2010-05-12 119 瀏覽
閒逛後等友人下班再去吃糖水果然假期大家都出動夜遊了,一行五人幸運的等了十多分鐘就有位了榴槤愛好者當然二話不說就點了雪山榴槤一球榴槤肉一球雪糕,只是看都口水直流了視覺上總是覺得雲呢拿的白色比起綠茶的綠色更與這甜品合襯不過入口卻是相反,綠茶的和榴槤比較夾,可能是多了份清新的感覺加上雲呢拿軟冰沙做底,帶點奶香又可中和一下榴槤的甜味榴槤肉偏熟帶點酸酸的味道,這個要改善一下在這短短的相聚時刻能與各方好友談天說地真是快樂本想多聊一會再走,但看到街上的人龍後我們還是轉移陣地再繼續吧!
閒逛後等友人下班再去吃糖水
榴槤愛好者當然二話不說就點了雪山榴槤

一球榴槤肉一球雪糕,只是看都口水直流了
視覺上總是覺得雲呢拿的白色比起綠茶的綠色更與這甜品合襯
加上雲呢拿軟冰沙做底,帶點奶香又可中和一下榴槤的甜味
榴槤肉偏熟帶點酸酸的味道,這個要改善一下

在這短短的相聚時刻能與各方好友談天說地真是快樂

啖啖榴槤肉
2010-04-02
$40 (宵夜)
啖啖榴槤肉
2010-04-05 33 瀏覽
返左公司開工, 收工時又未食飯又想食d嘢, 見無咩人 (都唔知點解) , 入去睇下有咩食先!!上次去沙田都想食下榴槤PanCake, 好啦, 就食你!! 嘩, 真係寫唔出有幾好食, 好香既榴槤味, 又軟軟既皮, 又唔會太甜, 真係頂瓜瓜!!!本身想食多個...但係...好似 over 左....下次同埋 BB 先食多d啦~正!!!!
上次去沙田都想食下榴槤PanCake, 好啦, 就食你!!

本身想食多個...但係...好似 over 左....
下次同埋 BB 先食多d啦~
正!!!!
2010-04-04
  • 榴槤PanCake
2009-09-07 26 瀏覽
和媽媽吃過午飯後,逛完街後。經過滿記.....停不了步。滿載住榴槤香味的滿記,是我主要來的原因。我的主打榴槤PanCake,真的是百吃不厭。第一次點了榴槤布甸試試,比較甜了一點,新鮮的榴槤肉還是較吸引。榴槤PanCake,就當然是GOOD的! 和媽媽一人一個,綠色的皮把榴槤肉加CREAM包住,吃下去感覺又不會太滯,凍凍的。被它的味道深深地迷倒了。試過很多其他的,還是滿記的好!繼續支持~
和媽媽吃過午飯後,逛完街後。經過滿記.....停不了步。
滿載住榴槤香味的滿記,是我主要來的原因。
我的主打榴槤PanCake,真的是百吃不厭。

榴槤PanCake,就當然是GOOD的! 和媽媽一人一個,
綠色的皮把榴槤肉加CREAM包住,
吃下去感覺又不會太滯,凍凍的。被它的味道深深地迷倒了。

試過很多其他的,還是滿記的好!繼續支持~
榴槤布甸
榴槤PanCake
店內的環境
2009-09-05
榴槤PanCake
(非會員)
2009-08-31 11 瀏覽
After dinner, dessert time!!$20 紅豆沙湯丸-無味,淡之餘好"希"~大粒款紅豆係唔及細粒個d咁好味,識唔識煮?!入面有楊之甘露的西柚肉,搞咩?!百果等等的其他野係入面,我以為自己叫左碗"大雜會"!!湯丸3粒都無咩甜味.....唔該,我係黎食甜品架!!$23 durian pancake 2 pcs/dish-始終覺得王皮順眼覺綠皮,好怪,顏色加工的食物不太好吧?!無咩durian肉,個cream好大裝假狗.....p.s.早知試下新野"$19/4粒 choco nuts糯米池"
After dinner, dessert time!!
$20 紅豆沙湯丸-
無味,淡之餘好"希"~
大粒款紅豆係唔及細粒個d咁好味,識唔識煮?!
入面有楊之甘露的西柚肉,搞咩?!
百果等等的其他野係入面,我以為自己叫左碗"大雜會"!!
湯丸3粒都無咩甜味.....唔該,我係黎食甜品架!!
始終覺得王皮順眼覺綠皮,好怪,顏色加工的食物不太好吧?!
無咩durian肉,個cream好大裝假狗.....
2009-08-31
$20 (其他)
2009-05-19 12 瀏覽
套x men勁好睇呀呀呀呀個狼人超型 ~~係旺角行多弭六尺見有d 眼訓我地就番屋企嘞 番到大埔 12點幾佢話 : 不如食糖水 lor我話 :好丫 於是我地番左大埔中心去滿記 !我叫左 個紅豆沙豆花佢叫左 紅豆沙涼粉加綠茶味雪糕我覺得d 紅豆沙都ok佢就 話太大陣陳皮味有人請 梗好食架
套x men勁好睇呀呀呀呀
個狼人超型 ~~

係旺角行多弭

我覺得d 紅豆沙都ok
佢就 話太大陣陳皮味

有人請 梗好食架

2009-04-23 1 瀏覽
之前幫襯幾次都覺得唔錯,最鍾意係焗西米布甸同綠豆沙.不過今晚食左個蕃薯湯水超失望,第一啖飲個湯水係好好好辣丫!d姜落得過份左,唔知師傅有冇試味..係辣到要將d蕃薯另外''筆''起落碗食,食完喉嚨痛 so crazy!
2009-04-23
^v^
2009-02-18 12 瀏覽
尋晚去左食呢個滿記~之前都試過幾次嫁啦~3人行~叫左榴槤忘返~焗荔x西米布丁~仲有一個唔記得左叫咩~第一次食榴槤既甜品~本人不食榴槤的~因為一來臭2來覺得苦~見家姐叫左就試一試~果個waiter叫我既撈左先來食好味d~成個甜品真係full of榴槤既味道@@"本人就唔係咁好~雖然佢都幾甜~我諗like榴槤既人呢個會係一個好choice我自己個布丁就幾ok~即叫即整熱的~覺得佢唔係即焗~但起碼都夠熱同面頭果d係即噴熱的~雖然冇咩蛋味~但入面d荔"互"都幾好味仲有一個係咩雪山系列果d來既有d ice cream響入面~面頭有mango同紫米~mango冇浸糖水~都ok的~好快食完好快就走左lu~
尋晚去左食呢個滿記~
之前都試過幾次嫁啦~

3人行~
叫左榴槤忘返~焗荔x西米布丁~仲有一個唔記得左叫咩~
第一次食榴槤既甜品~
本人不食榴槤的~因為一來臭2來覺得苦~
見家姐叫左就試一試~
果個waiter叫我既撈左先來食好味d~
成個甜品真係full of榴槤既味道@@"

我自己個布丁就幾ok~
雖然冇咩蛋味~
但入面d荔"互"都幾好味

仲有一個係咩雪山系列果d來既
都ok的~

好快食完好快就走左lu~
like榴槤先好叫
$30 (宵夜)
  • 焗布丁
2009-01-16 7 瀏覽
呢晚.....又同我D三五知己去食糖水又去呢度,因為真係唔係太多選擇&就腳.唔知係咪今晚太夜先去到,接近12點所以唔算好多人,D招呼都會好D.但一樣都係咁快手,或者趕住收工啦!椰汁紫米糕:賣相一般啦.而味道就好似淡少少.芒果白雪黑糯米:味道都係差唔多,但總係覺得有種怪味. 似係<木留>連.但我又唔肯定. 所以比起之前,好似差少少.芝麻杏仁茶+湯丸:味道ok,遠聞仲有陣陣既香味...good!鮮什果豆腐花+雪糕:色澤好靚,望到都好吸引.個Friend唔食木瓜,所以就轉其他生果上去.呢度都幾好.出面有D甜品鋪又唔比加野,又唔比減料.就算你肯加$,佢地都未必幫你做!
呢晚.....又同我D三五知己去食糖水
又去呢度,因為真係唔係太多選擇&就腳.
唔知係咪今晚太夜先去到,接近12點
所以唔算好多人,D招呼都會好D.
但一樣都係咁快手,或者趕住收工啦!

椰汁紫米糕:賣相一般啦.而味道就好似淡少少.
芒果白雪黑糯米:味道都係差唔多,但總係覺得有種怪味.
似係<木留>連.但我又唔肯定.
所以比起之前,好似差少少.
鮮什果豆腐花+雪糕:色澤好靚,望到都好吸引.
個Friend唔食木瓜,所以就轉其他生果上去.
呢度都幾好.出面有D甜品鋪又唔比加野,又唔比減料.
就算你肯加$,佢地都未必幫你做!
$40 (其他)
2008-12-21 1 瀏覽
成幾個月無黎探grandma, 放christmas 終於有時間。grandma 又請大家去滿記。我依舊要了最穩陣的楊枝甘露豆腐花。但今次食d mango 唔當做,好酸。豆腐花好滑但無豆味。楊枝甘露味道唔錯,唔會太甜,但西柚肉苦澀。西米同琉璃珠好好食,一個彈牙,一個煙韌,good~
grandma 又請大家去滿記。
我依舊要了最穩陣的楊枝甘露豆腐花。
但今次食d mango 唔當做,好酸。
豆腐花好滑但無豆味。
楊枝甘露味道唔錯,唔會太甜,但西柚肉苦澀。
西米同琉璃珠好好食,一個彈牙,一個煙韌,good~
2008-11-22 1 瀏覽
第一次幫襯正店以外的分店,今日天氣轉涼,兩個人各要了一個熱的芝麻糊拼紅豆沙,紅豆沙起沙蓮子亦多,但吃不到芝麻糊的香味,如能將芝麻糊和紅豆沙以二對一的比例上檯,效果可能會好些.此店裝修清雅,座位寬敞,環境寧靜整潔,在下午時段,不失為一個休息回氣的好地方!埋單$40,食鋪租和裝修的感覺多些!
第一次幫襯正店以外的分店,
今日天氣轉涼,兩個人各要了一個熱的芝麻糊拼紅豆沙,
紅豆沙起沙蓮子亦多,但吃不到芝麻糊的香味,
如能將芝麻糊和紅豆沙以二對一的比例上檯,效果可能會好些.
此店裝修清雅,座位寬敞,環境寧靜整潔,
在下午時段,不失為一個休息回氣的好地方!
埋單$40,食鋪租和裝修的感覺多些!
2008-10-21 4 瀏覽
每個月,都會同D老友~~聚聚.吹水多數我地都會揀~~食糖水其實我都唔知點解?可能大家習慣啦!其實之前都過一次~~但好似一般今日係我地例行約會仲有個<悕客>出現,佢話未去過大埔滿記SO我地就又去一次~~不過都頗貴.一入到去,位都係坐就問你食乜都唔係咁旺,唔駛咁趕!個老友一食完碗糖水就即刻收野~~快想坐低傾多幾句都難但又冇人等位喎!唔知係咪分店多有D食品變工場交貨so變得唔同味道
每個月,都會同D老友~~聚聚.吹水
多數我地都會揀~~食糖水

其實我都唔知點解?可能大家習慣啦!

其實之前都過一次~~但好似一般

今日係我地例行約會
仲有個<悕客>出現,佢話未去過大埔滿記
SO我地就又去一次~~不過都頗貴.

一入到去,位都係坐就問你食乜
都唔係咁旺,唔駛咁趕!
個老友一食完碗糖水
就即刻收野~~快
想坐低傾多幾句都難
但又冇人等位喎!

唔知係咪分店多
外面吸引~~食落都OK
正~~次次都係食呢個(芒果白雪黑糯米)不個D芒果酸DD
  • 芒果pancake
2008-09-29 2 瀏覽
食了一餐好差既晚餐,當然要食番d好嘢~~~~~~~~就係滿記糖水啦!!一行四人叫了3個一齊分.椰子燉雪蛤($45) ~ 好香椰汁味,但雪蛤唔似雪蛤,唔知咩黎的.楊枝金露涼粉($29) ~ 好味,不過芒菓酸咗d.芒菓白雪黑糯米($29) ~ 好正!! 黑糯米有粟米同芋頭粒,好好味呀!! 個白雪有雲厘拿味+cream. 唯一又係個芒菓好酸.要改善的係 d碗仔唔該大D呀!!

楊枝金露涼粉($29) ~ 好味,不過芒菓酸咗d.

要改善的係 d碗仔唔該大D呀!!
$26 (宵夜)
  • 芒菓白雪黑糯米
2008-09-23 2 瀏覽
夜晚一行3人本來諗住去"彩虹"食糖水, 點知星期一休息, 唯有去對面"滿記"啦!!!成11點都仲好多人, 要喺門口等一陣, 喺出面已經聞到好大陣"貓屎除", 呢期原來出緊榴槤系列.....可惜我唔"好", 不過都唔抗拒照入可也...一入去姐夫諗都唔諗整杯西瓜冰降降溫先, 之後就叫咗芒果糯米糍, 椰汁馬豆糕, 芒果白雪黑糯米, 仲有個芒果豆腐花...坐位舒服, 環境都幾嘈, 好難傾計....馬豆糕好滑,我個黑糯米都唔錯, 個汁好似係雲呢拿雪糕打成, 啱晒本來想食雪糕既我芒果豆腐花唔喺我食, 不是佢話好ok喎, 糯米糍好似許留山果d咁, 包原粒果肉, 唔喺第一次食, 唔覺咩新鮮感, 同埋細粒咗d囉...不過店員服務唔錯, 放低糯米糍後有叫我地最好等4-5分鐘至食呢個會較好, 態度有禮, 總括黎講都幾好食, 不過我不嬲覺得佢d野唔係咁抵食, 款款動用三十多完仍等閒事, 唔嫌貴都值得來食, 如果有得揀我會去附近既"彩虹"或者"甜品工房".....

馬豆糕好滑,

芒果豆腐花唔喺我食, 不是佢話好ok喎,

• 椰汁馬豆糕
  • 芒果白雪黑糯米
2008-09-22 11 瀏覽
知道滿記甜品在西貢好出名,但上次去西貢時揾唔倒,估唔到宜家滿記喺大埔開分店昨晚和朋友一家吃完薄餅後,意猶未盡,於是去滿記食甜品,我是喜愛榴槤的,於是叫了榴槤雪山涼粉,朋友分別叫了楊枝金露涼粉和紅荳涼粉榴槤好香好甜,好好味加上有冰粒的雪呢拿雪糕,味道又不太甜,甜品種類很多,但價錢頗貴,最平都要2X瘤槤種類的甜品更要3×,試過一次後,下次都要考慮吓,因真係幾貴
昨晚和朋友一家吃完薄餅後,意猶未盡,於是去滿記食甜品,
榴槤好香好甜,好好味加上有冰粒的雪呢拿雪糕,味道又不太甜,
楊枝金露涼粉
紅荳涼粉
榴槤雪山涼粉
$30 (其他)
榴槤雪山涼粉
2008-09-14 6 瀏覽
自從滿記係大埔出現,我地一家就經常去食。昨天咁熱,當然要食甜品消暑一下。星期六下午的滿記不太多人,一入去就有位坐,不過冷氣有少少不夠,有少許熱。每次去滿記都要細心諗下食邊樣,因為太多款式,但又想樣樣都試。最我後要了芒果白雪黑糯米,姐要了士多啤梨西米露、妹要了楊支甘露,媽要了榴槤班X,各有所好。甜品很快送到,芒果白雪黑糯米有半邊芒果肉,兩少球黑糯米,再配上白雪汁,即是雲呢拿汁。芒果新鮮,酸酸甜甜,仲要淡淡果肉,更加美味,汁底是雲呢拿汁,有少許碎冰,食落亦冇配椰汁咁滯同漏,黑糯米煙煙韌韌,不過不夠黏,容易散開。自已還試了榴槤班X,每次都覺得好好味,有充足榴槤肉,又夠新鮮。看見姐的士多啤梨西米露,紅紅的又有原粒士多啤梨,很吸引呢,下次要再食。一星期前我係呢度食左個白雪黑珍珠,配料很多,有黑珍珠、芒果粒、干龍眼肉同一些透明的粉粒,再配上白雪汁,黑珍珠一粒粒有咬口,龍眼干甜甜的,同白雪汁食味道又幾好,不過就咁食就甜左少少,至於透明的粉粒,感覺是硬硬的,個人不太喜歡。總括來說,味道很好味,款款都值得一試,雖則價錢較貴,但質素卻好過不少甜品店。
芒果白雪黑糯米
白雪黑珍珠