2024-04-13 76 瀏覽
生記刀削麵既辣真係夠哂地道,每次食完都心思思想再去食,今晚又心癮起去左食。今晚簡簡單單揀左酸菜魚,同干鍋豬三寶。酸菜魚記得要揀左生魚,無骨食落去特別起勁,就算叫左小,個份量都相當多,兩個人食一個鍋都好夠。酸菜魚個湯撈飯食尤其惹味,魚肉又嫩,酸辣適中,食過番尋味真係。
2024-01-22 187 瀏覽
今次去嘗嘅餐廳真係一個啱晒平民口味嘅好地方,一坐低就叫咗啲經典菜式,心諗今晚食飽飽先算!首先嚟嚟個「雞扒刀削麵」真係撈一撈就立刻聞到香氣撲鼻,雞扒做得外脆內嫩,夾埋啲香滑帶勁嘅麵條入口,好正!🍜然後轉戰「酸菜魚」,份量幾照顧得到,慷慨得滯~ 酸菜嘅味道就稍為淡咗點,但嗰魚肉真係鮮嫩滑口,同酸菜撈埋一齊食,還係好夾嘅。🐟食完兩大重頭菜,再試吓「香茅豬排刀削麵」。豬排真係好賞心悅目,份量足夠share,不過湯底嘅香茅味就真係鳴鳴無力,下次或者試下牛肉款式會唔會好啲。🐷最後,當日嘅甜品「珍珠奶茶」出場喇!喺呢度飲品整得好出色,個波波又係剛剛好,唔會過硬或者太軟,奶茶味道濃郁得黎唔會太甜膩,正!💯 總括嚟講,呢間嘅刀削麵同埋配菜都保持咗一個好平易近人又樸實無華嘅風格,食咗仲想再食,下次真係要再過嚟重溫下!👍🏻

2023-12-11 183 瀏覽
疫情期間, 呢間其實都食過好幾次! 今次又係介紹元朗國既食肆喎, 講緊既係”生記山西刀削麵”!! 以為呢間只食刀削麵? 咁你就錯哂, 今次我哋就選擇咗幾道菜式試試 ”酸菜水煮魚”, “泡淑炒雞”, “生切牛肉刀削麵”.. 🤤講真, 食得呢類菜式都唔會預清淡, 但感覺比一般都少油點(肉👀眼看😂)每道菜式碟頭都夠哂份量, 親民價兼用料及辣味十足, 味道偏濃但可接受(味道因人而異)。至於招牌之一刀削麵, 確實名不虛傳, 麵質煙靭彈口, 食物質素及環境都保持一定水平。值得一試喲!!.*~💵2人前👫🏻人均消費$230(晚市)=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•生記山西刀削麵 (元朗)📍地址:元朗大馬路212號華昌樓地下D號舖#S☀️KS #生記山西刀削麵 #hongkong #chineserestaurant #Dimsumfood #hkCuisine #香港美食 #元朗 #元朗美食 #yamcha #中式餐飲 #飯店 #酸菜水煮魚 #泡淑炒雞 #刀削麵 #穩世 #happyhour #foodies #foodiesblogger #foodieshk #foo

💵2人前👫🏻人均消費$230(晚市)

生記山西刀削麵 (元朗)
📍地址:元朗大馬路212號華昌樓地下D號舖

#S☀️KS #生記山西刀削麵 #hongkong #chineserestaurant #Dimsumfood #hkCuisine #香港美食 #元朗 #元朗美食 #yamcha #中式餐飲 #飯店 #酸菜水煮魚 #泡淑炒雞 #刀削麵 #穩世 #happyhour #foodies #foodiesblogger #foodieshk #foodblogger #hkfoodieblogger #openrice #hongkongfood #hongkonggirl #foodpics #食好西
  • 刀削麵
  • 泡椒炒雞
  • 酸菜水煮魚
2023-11-25 133 瀏覽
個個都覺得來到刀削麵館一定要食刀削麵,真係大錯特錯,生記最好食既唔係刀削麵,而係辣得過癮既菜式!今晚幾個好友係元朗食飯,突然個個辣癮起,即刻去左生記食到飽!一行入去就感覺到辣,個種香料搭配辣椒既味道真係食指大動。水煮花螺,辣味十足,每隻花螺都充滿辣汁,一邊食一邊流汗,再飲啖冰凍既啤酒,過癮!水煮魚片,成鍋鮮紅色既湯底,配上白色既魚片,睇到都流哂口水,魚片嫩滑無骨,又辣又滑,一個字,爽!另一碟干鍋豬三寶又係勁推介,豬三寶係豬腸,豬潤點同豬腰,內臟同辣椒真係最佳拍擋,炒埋一碟就令到大家欲罷不能,停唔到手咁食。來到元朗想食辣真係要來生記,價錢又唔貴,味道又地道。

來到元朗想食辣真係要來生記,價錢又唔貴,味道又地道。
2023-06-09 412 瀏覽
一直都很喜歡食刀削麵,他獨特的形狀與超彈煙韌是愛食的原因。最近幾次到食店都好像有預謀地停賣炒刀削麵,有點失望。今次終於在元朗吃到。這間生記已吃過很多次,質素保持在一定水平,到了今天吃依然保持到水準。記憶中都是第一次食炒的蘭州牛肉刀削麵。牛肉味道出奇地似以前讀小學時的華園沙嗲牛肉干。這間店的辣是很辣的,所以現在都吃走辣。炒刀削麵的油份是比較多的,若不喜歡就真的不好吃。炒的刀削麵又是另一種食法,口感依然是很煙韌,續條麵吃很過癮,多了些配菜,味道沒有乾炒牛河那類很多的鼓油味,保留了原本刀削麵的味道。現在一個炒刀削麵要$60,對比其他食物,加幅又未算最高,已算合理好平。
一直都很喜歡食刀削麵,他獨特的形狀與超彈煙韌是愛食的原因。

最近幾次到食店都好像有預謀地停賣炒刀削麵,有點失望。

今次終於在元朗吃到。

這間店的辣是很辣的,所以現在都吃走辣。

炒刀削麵的油份是比較多的,若不喜歡就真的不好吃。

2023-06-07
2023-04-15 280 瀏覽
每次去生記。。。都係食炒雞鍋。。。比起九龍區。。。呢間店的價錢平好多。。。無咩裝修。。但係炒鍋好出色。。。配料同其他食店不同。佢地用年糕。。蓮藕。蕃薯。萵苣。。。等等。。。雞係好細粒。。先炸後炒。。。味道好香。。
2022-08-02 670 瀏覽
食過呢間好幾次,前幾年成日食水餃刀削但呢兩次黎已經冇左水餃就食佢個手撕雞刀削(小辣),麵體keep住都有咬口,因為食得刀削,你都希望佢煙韌唔會煮得太淋手撕雞份量都算ok,有入味幾好食🥰🥰而佢既辣唔算太辣,都幾香係個湯底太鹹,整體都算唔錯~下次可以黎食佢既小菜😍😍
食過呢間好幾次,前幾年成日食水餃刀削
但呢兩次黎已經冇左水餃
係個湯底太鹹,整體都算唔錯~
下次可以黎食佢既小菜😍😍
2022-06-07 493 瀏覽
假日既元朗真係好多人,間間餐廳都排長龍等位,見呢間餐廳門口只有數人,等位唔駛等好耐就入咗去食啦。一入到去地下勁油,爭啲跣親🥶🥶🥶因為1家3口去食嘅關係,我哋嗌咗炸饅頭配煉奶,乾燒雞鍋,清炒萵筍絲,膠原脆豬手,牛肉炒刀削麵,一共5樣。炸饅頭味道正常只係油左少少,清炒萵筍絲都ok,只係萵筍未刨乾淨有啲渣,牛肉炒刀削麵係咁多樣嘢之中最好食嘅,牛肉好林,刀削麵好煙靭有口感,乾燒雞窩啲雞肉有點鞋口好乾,佢嘅配菜有蓮藕紅蘿蔔同薯仔,但全部索晒油,估計應該油溫唔夠高走油唔成功。全晚最難食嘅就係嗰個脆豬手,一咬開入面冇味嘅,仲帶有豬臭味添🤮無下次🥲 午餐或者會再黎食刀削麵。
一入到去地下勁油,爭啲跣親🥶🥶🥶
無下次🥲 午餐或者會再黎食刀削麵。
炸饅頭
炸饅頭
清炒萵筍絲
牛肉炒刀削麵
2022-02-02 556 瀏覽
已經食過好多次,好喜歡佢刀削麵嘅質地,彈牙又唔會太軟,好有咬口。另外一直都想試水煮魚,但之前提供只有餸菜形式,要叫一大鍋,所以一直都未有機會試。最近可能因為無晚市堂食,所以推出了水煮魚可配刀削麵,咁就算一個人都可以食到。真係無令我失望,水煮魚真係好好食,我叫小辣,對我嚟講已經足夠,不過相信如果喜歡辣的朋友,可以唔使小辣,一定會更香更好味。
水煮魚刀削麵
2021-11-27 408 瀏覽
湯底配料同配菜係好足但主菜份量少到一個點係比杯麵D肉只係多喲喲 感覺似係食羊腩煲湯底雜菜煲多過羊腩煲羊腩煲裡面有竹蔗, 幾特別幾好食, 標價488 HKD, 我明明同個大陸姐姐講唔洗+10蚊額外加湯, 佢無視照寫收498, 但又唔見額外多個靜湯.仲有好得意間野收成498但一張紙仔都唔比, touch wood 佢走單咁係真係gg.服務太好,  498 雜菜煲+羊腩配料 好超值 一定唔會再嚟!
感覺似係食羊腩煲湯底雜菜煲多過羊腩煲

羊腩煲裡面有竹蔗, 幾特別

2021-11-26
20 分鐘 (外賣自取)
2021-08-12 598 瀏覽
每次食呢間既刀削麵啦,我都會食豬大腸蕃茄醬撈刀削麵。應該唔係個個都識叫,其實呢間既撈刀削麵好出色,大大碟又飽肚。茄醬撈落個刀削麵好香,好開胃,我一個都可以清哂成碟。
2021-07-19 423 瀏覽
今日打電話去叫左炒刀削麵,20分鐘後去拎,拎到返公司變左炒拉麵,打返去要求佢換返比我,佢堅持自己冇聽錯係我講錯,我話我唔食拉麵,佢要我自己行過去拎,一來一回成30分鐘我話我返工冇咁多時間,佢話一係你自己黎拎一係下次比返你,態度極差,問佢拎投訴電話話冇叫我自己搵,呢間野已經唔係第一次落錯單,錯不特只仲要態度極差!一肚氣!
2021-03-09 854 瀏覽
今日我們 '快閃吃貨四人幫' 新組合,  希望 '長吃長有..長吃長瘦'. 今天我們去了元朗生記, 初時聽到話去 山西刀削麵? 0下, 吃麵嗟, 不用去都這麼遠下話 (我是HK人來的), 後來才知有燒蠔/燒茄子 (買飛佛) 吃, 咁遠都要去 TRY TRY 啦... 去到真的 山西刀削麵店 覺得有點怪 (當然主吃是 刀削麵), 但也有 小龍蝦 , 燒蠔, 燒茄子, 串燒 等. 咁又 ok 禾, 不往 企住 BUS入來 (放工時間冇位坐). 我們四個人竟然叫了 15 樣野....哈哈...果然是吃貨...這個 炒萵筍 值得讚一下, 好吃, 火喉剛好 (個人喜歡吃爽一點的), 另一個靚女說喜歡諗身少少, 所以各吃入各味.這個小龍蝦 辣度剛好, 小龍蝦新鮮. 份量也不少, 平日, 我的公主大人請我吃,我也不太吃, 一來要動手, 動手也不是問題但太細隻了, 剝殼都剝到手軟, 還有之前網上很多傳言說小龍蝦超級多菌, 所以少吃, 但這次的味道相當好, 不是太辣, 平日少吃的我, 也吃了 6 隻 (對於我平日吃1,2 隻的人來說, 6 隻很多的呀).  這個 香鍋牛蛙, 我們有點估錯了, 以為是像烤

炒萵筍
麻辣小龍蝦
這個 香鍋牛蛙, 我們有點估錯了, 以為是像烤魚那重濕濕的, 因之前在大陸吃過是鍋上的. 這個 牛蛙, 有點炸過 (但不熟有不行), 很乾. 但值得提的是那些配菜, 有很多款, 有茄子條/番薯條/燒椰菜花/最好吃的是炸年糕條, 我未吃個這樣炸的外脆內軟的, 好好吃, 我拚肥也要吃多幾舊, 反而 牛蛙 就沒有多吃, 份量也不多, 這個像是主要是吃 配菜, 哈哈.
香鍋牛蛙

這個羊肉運串有點太瘦了有點 '駭', 但牛舌好味 (我的吃貨姪女說的).
羊肉串 & 牛舌串
好攪笑,薯片都有得燒...一般啦...但說真...貴囉...

這個我第一次吃, 鐵板 椰菜花, 大家吃過沒有呢? 可能我孤吃寡聞, ok 得意的, 可試試.
我是不太喜歡吃蠔的, 這蠔不是太肥, 所以我也試試吃, 這個燒蠔味道 OK. 但如喜歡吃 '肥蠔' 的, 那可能不夠肥美.
燒蠔 (一打)
燒蠔 (一打)
拍青瓜
燒韭菜
2020-08-13 966 瀏覽
數年沒來元朗,今天工作關係,一早就來到元朗。由於工作匆忙,餓得幾乎肚皮貼背才去找吃的。在經過大馬路時,見到一間山西刀削麵店,兒時回憶立刻湧上心頭,這間刀削麵是我由小到大都經常吃的麵店!由於情懷難卻,更因為太餓關係,立刻走進點餐。因為我還是趕工作進度,只好打包外賣回去。我愛吃這間刀削麵的原因,除了麵質煙韌,口感一流外,最重要是有我最愛的豬油渣!豬油渣炸得爽脆,厚身得來不會炸得太乾身及過硬,油香迷人。最我我點的這碗是燕餃油渣刀削麵(中辣)。燕餃味䇑一般,中辣還是覺得不太辣。這間麵店其實空間很大,只是燈光較昏暗。而且等候時間比較長,所以要較有耐性。
數年沒來元朗,今天工作關係,一早就來到元朗。
由於工作匆忙,餓得幾乎肚皮貼背才去找吃的。
在經過大馬路時,見到一間山西刀削麵店,
兒時回憶立刻湧上心頭,
這間刀削麵是我由小到大都經常吃的麵店!

由於情懷難卻,更因為太餓關係,立刻走進點餐。
因為我還是趕工作進度,只好打包外賣回去。
豬油渣炸得爽脆,厚身得來不會炸得太乾身及過硬,油香迷人。
最我我點的這碗是燕餃油渣刀削麵(中辣)。
燕餃味䇑一般,中辣還是覺得不太辣。

這間麵店其實空間很大,只是燈光較昏暗。
而且等候時間比較長,所以要較有耐性。
2020-01-14
  • 燕餃油渣刀削麵
2020-07-16 625 瀏覽
✨蒸餃湯刀削麵/拉麵🍜疫情嚴重返😣又要買外賣或煮嘢食啦。我幾鍾意食刀削麵,平時食開呢間,覺得唔錯✨▫️由師傅即場削嘅刀削麵🔪同即場拉嘅拉麵🍜兩款都好食,刀削麵彈牙啲😝拉麵有質感啲😋所以每次叫湯麵都選擇困難🤣不過私心鍾意刀削麵多少少🤏▫️重點推介🌟燕餃🥟🌟外皮非常薄❗️非常透❗️清楚睇到包裹住嘅豬肉,豬肉調味唔會太濃,有淡淡嘅鹹味,整體口感爽滑☺️▫️A restaurant serving springy shaved noodles and hand-pulled noodles. Highly recommended trying its pork dumplings 🥟 love them so much!▫️🔸燕餃牛展湯刀削麵 🌟7/10️🔹燕餃雞扒湯拉麵 🌟7/10🔸豬扒湯拉麵 🌟7/10
✨蒸餃湯刀削麵/拉麵🍜
🔸燕餃牛展湯刀削麵 🌟7/10