2017-10-05 495 瀏覽
經常到大埔食晚餐, 但一直都沒有留意這間小店... 喺出名雞肶店附近... 於7點前入座, 店內只有廿個位...7點左右, 已經漸漸滿座... 侍應遞上tablet, 係是日晚餐... $9x-$13x... 我地就揀左兩個dinner set... 南瓜忌廉湯 很濃, 感覺是有南瓜絲, 陣陣南瓜香... 餐包係熱嘅, 對我個人黎絕對加分我地另外跟餐加左份白酒忌廉青口, 沒有行貨... 早知佢比咁多醬汁, 應該留返個包黎沾主菜1: 黑松露蟹肉露筍意大利飯 成個飯好香, 好夠味, 飯嘅軟硬適中... 主菜2: 紐西蘭西冷扒配薯菜 最有驚喜的..好難遇到我心目中嘅7成熟...通常都係overcook...外層微焦, 切開牛扒仲有少少粉紅, 好juicy 仲要配我至愛粗薯條... 伴碟嘅沙律菜一d都唔馬虎, 配左個開胃醬汁 最後order左凍檸茶... 這餐很滿足這樣的質素 免加一... 是有誠意嘅餐廳吧... 侍應仲會不時留意食客需唔需要加水... 我嘅大埔餐廳list又多左一個選擇了

我地另外跟餐加左份白酒忌廉青口, 沒有行貨
... 早知佢比咁多醬汁, 應該留返個包黎沾

主菜1: 黑松露蟹肉露筍意大利飯
成個飯好香, 好夠味, 飯嘅軟硬適中...

主菜2: 紐西蘭西冷扒配薯菜

最後order左凍檸茶... 這餐很滿足

2017-09-13 589 瀏覽
只想講,高質小店真係唔應該被。活埋呢間大埔既西餐廳,CP值高,食完絕對想再返去食如果鍾意食Pasta or 据個扒既你,真係去試試佢啦,支持一下小店呢間餐廳細細間,門面設計都有少少cafe既感覺,如果見到寫住英文Basil既,就係佢啦哈哈,呢塊其實都係Menu既其中一個黎,餐廳都好細心禁將寫係門口既晚市套餐推介,用pad影低,再show比每枱既客人睇Menu簡單易睇,主要都分左幾大類既食物,包括主菜,意粉,薄餅及沙律等等,價錢亦一目了然,西餐廳黎講,絕對唔算貴餐廳既大小一眼睇曬,小店既關係,枱既數比較少,但感覺唔會太迫硤,都幾舒服由於小編同朋友選擇左散叫,所以就無餐湯或前菜果d,不過第一樣黎既就係佢啦 $54既水牛雞翼一共有四隻既佢,賣相相當唔錯,炸至外表金黃,雖然食落入面唔算太入味,味道亦唔太濃烈,不過就真係非常香脆,一啖咬落去都重有d肉汁流出黎添!做小食,甚至當做係一個前菜,真係一流其中一個主菜都黎了,呢真係小編高度推介,勁高質,$72 既忌廉牛肝菌黑松露寬條麵賣相已經唔錯既佢,一放上枱,已經聞到相當強烈既黑松露香味再食埋,食一啖落口就已經融化左我個心煮得麵質口感有d彈既寬條麵,連
只想講,高質小店真係唔應該被。活埋
呢間大埔既西餐廳,CP值高,食完絕對想再返去食

$54既水牛雞翼

賣相已經唔錯既佢,一放上枱,已經聞到相當強烈既黑松露香味
再食埋,食一啖落口就已經融化左我個心
煮得麵質口感有d彈既寬條麵,連同非常濃厚既忌廉黑松露汁,配埋大量既牛肝菌,入口既果種感覺,真係幸福到難以形容。。。
呢個麵既質素絕對唔只能用酒店級就形容到,真係感覺到餐廳用心製作,唔馬虎,由賣相到味道都做得好好,價錢絕對可以接受,佢既性價比係高既

而到另一主菜,佢係 $150 既西班牙黑豚鞍扒
賣相同樣係有鋪排既佢,配以旁邊既配菜,包括新鮮既蕃茄仔,露荀,瓜同薯仔
右上既係用黎加強扒既味道既燒汁

切開塊扒睇睇,肉質鮮嫩,熟既程度岩岩好
一刀就切得開,扒既大小亦唔算細,絕對適合兩個人食用
味道方面,扒既調味本身唔太多,唔會有好強烈既調味,反而食到佢本身既鮮肉味,所以都非常入口,並且唔會覺得太heavy,同時都可以點埋燒汁,進一步提升整個味道

切開既同時亦到見到塊扒唔算太生太熟,重有少許血水既佢,望落似五至七成,所以食落一d都唔UN,好嫩,一路切,d肉汁一路流出,好爽呀

總結係,地道小店真係好應該支持下,CP值高,高質食物既佢,價錢唔太高,但就同食物既質素完全成正比
大埔有非常之多嘅餐廳,但係如果要講性價比高既西餐廳,其實真係唔多,所以希望大家可以去試吓佢,絕對高度推薦
大埔愈來愈多高水準餐廳,同朋友經過見到呢間餐廳後,黎過試呢間小店幾次,每次都試唔同既食品,而每次都覺得食物好新鮮、有驚喜。試過羊架、炸魚漢堡、青口蜆肉意粉、四色蠔,加埋錢要套餐,希餐湯同餐包。餐包:熱辣辣、又軟又香,配自家制既牛油,味道比好多貴價西餐廳都好餐湯:每次黎都要睇下果日有咩湯,試過南瓜湯同雜菌湯,自家制味道新鮮濃郁,拍得住酒店級既水準!羊架:7成熟岩岩好,肉質鮮嫩,有淡淡既香草味,無好重羊果陣騷味,連平時唔食羊肉既朋友都食,值得一讚!炸魚漢堡:炸魚無雪藏味,依然有魚既鮮味、好滑好嫩,包有烘過、香軟得黎邊位脆,配個醬汁幾開胃。青口蜆肉茄汁意粉:海鮮都好新鮮,整體味道濃厚,都唔錯!四色蠔:蠔好大隻,焗完出黎唔係平時食熟晒果種,而係少少似生蠔既鮮味,個熟既程度把握得好好!極力推薦!服務:侍應生非常細心!除左問清楚各人喜好去推介食物外,用餐期間侍應生聽到朋友咳,就自動咁俾杯暖水朋友,可能因為間餐廳好細,所以會比較容易留意到每位客人既需要,呢種溫暖細心係呢d小店先會有,會繼續支持!希望呢d良心小店繼續加油!

青口蜆肉茄汁意粉:海鮮都好新鮮,整體味道濃厚,都唔錯!

生日
  • 四色蠔
  • 羊架
  • 炸魚漢堡
2017-08-11 413 瀏覽
暑假真係好多朋友回港探親渡假,老友從加國回港逗留兩個月,呢位偽香港人竟然指明約係小店聚餐,反正未試過呢間餐廳,就試下啦!穿過旺過旺角的糖水舖酒吧街,轉角頓時寧靜、peaceful ,即時把滿腦子還是公務的我拉回現實,去到小店心情已好多了,可與好友𣈱談歡笑。小小的店子,麻雀雖小 五臟俱全。優閒格局坐得舒服。侍應友善親切,介紹今天的menu,感覺一流!要了鰽魚龍蝦汁意大利飯同虎蝦龍蝦汁天使麵,兩個可加$28跟餐,友人再加了杯fruit punch , 我就要了凍檸茶。先來個磨菇湯及熱辣辣嘅餐包,磨菇湯很對版!咽一口便知道真材實料,加上淡忌廉份外香滑!包外脆內軟,配湯好夾。剛好兩個主菜都係龍蝦汁底好朋友口味通常都好相似!那個靚仔侍應同我地講原來鰽魚會每日買新鮮魚做!果然係誠意小店!意大利飯軟硬度剛剛好,龍蝦汁底濃郁!虎蝦龍蝦汁天使麵同樣好得!大大粒蝦仁舖滿成個碟,炒得爽口好味,龍蝦汁配天使麵簡直係絕配朋友的fruit punch有別於平時橙色加粒粒雜果個種模式,白桃色見到大量打爛好的果肉,我試左一啖,用料十足,好好味!呢杯fruit punch 印象深刻,下次一定會叫佢!總括小店實力非凡,不
小小的店子,麻雀雖小 五臟俱全。優閒格局坐得舒服。

侍應友善親切,介紹今天的menu,感覺一流!

剛好兩個主菜都係龍蝦汁底
意大利飯軟硬度剛剛好,龍蝦汁底濃郁!

總括小店實力非凡,不論食材,烹調,環境,服務,價錢都一流!會有下次!
2017-07-29 1725 瀏覽
住喺新界嘅我,當然會經常喺大埔一帶覓食,想搵一間比較幽靜d而又唔太偏遠嘅餐廳其實都唔容易,衣間餐廳位置都算幾方便,感覺舒服又寧靜。餐廳小小的,有d歐陸式既裝修,係一間好有親切感既小店。原來佢地都會用電子餐牌,可以方便睇到當晚既Set Dinner , 唔使頭擰擰咁四圍望,好體貼。先嚟餐包餐湯,平時食西餐會對個餐包好有期望,因為肚餓中最期待嘅第一口食物,衣個餐包絕對有驚喜。餐包外脆內軟,新鮮焗起,溫度剛好適合入口,牛油軟滑,帶點鹽味,係餐廳自己打的,所以好creamy。蕃茄忌廉湯,忌廉拉花相賣非常討好,好濃原汁鮮茄味,少少蕃茄甜酸味,但同忌廉混和埋剛好中和返,係一個落足心機既餐湯。傳統水牛芝士薄餅Pizza漲卜卜,芝士夠份量而且好香,蕃茄大大塊的,餅底屬唔薄唔厚,皮邊夠脆。不過下次要襯熱食,因為我地食得太慢,餅底有d淋左。廣島蠔意大利飯蠔肉新鮮肥美,好甜好creamy,重蠔味,又帶點金屬味整個飯有點蠔汁味道,配料有紫洋蔥,車厘茄,草菇,青椒。飯唔係好黏個種,飯粒中間係有硬硬嘅口感,食落去有種粒粒分明嘅感覺,但聽聞正宗嘅Risotto係依種做法。Set dinner 加$38 有洋蔥煙肉烤

餐廳小小的,有d歐陸式既裝修,係一間好有親切感既小店。

餐包餐湯蕃茄忌廉湯

廣島蠔意大利飯
蠔肉新鮮肥美,好甜好creamy,重蠔味,又帶點金屬味
整個飯有點蠔汁味道,配料有紫洋蔥,車厘茄,草菇,青椒。

Set dinner 加$38 有洋蔥煙肉烤大啡菇
出面都好少有得咁食大啡菇,咁特別當然加埋試下。切開好多汁,菇味鮮甜,洋蔥煙肉嘅配搭相當惹味,
平時老婆唔食菇同洋蔥,都竟然食左大半隻
沙律菜配蛋黃醬也不錯的,菜好新鮮。
洋蔥煙肉烤大啡菇

我認為Set Dinner嘅價錢非常抵食,$98一個Set Dinner,有一個超水準嘅餐包同餐湯,好有Heart嘅主菜,有舒適嘅環境,超出我哋預期,好滿意嘅一餐,我地會再嚟呀,BASIL加油!
餐包餐湯蕃茄忌廉湯
洋蔥煙肉烤大啡菇
2017-07-26 471 瀏覽
千里條條入到大埔,就係因為睇到Open rice呢間餐廳嘅食評,我見有好多人都講話呢間餐廳好食,我決定同我女朋友去試一試。唔知係唔係好似佢地所講嘅咁抵食呢?係附近泊低架車,行下行下,睇到呢一間咁有情調嘅門面,應該都係我地搵緊嘅餐廳喇!!我入去餐廳睇下有冇位,原來入面得唔夠20個座位,而店內可算係坐無虛席,但好彩門外排隊嘅人唔多,而店員亦叫我地等一等,可以睇一睇門外嘅餐牌先。唔知係唔係太晏黎,好似無幾個餐有得選擇,但係一埸黎到,又無理由唔試下架嗎!等咗大約5-10分鐘,終於有得入去喇!!一坐低,店員已經拎水同餐牌俾我地,其實細餐廳有佢嘅好!!我女友點咗"黑松露蟹肉雜菌意大利飯",而我呢個食肉獸當然係點我最愛嘅肉眼扒喇!!!但店員同我講,已經無肉眼扒喇,咁我唯有點西冷扒餐喇。是日餐湯 (南瓜湯)唔記得講,呢個餐牌嘅價錢已經係套餐價,有餐包,有餐湯,有餐飲,呢一個價錢超值!!但係,最重要當然係食物嘅品質同味道喇!!先講呢個包同湯,南瓜湯~~希,我一用個匙羹一搞已經知道,味道方面~~OK喇,無咩南瓜味,可能係加水嘅產物,不過不失喇,又未至於入唔到口再講個餐包,個餐包唔夠軟,唔怕得罪講句,好似花

等咗大約5-10分鐘,終於有得入去喇!!
一坐低,店員已經拎水同餐牌俾我地,其實細餐廳有佢嘅好!!

但店員同我講,已經無肉眼扒喇,咁我唯有點西冷扒餐喇。

南瓜湯
是日餐湯 (南瓜湯)

但係,最重要當然係食物嘅品質同味道喇!!

再講個餐包,個餐包唔夠軟,唔怕得罪講句,好似花園餐廳嘅餐包都好似好食啲。不過,有意外驚喜,就係個牛油,個牛油質感雖然無貴嘅牛油咁結實,但係牛油味道係好濃,好香

黑松露蟹肉雜菌意大利飯

上菜嘅速度都幾快,話咁快就上到主菜,先黎個"黑松露蟹肉雜菌意大利飯",先講個賣相,可以咁講係一般,好似我自己煮一樣,無裝飾。再講味道,飯入面嘅蟹肉絲,加埋隱約嘅黑松露味,夾!!

菌類好爽脆,加埋蘆筍,成個飯嘅感覺好清新,唔會有滯嘅感覺,但飯唔夠淋,再淋少少就更好食!!

紐西蘭西冷扒

紐西蘭西冷扒,我諗呢一個價錢都唔會有啲咩好正嘅牛食,但出乎意料之外,呢份西冷牛扒肉味唔係好濃,但係肉質淋,但唔係用鬆肉粉醃過嘅質地,有肉汁,雖然有少少咋,但都係滿意嘅一塊扒。有驚喜的地方反而唔係喺塊扒度,係個薯條,佢加咗啲調味粉,好惹味,而且係厚身嘅薯條,如果係喜歡食薯仔的話,一定覺得好正!!

本來我地諗住想再睇下有冇甜品食,但最後我地叫咗嘅唔係甜品,而係Parma Ham !!
Parma Ham with salad

因為呢一個Parma Ham 只係58蚊!!!我無打錯,係58蚊,原本呢個係Parma Ham 配哈密瓜,但係店員話哈密瓜已經賣完,但可配沙律,咁我最後配咗水牛芝士沙律,雖然個Parma Ham 一般,好少肉味,但值得一提係個沙律醋,本以為係好酸,但結果有如陳醋般的味道,酸中帶甜,同我平時係其他地方食嘅唔同。

呢一餐,雖然唔係好豪華嘅美食,但係兩個人食喧多野,都係大約$300,重想點。另外值得讚嘅係店員嘅服務態度,親切而有禮貌,呢個係加分嘅地方。總括而言,如果想去食西餐唔太差但價錢合理的話,呢間係唔錯的選擇。
2017-07-21
紐西蘭西冷扒
Parma Ham with salad
2017-07-18 333 瀏覽
第一次到大埔試朋友介紹既 Basil Cafe, 朋友話成日行過見到好多人等位 應該冇得輸今次試左個 lunch set burger, 侍應問要幾成熟 我地要左 medium rare, 上到碟難得真係做到仲生生地 好 juicy 仲好有牛肉味!薯條熱到辣咀 抵讚另外開一支 house wine 都係 $150 平過出面好多。樓面得一位侍應 做到唔停 但都好細心不停 refill 水同幫我地較細個冷氣唔好吹住Lunch Set Burger仲好有肉汁

Lunch Set Burger

仲好有肉汁
2017-07-16
2017-07-04 366 瀏覽
今晚同屋企人出街食飯,佢地成日都話想食西餐,但又唔想兩三百蚊埋單,4個人都成千蚊,今次真係考起我。當我問下d fd邊到抵食同好食,佢地介紹大埔羅勒葉,羅勒葉?新開? openrice下見食評都幾好,一於試試佢,因為閒日加落雨嘅關係,7點令鐘去到都有位。主要都係睇set dinner, 職員會拎部ipad比你睇menu,另外都有單點嘅餐牌,選擇都幾多下。點完餐,會先上餐湯同餐包,今日嘅餐湯係粟米忌廉湯。仲叫左個特式沙律,好甜同好多汁嘅蜜瓜併咸咸地嘅巴馬腿,感覺好特別,開胃又好味。岩岩焗起嘅煙肉薯皮,小朋友都鐘意食。另外叫左set dinner嘅肉眼扒併薯菜,嫩口肉質嘅肉眼扒肥瘦均勻,配埋個醬汁令我好想叫多一份。蜆肉忌廉寬條面,d蜆明顯好大隻亦都好新鮮,我屋企人好like個寬條面,煮得唔錯仲叫左個黑松露意大利飯,味道偏啖,但飯粒分明,好香黑松露味,可以一試。4個人都唔使500蚊,好抵。

2017-06-24 303 瀏覽
今日去了男友家,係稻香對面發現了一間隱世餐廳「羅勒葉」,餐廳面積很小,但我就是愛這種小店,他們遠遠可以做到一些連鎖餐廳無法媲美的水準,而且全日免加一。而果然她沒有令我失望。羅勒葉店面小,不留神就錯過她。裡面大概可容納30人,多為2-4人枱一坐下,老闆給我們一個電子menu,介紹今晚set dinner。我們點了一個紐西蘭肉眼牛排及一個黑松露蟹肉雜菌意大利飯。除套餐外,也有些其他單點食物。主菜上之前有餐湯及餐包蕃茄忌廉湯味道出奇地配合且開胃!黑松露蟹肉雜菌意大利飯實在太令我驚喜,吃第一口的時候,我便知道廚房用生意大利米煮成熟飯,並不像外間餐廳先煮好再加熱,往往飯太軟。但羅勒葉的用心烹調,飯很有咬口之餘,而且很入味。加上黑松露的功勞,這個意大利飯就是出色。每口都吃到黑松露再來是紐西蘭牛扒,我待在澳洲那段時間吃過很多牛扒,這個牛扒什至比我在澳洲吃的更好吃。我要求的是7成熟,但牛扒仍然很多肉汁,而且很軟稔,真的令人吃不停口!這個質素牛扒零售價一定過$100以上,$138可以在餐廳吃得到,我相信只有小店可做到最後以兩杯凍檸茶結尾,完美滿足!是次埋單只是$236,但質素是高級餐廳水準!我非常推介住
而果然她沒有令我失望。

羅勒葉店面小,不留神就錯過她。

裡面大概可容納30人,多為2-4人枱

除套餐外,也有些其他單點食物。

主菜上之前有餐湯及餐包
蕃茄忌廉湯味道出奇地配合且開胃!

每口都吃到黑松露

紐西蘭肉眼牛排配薯條

最後以兩杯凍檸茶結尾,完美滿足!

是次埋單只是$236,但質素是高級餐廳水準!我非常推介住大埔朋友一定要試試羅勒葉!you won't be disappointed

2017-06-22
紐西蘭肉眼牛排配薯條
  • 紐西蘭肉眼牛扒
大埔,除了人氣食店陳漢記,三多炸雞腿⋯⋯其實還有不少隱敝小店亦值得嘗試。羅勒葉,一間帶著泰式名字,餐廳小店卻是主理西式料理,走的是簡潔時尚風格~~晚餐時間尚早~7:00pm,未見太多人入座我和男朋友由於早吃晚餐及不算太餓,決定單點好了,以西餐定價不算昂貴,絕對合理,而且餐廳全日免收加一⋯⋯由於主菜加$42便可以配是日餐湯,頭盤及餐飲,Why not ?頭盤有驚喜,是意式蕃茄焗蠔酸酸地蕃茄帶出蠔的鮮美,挺開胃的!主菜西班牙黑豚鞍扒 $138(要求七分熟)賣相不錯,一上枱已嗅到黑豚濃郁的香氣,黑豚鞍扒外煎得香酥又金黃,可見那垂涎欲滴的光澤,令人急不及待大快朵耳。切開後內裏仍鎖住黑豚的肉汁,感受到豚肉的嫩滑及那份細膩,配上特製的醬料,絕對滋味,是餐廳的心機之作。香煎薯仔,青瓜及長荀感覺清新,比一般市面上配的炸薯塊或薯蓉健康得多呢!香燒虎蝦配龍蝦汁天使麵 $85天使麵是精髓所在,仔細品嚐發現麵條吸收了龍蝦汁和虎蝦的精華,香氣濃郁及鮮美。虎蝦的份量頗大,可見一斑,不見急凍味,煎完的虎蝦爽口彈牙又鮮甜,比起一般坊間常見的天使麵,這絕對是水準之上,想像不到只賣$85⋯⋯ 難得!整體而言,以平價取勝,

晚餐時間尚早~7:00pm,未見太多人入座

頭盤有驚喜,是意式蕃茄焗蠔
酸酸地蕃茄帶出蠔的鮮美,挺開胃的!
西班牙黑豚鞍扒

主菜西班牙黑豚鞍扒 $138(要求七分熟)

香煎虎蝦配龍蝦汁天使麵

香燒虎蝦配龍蝦汁天使麵 $85
整體而言,以平價取勝,但食物素質及服務水平卻是兼顧恰當,所以有心思去製作的小店一樣會有人留意!下次會再試不同的菜色希望會有不一樣驚喜!

2017-06-20
西班牙黑豚鞍扒
香煎虎蝦配龍蝦汁天使麵
  • 香燒虎蝦配龍蝦汁天使麵
2017-06-22 144 瀏覽
日日都落雨,實在令人好煩燥,我諗除左食,都冇咩可以提起我嘅心情。但又要諗食咩好,好苦惱呀!有次無意中比我發現依間新開嘅西餐廳(係稻x飲茶對面),今次就同屋企人去試一試(btw因為唔貴,喊出黎)晚餐餐牌,晚餐唔收加一都買小見小,抵讚好熱嘅餐包+甜忌廉粟米湯原舊上嘅巴馬腿蜜瓜,啖啖蜜瓜啖啖ham,好甜好滿足!出面食都係一片片上...依間豪過土豪呀薯皮偏脆,做小食一流,好想煲劇再配啤酒,但如果涵料full d更好味蜆肉寬條面都幾creamy,煙煙韌韌好有咬感。而疑似用左新鮮蜆,大隻亦夠晒甜,蜆量都幾多下,好好味!紐西蘭玉眼扒 <--笑了,配我最愛嘅厚切薯條。5成熟肉眼唔太見紅,可能因為我放左陣先食,餘溫又煮左陣,但肉質同肉味都keep到都幾嫩口同幾juicy黑松露蟹肉意大利飯,每粒飯都煮到好入味,但飯身偏硬左ddd,帶點黑松露陣陣清香,十分健康之選檸檬特飲,咪就係傳說中嘅檸檬7汽? btw好大杯呀出面應該要200一個人...所以都幾抵

晚餐餐牌,晚餐唔收加一都買小見小,抵讚

好熱嘅餐包+甜忌廉粟米湯

巴馬腿蜜瓜

薯皮

大隻亦夠晒甜,蜆量都幾多下,好好味!
蜆肉寬條面

檸檬特飲
  • 紐西蘭肉眼扒
  • 巴馬火腿蜜瓜
2017-06-20 104 瀏覽
大埔的食店愈來愈多,選擇多五花八門。今次和朋友行經大埔看見一間門面細細,主理西餐的小店,決定幫襯下,Basil cafe 位於人氣食店三多雞脾店同一條街西班牙的黑豚鞍扒$138,餐廳的招牌菜侍應建議七分熟,等了二十分鐘終於上菜!黑豚鞍扒煎得剛好,肉汁豐厚,絕對唔會太鞋太韌,配上香脆薯菜唔會太過膩香煎虎蝦配龍蝦汁天使麵$85估唔到虎蝦的份量不細,夠彈牙!天使麵滲進虎蝦及龍蝦汁的精華,入口充滿陣陣蝦香,麵質剛剛好,唔會太軟,十分入味黑松露雜菌Pizza $98一上枱已經聞到黑松露的香氣,配上雜菌芝士更加香氣濃郁,薄餅底十分香脆,烘得似鬆化餅乾,Pizza 夠曬鬆化及香口,份量足夠2-3 人share

大埔的食店愈來愈多,選擇多五花八門。

西班牙的黑豚鞍扒$138,餐廳的招牌菜

香煎虎蝦配龍蝦汁天使麵$85

黑松露雜菌Pizza $98
同朋友兩個想係大埔呢頭食西餐廳😆所以黎左呢間 見到佢無劣評就試下佢😂😂價錢算係中上 成個餐大概90至百幾不過幾好係全日都免收加一👍🏿😆一黎有跟餐既 蕃茄忌廉湯 配餐包 個忌廉湯好濃味 唔係hea貨 抵讚👍🏿💕蕃茄味唔算好濃 但好香 點包一齊食一流嗌左兩款主菜蟹肉親子意大利粉 ($92)蟹肉親子 姐係有埋蟹籽😂呢個意大利粉用左蕃茄汁 酸甜適中😋👍🏿而且用蟹籽令到口感好特別feel到係即叫即整 上枱仲熱辣辣 食落特別滋味😍同埋蟹肉係真蟹肉 唔是蟹柳扮哂蟹😂😂另外叫左 龍蝦汁曹魚意大利飯 ($98)Risotto好入味 龍蝦味好濃好濃 不過略嫌太硬身 煮林d會更好😂個曹魚好特別 上面有一層香草 一齊食非常美味😍😋而且魚唔會煮到鞋拾拾 好嫩好好味仲配餐飲 凍飲都唔洗加錢 幾岩同男女朋友兩個黎食😆👍🏿不過都成晚滿座 我自己就打左去book 所以唔想等就book左好d😆
同朋友兩個想係大埔呢頭食西餐廳😆

個忌廉湯好濃味 唔係hea貨 抵讚👍🏿💕
蕃茄味唔算好濃 但好香 點包一齊食一流
餐湯  -  蕃茄忌廉湯

嗌左兩款主菜

蟹肉親子意大利粉 ($92)
蟹肉親子 姐係有埋蟹籽😂
呢個意大利粉用左蕃茄汁 酸甜適中😋👍🏿
而且用蟹籽令到口感好特別
feel到係即叫即整 上枱仲熱辣辣 食落特別滋味😍
同埋蟹肉係真蟹肉 唔是蟹柳扮哂蟹😂😂
蟹肉親子意大利粉

另外叫左
龍蝦汁曹魚意大利飯 ($98)
Risotto好入味 龍蝦味好濃好濃
不過略嫌太硬身 煮林d會更好😂

仲配餐飲 凍飲都唔洗加錢 幾岩同男女朋友兩個黎食😆👍🏿
餐湯  -  蕃茄忌廉湯
蟹肉親子意大利粉
2017-04-16 716 瀏覽
今天去大埔探朋友!朋友介紹一間有水準西餐給我,位置近太和站容易找,門口可泊車附近有停車場! 到達時大約7:00,不用等位!店舖需然細小,入到去乾淨整潔門口擺放餐牌!價錢方面不算太貴,全日免加一服務費! 入位後店員見我們2位就,按排我們坐門口位,就細心問我想食咩?然後推介我們試試:德國鹹豬手、香燒虎蝦配龍蝦汁天使麵!還可以轉餐加$38有意式焗美國蠔2隻,仲可以加$50有紅白餐酒!不過估唔到,到7:30以經全場爆滿!甘筍忌廉湯!清甜入口細滑還夠熱👍🏻意式焗美國蠔!蠔焗到恰到好處,番茄醬汁帶微酸引領蠔入口鮮甜😋德國鹹豬手!不會太咸皮香脆帶甜👍🏻👍🏻香燒虎蝦配龍蝦汁天使麵!虎蝦新鮮,天使麵吸晒龍蝦汁超好味👍🏻😋😋整體說有水凖、食材靚、價錢超值!
到達時大約7:00,不用等位!
店舖需然細小,入到去乾淨整潔
門口擺放餐牌!價錢方面不算太貴,全日免加一服務費!
不過估唔到,到7:30以經全場爆滿!
甘筍忌廉湯!清甜入口細滑還夠熱👍🏻
德國鹹豬手!不會太咸皮香脆帶甜👍🏻👍🏻
整體說有水凖、食材靚、價錢超值!
2017-04-11
  • 香燒虎蝦配龍蝦汁天使麵
  • 德國咸豬手
2017-03-24 806 瀏覽
現在外邊吃東西是不容易找到自己合適的餐廳,最近聽朋友推介,在大埔有間小店叫Basil 羅勒葉,食物出品不錯,價錢大眾化,不過出菜稍慢, 但我們用餐當晚也差不多full house, 我也覺得出餐速度很正常,course by course.前幾天晚上和家人去吃晚餐,其實很近我家,就在大埔稻香對面。 這兩年大埔開了很多小店模式的食肆,很多人都埋首飲食業,在髙租金環境下的,唯有將規模做得啲式,精緻些吧!餐廳地方不大,20零個坐位,簡簡單單佈置,我們坐在近窗邊,很舒服!我們叫set dinner 和加$32 的頭盤香煎帶子.餐湯- 是即打大蒜薯蓉忌廉湯我地通常叫的白湯,薯蓉和麪糊打出來湯底加上少少大蒜蓉調味整體很配合,再加上熱辣辣的餐包。👍主菜:1) 香煎紐西蘭西冷牛扒medium 配茨菜 掛住吃,吃了兩三口才記得影相 西冷扒算不上什麼高檔貨色,但肉質夠嫰,厚薄均一,烹調挪獵得準,五成熟是做到客人要求! 簡簡單單配粗身香脆薯條,沙律菜。2)蟹肉黑松露菌露筍意大利飯現在很多人都鍾意吃risotto, 黏黏香香,同時現在很多廚師也順著香港人的要求,

我們叫set dinner 和加$32 的頭盤香煎帶子.
餐湯- 是即打大蒜薯蓉忌廉湯
主菜:1) 香煎紐西蘭西冷牛扒medium
配茨菜
香煎紐西蘭西冷,吃了幾口才記得影相,份量夠還可以看到medium  的生熟做到洽當
掛住吃,吃了兩三口才記得影相

2)蟹肉黑松露菌露筍意大利飯
現在很多人都鍾意吃risotto, 黏黏香香,同時現在很多廚師也順著香港人的要求,米粒也不會煮得太粳,祇要加上你喜愛的配料,不論什麼什菌也好,海鮮也好,今次兩者兼得,配料精巧和飯粒溶在一起,加上軽軽包住的汁料,咁就是好吃的意大利飯!

很好的一個晚上和家人在外用餐!