2017-12-04 584 瀏覽
朋友工作順利, 所以就請我吃飯, 哈, 因為這家在附近, 就以就挑了這家。(真心的說, 因為部份東西, 價錢叫合理, 叫太多朋友也不用付太貴。)我們叫了點串燒, 拉面和飲品。串燒呢, 不過不失, 真心可以不叫。反而年糕和炸物很有驚喜。年糕香軟內有香滑流心, 而炸物的外很好吃好, 很鬆脆不油膩。那拉面呢, 唔, 以這價錢也叫對得吃這質素。湯是普通的, 反而拉麵和配料分量算是多, 而且調味偏濃。吃得出食品的調味和配搭是為了配酒而來的。我覺得如果要和朋友喝點小酒, 然後要找點食物配, 然後可以談很久的天, 這家也是不錯的選擇

2017-04-15
2017-11-17 194 瀏覽
同朋友行去YOHO MALL,本身諗住食元朗最出名既甜品鋪,經過見到依間日本野好似唔錯,就咁就入左去幫襯啦。自家制豬軟骨拉麵豬軟骨同拉麵索哂湯底好入味,仲送野飲。日本南瓜餅,熱辣辣,入面係滿滿既南瓜蓉,super like!!泰式生蝦唔知點解日本菜又出現泰式既生蝦,不過幾抵食,$49有成8隻。芝士豆腐咬開有芝士咇出黎,細細舊咁,食下食下就成碟食哂。雙重芝士蘑菇釀雞翼一碟有4隻,好香芝士味,不過可能已經食左好多野啦,有啲漏。日本綠茶可樂會飲上癮架!!飲完一枝覺得好好飲又嗌多支飲。信州蘋果梳打我覺得依個甜左D,可能因為日本既蘋果都真係咁甜啦。
自家制豬軟骨拉麵
豬軟骨同拉麵索哂湯底好入味,仲送野飲。
泰式生蝦
芝士豆腐
咬開有芝士咇出黎,細細舊咁,食下食下就成碟食哂。
雙重芝士蘑菇釀雞翼
一碟有4隻,好香芝士味,不過可能已經食左好多野啦,有啲漏。
日本綠茶可樂
會飲上癮架!!飲完一枝覺得好好飲又嗌多支飲。
信州蘋果梳打
我覺得依個甜左D,可能因為日本既蘋果都真係咁甜啦。
2017-11-09 168 瀏覽
朋友約我食飯,friend 話今晚突然想食拉麵,仲話已經booking ,send location for me !點知糸尋晚我食個間既分店,again pls!!!!搞笑🙂😬呢間雖然鋪頭細細 ,但靜靜地都吾算好迫, 朋友望下個menu ,發現呢間除左拉麵 仲有好多小食添! 我試新野,我就叫左蕃加湯底燒雞扒拉麵, 個湯底同個拉麵出奇地夾 ,如果吾想禁普通食豬骨湯底拉麪都係一個吾錯既選擇!至於小食 我就叫左燒和牛,黃金扇貝同雙重芝士磨菇雞翼! 作為芝士控既我勁like 個芝士雞翼! D芝士熔熔地仲勁足料 。 埋單時朋友先發現原來呢間係新b仔隔離開左間 地方仲大d ! 其實係我尋晚食個間,我暗笑左,👍🏻
拉麵
👍🏻
2017-11-08
  • 糖心蛋
  • 自家制豬軟骨拉麵
2017-10-30 150 瀏覽
10月27日 落了元朗午餐 搵了一間小店試下 係元朗b仔涼粉附近位置唔係太明顯 揀選了自制叉燒拉麵先讚叉燒好食但好細塊 麵質都好食 蛋煮了過龍 湯底唔太好 如果普通係日式餐廳其中一樣係拉麵就ok 但如果用拉麵牌頭有點拉麵最着重湯底ma
10月27日
落了元朗午餐 搵了一間小店試下 係元朗b仔涼粉附近
位置唔係太明顯 揀選了自制叉燒拉麵
先讚叉燒好食但好細塊 麵質都好食
拉麵最着重湯底ma
叉燒拉麵
叉燒拉麵
2017-10-28 143 瀏覽
個拉麵係公仔麵黎 連個湯底都認得到係粉沖出黎想試下平時 neway 的平餐 可以去囉真係50幾蚊都唒比佢巨伏 完佢的正評吾知幾錢買💩個野飲先勁康師傅 冰紅茶都比得出 講到送有幾好要哄你上fb share lol
個拉麵係公仔麵黎 連個湯底都認得到係粉沖出黎
康師傅 冰紅茶都比得出
講到送有幾好
要哄你上fb share lol
2017-10-28
完全唔好食,入到去地方細,個員工又西面都算。一黎就見到成埋share facebook可以低啲叫小食。拉面舖又酒牌 又食煙咁環境差到爆。到兩個拉面,三件嘅豬軟骨係正常味道,另外炸蝦係伏黎,就算你唔係食開雪藏嘅都一食就食得出佢陣怪味。 個面同湯,出前一叮豬骨湯面黎咖,啲面又硬又唔似拉面。 以為130個好評會好食, 伏到真係要打成埋字,我就死都唔會再食,黎食嘅都要睇清楚,問清楚先。

2017-09-27 123 瀏覽
有次聽友人說野川拉麵都幾好食....之後老公話呢間我地食過啦,但我就完全冇晒印象、所以決定今晚收工去試下...一去到門口...就記得原以為真係黎過老公即刻叫返杯啤酒..爽一爽先😻😻😻自家製豬軟骨稻庭烏冬:湯底有香濃豬骨味,豬軟骨都好淋..烏冬都好煙"un "雪場蟹柳稻庭烏冬:都有好多條蟹柳...岩晒最鐘意食既我...!仲有最重要係呢度係有一隻溫泉蛋...好多時係地他地方都是得半隻....燒雞泡魚干上面有些七味粉...食落有少少辣辣地幾惹味,配埋單酒簡直一流....之後我地都叫多在兩款小食....最後都覺得小店既食物質素都唔差...唔想食烏冬...都可以叫小食配啤酒都可以...有多元化選擇

一去到門口...就記得原以為真係黎過

老公即刻叫返杯啤酒..爽一爽先😻😻😻

自家制豬軟骨稻庭烏冬

雪場蟹柳稻庭烏冬

燒牛吞
台式鴛鴦腸

之後我地都叫多在兩款小食....

2017-09-20
自家制豬軟骨稻庭烏冬
雪場蟹柳稻庭烏冬
燒牛吞
2017-09-24 97 瀏覽
自從工作時間變夜後,經常都會跟朋友食宵夜。野川可以給食客的既是一個深宵的餐廳,又可以是一個居酒屋,要約佬食宵夜,它會是首選。必點的一定是拉麵,三個人都未食飯,所以三個都有點拉麵,值得提提的有兩個:汁燒極上和牛拉麵 $75牛只有幾片,但係就非常嫩口,中間保留半生半熟。湯底可選擇豬骨、蕃茄、地獄等等。而小弟就是選了地獄,因為生活就似是活在地獄> 照燒雞扒稻庭烏冬 $75而我的FD囝就選了照燒雞扒稻庭烏冬,雞扒即煎,所以浸了湯都不會林。 主角終於出場就是串燒,串燒的價值不單只是食物質素,還有心機和時間。燒雞泡魚干 $42雖然只是一片由包裝袋取出的雞泡魚干,但煮的過程都顯出用心,切得不會馬虎。 蒜蓉燒線貝 $52線貝性價比強,味道適中,不用多加解釋。 燒大蔥 $14大蔥最好食,蔥的中間都燒得變甜。外面只有很少部分焦了,有串燒經驗的人都知道燒大蔥是要有心機。 酒:Asahi,今日不是有什麼特別事,所以都只點了Asahi。啤酒選擇不多,但野川的售價就比一般酒吧平,所以喜愛適合聊天的成熟男性。

汁燒極上和牛拉麵 $75

照燒雞扒稻庭烏冬 $75

燒雞泡魚干 $42

蒜蓉燒線貝 $52

線貝性價比強,味道適中,不用多加解釋。

燒大蔥 $14

酒:

2017-08-31
2017-09-18 109 瀏覽
元朗呢個地方,對我黎講真係有啲遠😅不過我都成日聽到朋友話呢度有好多好野食今日難得黎開元朗,一早搵定地方食晚飯上網見到呢間野川拉麵幾受歡迎除咗拉麵,亦有串燒同小食😋所以就決定黎試下!餐廳有拉麵同烏冬食,而烏冬亦分稻庭湯烏冬同讚崎手打烏冬兩款無論係拉麵定烏冬,都有得自選湯底!有辣,有唔辣個人鐘意粗身少少既讚崎烏冬,貪佢彈牙啲所以最後揀左自家制豬軟骨讚崎手打烏冬!而湯底我就揀左芝士湯底湯底:唔會好咸,清得黎有芝士味烏冬:夠彈牙,有咬口, 啲烏冬上面有溶緊既芝士😍 鐘意佢夠多芝士,但係唔會好咸, 亦唔會有好膩既感覺!豬軟骨: 真心覺得啲豬軟骨好好味 好多時啲豬軟骨都煮得唔夠"淋" 呢度完全無呢個問題! 煮得夠"淋"之餘,亦都夠入味! 最重要係啲豬軟骨夠多!🐷 唔會剩係得一兩舊only 配料: 比起出面啲拉麵烏冬,我覺得佢啲配料算多 我好鐘意食糖心蛋😍 出面大部分餐廳
元朗呢個地方,對我黎講真係有啲遠😅
不過我都成日聽到朋友話呢度有好多好野食
今日難得黎開元朗,
一早搵定地方食晚飯
上網見到呢間野川拉麵幾受歡迎
除咗拉麵,亦有串燒同小食😋
所以就決定黎試下!

餐廳有拉麵同烏冬食,
而烏冬亦分稻庭湯烏冬同讚崎手打烏冬兩款
無論係拉麵定烏冬,都有得自選湯底!
有辣,有唔辣

個人鐘意粗身少少既讚崎烏冬,
貪佢彈牙啲

所以最後揀左自家制豬軟骨讚崎手打烏冬!

自家制豬軟骨讚崎手打烏冬

而湯底我就揀左芝士湯底
湯底:唔會好咸,清得黎有芝士味
烏冬:夠彈牙,有咬口,
啲烏冬上面有溶緊既芝士😍
鐘意佢夠多芝士,但係唔會好咸,
亦唔會有好膩既感覺!
豬軟骨: 真心覺得啲豬軟骨好好味
好多時啲豬軟骨都煮得唔夠"淋"
呢度完全無呢個問題!
煮得夠"淋"之餘,亦都夠入味!
最重要係啲豬軟骨夠多!🐷
唔會剩係得一兩舊only
配料: 比起出面啲拉麵烏冬,我覺得佢啲配料算多
我好鐘意食糖心蛋😍
出面大部分餐廳都要加錢先有糖心蛋,
呢度配料已經包一隻!
呢度無切開隻蛋,係完整一隻上,
所以唔係好顯眼🤣
糖心蛋入面真係糖心的!唔會熟灑

除左有麵食,仲有串燒同小食,
款式都幾多!

黃金燒扇貝

黃金燒扇貝(4隻) $52
除左芝士,仲有得揀蒜蓉燒扇貝!
扇貝都算夠大隻,加左芝士,燒完好香

黃金燒廣島蠔

黃金燒廣島蠔$10/隻
講真$10/隻蠔,真係好平
當然蠔唔會好大隻,不過又加芝士,又既刻燒
我覺得好抵食
雖然平,不過啲蠔都食唔到有沙既!

燒牛舌

燒牛舌$28
牛舌係厚身既,有咬口,
唔會燒到又乾又硬

燒安格斯牛肉$42
望落好似好一般,不過其實好香
牛肉食得出係好野,
肉本身係靚,所以有肉味得黎,亦夠淋,

芝麻雞翼

芝麻雞翼$32 兩隻
芝麻雞翼俾我想像中細隻左啲

食串燒,要飲啲酒先夠盡興,
我叫左杯hoegaarden 飲
呢度都有好多款酒,有sake, 黑啤,梅酒等等
就算唔飲酒,都有特別既日本綠茶可樂、蘋果梳打等

總括來說,我覺得餐廳整體唔錯,
款式夠多元化!上菜好快
無影到店舖入面,
細細既小店裝修有啲日本居酒屋既風味

唯獨是坐座有啲迫,枱較細,
如果食串燒,張枱好快會俾攻陷🤣

自家制豬軟骨讚崎手打烏冬
  • 燒牛舌
  • 黃金燒廣島蠔
作為一個元朗人,幫襯好幾次,越來越唔掂,之前食义燒拉麵,都算正常,之後又賣酒又賣串燒,品質越來越差,今次叫了極上牛肉拉麵,嗰D係肥牛不特止,仲要好un (咬唔開),仲差過任食火煱打邊爐嘅肥牛,問番凍肉朋友,原來呢D直情係一舊差肥牛D頭尾位,又un 又碎,完全係下爛嘢,舖細,員工服務差,廚房煲煙玩電話,為何會有好評?費解⋯⋯永久blacklist, 亦會不斷宣傳blackshop惡行,現在朋友連動至少幾百人不會幫襯,希望冇人再俾佢地呃,有啲所謂的好評簡直白痴,芝士乜乜全部都是現貨交來,你自己喺屋企整都一樣好味,醒下啦,香港人...
2017-08-30
2017-09-01 96 瀏覽
下班後與朋友宵夜小酌可算是工作一整天的安慰, 今次Tony來到一間日式小店裝潢的野川拉麵餐廳, 簡樸的佈局配合半開放式廚房令店充滿串燒香氣. 餐廳的菜色實而不華, 不靠浮誇的擺盤, 以食物質素和味道吸引顧客, 加上良好的服務態度, 價錢合宜. 值得一再光顧. 和牛拉麵(血池地獄湯底)足足5塊和牛, 經過燒烤後不鞋口, 嫰滑肉質加上燒汁, 味道令人回味.拉麵麵身帶軟,但不會太淋. 血池地獄湯底香濃, 不會太辣, 適合大眾.照燒雞排稻庭烏冬(豬骨湯底)照燒雞排十分香口, 肉汁都充分鎖在肉裹. 稻庭烏冬偏幼身, 軟身.豬骨湯底濃厚, 不錯.吉列豚肉稻庭烏冬(蕃茄湯底)蕃茄湯底酸甜平衡, 是夏日不錯的選擇.燒大蔥(2串)純熟的燒烤技巧令簡單食材變得更美味.蒜蓉燒扇貝(共有四隻)蒜蓉份量剛好不會遮蓋扇貝原有的鮮甜. 燒雞泡魚乾日式居酒屋常見的下酒小吃, 加上七味粉, 令味道更豐富.

和牛拉麵(血池地獄湯底)

照燒雞排稻庭烏冬(豬骨湯底)

照燒雞排稻庭烏冬(豬骨湯底)
豬骨湯底濃厚, 不錯.
吉列豚肉稻庭烏冬(蕃茄湯底)

吉列豚肉稻庭烏冬(蕃茄湯底)
蕃茄湯底酸甜平衡, 是夏日不錯的選擇.
燒大蔥

燒大蔥(2串)
純熟的燒烤技巧令簡單食材變得更美味.

蒜蓉燒扇貝(共有四隻)

蒜蓉燒扇貝(共有四隻)
蒜蓉份量剛好不會遮蓋扇貝原有的鮮甜.
燒雞泡魚乾

燒雞泡魚乾
日式居酒屋常見的下酒小吃, 加上七味粉, 令味道更豐富.
2017-08-31
$155 (宵夜)
2017-08-26 116 瀏覽
第一次寫食評呢間野可以令我開個ac寫食評 真係不得了!!叫左個蟹柳稻庭烏冬 蕃茄湯底 好淡好淡 難食!溏心蛋都好難食!真係嬲到要即刻上黎寫低我既感受 奉勸大家真係唔好食!同行四人全部都覺得好難食
第一次寫食評
1K
2017-08-23 85 瀏覽
香港人向來鍾意食宵夜,咁岩係元朗嗰邊,搵到一間係開到兩點嘅店舖,梗係忍唔住即刻去食啦,仲要係好多款嘅串燒,見到都覺得吸引雖然間餐廳叫野川拉麵,但我反而覺得串燒應該先系呢度既招牌菜呢。流心芝士蝦丸有拉絲既效果,入面仲有一粒粒既蝦肉。芝麻雞翼同平時既炸雞翼差吾多,只系好食啲咁解,入面仲要生生地,真心吾好食燒安格斯牛肉十分軟稔會有心理準備系生生地,如果系全熟就會好硬。雞泡魚干勝在稀有,聽聞系比較高級既地方先有,雖然呢度就唔係好高級,不過難得見到有就梗係試一試,食過雞泡魚干系比較細條,呢度就切得大條啲,味道也不錯,幾鮮味。扇貝每一隻都好大隻,不過就吾系好熱辣辣,如果吾系會更好食,蒜蓉都好多好香口,果然足料芝士燒廣島蠔既芝士好多,但蠔實在吾鮮味,仲有啲海水味⋯⋯$10就吾好期望咁多喇。

流心芝士蝦丸有拉絲既效果,入面仲有一粒粒既蝦肉。
流心芝士蝦丸

芝麻雞翼

燒安格斯牛肉十分軟稔
會有心理準備系生生地,如果系全熟就會好硬。

蒜蓉燒扇貝
燒豬頸肉

黃金燒廣島蠔
$140 (宵夜)
流心芝士蝦丸
蒜蓉燒扇貝
燒豬頸肉
2017-08-16 82 瀏覽
今日到元朗陪朋友買老婆餅俾屋企人食,一到達元朗先搵地方醫肚,響教育路附近想食拉麵當然要向Open rice 搜尋下先,見到有間野川拉麵店舖,當然要去食啦,因之前曾經食過另一分店的磯燒及小食已很懷念點了個烏冬,跟餐仲有沙律及飲品只不過係$52,沙律菜很爽甜尤其配了麻醬分開惹味芝士地獄海鮮烏冬, 地獄得來少少辣,烏冬夠彈牙,吃了兩啖後,將芝士伴在一起食夠香濃朋友點了杯 Kirin Been,在出面酷熱天氣的環境下入來喝一大口,簡直是賞心樂事還點了些小食給朋友喝啤酒的,小食的質素與另一分店的也是一樣,雞泡魚干有微溫,無論配上沙律醬/七味粉也是很滋味的,炸雞翼送到來時也是脆脆的下午茶時前來,人流比較稀少, 但店舖對食物認真的製作,食得出是有一種堅持,仍能保持食物的質素如果係學生還有學生優惠的

跟餐沙律

芝士地獄海鮮烏冬

Kirin  Been

還點了些小食給朋友喝啤酒的,小食的質素與另一分店的也是一樣
雞泡魚干

Kirin  Been
雞泡魚干
炸雞翼
2017-08-15 89 瀏覽
今日又入元朗搵朋友,順便同佢食餐飯。 行行下去咗大坑渠邊,沿路都有好多食肆可以選擇。今次我哋揀咗間細細地嘅拉麵舖試下。呢間日式拉麵舖主打係拉麵同埋串燒。我哋兩個人叫咗兩碗, 一碗係燒汁和牛烏冬另一碗係豬軟骨拉麵 。同埋揀咗d串燒試下。話咁快碗烏冬同拉麵就上枱。 呢度嘅湯底唔錯,烏冬同拉麵都好彈牙 。豬軟骨亦都炆得好淋,和牛燒得好香。至於d串燒當然係即叫即燒。 我哋叫咗燒牛舌同埋帆立貝。啲料好新鮮同埋燒得好香。 雖然我哋冇叫啤酒飲,淨係叫咗支蘋果soda。但係見到好多枱人都一邊飲啤酒一邊食串燒,真係一流享受。總括嚟講呢間拉麵店有小店風味,味道亦都相當不錯,價錢亦都非常合理。如果行開去元朗可以試試。

呢間日式拉麵舖主打係拉麵同埋串燒。