食物質素好,地方寛敞🕯️,很歡迎寵物🐶,已是第二次光臨,附近亦有泊車的地方,因為挺方便,會推介帶毛孩來這裏。點了椰青、青檸梳打、咸檸七、牛豬串燒、生蝦、菠蘿炒飯等,特別喜歡椰青。
2024-05-27
2024-04-21 94 瀏覽
><懶得行去聯和墟 近近地搵咗間餐廳室內室外都有冷氣 午餐個餐牌好似會換香茅豬扒飯(53)同想像中嘅香茅豬扒飯有d唔同有醬汁淋面?! 但好似話都ok ge泰式家鄉炒米粉(53)
泰式海南雞飯(60)雞肉已去骨唔太肥雞翼金邊粉(45) 冬蔭功湯+10好少d粉會多到食唔晒嗦咗湯感覺仲多咗🤣🤣泰式炸蝦餅(70)香口彈牙><><><><><><><><><><><><><><><><泰國廚房粉嶺馬會道299號地舖
懶得行去聯和墟 近近地搵咗間餐廳
室內室外都有冷氣 午餐個餐牌好似會換
香茅豬扒飯(53)
同想像中嘅香茅豬扒飯有d唔同
有醬汁淋面?! 但好似話都ok ge
泰式家鄉炒米粉(53)

泰式海南雞飯(60)
雞肉已去骨唔太肥
雞翼金邊粉(45) 冬蔭功湯+10
好少d粉會多到食唔晒
嗦咗湯感覺仲多咗🤣🤣
泰式炸蝦餅(70)
香口彈牙
泰國廚房
粉嶺馬會道299號地舖
2024-04-15 49 瀏覽
以前已經間中會嚟食,因為好味而且環境舒適。今次係第一次帶埋四個月嘅狗仔一齊嚟食,雖然要坐戶外好熱,但職員非常細心,幫我哋揀咗一個較涼嘅位置坐,而且職員對狗仔非常有愛心,大人小朋友和狗仔都食得很開心。平時我哋多數會晚餐來食,必定會食豬頸肉、串燒、生蝦、好好味嘅豬手,當然唔少得透心涼嘅泰國啤酒和椰青。今次我哋係第一次下午來食,叫了一個泰式炒金邊粉、菠蘿炒飯、海南雞飯、自選泰式湯河,還叫了龍眼冰和泰國啤酒。同樣好味值得推介,最開心都係可以同狗仔一齊坐。
2024-04-14
  • 泰式炒金邊粉
  • 燒豬頸肉
  • 海南雞飯
2024-04-07 64 瀏覽
建議:室內/室外位都有冷氣供應,位置都幾多,如果係家庭聚會都幾岩。平時搭車路經過餐廳幾次,每次都係比門口嘅椰樹燈牌吸引左😆🌴 難得同行#試伏專員 都話想食泰菜就決定走入去#試伏 😌 時間尚早未到正式晚市時間,入到餐廳見店員們仲set 緊枱,等左陣好快就安排到位置。今次試左:▫️#泰式柚子沙律 HK$98▪️#鮮菠蘿海鮮炒飯 HK$98上餐速度都算快,落完單無耐已經有得食。整體份量正常,柚子沙律上面嘅蝦爽口幾新鮮🦐,仲加咗椰子脆🥥同腰果食落口感唔差,酸辣味亦唔會太搶🌶️。🍍菠蘿海鮮炒飯正正常常,海鮮份量唔算多,配料有菠蘿、肉鬆、提子乾、腰果同三色豆。可能對三色豆無咩好感,雖然睇落顏色豐富啲,但反而覺得加重其他配料嘅份量可能會更好。提子乾好大粒,加埋炒飯一齊食都唔差,只係酸甜味唔太突出。如果人數多,可以考慮埋試串燒,豬牛雞 半打起HK$108🍖另外,睇餐牌見到啲甜品都唔算好貴,#泰式糕點 :千層糕/西米糕/大菜糕4件HK$45、#芒果糯米飯HK$65🥭

今次試左:
▫️#泰式柚子沙律 HK$98
▪️#鮮菠蘿海鮮炒飯 HK$98

🐕🦮🐕‍🦺今天带狗去玩,中午吃饭的时候,一定要找一家宠物友善餐厅,住粉領的朋友带我们来了这里,有户外的用膳位置,很舒服。秋高气爽,在户外用餐也不錯,🌞阳光也没有直曬,环境也很干净。今天也有其他顾客,带狗狗来用餐,狗狗玩累了,在桌子下休息,互不打扰,场面很和谐。🤗🤗我们第一次来这家餐厅,想多試几样菜,所以点了两人套餐,468元,菜品很多,包括海南鸡饭🐔,咸鱼炒芥兰🐟🥬,咖喱虾🦐🦐,冬阴功虾湯🦐🦐,蒜蓉包🍞,还有春卷虾饼🍤🍤,还包了两杯饮品🥤🧋,一杯椰汁珍多冰,一杯青柠檬橘子汁。 3个人用餐,有点不够,还点了泰式炒河粉,再加一客蒜茸包,一杯泰式奶茶🍹,真的很丰富,吃的很开心。3个人一共花了500多块,这里的服务很好,店员都很爱狗狗,看到狗狗像见到熟人似的热情打招呼,狗狗都对着他们摇尾巴,带着宠物在这里用餐,真的很放心。🥰🥰无骨海南鸡饭⭐⭐⭐⭐冬阴功蝦湯⭐⭐⭐咖喱大虾⭐⭐⭐⭐咸鱼炒芥兰⭐⭐⭐⭐泰式鱼饼春卷⭐⭐泰式炒河粉⭐⭐⭐⭐⭐
无骨海南鸡饭⭐⭐⭐⭐

冬阴功蝦湯⭐⭐⭐

咖喱大虾⭐⭐⭐⭐

咸鱼炒芥兰⭐⭐⭐⭐

泰式鱼饼春卷⭐⭐

泰式炒河粉⭐⭐⭐⭐⭐

2023-06-28 750 瀏覽
泰國餐廳 - 門口就有兩棵大椰子樹🌴,泰式風情十足。餐廳店面夠晒大,分室內同室外座位。但因為天氣都幾熱,今次我哋就揀咗有冷氣嘅室內座位等自己坐得舒服啲。🍛蝦膏炒飯 $60炒飯本身炒得夠乾身,粒粒分明,炒得算係唔錯,加埋雞蛋同臘腸做配料,整體嚟講係幾好味。美中不足既係炒飯蝦膏味唔夠,未能夠提升到炒飯整體嘅香氣。🍢串燒套餐配黃油飯串燒套餐包咗泰式串燒三串,雞牛豬各一。上菜嘅時候三串串燒都熱辣辣,食落非常之香口。三種肉類都唔會燒到好似乾柴咁,配埋佢哋嘅沙嗲醬同黃油飯,非常之惹味!總括嚟講,星期六日$60有一個午餐仲要包埋杯野飲,仲要唔洗加一,都算幾抵食啦。如果有機會去開粉嶺嘅話,不妨一試呀。

🍛蝦膏炒飯 $60

🍢串燒套餐配黃油飯

2023-05-06
香港探店 | 让你一秒魂穿泰国的餐厅,很惊艳❗ 有没有姐妹和我一样特别喜欢吃泰国菜的,我真的是超爱呀,👀香港这家泰国厨房我建议你们去感受一下,绝对不会让你失望的哦,已经去了很多次了~ 整个门店就是装修的很有泰式风味,加上外面的小彩灯,💖夜幕降临那个景色才美呢,仿佛魂穿泰国一样,在这里可以很放松的去享受美食哦🍬✅ 香芒炒蝦​芒果搭配虾,🥭别说口感还是挺不错的,有芒果的清甜,还有虾肉的鲜美嫩滑多汁,二者结合刚刚好✅鮮菠萝海鮮炒飯菠萝➕海鲜一起炒饭,🍍已经吃过无数次了,但还是这里的更加正宗一点,里面海鲜很多哦,而且还带有菠萝清香,很好吃😋✅椰汁西米糕西米糕的口感就是比较软糯香甜的,白色的外观非常精致,❣️看着就很有食欲,吃起来很软很鲜美,让人回味无穷✅泰国椰青吃泰餐怎么能少了椰青呢,椰香味真的超级浓郁,喝起来清爽解腻,🥥冰冰凉凉我的最爱呀🏡:泰国厨房📍:粉嶺馬會道299號地下
香港探店 | 让你一秒魂穿泰国的餐厅,很惊艳❗

✅ 香芒炒蝦​
✅鮮菠萝海鮮炒飯
✅椰汁西米糕
✅泰国椰青
🏡:泰国厨房
📍:粉嶺馬會道299號地下
2023-04-17 555 瀏覽
今日去了新界上水找新舊朋友吃飯~店名叫做泰國廚房,超大的店面,有大椰樹的院子,餐廳內外的裝飾和燈光非常有格調,好有泰國風情的意境和色彩,可提供室內和戶外用餐,而因為我怕熱,選擇坐室內有冷氣。。如果選擇室外用餐的話會比較有泰國氣氛哦。我和朋友前菜點了沙嗲串燒(豬牛雞各兩串)剛燒好的串燒送到面前時都已經可以聞到香味調味做得足,三種肉類都不會燒到好柴,配搭自製沙嗲醬,味道會更加提升。豬肉碎生菜包還有每次到泰菜館都會點這個來吃,香濃惹味的肉碎,加上各式香料的點綴,用新鮮的生菜色着食,口感豐富又刺激,是道非常開胃的頭盤。泰國菜不能缺少的冬陰功海鮮湯冬陰功湯底濃郁,酸辣度剛好,味道超正宗,湯入邊的海鮮好新鮮爽口。青咖喱豬肉,青咖喱味道甜甜辣辣,配上鮮嫩的茄子和四季豆超下飯。菠蘿海鮮炒飯,很足料,炒飯很乾身里面有蝦仁,腰果,葡萄乾,肉鬆,菠蘿,魷魚,甜甜酸酸很開胃。還有不得不點的芒果糯米飯做甜品,芒果清甜,配上糯滋滋的糯米飯,巨巨巨,大滿足。我們還每人配上一個椰青。。中和所有鹹味同辣味,清甜解渴,超舒服。
今日去了新界上水找新舊朋友吃飯~

我和朋友前菜點了沙嗲串燒(豬牛雞各兩串)

豬肉碎生菜包

泰國菜不能缺少的冬陰功海鮮湯

2023-02-02 728 瀏覽
202212平日--泰國廚房地址位於: 粉嶺馬會道299號地下泰式廚房有戶外和室內的座位當天是平日,有下午茶餐供應,時間由2:30-5:30PM,價錢由$35起下午茶時間,人客不多點餐: 香茅豬扒湯金邊粉($35)+特飲三色冰($8)豬扒切開一件一件,食得方便,豬扒肉嫩不會韌,金邊粉幼身,口感煙韌,湯底有點清淡,自行調味三色冰,色澤鮮艷,口感爽脆煙韌,椰醬味香濃埋單: $43,下午茶餐,價錢便宜,不過金邊粉份量很少,有點不夠飽肚侍應服務勤快,環境帶有異國風情,食物味道合格供參考餐牌
202212平日--泰國廚房

地址位於: 粉嶺馬會道299號地下
泰式廚房有戶外和室內的座位

下午茶時間,人客不多
點餐:

香茅豬扒湯金邊粉($35)+特飲三色冰($8)

自行調味
三色冰,色澤鮮艷,口感爽脆煙韌,椰醬味香濃
埋單: $43

下午茶餐,價錢便宜,不過金邊粉份量很少,有點不夠飽肚
侍應服務勤快,環境帶有異國風情,食物味道合格

供參考餐牌
2022-12-20
2022-07-07 1361 瀏覽
最近想食下泰國餐廳,係朋友介紹之下我黎到呢間泰國廚房。呢間餐廳位置唔算方便,但勝在夠曬泰國風味。餐廳環境佈置咗好多泰國特色擺設,地方亦都夠寬敞。由於泰國餐廳適合一大班人點餐,人數少點餐就比較困難。今次叫左菠蘿海鮮炒飯同馬拉盞炒通菜,服務員都好快手幫我地落單同斟水,值得一讚。等咗約10分鐘,菠蘿海鮮炒飯上枱香氣撲鼻,原個菠蘿加埋海鮮炒飯係泰國餐廳必食之選,然後到馬拉盞炒通菜,味道少少辣令人胃口大開。不過每碟既份量就比較少,胃口比較大既朋友就要叫多幾碟。

2022-05-29 945 瀏覽
成日返屋企都經過呢間泰國風情滿滿嘅泰國廚房,環境好chill今晚終於黎食喇,為的就是慶祝生日☺️唔知係早入場關係還是落雨影響,人就不太多,坐得好舒服。店員亦非常有禮貌同細心。order左好多野食,有泰式拼盤、串燒、欖肉炒四季豆、香茅雞翼、豬手、海鮮冬蔭公湯同我好想食嘅蒜蓉包,個包好香蒜蓉味,而且脆口無比,外脆內軟。四季豆用肉碎欖菜黎炒,夠晒惹味。而且冇草青味,仲炒得夠乾身。串燒拼盤3雞3豬,香噴噴,好吸引。有d乾但還可以的,牛肉會好食d,個沙嗲汁好香唔辣,所以一定要點沙嗲汁,咁就最正。海鮮冬蔭公湯,湯頭有齊酸、辣、甜、鮮嘅味道,入口唔會太辣,但非常香。細嘅份量可以分3碗湯,有蝦有青口,海鮮雖不多,但味道搭夠。脆炸豬手外皮炸到鬆化脆口,但肉質非常腍,肉汁豐富唔會乾身。配埋一個特制醬汁(我竟然冇影相),有青檸汁,蒜蓉同魚露,味道酸酸,令豬手冇咁油膩,係咁多個菜中最突出。泰式小食拼盤,份量好多喔,蝦餅同春卷都炸得香脆,魚餅冇腥味,而個班蘭葉包雞拆開之後嘅雞肉仍然嫩滑多汁,仲有陣陣香葉嘅香味,整體唔錯。呢間泰國餐廳都係唔錯嘅,冇失望

蒜蓉包

欖肉炒四季豆

串燒

海鮮冬蔭公湯

豬手

泰式小食拼盤,份量好多喔,蝦餅同春卷都炸得香脆

泰式拼盤

香茅雞翼

椰青

呢間泰國餐廳都係唔錯嘅,冇失望

蒜蓉包
泰式拼盤
香茅雞翼
椰青
2022-03-04 880 瀏覽
有時搭車經過迴旋處都會隱約見到好似有間餐廳係道,但出面較暗所以多數睇唔清楚。有日親友話去呢間試下參觀完舊法院話唔錯。叫左個船面同埋一個豬手飯,份量都算少,食完唔飽。但唔覺價錢低食,質量都麻麻。但都去左呢家餐廳兩次,第二次再去,食完既評價都係一樣。兩次去待應生都好生手又唔夠人手咁,想叫個人黎落單都等到噪噪地😢。There are other better Thai places in Fanling area that we can go to.
船麵
泰式豬脾飯
2021-09-05 1168 瀏覽
今晚星期日同朋友叫咗依間外賣,慶祝下生日咁,最後大家一齊揀咗依間泰國野食🇹🇭一共叫咗九樣野食:海鮮炒粉絲咖哩軟殼蟹炸蝦餅蒜茸包乾炒河粉串燒(豬、牛、雞)菠蘿炒飯芒果糯米飯炒通菜食物大致上都ok好味,都幾夠香,但味道上同正宗泰國野食相差都幾大,港式味道相當濃不過始終外賣焗住,炸野會淋曬,但味道仍然ok,建議炸野都係留返堂食好d 😯咖哩整得最好食,但唔係辣味咖哩,佢比較甜同濃滑,似葡汁多d,但都算幾香👍👍👍蒜茸包亦唔錯,幾夠味但炒河粉就比較失望,河粉份量較少,如果想叫粉麵飯可能選擇其他會好d 😢芒果糯米飯用咗兩隻糯米,跟上椰汁亦比得大方,芒果唔算甜但都能接受泰國野黎講依間可以話係完全唔辣,嗜辣嘅朋友可能不適合,推薦一家大細有小朋友嘅朋友過黎食下飯👨‍👨‍👧‍👦👨‍👨‍👧‍👦今次我地叫外賣,埋單一共700幾,六人開餐,價格都算親民🤩佢就算外賣都算多選擇👍👍可惜大家冇咁大個胃可以試埋其他野食
一共叫咗九樣野食:
海鮮炒粉絲
咖哩軟殼蟹
炸蝦餅
蒜茸包
乾炒河粉
串燒(豬、牛、雞)
芒果糯米飯
炒通菜

蒜茸包亦唔錯,幾夠味
今次我地叫外賣,埋單一共700幾,六人開餐,價格都算親民🤩
佢就算外賣都算多選擇👍👍可惜大家冇咁大個胃可以試埋其他野食
2021-09-05
30 分鐘 (外賣送餐)
生日
2021-09-05 820 瀏覽
北區泰國餐廳唔多,呢間泰國廚房野食唔錯,而且環境靚,岩哂一家人黎食飯聚下。蠔仔蛋,啖啖肉,唔會成口炸粉,蠔仔仲好大隻沙律遲過熱食黎,不過都好食,酸酸甜甜,但啲腰果略嫌太淋,唔夠咬口烏頭魚,啲湯酸甜適中,魚肉同豬肉入味炸豬手,外皮脆口,豬肉夠嫩。總結係好食,價錢同係九龍城食差唔多,如果北區友唔想出咁遠,可以過黎或者叫foodpanda

蠔仔蛋,啖啖肉,唔會成口炸粉,蠔仔仲好大隻

烏頭魚,啲湯酸甜適中,魚肉同豬肉入味

炸豬手,外皮脆口,豬肉夠嫩。

2021-09-05
2021-09-02 530 瀏覽
因為母親大人生日,所以呢排出多左去食今次食屋企人食過兩次都話正既泰國廚房,即日打去book位員工已經好禮貌,同行有細路仔所以唔係好食得辣,去到睇menu時員工會主動推薦菜式,服務態度好好真係值得大讚食物方面係有水準既,所有野都熱辣辣上枱招牌咖哩蟹果然係招牌,蟹膏頂晒蓋,蟹肉脹卜卜,從未食過咁正又咁抵既咖哩蟹,下次再黎都會叫!另外餐廳風格好有小酒館feel,門外一串串燈好有情調,如果天氣涼返少少時可能都可以試下坐出面。總括嚟講食物同服務質素都好,人均都係2百多,係會再幫襯既泰國餐廳!
因為母親大人生日,所以呢排出多左去食

食物方面係有水準既,所有野都熱辣辣上枱
招牌咖哩蟹
泰式炒雜菜