星期天因爲搬家,所以就跟爸爸和兩個同學出來隨便吃一些,由於前面的幸福小廚太多人,所以被逼無奈,就進了這家店,哎,結果是吃了一肚子的氣!!!首先,進去的時候店鋪沒有什麽人,零零星星的,然後我們四個人就坐下來點菜,我們4個人,服務員就拿來了兩set menu, 我覺得不夠用,就順手從旁邊沒有人的位置拿了一份來看。就在我看得時候,突然服務員就直接把menu從我手裏搶走~~我一吃驚的看她,她覺得完全沒有問題,還跟我說,一張桌子就是兩套menu,沒有的多!!!!我長這麽大,還第一次看到有服務員跟顧客搶menu, 而且整個店裏根本都沒有多少人,我不明白怎麽幹嗎要從顧客手裏搶~~~之後我的朋友iphone快沒有電了,看到腳邊有一個插頭,就直接插上去暫時充充電,希望可以頂一段時間。怎麽知道服務員又走過來,說不能用,(說實在話,我真的不明白,借客戶用用,有什麽問題,我們吃完飯就走了)好吧,不能用就不能用,朋友只好把usb從iphone上取下,服務員很不放心的走過來,看了又看,後來乾脆直接沖過來,把充電器從插座上拔下來。@_@哎,你說食物怎麽吃還不是這個味,台灣店香港到處都有,這個服務,真的是差到了極點,

哎,你說食物怎麽吃還不是這個味,台灣店香港到處都有,這個服務,真的是差到了極點,下次我是不會去了~~多花點錢我不介意,但是很介意吃飯吃到這個樣子~~哎
2011-11-20
2011-10-11 89 瀏覽
午膳時候在黃埔新村附近,記得這附近有一家吃南台灣的餐廳,便一於去試試吃個台南午餐吧。這店的午市套餐有約10款,有飯/麵/米線加台式飲料的套餐,也有一些台式便當加台式飲料的套餐。這日點了櫻花蝦炒飯,套餐的台式飲料我要冬瓜水。冬瓜水很快送到,是用台式珍珠奶茶外賣店的杯,感覺有點奇怪,不明白為甚麼這麼不環保呢 這飲品味道較為artificial,很一般,可能我一向對台式甜飲興趣不太大。(2.5/5) 炒飯的飯粒肥肥的,很美;而櫻花蝦份量也頗多,整體賣相不錯。而味道方面,炒得幾香,也不算油膩,但相信味精應該下得不輕手,因為那個下午要喝很多水喉嚨才舒服點沒那麼乾渴。 (2/5)店內裝修都幾新淨、企理。服務也值得讚,員工有禮,醒目。可惜食物水準很一般,也吃不到預期的台灣風味。

之前朋友話呢間D餸唔錯,不過貴少少,果晚想食『輕量晚餐』,就嚟試下所謂嘅“平價滷肉飯”先囉~對比其他菜式,加埋茶位&加一都係廿幾蚊嘅滷肉飯,真係好平wo~點知。。。見到碗飯就真係"surprise"!份量少到你唔信!滷肉已經係碎肉,仲要只得零零星星咁鋪一層係白飯上面。。!如果唔係叫左一碟蒜蓉黃瓜(都係好細碟!)呢碗飯真係唔知用咩送!其實如果店家無此誠意,不如唔好做呢樣“平價飯”啦~!反而唔會比人留低咁差嘅印象!

滷肉已經係碎肉,仲要只得零零星星咁鋪一層係白飯上面。。!

2011-09-08
2011-09-17 34 瀏覽
去到坐低叫左一碗紅燒牛肉麵一黎到就已經流晒口水...d肉好嫩,湯好好飲唔知佢加左d咩...有少少似中藥o既味真係有台灣o既風味~~麵同肉o既分量都唔少,夠我食..服務幾好...係咁行黎幫你加水
去到坐低叫左一碗紅燒牛肉麵
一黎到就已經流晒口水...

d肉好嫩,湯好好飲
唔知佢加左d咩...有少少似中藥o既味
真係有台灣o既風味~~

麵同肉o既分量都唔少,夠我食..
服務幾好...係咁行黎幫你加水
2011-09-10
團年飯
  • 紅燒牛肉麵
2011-07-31 22 瀏覽
去年十月已經試過一次這家店的出品, 當時覺得味道不錯, 尤其其中一味蛋黃炒苦瓜, 甘甜苦瓜再加上鹹香蛋黃, 既開胃又清新, 水準相當不錯.昨天重臨紅磡區, 又想起這一味甘香清新之選, 再點一次, 但很可惜水準已經差了很多.1. 蛋黃炒苦瓜上菜時見到蛋黃集中埋在中間已經心知不妙, 一口咬下, 竟然發現...冇味道! 估計是苦瓜"出水"時間太長, 導致苦瓜應有的味道已經流失, 再加上蛋黃未能均勻地分佈在苦瓜表面, 全碟都淡而無味. 2. 油淋無骨雞這一道菜果然沒有改錯名字, 油淋淋的, 除了油外其實沒有其他調味道, 而"無骨雞"云云, 原來是指雞扒! 天呀, 如果是想吃炸雞扒, 我大可去快餐店吃, 而且還可跟黑椒汁, 起碼是有味道的~3. 小食拼盆 (鹽酥蚵仔/鴨舌/豆乾/滷蛋)想不到是這一道不需要煮的菜最好味道, 可見食材本身其實還不錯, 不過是煮功太差了.回憶總是美好的. 大概再也不需要光顧這家餐廳了.

1. 蛋黃炒苦瓜

2. 油淋無骨雞

3. 小食拼盆 (鹽酥蚵仔/鴨舌/豆乾/滷蛋)

回憶總是美好的. 大概再也不需要光顧這家餐廳了.

2011-07-30
2011-04-24 8 瀏覽
$32 魚丸湯 lee個魚丸我初時以為佢係有"內涵"架, 因為台灣d魚丸多數有肉o向入面ma, 不過lee款湯係冇啊~ 有d失望添~haha!!! 但佢d魚肉都好有彈性呀, 咬落去唔會好lum, 有d回彈力, haha 但我唔明白點解個湯咁咸, 真係好咸呀!!! 一路飲一路要飲水, 但你又要繼續飲d湯, 點算好, 好矛盾o者 $48 紅燒牛肉麵 lee個超讚, 佢個麵底好有口感, 又滑又唔會好硬, 而且佢d湯好鮮味, 食一啖麵飲一啖湯, 再咬一啖肉, yummy yummy!!! 雖然我覺得佢價錢偏貴, 但原來的確係抵食啊~ 因為佢麵同肉d份量都好多, 好似愈食愈多添~ haha!!! 一路食好有重回台灣O既感覺, 可能老闆真係由台灣o黎或者o向台灣學師啊~~~ 如果唔係應該唔會有lee種味道!!! 肉質好嫩, 唔合點形容個湯, 我覺得好甜啊~~~ haha!!! 但你當時食又唔會覺得甜湯係奇怪law!!! $19 魯肉飯 lee個更加係美味, 因為未試過d咁香咁有魯肉味o既飯!!! lee個價錢我就更加覺得抵食, 因為佢都好大碗, 兩個人share每人都有超多飯!!!! 我好
$32 魚丸湯

$48 紅燒牛肉麵

$19 魯肉飯

lee個更加係美味, 因為未試過d咁香咁有魯肉味o既飯!!! lee個價錢我就更加覺得抵食, 因為佢都好大碗, 兩個人share每人都有超多飯!!!! 我好鍾意佢入面除左魯肉之外仲有好多肉鬆添啊~~~嘩, 夾埋入面真係好配啊~ 愈食愈唔知飽架, 會一路咁搶食, haha~~~

下次真係想再試埋其他美食
去唔到台灣都可以重拾台灣美食O既味道ma!!!

最後想提埋lee度係自己畫menu order食物o既, 冇錯, 係自己畫menu!!! 有相睇啊~~~ lee個方法幾好呀, 可以減少機會落錯單ma!!! 好有學校feel~~~keekee
好似上堂寫黑板啊~HAHA
推介的紅燒牛肉麵!!!
YUMMY魯肉飯
過咸的魚丸湯=(
2011-04-09
好似上堂寫黑板啊~HAHA
推介的紅燒牛肉麵!!!
YUMMY魯肉飯
2011-04-15 3 瀏覽
昨晚想去食台灣菜,沒人沒關系,但進去問男侍應拿柸熱水得到很不爽的態度。沒食東西就離開!!離開前,有一名女侍應說:"Sorry" <- OK吖~要杯熱水無罪 亂給熱茶不對沒表情無罪 黑你臉不對在南台灣原味新館 我看到了沒人進去食東西無罪 服務態度極奇差不對
離開前,有一名女侍應說:"Sorry" <- OK吖~

要杯熱水無罪 亂給熱茶不對

沒表情無罪 黑你臉不對

在南台灣原味新館 我看到了

沒人進去食東西無罪 服務態度極奇差不對
2011-04-14
  • ~ 熱水一杯 ~
2011-03-14 12 瀏覽
星期六,女友聽聞這間南台灣的食物好OK, 所以尊程來一嚐,我倆本身都好愛吃台灣野的。 門外拍照先 入內環境 新竹米粉 ( 相當易咬,好味) 呢個$6x蚊,好正!! 好抵食!! 呢個我既!!
星期六,女友聽聞這間南台灣的食物好OK, 所以尊程來一嚐,
我倆本身都好愛吃台灣野的。
門外拍照先
入內環境
新竹米粉 ( 相當易咬,好味)
呢個$6x蚊,好正!! 好抵食!!
呢個我既!!
2011-03-05
2011-02-01 3 瀏覽
今晚同喵姐報完名,便到這裡用膳,因為睇過食評都覺不錯我們點了:周氏蝦卷 - 蝦卷味道可以,但炸粉炸得太硬台式糯米大腸 - 各人食了一口,覺得大腸味道濃烈,有點像清洗得不乾淨,之前在另一間餐廳食過味道都不一樣,於是侍應提出換另一款菜比我們,我們換了台灣四寶丸,每款丸都有不同味道,非常特別,但每粒丸都有很多肥豬肉,食一口都覺得很油膩食完一粒我們已食不下去了度小月肉燥炒飯 - 睇到食評有好多人讚,所以點了試試,可能期望大,覺得炒飯沒有什麼特別,似一般西炒飯,味道一般沙茶粉絲肥牛煲 - 這個是比較好食,沙茶醬惹味,粉絲同肥牛吸收了沙茶醬,味道不錯整體上味道較一般,而且覺得價錢較貴

今晚同喵姐報完名,便到這裡用膳,因為睇過食評都覺不錯
我們點了:
周氏蝦卷 - 蝦卷味道可以,但炸粉炸得太硬
食完一粒我們已食不下去了
整體上味道較一般,而且覺得價錢較貴
2011-01-21
2010-12-09 4 瀏覽
同朋友去黃埔睇戲,見仲有d時間就去食飯先。成日去黃埔可以講話咩都試過啦~唔系去蔡瀾就系去芝麻綠豆附近條街食,真系有d悶悶地。今次又去芝麻綠豆附近條街食,發現到有間食台灣o野,未試過try try 先。.叫左四樣菜:鳳凰蝦球﹑台式拚盆﹑時菜炒牛肉﹑三杯雞1)鳳凰蝦球:都幾好味,酸酸甜甜幾開胃,蝦炸得幾脆身~good不過食多有d膩。2)台式拚盆:有鹵豆腐﹑台式香腸﹑鹽酥雞﹑炸蝦卷(?) 鹵豆腐~普通啦, 鹽酥雞~ok, 台式香腸~甜左d(台式香腸都系偏甜), 炸蝦卷~幾脆口3)時菜炒牛肉:芥蘭炒牛肉,味道幾好,菜無渣牛肉都好滑,個菜美中不足就系個茨“杰左”d4)三杯雞:個三杯雞用鐵鍋上,好似啫啫雞煲咁,麻油味幾香~I'M LOVING IT四個人食$338左右都算抵架~

.叫左四樣菜:鳳凰蝦球﹑台式拚盆﹑時菜炒牛肉﹑三杯雞

2)台式拚盆:有鹵豆腐﹑台式香腸﹑鹽酥雞﹑炸蝦卷(?)

四個人食$338左右都算抵架~
2010-11-29 1 瀏覽
星期日一家四口去食晚飯,本來想去大+lok食個快餐,〔九姑娘同醒哥大結局〕,點知超多人去食烚烚o下!等唔到位! 星期日周圍都好難等到位!跟住就去o左南台灣原味新館,試o下運氣雖然都要等,都好快有位!入去之前已用i-phone搜尋,Open Rice 有乜好推价,坐低每人一杯「伯爵紅茶」-〔味道幾有特別既茶香、不太濃、一家都喜歡喝〕,首先叫o左個「鹽酥雞」-〔 不油不膩超正 〕,再叫個「周氏蝦卷」-〔 一般、但加埋D日本芥辣幾特別 〕,大仔話想食「蒜泥白肉」-〔超GOOD〕,到主菜細仔叫o左個「紅燒牛肉麵」-〔有媺辣不過幾好食〕,大仔叫o左個府城肉羹大滷麵〔一般好食〕,致于我最o林既老婆更係叫個「麻油雞麵線」比佢啦-〔雞不肥膩又滑、連湯都不油不膩、有GOOD藥材味、有GOOD酒味、行氣活血、女性最適合〕,本人就叫個「度小月肉燥炒飯」-〔冇得頂、勁好食〕。上菜既速度都幾快,服務都幾好,值得推价。
星期日周圍都好難等到位!

鹽酥雞 正
紅燒牛肉麵 OK
府肉羹大滷麵 OK
麻油雞麵線 超正
度小月肉燥炒飯 超勁正
  • 度小月肉燥炒飯,鹽酥雞,麻油雞麵線,蒜泥白肉。
2010-11-09 4 瀏覽
香港的台灣菜館近年愈開愈多,但著眼點往往都放在小籠包或牛肉麵之上,地道小吃反而選擇不多 (珍珠奶茶除外),女友最近想吃新竹米粉,就是當中一個較偏門的項目。這晚來到紅磡民泰街的南台灣原味新館,從餐牌上可以找到一系列台灣小吃,包括鹽酥雞、周氏蝦卷、大腸加小腸等,同時也有些地道菜式,如三杯雞、水煮牛肉等,就連麻辣火鍋也有供應,的確蠻有驚喜。同樣是台灣菜,跟旺角老苔目走的平民化路線大為不同,南台灣的環境寬敞,坐得舒適之餘,所用的餐具也挺別緻的,價錢自然也比較貴!先來的是台南米粉湯 ($28) 和肉燥飯 ($18),前者用上幼身爽滑的新竹米粉,放上豬肉丸、鳴門卷及菜等材料,配合少許沙茶醬,味道挺不錯的,但 size 就比較細碗,絕對唔夠飽肚;後者應是全店最平菜式,這裡的肉燥並不是粒粒肉碎,而是肥瘦分明的鹵肉粒,也放了些酸瓜片及肉鬆,撈勻吃幾開胃的,只略嫌伴汁少了一點。吻仔魚炒菠菜 ($48),吻仔魚又稱銀魚,亦即係白飯魚,份量得一小堆,只是用來點綴罷了;菠菜則入口腍滑,相信下了不少油炒,幸也不覺肥膩。最後是沙茶牛肉粉絲煲 ($68),熱辣辣香噴噴,除了肥牛和粉絲,也放了青椒、菠蘿、洋蔥等配料,相

選紙上的笑面似曾相識

台南米粉湯

肉燥飯

吻仔魚炒菠菜

沙茶牛肉粉絲煲

最後是沙茶牛肉粉絲煲 ($68),熱辣辣香噴噴,除了肥牛和粉絲,也放了青椒、菠蘿、洋蔥等配料,相當豐富,沙茶醬的味道濃郁,頗具鹹香,可惜肥牛入口有少少韌,應該可以做得更好的!

買單連茶錢加一共 $189,抵吃與否見仁見智,而每位 $5 的茶錢聽落有點搵笨,但飲的伯爵紅茶並不是劣等貨色,總算可勉強接受。總括而言,這裡的食物是有一定水準,時間許可的話,建議趁午市時段試試,因部份菜式會較「晚市價」平了兩成,比較化算!
2010-11-06
  • 台南米粉湯
2010-11-05 2 瀏覽
很久沒來紅磡黃埔了,近這一年來好像開了好幾間新的大大小小食店,最近知道有這間台南小店,碰巧今日有事要來這區,所以就決定來試食吓.一坐下第一時間看看店舖張貼出來的介紹剪報,再來就是餐單,爸爸很快就選擇了,我還在左看右看,後來決定了其中一個餐牌,大大幅圖片的一碗麵 {杜小月擔仔麵}原價$33,特價$28.這碗麵的名堂已聽過很多次了,曾經去過幾次台灣都想試吓,但最終還是不了了之.香煎七股目虱魚便當$45~~我問爸爸知不知什麼是目虱魚,他話知道,但我就完全想像不到是什麼形狀.這個便當看落都很豐富吓,但味道如何???我一直都幾喜歡食台灣的珍珠米....可惜飯唔夠熱,已大打折扣,飯偏硬沒黏性,主角目虱魚煎得頗為香口,但肉質偏淡,其他配菜也沒什麼特別.杜小月擔仔麵$28~~當侍應拿上枱的時候,我同爸爸不約而同做了一個表情這碗麵實在太細碗了,比在家的一般飯碗大些少吧!至於味道方面,一般而已,但個湯底幾清甜.今次雖然食不到什麼美味佳餚,但我仍然想試吓店舖裡面的一些其他推介食物.

杜小月擔仔麵$28~~侍應拿上枱的時候,我同爸爸不約而同做了一個表情

2010-10-24
$36.5 (午餐)
2010-10-14 34 瀏覽
在香港的台灣味道,不外乎是台式奶茶,或者是紅燒牛肉麵,台式小吃之類,說到正統一點的台灣菜,除了昔日尖沙咀的"圓山",銅鑼灣"欣葉",甚至佐敦"阿里山"之外,好像沒有很多地方吃到台灣菜,在紅磡民泰街的"南台灣",是其中一間可吃到台味的地方,這個下午要在附近買點東西,便順路一試所謂的台灣古早味.基本上與前文蝗虫同學點的菜式一模一樣,懷舊米粉炒,周氏蝦卷,飲品是冬瓜茶.周氏蝦卷的背後典故,實在不得而知.只知道是來自台南的懷舊小食.有說是用上豬網油,包著蝦肉來炸,面頭金黃外層的是否豬網油,我就不肯定,但香脆酥化是肯定,吃落感覺並不如前文所說之油膩,蝦肉加上豬肉荵粒,爽甜的蝦肉和豬肉的甘香.配合酥化外層,很好吃.懷舊米粉炒用上新竹米粉,配以椰菜,荵段,洋荵等同炒,面頭加上肉燥,幼身的米粉沾滿香氣,混合米粉上的香濃肉燥吃,味道香濃惹味.賣三十多塊一碟,也是物有所值.冬瓜茶味道很甜,甜到膩的感覺,不是人人可接受.我不是台灣人,亦不是在台灣生活長大,彼邦的古早味,我並不認識,始終要當地人才感受得到,如果論味道來說,是不錯的.想認識一下寶島古早味的話,不妨來一試.

冬瓜茶味道很甜,甜到膩的感覺,不是人人可接受.

周氏蝦卷是幾乎每檯都叫的招牌菜,蝦肉混上少量蔥及肉末,裹以豬網增添脂香,概念是很好的,但網油不易處理,既講準備心機,炸功亦要了得,才能做到酥化甘香,入口無渣效果,這裡網油黏疊成厚塊,既油且膩,實吃不出佳處,豬網油處理得最出色的,在得龍。更多早古分享@http://foodxfile.blogspot.com/2010/08/blog-post_31.html

更多早古分享@