2024-04-26 25 瀏覽
#亞婆豆腐花 豆腐花 $11 (外賣$12) 豆漿 $12支 🥛。喺大埔食嘢咁多年 原來我都冇食過呢間豆腐花佢喺一眾嘅現代舖頭中間 保持住懷舊嘅裝修 很有歷史感。去完大埔街市過條馬路幾間舖頭就見到呢間超級懷舊舖頭 豆腐花有熱同凍揀 味道正常 係滑晚既 但未算很有驚喜反而推薦豆漿 雖然唔係好濃稠嗰種 但唔甜有豆味 $12支抵飲!👍🏻 下次經過都要再買嚟飲!。#大埔美食 #大埔美食遊 #大埔美食list #taipofoodie #新界區美食 #大埔豆腐花
#亞婆豆腐花
豆腐花 $11 (外賣$12) 豆漿 $12支 🥛

喺大埔食嘢咁多年 原來我都冇食過呢間豆腐花
佢喺一眾嘅現代舖頭中間 保持住懷舊嘅裝修 很有歷史感

既 但未算很有驚喜

• 豆漿
2024-03-30 76 瀏覽
📍亞婆豆腐花行過大埔見到呢間豆腐花好多人排隊決定試試佢🧐😋熱豆腐花(堂食$11)呢排天氣熱雖然想食凍豆腐花但要試一碗豆腐花係咪夠滑一定要熱食先會試得最清楚✅店員不豆腐花既手法純熟雖然好多人排隊但好快已經買到豆腐花自己落黃糖自行調較甜度呢間豆花真係比坊間既滑一食落口已經食得出個種豆腐既細滑感覺完全唔洗咬直接滑入口終於明點解咁多人排隊👍🏻呢個價錢買到一碗咁滑既豆花係超值‼️如果經開大埔可以一試✅
📍亞婆豆腐花

行過大埔見到呢間豆腐花好多人排隊
決定試試佢🧐

😋熱豆腐花(堂食$11)
呢排天氣熱雖然想食凍豆腐花
呢個價錢買到一碗咁滑既豆花係超值‼️
如果經開大埔可以一試✅

2024-03-23
  • 豆腐花
小編今日來到大埔一間豆腐花店「亞婆豆腐花」,成為大埔不少街坊熟悉的美食回憶💛由於店內只能容納約3-4人左右,許多顧客拿著碗就直接站著門口吃,也是豆腐花的特色之一,小店嚴選天然新鮮黃豆製造,除了豆腐花外,還有新鮮豆漿,老少咸宜🙌🏻 「黃糖豆腐花」冷熱一律同價HK$10,從豆腐花桶內削出如白雲般滑溜的豆腐花☁️ 再盛載在陶瓷碗中,把一層層豆腐花填滿碗,撒上適量黃糖,飄散著陣陣黃豆香✨豆腐花綿密細緻、入口即化,一啖道就滑進喉嚨去,把豆腐花放進口就馬上溜進食道,好味又暖胃🙌🏻🍽 :黃糖豆腐花👅好味指數:8.5/10💰消費:HK$10📍 地址:亞婆豆腐花 (大埔) 大埔大光里6號地下2A號舖

🍽 :黃糖豆腐花
👅好味指數:8.5/10
💰消費:HK$10
📍 地址:亞婆豆腐花 (大埔) 大埔大光里6號地下2A號舖
2024-01-27 92 瀏覽
要咗熱豆花,原來本身已經已有糖漿,所以其實唔使額外加黃糖。(如果唔想太甜嘅話)好滑,豆味都出,但又未至於去到山長水遠特登入嚟食豆花,所以去開呢頭嘅話可以試吓 。欣賞佢堂食嘅話(其實冇得坐喺度,只係拎住個碗企喺出邊食),佢唔係用膠兜!

2024-01-19 74 瀏覽
今次行開行開,竟然行到間好有人氣嘅食店,而家就同大家分享吓我嗰陣嘅真切感受!👣🍮嘩,佢哋個豆腐花真係「滑到出水」,啖啖都係呢種綿滑,不過話時話呢,我最中意個搭檔-咁嘅姜糖,嘩,薑味真係薑尾巴掃過咁,微微嗲,又唔會攪到一舊舊,當佢開始係口裏頭化開,個種香暖意稿拖晒全個口腔,簡直係冬日入面暖笠笠嘅小太陽🌞!跟住,沾吓自家滋味嘅豆乳,順滑得嚟又唔膩口,真係一流!😋雖然話係食得健康,但飲得我個個心情都鬆晒,味道重點就係純粹,飲落去嗰陣,個豆香飄得好遠都唔會散。到最後,仲要特別讚下佢哋嘅姜撞奶,呢個嘢完美融合咗姜嘅辛辣同奶嘅香潤,每一啖都好似被溫柔輕輕拍拍大,好滿足啊!整體而言,呢間食店提供嘅唔單止係食物嘅享受,更係一種溫存味道嘅體驗,真心推介大家去試吓!🧡👍🏻

2024-01-09 65 瀏覽
行行下見到好多人排隊 原來係食豆腐花雖然條隊勁長 但係大約5分鐘就可以食到店員超快手😏買左碗試下 豆腐花的確好滑嘟嘟無論天氣涷/熱 都啱食🤭大家經過都記住要買返碗食下!😋
行行下見到好多人排隊 原來係食豆腐花
雖然條隊勁長 但係大約5分鐘就可以食到
店員超快手😏
買左碗試下 豆腐花的確好滑嘟嘟
無論天氣涷/熱 都啱食🤭
大家經過都記住要買返碗食下!😋
2024-01-08 41 瀏覽
豆腐花真係好好食 又滑又有豆香味我必係熱豆腐花走糖水配黃糖 $11再買多個腐乳返去送白粥咁樣簡簡單單都好滿足❤️第一次試佢豆漿$7 唔太甜 豆味香 仲要有暖❤️真係好啱我唔飲太甜同埋凍嘅麻煩人😝出面好多都係得凍🥲🥲
豆腐花真係好好食 又滑又有豆香味

唔太甜 豆味香 仲要有暖❤️
真係好啱我唔飲太甜同埋凍嘅麻煩人😝
出面好多都係得凍🥲🥲
2023-08-06 262 瀏覽
天氣咁熱 喺街邊見到豆漿就想飲~呢間一直喺大埔區內都好出名 咁多年都保持到質素佢哋嘅豆漿唔會太甜 好香豆味佢哋嘅豆漿以樽裝同杯裝形式售賣 因為食得比較飽 所以我就淨係飲咗細杯建議大家經過都可以買樽裝返屋企慢慢嘆~推介比大家試下~Hashtags#eatgoodwestsin_taipo#eatgoodwestsin_drinks#eatgoodwestsin_newterritories
天氣咁熱 喺街邊見到豆漿就想飲~

呢間一直喺大埔區內都好出名 咁多年都保持到質素

佢哋嘅豆漿唔會太甜 好香豆味

佢哋嘅豆漿以樽裝同杯裝形式售賣
因為食得比較飽 所以我就淨係飲咗細杯
建議大家經過都可以買樽裝返屋企慢慢嘆~

推介比大家試下~

Hashtags
#eatgoodwestsin_taipo
#eatgoodwestsin_drinks
今日經過呢間好出名嘅亞婆豆腐花,見唔算多人,岩岩好堂食又有位(鋪頭只有2-3個位供堂食用),而且行到成身汗,就叫左碗凍豆腐花同豆漿試試,降一降溫。《凍豆腐花》$10豆腐花夠凍,堂食嘅話仲可以任加黃糖同特製薑糖水,由於我唔好薑,所以揀左加黃糖。就算凍食,豆味依然好濃,口感好順滑,再加入我鍾意嘅紅糖,食落啖啖清涼滑嫩嘅豆腐花,非常之消暑,好岩呢個天氣食!《豆漿》豆漿都好唔錯,有豆味,飲落去滑順,而且唔會過甜,飲完即刻降一降溫,無咁熱!試完之後都明白點解咁多人推介呢間店,豆腐花真系做得好好,豆味香濃而且順滑,加上加黃糖/糖水任加,滿足唔同人對甜度嘅需求!

豆腐花

《凍豆腐花》$10

豆漿

《豆漿》

2023-05-26
豆腐花
2023-04-08 272 瀏覽
行山途經大埔,見呢間豆花店keep住有人幫襯,諗住應該味道唔錯,買左支豆漿試下,滿心期待豆花店既豆漿應該會又厚又濃,但點知豆味淡,唔覺自己飲緊豆漿,得個甜字。但op 超多人讚個豆花,可能下次應該試吓個豆花系咪真係好滑。
外賣自取
2023-04-01 230 瀏覽
呢間可以話係大埔嘅必食!個個去到大埔都話一定要嚟呢度試吓㗎💕星期六日出邊更可以話係排晒長龍添😼所以如果想食又唔想排隊嘅話,最後就平日嚟啦✨☘️豆腐花 $10今日天氣都幾熱下🔥所以條小編就叫咗個冰凍嘅豆腐花😙如果係堂食嘅話呢,糖同埋冰糖都係自己任攞都得🥰🥰超級超級推薦佢哋嘅姜糖糖水!幾重薑味!食到嗰個薑嘅香味之餘,唔會太辣🌶入口嘅質感勁滑喐喐!幾重豆味除咗豆腐花之外,仲有好多豆製品㗎 !店員嘅服務態度又nice 喎🥰大家多啲嚟幫襯啦!好食:❤️❤️❤️❤️🖤抵食:❤️❤️❤️❤️🖤

☘️豆腐花 $10

好食:❤️❤️❤️❤️🖤
抵食:❤️❤️❤️❤️🖤
2023-03-30 193 瀏覽
A must visit when in tai po, hot tofu pudding for only $10Super silky and smooth, literally can’t go wrong! Would add the sugar too for that added sweet tasteIn my opinion one of the best in hong kong! Great service, very friendly staff.They have a few seats inside but i stood outside the shop with my bowl as did a few other customers

• 豆腐花
嗰日我係大埔,路過呢間豆腐花店,見到網上啲人話係大埔名物,咁就要坐低食一碗啦。店內環境比較簡樸,只有2個座位可坐。我看見好多食客會企喺店門口食,也不停地聽見啲人外賣回家食喔。熱豆腐花 (HK$10).熱辣辣的,入口好軟身,滑捋捋,滿有豆味😋.店員會加一些自家製薑糖水落碗豆腐花度,微甜,唔辣.另外可以自己加少少黃糖配合自己嘅口味.以呢個價錢,食到咁高質嘅豆腐花,我覺得好抵食,同埋下次再嚟大埔都會去幫襯😁

熱豆腐花 (HK$10)
.熱辣辣的,入口好軟身,滑捋捋,滿有豆味😋
.店員會加一些自家製薑糖水落碗豆腐花度,微甜,唔辣
.另外可以自己加少少黃糖配合自己嘅口味

2023-01-14
2023-02-02 132 瀏覽
突然間又想食下啲甜品添 🫢今次想簡簡單單咁選擇左食下豆腐花🤪亞婆豆腐花係大埔開左一段唔短既時間㗎啦😚而且都幾好味嫁!🔥🧊凍豆腐花 $10 (外賣+$1)8/10碗豆腐花凍冰冰🌬 有得自己加自制既薑糖水 😍味道好重薑既香味又唔會太過辣 💓如果覺得唔夠甜都可以加少少黃糖,仲好味 😋但小編覺得直接加多啲薑糖水就perfect 啦 🤣豆腐花質地滑捋捋 ,都重豆味嫁 😆🤞🏻總括嚟講都幾推薦大家去亞婆豆腐花試一試✨,即刻食又得或買返屋企食都可以,最緊要試埋佢既薑糖水就冇得頂👻仲有好多唔好嘅豆製同㗎~例如豆漿同埋腐乳😚人均消費💵: $10性格比: 8.5/10好食程度😋:8.5/10回頭指數💓:8.5/10 📍亞婆豆腐花 (大埔)大埔大光里6號2A地舖

🧊凍豆腐花 $10 (外賣+$1)8/10

人均消費💵: $10
性格比: 8.5/10
好食程度😋:8.5/10
回頭指數💓:8.5/10

📍亞婆豆腐花 (大埔)
大埔大光里6號2A地舖
2023-01-29 105 瀏覽
呢一間位於大埔街市附近嘅豆腐花絕對稱得上大埔名物,次次經過都排長龍,特別係星期六日同公眾假期,不過老老實實呢間豆腐花係值得期待嘅。我自己鍾意食熱豆腐花多啲,因為個味會香啲,另外呢間舖頭咁多人排隊可能就係佢個豆腐花真係好滑。碗豆腐花除咗可以落黃糖之外佢仲有薑糖水可以俾你選擇,自助落堂,悉隨尊便。除咗豆腐花之外佢仲有豆漿同腐乳賣,有興趣嘅朋友可以一次過帶晒佢哋返屋企。