2024-06-06 0 瀏覽
首先,我試咗佢哋嘅雜菜海鮮粉絲煲,呢個煲仔菜真係好豐富!有蝦、魚柳同蟹肉,加埋脆脆的粉絲,一定好夠味。醬汁淡淡酸辣,好清新爽口,令人胃口大開。之後,我又試咗佢哋嘅酸辣鳳爪,真係好開胃啊!鳳爪經過慢煮之後,又滑又軟,表面塗住濃濃嘅酸辣醬汁,一啖入口就有濃濃泰式風味。佢哋用料真係落足心機,太香喇!我仲試咗冬陰功湯,加埋豬肉碎生菜包。呢碗湯頭酸辣好清新,入面仲有好多新鮮嘅海鮮同材料,好豐富好有層次而豬肉碎包著生菜吃,清新爽口,酸辣開胃,別具特色。香葉炒辣肉碎,肉碎超入味又帶有泰式香葉的香氣,再加上微辣的口感,實在是一道好下飯菜式。「泰尚泰國菜館」嘅泰菜全部都超正宗,一啲都唔馬虎,全部都幾好味!喺呢度食飯,每一餸菜都可以令我大飽口福,真係好滿足!

2024-06-03 0 瀏覽
新派抵食泰國菜鐵板蠔仔煎蛋每顆廣島蠔都飽滿肥美,煎蛋炒至金黃,蛋香加上蠔仔嘅鮮味,大滿足!餐廳以鐵板上枱,有助保溫,吃到最後溫度仍能保持。泰式瀑布豬頸肉豬頸肉炒至非常香口,肉質爽口多汁,以泰式烹調帶有辣度,非常惹味泰式牛肉炒飯份量超班,抵食!炒飯足料,海量牛肉,辣得滋味,飯粒炒至乾身粒粒分明,鑊氣十足,非常香口泰尚泰國菜館📍西環堅尼地城厚和街38號持平大廈地下C-D號舖
新派抵食泰國菜

鐵板蠔仔煎蛋

泰式瀑布豬頸肉

泰式牛肉炒飯

泰尚泰國菜館
📍西環堅尼地城厚和街38號持平大廈地下C-D號舖

地道小店之《泰尚泰國菜館》原來西環好多出色小店,餐廳企理光猛,環境舒適,坐得舒服,原來呢泰菜館已經開左2X年,老板好Nice,店員有禮,生蝦刺身:口感清爽,味道鮮甜,配上香蒜片同辣椒,味道豐富,泰式秘製酸辣汁酸酸辣辣好醒胃。蒜蓉包+乾咖哩軟殼蟹:同平時食開既較糊狀,鮮甜多肉既軟殼蟹經過炸後,口感外脆內軟,蒜蓉包蘸上味咖哩汁一齊,份外惹味,咖喱味香濃,入口幼滑。原隻燒鮮魷:非常大隻,魷魚肉厚質嫩,用猛火燒燒熟後保持到爽口彈牙質感,食時淋上檸檬汁清新口感。泰式燴元蹄:元蹄用泰式香料熟波非常有特色,肉質鮮嫩,入口有膠質口感,元蹄盡吸醬汁精華,味道濃郁。
地道小店之《泰尚泰國菜館》

2024-05-24
2024-06-02 0 瀏覽
試咗佢哋嘅晚市抵食二人餐,都幾多款菜式,CP值幾高~串燒沙嗲係我嘅最愛!雞肉好鮮嫩,而且好juicy!佢個沙嗲汁好香,加埋串燒嘅焦香味真係好正~冬陰功湯唔會太辣,酸中帶少少辣好惹味。而且個湯好香蝦味,飲落都幾香濃金不換炒牛柳粒炒得啱啱好,牛柳粒鮮嫩多汁,唔會覺得柴,而且份量都唔少。青咖哩豬頸肉都唔錯,比較少見會用豬頸肉煮咖哩,但味道唔錯,豬肉鮮嫩多汁,而且好爽口。無國界蒜蓉包個名幾得意,食落都唔錯。麵包外酥內軟,蒜蓉醬嘅香氣濃郁,口感香脆可口,好啱做餐前小食
試咗佢哋嘅晚市抵食二人餐,都幾多款菜式,CP值幾高~

2024-05-31 22 瀏覽
泰國菜真係其中嘅摯愛,今次就同fd去左堅尼地城嘅【泰尚泰國菜館】食飯。餐廳位置比較少、但係勝在店員夠熱情。青芒炸魚沙律:出面其他餐廳比較少食到呢道菜,青芒嘅酸甜滋味配埋泰式香料同調味料、檸檬汁、香菜、辣椒等,帶出令人驚喜嘅化學反應、酸甜微辣。炸魚嘅鮮香肉質同香脆嘅外皮、配合各種蔬菜嘅清脆爽口,相互襯托得十分協調。芝麻、腰果等配料嘅加入,為沙律增添更多豐富嘅口感同味道。辣椒膏炒蟹:辣椒膏嘅味道層次豐富、辣味醇厚。蟹肉本身肉質鮮嫩彈牙、味道鮮甜,加埋辣椒膏嘅辛辣濃郁醇厚,相互映襯。蟹肉吸收到辣椒膏嘅精華,令整體口感更加紮實濃郁。口感層次分明,回味無窮。
2024-05-31 5 瀏覽
平時去西環呢區都係飲咖啡,食西餐偶爾見到間泰國餐廳用藤椅 感覺更加有泰國feel 坐低第一個感覺係覺得服務態度好好😌青咖喱雞個人覺得雞肉算嫩算滑算多汁 馬拉盞通菜馬拉盞醬香味湧出,風味獨特咖喱蟹肉包呢個真係要趁熱食!入面嘅蟹肉份量唔少質地嫩一打開係流心嘅黃咖喱十分之吸引老實講,呢個份量好多 我哋兩個就食唔晒啦🤣金不換炒青口青口肥美大大隻再加上金不換醬汁,係幾夾喎整體嚟講 餐廳食物質素唔錯有機會去可以試吓
平時去西環呢區都係飲咖啡,食西餐
偶爾見到間泰國餐廳
用藤椅 感覺更加有泰國feel

坐低第一個感覺係覺得服務態度好好😌

青咖喱雞
個人覺得雞肉算嫩算滑算多汁
馬拉盞通菜
馬拉盞醬香味湧出,風味獨特
咖喱蟹肉包
呢個真係要趁熱食!
入面嘅蟹肉份量唔少質地嫩
一打開係流心嘅黃咖喱
十分之吸引
老實講,呢個份量好多 我哋兩個就食唔晒啦🤣

金不換炒青口
青口肥美大大隻
再加上金不換醬汁,係幾夾喎
金不換炒青口
整體嚟講 餐廳食物質素唔錯
有機會去可以試吓
2024-05-25
2024-05-31 6 瀏覽
《泰尚泰國菜館》位於堅尼地城電車路附近地舖,位置都幾方便🥢柚子蝦沙律啲蝦非常新鮮,鮮甜得嚟又有啲清爽嘅口感,柚子肉酸甜清新,啲肉質爽脆,食落去非常清爽,入邊配有芒果,同柚子嘅酸味形成咗對比,令整道沙律更加有層次感🥢泰式炒雜菜菜嘅質感炒得啱啱好,保持住爽脆嘅口感,唔會太腍或者太硬,蔬菜非常新鮮,同平時食嘅完全唔同,調味方面,佢哋用咗泰國特有嘅香料同醬汁,令炒雜菜嘅味道更加豐富。泰式魚露、蒜蓉、辣椒同埋少少糖嘅組合,帶出咗蔬菜嘅天然甜味,而且雜菜嘅油唔太多,唔會覺得油膩🥢香茅爆雞雞肉切得啱啱好,唔會太大塊,佢哋用咗香茅同埋其他香料醃過,令雞肉嘅味道非常豐富,用咗泰國特有嘅香茅、蒜蓉同辣椒爆炒,帶出咗一種獨特嘅香氣同辛辣味。呢個辣味係恰到好處,唔會太辣得嚟又非常開胃🥢粉絲蝦煲先講下呢個粉絲蝦煲嘅主角——大蝦。啲蝦真係非常新鮮,蝦肉彈牙、鮮甜,至於粉絲,佢哋選用咗泰國嘅優質粉絲,質地滑溜又彈牙煮得啱啱好,吸收哂所有湯汁嘅精華,口感非常好
《泰尚泰國菜館》位於堅尼地城電車路附近地舖,位置都幾方便

🥢柚子蝦沙律

🥢泰式炒雜菜

🥢香茅爆雞

🥢粉絲蝦煲
2024-05-31 7 瀏覽
今晚同朋友去了西環這間泰國菜餐廳,裝潢簡約溫暖,營造出輕鬆的用餐氣氛。首先,那道咖哩大蝦實在太出色了!蝦肉Q彈,浸泡在濃郁的咖哩裡,佐以香滑的椰汁,令人難忘。蝦餅和春卷也頗為出色,外皮酥脆,內餡豐富,讓人停不下筷子。串燒沙嗲則是另一個亮點,肉質鮮嫩,充滿泰式香料的芳香。青木瓜沙律清新爽口,為整道菜式增添了酸甜開胃的風味。最後,乾炒雞河更是令人驚喜,麵條Q彈有勁,雞肉鮮嫩多汁,加上泰式香料,真的是大快朵頤總的來說,這間西環泰國菜餐廳在食材新鮮、口味正宗以及環境舒適等方面都表現出色,讓人留下了非常美好的用餐體驗。下次有機會一定要再來品嚐。

2024-05-26
2024-05-30 5 瀏覽
收工過左港島搵朋友食飯,試左間幾唔錯嘅泰國餐廳,環境都算大,坐落唔會好逼。之前睇過人地Openrice 介紹的相好吸引就嚟試下!🐮泰式燒牛肉牛肉燒得恰到好處,食落岩岩好熟,口感唔會太煙靭,保留了牛肉的原味。調味款式較多,既有泰式辣椒、薄荷等香料的清新,又有蒜片、醬油等層次的配搭。嚟呢間餐廳嘅朋友不訪一試!🍜冬陰扎肉金邊粉今次揀左呢款經典的泰式汕頭粉麵,湯頭入味,酸辣開胃。檸檬草和香菜的清香中和了濃郁的蝦醬和魚露,而金邊粉的質地也恰到好處,不會太軟爛,肚餓食一碗岩岩好。📍西環堅尼地城厚和街38號持平大廈地下C-D號舖 - 泰尚泰國菜館

🐮泰式燒牛肉

🍜冬陰扎肉金邊粉

放工約左朋友食飯,朋友住堅尼地城,佢極力推介呢間泰國餐廳,話好好食又性價比高,就去試試佢!平日夜晚差不多滿座,食客睇落唔少都係街坊客。老闆推介平日夜晚的優惠menu,價錢又真係好吸引!椰汁雞湯 平時去泰國餐館通常都會點冬陰功,今次見到特價menu上有椰汁雞湯,就試試佢。椰汁雞湯有香茅、辣椒等香料,食落酸酸的很開胃。湯裡面有好多好多大大件的雞件,非常足料,而且雞肉煮得恰到好處,質感嫩滑。流心咖喱蟹肉包 俾menu上的相片吸引,叫左個咖喱蟹肉包試試佢。咖喱蟹肉包賣相非常吸引,看似一個蘑菇,很可愛😆 老闆細心地幫我們切開麵包,裏面的咖喱蟹肉醬就隨即流出來🤩 麵包焗得非常脆,加埋蟹肉醬非常惹味!泰式明爐烏頭 魚肉質鮮嫩,我地揀左加青檸辣椒湯底,味道清新,酸辣得黎襯托出魚嘅甜味。讚!燒牛肉呢道燒牛肉係老闆推介嘅新菜式。上菜時有驚喜,份量比想像中大。呢道菜真的超讚🤩👍🏻 牛肉燒得好好,肉的旁邊烤得焦脆,有微微炭燒的香味,而中間保持軟嫩,真係超級超級超級超級超好味呀👍🏻 很少餐廳燒得有這樣高的質素🤩 而服務方面,職員上菜速度快,態度好老闆會主動同食客傾計,與食客關係良好,感覺食得輕鬆愉快呢間餐廳果然

椰汁雞湯

流心咖喱蟹肉包

泰式明爐烏頭

燒牛肉

而服務方面,職員上菜速度快,態度好
老闆會主動同食客傾計,與食客關係良好,感覺食得輕鬆愉快

呢間餐廳果然有驚喜,性價比超高,下次可以再encore🤩

2024-05-23
2024-05-28 2 瀏覽
呢日去咗西環探朋友,朋友帶路下,去咗呢間泰國餐廳食嘢。呢度裝修好有泰國風情,特別係嗰啲泰國竹藤凳,響度食嘢好有氣氛。泰式明爐烏頭:湯底由青檸和辣椒調製而成,為這道菜增添了迷人的酸辣口感。烏頭肉質嫩滑、鮮美,搭配清新的蔬菜,營造出完美的滋味平衡,非常美味!濕炒豬肉河: 這道濕炒豬肉河成功捕捉到了河粉的Q彈口感和豬肉的鮮嫩滑溜。醬料的鹹甜調配得恰到好處,為整盤帶來層次豐富的滋味。肉碎煎蛋飯:荷包蛋的酥脆外皮下是柔滑的蛋液,與鮮嫩多汁的肉碎完美融合。米飯的粒粒分明,吸附了醬汁的香氣,令人回味無窮。
特別係嗰啲泰國竹藤凳,響度食嘢好有氣氛。

泰式明爐烏頭:

濕炒豬肉河:

肉碎煎蛋飯:
2024-05-27 3 瀏覽
放假同屋企人去堅尼地城食飯,搵到間好正宗嘅泰國菜館。✨粉絲蝦煲湯底濃郁鮮美,煮出了蝦嘅鮮甜味。粉絲吸飽湯汁,口感軟滑彈牙,同蝦肉融合得很好。✨蛋包海鮮金邊粉金邊粉Q彈有勁,口感不俗。各種海鮮新鮮肥美。整體口味均衡。✨泰尚海南雞雞肉嫩滑多汁,雞皮好有彈性。醬汁調味恰到好處,既不過於酸辣,又不失泰式風味。✨鹹魚炒芥蘭鹹魚香氣濃郁,與芥蘭的清脆口感形成鮮明對比。鹹鹹香香嘅味道可作為一道下飯菜品。📍泰尚泰國菜館 (西環)西環堅尼地城厚和街38號持平大廈地下C-D號舖
放假同屋企人去堅尼地城食飯,搵到間好正宗嘅泰國菜館。

✨粉絲蝦煲

✨蛋包海鮮金邊粉
金邊粉Q彈有勁,口感不俗。各種海鮮新鮮肥美。整體口味均衡。

✨泰尚海南雞

✨鹹魚炒芥蘭

📍泰尚泰國菜館 (西環)
西環堅尼地城厚和街38號持平大廈地下C-D號舖
2024-05-27 8 瀏覽
嚟西環搵個frd,街坊帶我嚟喱間開咁廿年嘅泰國菜,聲稱喺街坊先知嘅超正老店。果然又真喺好多街坊叫外賣,亦都有好多外國人幫襯。街坊推介二人餐,因為有齊前菜、湯、同兩個餸,再包白飯或蒜蓉包。頭盤揀咗串燒先,因為都操肌肉,所以就keep住做食肉獸,Total四串都大大串,雞牛豬任你揀。我想講呢個冬陰功湯真係好濃郁,最鍾意呢啲咁重料足料嘅湯,有時覺得其他泰國餐廳就咗香港人嘅口味,呢個真係夠晒正宗,香料重,仲要有大大隻蝦。另外叫咗金不換炒牛柳粒同埋青咖喱豬頸肉,其實真係太多肉,不過要補充蛋白質冇計啦,但係我想講個蒜蓉包真係停唔到口。點樣戒澱粉都好個蒜蓉包點落個咖喱到,真係好難抗拒。唔知點樣形容個包真係外皮好脆,但係咬落去呢又好鬆化,個包仲識回彈,真係好好味,一定一定一定要食蒜蓉包。呢間餐廳份量真係好足夠,其實呢個二人餐真係夠三四個人食,同埋好近叮叮巴士同地鐵站。

• 沙嗲串燒
  • 金不換炒牛柳粒
  • 蒜蓉包
  • 青咖喱
  • 椰青
2024-05-27 3 瀏覽
男朋友今日係港島放工,咁岩就係西環附近,一於黎試下泰國嘢😋😋我地今次試左呢三樣:泰式燒牛肉🐂海鮮炒粉絲🦑🦐咖哩炒蟹🥘🦀泰式燒牛肉🐂🐂呢個牛牛真心讚!👍🏻燒到7成多啲啲,有啲位仲帶有粉紅色😍加埋特製調味,上到枱香氣撲鼻🤤🤤肉質一啲都唔靭👍🏻海鮮炒粉絲🦑🦐呢碟都係令人驚豔🤩海鮮既鮮味同粉絲既彈牙口感完美結合,入口後一陣海鮮鮮味湧出黎,粉絲吸晒海鮮既精華令人垂涎欲滴🤤🤤咖哩炒蟹🥘🦀雖然咖哩蟹周圍都有,但食得出啲蟹特別新鮮,蟹肉鮮嫩鮮甜,搭配上濃濃既咖哩香料味道豐富,令人回味無窮😍🤤🤩 推薦指數:8 / 10📍 餐廳資料:泰尚泰國菜館 (西環)西環堅尼地城厚和街38號持平大廈地下C-D號舖☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆.。.:*喜歡我的食評請Like & Follow🫶🏻 @umi.bengal.foodie#foodie #foodies #foodiegram #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodie #hkrestaurant #香港美食 #西環美食 #泰國料理 #咖哩蟹 #海鮮炒粉絲 #泰式燒牛肉

我地今次試左呢三樣:泰式燒牛肉🐂海鮮炒粉絲🦑🦐咖哩炒蟹🥘🦀

泰式燒牛肉

海鮮炒粉絲

咖哩炒蟹

🤩 推薦指數:8 / 10
📍 餐廳資料:泰尚泰國菜館 (西環)
西環堅尼地城厚和街38號持平大廈地下C-D號舖

泰式燒牛肉
海鮮炒粉絲
咖哩炒蟹
2024-05-27 8 瀏覽
因為屋企人係附近返工既關係有時都會去佢公司附近探下佢,呢間係其中一間我地幾中意去既餐廳😋。餐廳無論係食物嘅質素定係個環境,都有一定嘅水準,而且性價比仲好高添👍🏻👍🏻主食:🌟 泰式咖喱炒蟹泰式咖喱炒蟹🦀味道正宗地道,🍛咖喱香味濃郁,蟹肉鮮嫩多汁。蟹肉同咖喱完美融合,另外我地再多點埋個蒜蓉包無論係單獨就咁食還是沾埋咖喱汁一齊食都係咁正🤭🌟清湯豬頸肉河粉清湯豬頸肉🍲材料簡單但係做得十分出色,湯頭鮮甜清爽,豬頸肉肉質爽口細嫩多汁,與彈牙爽滑的河粉完美融合
主食:
🌟 泰式咖喱炒蟹