牛厚燒一入口,滿口牛油香味,無筋,幾好味!但我比較喜歡薄燒,內裏加了蔥粒,好香,而且可以減低油膩感,Kylie 不太喜歡,因為有她最怕的蔥!廚師很細心,我們點的和牛是5成熟,但小朋友的卻是7成,知道女兒怕吃蔥後,她的炒飯還「走」了蔥!其實這時,我和女兒已經很飽,所以後來的炒飯和野菜已食得不多,但甜品是不同的🤣🤣🤣,師傅額外燒了一塊焦糖麵包給我們伴雪糕吃,小朋友一放入口,兩眼發光,實在太美味😋😋啦!她忍不住要跟爸爸說謝謝!廚師還跟小朋友說,喜歡就吃多一塊,好貼心!這兒食材新鮮美味,廚師和服務都很好和細心。

這兒食材新鮮美味,廚師和服務都很好和細心。

2019-08-22
  • 龍蝦二人前
2019-04-26 4075 瀏覽
已是第三次黎食餐廳只有兩張鐵板大枱,每枱可坐六人一行四人叫了一個鮑魚二人餐一個龍蝦二人餐鴨肝撲粉煎,外面甘香,咬下油份滲出,與多士是絕配餐廳內有一小水珤養著龍蝦鮑魚蜆全部治劏,當然非常新鮮,簡單加鹽已非常好味師父話海膽唔靚改為北寄貝有驚喜,肉質爽甜,湯鮮甜清酒煮沙白,沙白比平時更肥美蒜片火候perfect, 脆而留蒜香沒有過火,很好伴和牛吃海鮮從水珤活捉,當然非常新鮮美味唯獨前菜沙律份量少沒有特別散叫牛舌非常好味甜品柚子雪葩很清新
已是第三次黎食
餐廳只有兩張鐵板大枱,每枱可坐六人
一行四人叫了一個鮑魚二人餐一個龍蝦二人餐

鴨肝撲粉煎,外面甘香,咬下油份滲出,與多士是絕配

餐廳內有一小水珤養著龍蝦鮑魚蜆

全部治劏,當然非常新鮮,簡單加鹽已非常好味

師父話海膽唔靚改為北寄貝
有驚喜,肉質爽甜,湯鮮甜

清酒煮沙白,沙白比平時更肥美

蒜片火候perfect, 脆而留蒜香沒有過火,很好伴和牛吃

海鮮從水珤活捉,當然非常新鮮美味
唯獨前菜沙律份量少沒有特別

散叫牛舌非常好味