2019-09-02 1010 瀏覽
今次嚟食下呢度個常餐,噉佢個餐有火腿通粉,個火腿通粉我覺得嗰啲湯底比較清啊,所以我加咗啲胡椒粉落去食會比較好少少。噉另外佢會包兩隻煎蛋,同埋一個方包嘅,噉再配埋杯熱奶茶囉。下次都係食返茶餐廳啲常餐會比較滋味啲。

噉另外佢會包兩隻煎蛋,同埋一個方包嘅,噉再配埋杯熱奶茶囉。

下次都係食返茶餐廳啲常餐會比較滋味啲。
2018-12-07 755 瀏覽
今日再去小西灣濠園茶餐廳食下午茶,今次叫咗個蒜香雞中翼拼沙律,佢嘅雞中翼唔係炸的,食落冇咁熱氣,沙律入邊冇薯仔,主要係蘋果及菠蘿等生果,相比起上次叫咗炸薯條,食完唔會有太過飽嘅感覺,可以做到食完下午茶又唔會食唔落晚餐嘅效果
2018-12-06 94 瀏覽
今日去開小西灣,下午茶時間揾野食,下午茶時間唔算多人,選擇方面都有好多款色,今次點咗個吉列豬排薯條加坏熱華田,份量一般,豬排幾脆唔錯,薯條口感唔粉,食物質素整體中上,下次有機會再試下其他款式
2017-04-19 1169 瀏覽
今朝嚟到濠園食早餐,見到隔離位嗰個叔叔個牛角包好似樣,隱約仲聞到多多少少牛油嘅香味飄過嚟,即刻嗌番個豬扒牛角包先。一啖咬落去,無錯個牛角包係幾好味嘅, 牛油味又幾香,不過塊豬扒乾爭爭得嚟硬掘掘,又無嚟味道,唔係路囉。之後聽番阿媽講牛角包嗌吞拿魚會好食好多。
濠園茶餐廳是一間街坊茶記,擺位密度高,環境衛生一般。雖然單看門面不甚吸引,但午市繁忙時段仍是幾近滿座。 羅宋湯口味稍鹹,整體味道可以接受。 窩蛋免治牛肉飯的味道可以黑椒甜醬汁作歸納。鹹蛋肉餅肥瘦適中,不像坊間茶記多用肥肉為主。味道方面,肉餅吃不出肉香,只能給予合格評分。 凍奶茶茶奶皆淡,沒有茶記應有水準。

羅宋湯口味稍鹹,整體味道可以接受。
羅宋湯
窩蛋免治牛肉飯
鹹蛋肉餅飯
凍奶茶茶奶皆淡,沒有茶記應有水準。
凍奶茶
[25/3/2017; Sat]
2017-03-25
2016-02-22 1063 瀏覽
星期日的早上,終於可以嘆返個健康早餐!平時返工趕到趕命,慢慢嘆只有今日。喜愛此間茶記的原因,有多不勝數的早餐(A-G),除了C餐之外,如餐飽可改方包、多士加$2, 烘底加$2!估不到星期日都坐無虛席,人數都很多!我選擇了D餐,火腿三文治+牛奶麥皮配上熱檸水。火腿沒有牛油頗健康而且火腿並沒有煎香過。牛奶麥皮可選擇不加煉奶及配上煉奶,我決定不加煉奶!健康多一點嗎?熱檸水是女仕們的恩物,養顏又可以淨化腸道!
我選擇了D餐,火腿三文治+牛奶麥皮配上熱檸水。
火腿沒有牛油頗健康而且火腿並沒有煎香過。
熱檸水是女仕們的恩物,養顏又可以淨化腸道!
2016-02-21
$25 (早餐)
2015-09-27 591 瀏覽
是這裡的長客,今天下午來到吃下午茶,熱奶茶+家鄉炒米粉,三十大元。奶茶香濃,有茶香,真估不到小西灣區也有這樣還水準的奶茶。這裡不需要排隊等位,但繁忙時間非常人多,找位也很難。米粉也炒的不錯,粉是干身的, 配合蛋跟蝦米,味道不錯。還有推介,是這裡的架喱很有水準。
奶茶香濃
家鄉炒米
2010-09-15 503 瀏覽
是日的早上小弟在鰂魚涌跑步,回到小西灣邨已經是下午兩點之後,此時五臟廟亦開始發聲。今日唔想行得太遠,因此選擇在富景花園的濠園「落腳」。到步時正值餐廳的下午茶時段,落單要個下午茶餐,揚州炒飯及熱奶茶。 熱奶茶 - 落單後大約三分鐘率先到達,看上去的色水都幾深。小弟只是下了少量的白糖,呷一啖奶茶的感覺,它不算是特別厚身但飲得出有一陣茶味,同時掛杯效果亦十分明顯。 揚州炒飯 - 主角終於到達,未食都已經被賣相的顏色深深地吸引,至少見到紅(叉燒及火腿)、黃(雞蛋)和綠(生菜絲及蔥花)三色,可見餐廳利用了不少的材料來炮製。雖然炒飯的表面看上去較為光澤,但是吃入口反而沒有過份油膩的感覺,碟底並不是遺留過量的油份。雖然餐廳侍應做事比較爽手,負責收銀的老闆亦有禮貌,但是他們似乎只顧做生意而忽略了清潔。在小弟進入餐廳時,見到地上遺留了不少的垃圾,並未見有人進行清理。無可否認他們在食品質素上做得出色,而價格亦見得吸引。不過在餐廳清潔上還是欠缺了一點積極,印象的確打了一點的折扣。希望下次小弟再前來光顧的時候,能夠在餐廳清潔上得到改善。

是日精選下午茶餐
準備開飯......
先黎一杯熱奶茶
雖然不算是特別厚身但飲得出有茶味
正呀!!
飲左一啖已經見到掛杯
炒飯到啦!!
新鮮滾熱辣而不油膩
真材實料
Yummy Yummy
埋單時間又到啦!!
2010-09-15
是日精選下午茶餐
準備開飯......
先黎一杯熱奶茶
雖然不算是特別厚身但飲得出有茶味
正呀!!
飲左一啖已經見到掛杯
炒飯到啦!!
新鮮滾熱辣而不油膩
真材實料
Yummy Yummy
埋單時間又到啦!!
2009-05-27 191 瀏覽
二月初九‧霧轉大雨 請了一天假,晨早已起床,先吃早餐。八時未夠,這一區選擇也大多以茶餐廳為主,來這裡,因為想吃豬仔包。單吃豬仔包好像不夠,唯有打孖上,另多要了一份腸蛋多士。 豬仔包要了芝士火腿餡,硬豬包烘得熱熱的,吃起上來外脆內軟,吩咐要塗多點牛油,而豬仔包跟牛油一向是好朋友,配合起來是又香又好吃。芝士半溶,如果火腿可以煎一煎就更佳。加上雙腸及雙蛋,還有牛油多士,飽飽。 奶茶咖啡俱不錯,在這一區算是有點水準的了。 兩份早餐埋單36蚊,不貴。
二月初九‧霧轉大雨

奶茶咖啡俱不錯,在這一區算是有點水準的了。

兩份早餐埋單36蚊,不貴。
早餐一:芝士火腿豬仔包
早餐二:份量十足的腸蛋多士
$36 (早餐)
早餐一:芝士火腿豬仔包
早餐二:份量十足的腸蛋多士
2008-03-30 177 瀏覽
媽和妹去了大家樂食咖哩,我唔去了,在家休息。於是叫了在濠園我最鍾情的"珍寶腸焗雞扖意粉"點知原來巳沒有這個了,事頭婆話只有"焗雞扖、牛扖或者豬扖, 嘩!!雙併變單併??!!價錢又沒有變,都係$35(唔包湯和茶).得一樣雞扖,又想食多一樣料,咁未話加餐肉囉,要加$8,嘩嘩!!!拿唔拿利d啊!!!後來都照叫喇,鬼叫佢焗得好食咩。一黎到餐肉兩塊,雞扖少過以前.不過我都理解既, 而家乜野都貴,連茶餐廳d餐都要縮水.
媽和妹去了大家樂食咖哩,我唔去了,在家休息。

2007-11-27 120 瀏覽
是日叫了吉列豬扖拉麵,試過差不多4-5次,確定他們的水準穩定才寫。豬扖水準頗高,外皮做得好香脆,送到黎仍然熱辣辣,一咬落去內裡, 真是外脆內軟!麵仍未浸湯,所以仍爽身,配料:旦、紫菜、粟米粒份量味道都配合得宜,整體上可以試試。底讚一點,事頭婆很細心,我叫了湯另上,想不到他們連豬扖也另上,雖然不太環保,但為客人想丫.

底讚一點,事頭婆很細心,我

2007-11-14 99 瀏覽
口癢叫了一客煎餃子...送到門口還是熱辣辣..外皮脆..皮又夠薄...咬落去..仲出煙添..茶和肉分配平均...好正!
(非會員)
2007-11-07 95 瀏覽
10點幾, 人癢癢, 叫樓下濠園外賣...公司治,料交足,ham, cheese, 番茄, 午餐肉, 蛋, 蛋不是炒蛋..是完個荷包蛋切開..好味, 但多士烘不夠lone (事頭婆話烘底的)
10點幾, 人癢癢, 叫樓下濠園外賣...

2005-04-05 93 瀏覽
大好星期天,約左個識左幾十年的街坊食下午茶,佢提議來這裡,原因得一個,因為有電視可以睇馬。兩點幾到來,坐滿應都是馬迷,因為眼光都注視在電視上面。呢度下午茶有非常多的選擇,由A到Q,成十七款咁多。我們要了焗豆牛尾螺絲粉及豬扒包的A餐,及札肉檬粉的N餐。我的A餐有螺絲粉又有豬扒包,份量豐富。焗豆牛尾原來只是茄汁焗豆加幾顆牛尾粒,味道幾酸,不過茶餐廳出品,係咁架啦;豬扒包用上雪藏豬扒一塊,加烘脆的硬豬仔包,味道不會差,食左碗粉加埋個包,幾飽;朋友的檬粉就一般水準,但見隔離檯叫的K餐星州炒米都有睇頭之餘又夠鑊氣,佢猛咁呻笨。兩位伙記的服務是不敢恭維,單是短短五分鐘內已經見他們送錯幾次野,包括拿了杯齋啡比我說是鴛鴦走糖﹝有無搞錯!﹞;我的豬扒包又拿了去前面檯,是那個小妹妹醒目地拿回給我的;她叫的「泡菜什菜卷湯拉麵」竟然沒有什菜卷,她問:「咁而家米變左泡菜拉麵?」伙記答:「係。咁即係搵笨X囉!」今時今日咁既服務態度,勁!埋單40蚊,又真係幾抵食的。又有段時間會全場靜晒,就係馬匹出閘之後嘞。