2022-06-20 2604 瀏覽
好食到嚇親我嘅蛋捲🤩🤩食過幾多出名嘅(包括北角嗰間)但呢到真係最正🤩🤩蛋捲好脆🤩行crunchy 路線所以唔係酥化嗰種,同唔會有牛油香,但佢蛋香真係好似食緊雞蛋仔咁!🤩(仲會係好出色嘅雞蛋仔🤩🤩🤩)超正鳳凰卷一樣咁重蛋香,佢嘅皮薄身好多,所以會似平時食到嘅蛋捲質地多啲,但可以整到咁薄真係好犀利!入面椰絲芝麻唔多但我覺得balance 得啱啱好Would say that this is the best egg roll in town!!!

• 鳳凰卷
2022-04-14 1816 瀏覽
原來土瓜灣都有不少這類型的曲奇或是雞蛋卷小食店舖。據說這間蛋卷店,任何時候都在排隊,而且蛋卷賣曬便會收舖,因此每每都要大排長龍。長方形的這種鳳凰卷,外皮比較脆,中間有點椰絲,味道帶點甜,不過怕痴牙的就可能比較不方便普通圓形雞蛋卷,長條型,都尚算鬆化的質地,皮薄,非常鬆化,如果你底下沒有墊著紙的話,應該會食到一地都係;不過其實這間蛋卷店,兩款食品都不算蛋味非常香濃,至少我覺得和鐵罐裝那個精記蛋卷比較,好似精記的彈味更為香濃。
原來
土瓜灣都有不少這類型的曲奇或是雞蛋卷小食店舖。

據說這間

長方形的這種

普通圓形
15 分鐘 (外賣自取)
下午茶
2021-10-08 3159 瀏覽
今日早上十點半到去到呢一間土瓜灣垣記雞旦卷,已經見到有十個人到排緊隊,我都唔執輸排反份,禁呢間垣記就開十一點的賣完就冇嫁啦,大家就可以衡量下排唔排隊。禁佢都好準時十一點就開左門,係由兩個老人家一手包辦製作同埋銷售,我見到前面的人幾包幾包禁買,我都唔執輸買左兩包。雞旦卷好有蛋味又脆口,怕甜的人可以試下,而鳳凰卷的餡就係椰絲、芝麻同糖,絕對係螞蟻人的心頭號。不過佢地就只係用普通密實袋袋,冇乾燥劑,驚好快會淋,所以買個陣要考慮食的速度。

2021-10-03
早餐
2021-05-21 2345 瀏覽
呢一間係喺土瓜灣嘅小店❤️專係買蛋捲🙈佢嘅包裝並冇出面嗰啲連鎖店咁靚,但係味道上絕對唔差!.📎原味雞蛋捲未打開包裝已經聞到好香嘅椰香味,甜甜地😍咬落去係行鬆化路線🤤但係食得出好香嘅雞蛋味,絕對唔係偷工減料😆仲送貨到一咬就會散開晒,食起上嚟有少少論盡😂.呢個蛋捲我一個禮拜先食晒🥸但係仍然保持到好香脆.成間舖頭只有兩種選擇,就係雞蛋捲同埋鳳凰卷🥸但係好食嘅嘢貴精不貴多🥰經過可以買嚟試吓
📎原味雞蛋捲
未打開包裝已經聞到好香嘅椰香味,甜甜地😍
呢個蛋捲我一個禮拜先食晒🥸但係仍然保持到好香脆
2019-04-26 4664 瀏覽
幫襯咗垣記都幾年,佢雖然無北角間人氣蛋捲出名,但味道一啲都唔輸蝕,仲要係全人手手工做,當然要推介一吓。店舖唔算起眼,第一次去仲懷疑揾錯地方,推開門小小店面,有數隻狗,店主有時坐喺度休息,早幾日去買時佢係入面整緊蛋捲,我喺門口買都聞到好香。通常我都會買齊 2 款,因同事不吃椰絲所以只吃原味,我就兩款都咁喜愛。今次因為想送比朋友,所以大熱天時都喺公司行 15 分鐘嚟,一次過買咗 4 包原味加 2 包鳳凰捲。有包原味係攞返屋企嘅,隔住個環保袋都聞到佢啲香味,放咗 3 日都好香脆。不過一提係佢嘅包裝唔精美,只係用密實袋,早幾年用嚟送禮記得佢哋有紙盒賣,但唔算實正,但價錢比起名店實在無得輸 😜

原味蛋捲
原味蛋捲
  • 鳳凰卷
2017-07-06 6477 瀏覽
家姐今日係佢屋企走去買左垣記嚟食,呢包鳳凰卷全係人手做架,我家姐聽人講好食,所以去買,仲要話吾係去到就一定有得買,因為都好搶手咁話,講到咁厲害,我家姐都吾自私,買左幾包分俾我地食。一開個袋已經好香,一拎係手都已經好薄好脆要小小心心咁,放係口一咬,好脆丫,好味道,已經好鬆化,味道岩岩好,吾會太甜,蛋味濃,入面仲加了芝麻,所以更香,少少糖,好食丫。吾知價錢如何,因為家姐送冇問咩價錢,不過支持本地小店,堅持人手整出好味道,支持支持,得閒經過都買嚟食先。食到一半先影,原本一包好大包。

食到一半先影,原本一包好大包。
2017-05-30 4635 瀏覽
因家人很喜歡吃雞蛋卷,見食評有不少朋友推薦這市區小店,趁端午節假期前來買一包試試😙垣記位置並不難找,就在八度海逸酒店旁。 招牌也十分顯眼。從店子門口可見只賣兩款蛋卷 - 雞蛋卷同鳯凰卷。 先買一包雞蛋卷試試,一包內有22條賣$30。 聞落幾香,食落有少許椰香味,質地香脆。由於此種蛋卷並不是全蛋做所以蛋味不夠香,但本人覺得水準不錯,試食幾條後即回頭多買一包回公司跟同事分享😋😋😋此店對我來說地點方便而品質不錯,必會定期造訪🤗

垣記位置並不難找,就在八度海逸酒店旁。 招牌也十分顯眼。

此店對我來說地點方便而品質不錯,必會定期造訪🤗

2017-05-30
其他
2016-10-20 5754 瀏覽
去開土瓜灣做嘢!同事介紹呢間蛋卷好好味!行到門口見一個燈箱仔,去到推開玻璃門,原來唔使行入去!門內有圍欄!入面都唔像賣食物嘅店舖!有個叔叔招呼,講咗要嘅款式,佢在旁邊嘅木櫃攞蛋卷,背心膠袋袋好比錢走得!包裝好簡單,一個zip透明膠袋,一眼睇晒!鳳凰卷($32半磅)好鬆脆,係鬆到一咬就脆!外皮好薄,蛋香濃!椰絲花生好香!完全停唔到手!正!雞蛋卷($30半磅)無鳳凰卷咁多餡,所以仲覺得脆皮好鬆脆,好味過澳門嘅多多聲!喜歡蛋卷嘅媽咪掃晒!食得出新鮮做,因為一放得耐無呢陣蛋香味!店員叔叔唔出聲,不過好爽手!地方唔方便,不過喜歡蛋卷嘅值得去買來食!
包裝好簡單,一個zip透明膠袋,一眼睇晒!
鳳凰卷
雞蛋卷
店員叔叔唔出聲,不過好爽手!
地方唔方便,不過喜歡蛋卷嘅值得去買來食!
2016-08-29
$30 (其他)
鳳凰卷
雞蛋卷
2016-06-25 4222 瀏覽
蛋捲 💲 30 @ 垣記雞蛋卷落左巴士搵左段路先去到,岩岩好被人買埋最後幾包鳳凰卷,所以無緣一試。btw呢隻雞蛋卷味道真心唔錯,好鬆脆,而且好有蛋香味,平時k不太好蛋卷都忍唔住一次過食左幾條。份量方面,佢一包唔算有好多蛋卷(如圖)。佢呢間店表明係手工製作(係店外都見到佢貼左d報導),售完即止,鼓勵想食既朋友可以早d去試下 😂😂
蛋捲 💲 30 @ 垣記雞蛋卷
2016-01-03 3951 瀏覽
諗住經過又咁出名試下買返去比嫲嫲食買左鴛鴦=蛋卷+鳳凰卷 $64有埋盒裝比d狗嚇死😰返到屋企 試食鳳凰卷好脆 裹面似係糖蔥餅d料 花生好香蛋卷真係可以同北角個間比較 雖然闊d短d 但食落去全部蛋味 連嫲嫲都話好香 整得好好 好鬆 好味(本身嫲嫲都好咀鵰)
諗住經過又咁出名試下買返去比嫲嫲食

買左鴛鴦=蛋卷+鳳凰卷 $64有埋盒裝

比d狗嚇死😰

返到屋企 試食

鳳凰卷好脆 裹面似係糖蔥餅d料 花生好香

蛋卷真係可以同北角個間比較 雖然闊d短d 但食落去全部蛋味

連嫲嫲都話好香 整得好好 好鬆 好味(本身嫲嫲都好咀鵰)

2014-12-18 5338 瀏覽
久聞木廠街有間賣雞蛋卷的垣記,今日趴走完馬頭角道,專程前往。小店位處八度海逸對面,毫不起眼。走到門口,一少邊玻璃窗放滿透明袋盛載的鳳凰卷,另一側窗簾半掩。透過空隙,乃一民居也,有幾位長者在內閒聊,另有幾隻狗。難道早已結業?心中不免有莫大疑問。鼓起勇氣推門,屋內狗隻一湧而上,幸有圍欄圍著,大門只能半開。一大叔正從一鐵罐中,逐一取出蛋卷放入透明膠袋中。吓,不是現場即製?!咁蛋卷何來呢?小妹不禁心中暗自納悶。“要咩?“那位大叔問。“一包蛋卷。“既來之,則安之,總不能空手而回吧!大叔收完錢後,又繼續把蛋卷入袋。。。“嘩! 在店內養狗,收銀又冇洗手就直接拎蛋卷,衛生意識好差喎!“Cc邊走邊說,小妹無言以對。一包半磅雞蛋卷$30約有22條,蛋卷較坊間為短少,香氣卻極為突出且澎湃,不斷從透明袋中滲出。取出一條春蛋卷,一嗅,竟不覺其有香氣。咬下,質感較為硬身,需費力咀嚼,蛋香沒有預期般突出,與北角德成號蛋香濃烈且口感酥鬆的蛋卷明顯截然不同,也較西環齒來香蛋卷為遜色。小結:個人而言,德成號蛋卷香鬆化,無與倫比。西環齒來香之作,現場即製,信心保證,且有人情味。垣記雞蛋卷,不免教小妹失望了。

小結:

2014-12-18
2014-12-07 3111 瀏覽
因為啱搬黎土瓜灣,唔知附近有咩好食,甘啱見到openrice有衣間舖頭,就趁放工去試下。買左半磅,30蚊,唔算平又唔算貴,不過的確好好食。蛋卷夠脆,唔痴牙,又唔係好甜,啱啱好~買翻去一個人兩餐即刻食曬,真心正啊~不過大家千奇唔好俾舖頭裡面果幾隻狗仔嚇親XD

買左半磅,30蚊,唔算平又唔算貴,不過的確好好食。

不過大家千奇唔好俾舖頭裡面果幾隻狗仔嚇親XD

2014-12-04
2014-06-06 3289 瀏覽
之前聽朋友 同事講開話好好食...諗住試下啦 ...但係事實係 ...D蛋卷真係好硬 又痴牙 唉...個鳳凰卷好少少 但都係一中間水平我同事都試左 都認同係唔得唉... 等我仲買左成6盒真係哂左D錢 ...
之前聽朋友 同事講開話好好食...
諗住試下啦 ...
但係事實係 ...

D蛋卷真係好硬 又痴牙 唉...
個鳳凰卷好少少 但都係一中間水平

我同事都試左 都認同係唔得

唉... 等我仲買左成6盒
真係哂左D錢 ...
2014-06-03
1 分鐘 (外賣自取)
2013-11-17 3307 瀏覽
雞蛋卷$28 半磅鳳凰卷$30 半磅(好食指數:9/10)2013-11-13去到土瓜灣,買左半磅,a4密實袋裝住,而且係滿架。試左雞蛋卷,咬落好脆好鬆化,唔似其他舖頭個啲。而且個袋係無防腐劑個d,新鮮制造。鳳凰卷一樣咁脆,不過中間夾住椰絲糖同白芝麻,不過相對蛋卷就甜啲。呢兩款蛋卷真係食到停唔到囗
雞蛋卷$28 半磅
鳳凰卷$30 半磅
(好食指數:9/10)
2013-11-13
呢兩款蛋卷真係食到停唔到囗
外賣自取
5-3-2013(二)五年前,聽過森美的電台節目,節目中他介紹位於木廠街,有一間製作雞蛋卷很出色的小店,並說好吃到不得了。。。 那時候,我專程走去土瓜灣一趟,決定找尋那出色的雞蛋卷,它就是「垣記雞蛋卷」。當時買下一包雞蛋卷後,隨即吃下一口, 真的教我難忘:它的美味程度,絕對、絕對可媲美「德成號」呢!果然。。。森美沒有欺騙聽眾呢!今天,在港威商場吃著 ladurée 的馬卡龍時,腦海中突然想起了「垣記」的雞蛋卷。嘻嘻 在私生活中,極度、極度喜愛「即興」的我,便由尖沙咀碼頭坐 5 號 A 巴士來到土瓜灣,決定與它再度重逢。。。「垣記」的門面,極像一所地產公司!它位於木廠街與炮仗街的交界,門面雖小,出品卻一流。我買了半磅鳳凰卷($28 )及半磅雞蛋卷($26 )。 雞蛋卷色、香、味俱全。蛋卷的色澤均勻,都是金黃色,每條的大小粗幼相致;其由好多層蛋漿捲成的,一打開袋隨即滲出雞蛋的氣味,香味亦久而不散,引人垂涎三尺;急不及待吃下一口,蛋味香濃且質地不易散,不需擔心邊吃邊掉屑呢。入口鬆化、爽脆,吃出全是天然的雞香味,無論口感和味道都有極高水準,超正! 鳳凰卷亦然,皮薄餡靚。餅身比蛋卷的來得
5-3-2013(二)

我買了半磅鳳凰卷($28 )及半磅雞蛋卷($26 )。

鳳凰卷亦然,皮薄餡靚。餅身比蛋卷的來得薄,但摺的工整,質感輕盈,椰絲和芝麻味也香氣滿溢,又是另一高水平之作。
五年前,就是「森美效應」牽引我過來。。。我才認識「垣記」呢!

誠意推介。

2013-03-05