2024-02-08 470 瀏覽
早前想話去強記小廚,點知係門口聽到一位女士同侍應以下對答...."請問無訂枱有無位呀?""無!""咁..... 係門口等枱又得唔得呢?""無位! 爆埸!"如果轉去水記.心有不甘,想睇睇強記有咩噤把閉,於是 WhatsApp 佢地訂枱,會一會佢地.上網睇食評,負評較少正面評價多,年尾流流希望我食完都可以俾個好評啦!強記小廚開係一處位於被建築五金材料包圍嘅店舖,果頭麻甩佬較多,一到六點鄰近D店舖開始關門變得水靜鵝飛烏燈黑火車都唔多架.入到餐廳,見到全部餐枱都放上 "留座" 標示,餐廳放上4~5張大餐枱環境變得唔太闊落.原本點燒生蠔同燒羊架,點知燒爐壞咗,所有燒物停售!結果點椒鹽豆腐,果皮蒸鮑,上湯龍蝦伊麵同芝麻雞.香港餐廳賣椒鹽豆腐都有幾款,有D大粒,有D外層炸過都唔係脆口,強記哩款椒鹽豆腐係自己中意口味,外層香脆內層軟滑,只係凍咗D唔夠熱,份量比預計中少.果皮蒸鮑蒸到啱啱熟唔過火,口感唔韌其中一個原因係鮑魚身上切上多刀,令鮑魚唔會太結實,只係豉油失色,唔係甜豉油,豉油份量亦不足.上湯龍蝦伊麵上湯夠濃郁,濃郁到重味咗D,值得一讚係龍蝦肉夠彈牙,份量足無偷工減料,其他餐廳D龍蝦伊總係蝦肉不足

"請問無訂枱有無位呀?"

"無!"

"咁..... 係門口等枱又得唔得呢?"

"無位! 爆埸!"

如果轉去水記.

原本點燒生蠔同燒羊架,點知燒爐壞咗,所有燒物停售!

結果點椒鹽豆腐,果皮蒸鮑,上湯龍蝦伊麵同芝麻雞.

上湯龍蝦伊麵上湯夠濃郁,濃郁到重味咗D,值得一讚係龍蝦肉夠彈牙,份量足無偷工減料,其他餐廳D龍蝦伊總係蝦肉不足唔知去咗邊.

芝麻雞最滿意,面層鋪滿芝麻,雞肉嫩滑,唔需要點任何醬汁已經好好味,不過餐廳都無提供醬汁,如果有惹味蔥蓉就更正!

我地坐近門口,見到不停有D無訂枱嘅 Walk in 客走入嚟問有無位,個個問完之後都露出失望表情,所以如果要幫襯必須要訂枱.
  • 椒鹽豆腐
  • 芝麻雞
今日約咗兩個朋友一齊嚟強記小廚食羊腩煲,我地都係第一次嚟呢間餐廳,食完我哋都一致覺得價錢合理,環境上如大排檔般咁熱熱鬧鬧,食物也有驚喜及非常好食我哋都一定會再黎!首先講吓個麻香爽魚皮最有驚喜嘅一味菜,估唔到佢嘅魚皮做得非常爽脆,而且亦大大塊,加埋薑蔥蔥同豉油一齊食,味道配搭得非常好,食食吓我幾乎食咗大半碟鍾意食爽魚皮嘅人一定要試然後要介紹今餐嘅主角羊腩煲羊腩煲一拎出嚟要啲時間煮滾佢,應該係預先整好然後雪咗入冰箱未嚟得切融晒雪。個煲滾起之後啲羊肉都好入味,數量都夠兩至三人食,而且有枝竹馬蹄筍等配料一起,整個煲份量夠,算係相當不錯了!蒜蓉燒生蠔呢個都大力推介,燒得好入味好好食愛吃蠔朋友必定要試!蒜香燒茄子正常發揮,蒜蓉同蔥混埋一齊燒,非常惹味好食送飯都一流強記小廚食後感很好,值得推介,可以一食再食
我哋都一定會再黎!

首先講吓個麻香爽魚皮
鍾意食爽魚皮嘅人一定要試
麻香爽魚皮

然後要介紹今餐嘅主角羊腩煲

蒜蓉燒生蠔
呢個都大力推介,燒得好入味好好食
愛吃蠔朋友必定要試!

蒜香燒茄子
正常發揮,蒜蓉同蔥混埋一齊燒,非常惹味好食
送飯都一流

強記小廚食後感很好,值得推介,可以一食再食

麻香爽魚皮
天氣咁凍 四個人一齊邊邊佢 😆 好有大排檔氣氛嘅茶記 ( ´▽`)就算打左電話去但都要等一等 就證明好多人食叫左個羊腩煲 基本馬蹄,荀,薑果啲配料都齊但佢舊薑真係好大舊😂中左幾次伏都以為係羊肉嚟 調味都叫正常唔會太咸 肉都唔會太老 好似二舊水有找二舊水有找嘅話 份量都叫正常 約有廿舊左右🤔*蠔餅我覺得佢個蠔餅係脆 但同我食開/期望果隻唔同我仲以為係潮式果啲會厚身少少 🤏🏿 但佢唔係所有無乜點食( ・᷄ὢ・᷅ ) 唔係太啱我*燒豬頸肉 一上枱係凍 食左一塊都無食(´▽`) 對我嚟講有啲咸 同埋油得嚟唔香口⋯⋯ 成餐我都係用個煲係咁烚生菜食 食飽自己😂
天氣咁凍 四個人一齊邊邊佢 😆
好有大排檔氣氛嘅茶記 ( ´▽`)
就算打左電話去但都要等一等 就證明好多人食

叫左個羊腩煲 基本馬蹄,荀,薑果啲配料都齊
但佢舊薑真係好大舊😂中左幾次伏都以為係羊肉嚟
調味都叫正常唔會太咸 肉都唔會太老 好似二舊水有找
二舊水有找嘅話 份量都叫正常 約有廿舊左右🤔

*蠔餅
我覺得佢個蠔餅係脆 但同我食開/期望果隻唔同

*燒豬頸肉
一上枱係凍 食左一塊都無食(´▽`)
對我嚟講有啲咸 同埋油得嚟唔香口⋯⋯

成餐我都係用個煲係咁烚生菜食 食飽自己😂
2023-12-11 661 瀏覽
第一次幫襯,為咗個羊腩煲而嚟。但係見檯檯都整兜魚皮咪貪得意叫埋一份,又真心唔錯,爽口而且調味幾香,值得嗌。樟茶鴨(半隻)比想像中好,食落有d鴨皮都仲脆,食落煙燻味重,d肉仲算少juicy唔會乾身。 終於到主角黑草羊腩煲。 一煲唔洗3舊水,羊腩份量都唔少,好抵食。 羊腩開頭未煮夠食落未夠淋,好彩之後由佢慢慢煲下就爭好遠,肉味重,立即咬得開。黑草羊唔係平時嗰d勁淋嗰種,肉味係重d,但相對就要煮耐少少。味道係ok,呢度嘅配料有竹筍、冬菇、馬啼同枝竹。 枝竹就唔算多,有d唔夠喉。整體質素係唔錯,係位置難搵少少,但覺得可以encore。
第一次幫襯,為咗個羊腩煲而嚟。

樟茶鴨(半隻)

整體質素係唔錯,係位置難搵少少,但覺得可以encore。
2023-12-04
  • 羊腩煲
  • 魚皮
  • 樟茶鴨
記得好多年前來過,今次再光臨水準一樣跟以前一樣好好,食材新鮮,店員個個都好親切,疫情下能捱得住的小店不多,還能保持到水準更加少,推介此小店,特別推介佢個羊腩煲,超好食😋
2023-10-12
黑松露炒蝦球
啫啫大腸煲
龍蝦伊面
2021-12-31 4101 瀏覽
夜麻麻同朋友出去食晚飯誠意推介呢間好有鑊氣嘅小廚咁凍嘅天氣梗係要嗌羊腩煲啦🐐啲羊腩幾大嚿馬蹄入晒味個汁都比較渴身黑松露醬包大蝦球🍤黑松露醬+蝦🍤 好味不過份量比較少蟹粉炒豆苗有其他比較,呢個記比較普通啦最後出場嘅係香橙蜜餞焗一字骨個皮好好味又唔會好漏個醃肉都得好入味誠意推介呢一個「香橙蜜餞焗一字骨」
夜麻麻同朋友出去食晚飯

黑松露醬包大蝦球🍤
黑松露醬+蝦🍤 好味

不過份量比較少

蟹粉炒豆苗
有其他比較,呢個記比較普通啦
香橙蜜餞焗一字骨

最後出場嘅係香橙蜜餞焗一字骨

個皮好好味又唔會好漏
個醃肉都得好入味

誠意推介呢一個「香橙蜜餞焗一字骨」

黑松露醬爆大蝦球
香橙蜜餞焗一字骨
2021-08-03 4048 瀏覽
食過返尋味😏😏😏 今次帶2個同事,一齊去食好嘢。「強記小廚」😍😍😍 我上個月食過之後,已經諗定左 下次一定要試下個「椰娘肉蟹煲」。呢味蟹,椰汁香,蟹多肉,正到我忍唔住 叫咗個白飯,D汁撈飯。(因為我平時盡量夜晚係戒澱粉質㗎)。哈哈。今次破左介。另外2同事最欣賞個「豉汁蒸白鱔」,佢哋話條魚好鮮甜,同我一樣都忍唔住 叫咗個白飯。今晚D餸,味味都咁正?😙 唔送飯?真係對唔住自己🥺🥺🥺下次我會帶我屋企人黎試吓先😌😌😌
今晚D餸,味味都咁正?😙 唔送飯?真係對唔住自己🥺🥺🥺

下次我會帶我屋企人黎試吓先😌😌😌
2021-08-02
  • 椰娘肉蟹煲
  • 豉汁蒸白鱔
2021-07-18 1157 瀏覽
我本身住天水圍,銅鑼灣返工,講真真係好少會約friends出去旺角食嘢囉。成日聽D friends講《強記》真係好正,有機會一定要試吓。今晚終於約齊D friends收工去試吓。😏😏😏入到去,環境都算乾淨,比起大排檔係舒服好多,至少起碼有冷氣嘆。🤣🤣🤣(大熱天時冇冷氣真係唔掂)服務員態度都幾好。我呢啲港女,叫佢幫手影相,佢哋都好樂意環境+服務:整體黎講,⭐️⭐️⭐️⭐️(5⭐️滿分)小菜菜式真係多元化~食完今餐,我同D friends已經諗定下次黎要食咩?小廚黎講,真係好夠鑊氣,好惹味,最緊要價錢合理。Good Good Good食物:整體黎講,⭐️⭐️⭐️⭐️(5⭐️滿分)
(大熱天時冇冷氣真係唔掂)
服務員態度都幾好。我呢啲港女,叫佢幫手影相,佢哋都好樂意

環境+服務:整體黎講,⭐️⭐️⭐️⭐️(5⭐️滿分)

小菜菜式真係多元化~
食完今餐,我同D friends已經諗定下次黎要食咩?

小廚黎講,真係好夠鑊氣,好惹味,最緊要價錢合理。

Good Good Good

食物:整體黎講,⭐️⭐️⭐️⭐️(5⭐️滿分)

鮑魚響螺燉湯
蜜餞野生珍菌
麻辣凍豬手
2021-07-17
鮑魚響螺燉湯
蜜餞野生珍菌
麻辣凍豬手
2021-07-09 2586 瀏覽
今次已經是第二次來食,果然名不虛傳,比之前仲好食👍🏻今次好醒目我,先book咗枱,仲留咗我最鍾意飲嘅杏汁豬肺燉雞湯,真係超級正👍🏻但係記得一定要預留左先,仲有黑松露鮑魚😋😋😋😋試咗幾樣野唔記得影相,好嘅食物當然要配啤酒啦😄我哋仲飲咗幾支啤酒🍻員工服務態度好好,見到佢啲圖片好多嘢我都想試,但係真係實在太飽啦,下次再嚟試吓其他先我都會推介俾朋友👍🏻地點都算方便一出地鐵站行幾分鐘就到
今次已經是第二次來食,果然名不虛傳,比之前仲好食👍🏻
試咗幾樣野唔記得影相,

我都會推介俾朋友👍🏻
地點都算方便一出地鐵站行幾分鐘就到

杏汁豬肺燉雞湯,黑松露鮑魚
2021-06-12
杏汁豬肺燉雞湯,黑松露鮑魚
2021-05-17 2218 瀏覽
嗰日同35知己行完旺角,揾嗰地方食小炒啤一啤,朗豪坊附近見有呢間就入去。無人排隊,8點都無乜人都覺得會中伏,但太肚餓,又有酒飲,是但。坐低叫左幾個餸,黑椒牛仔⻣,生炒⻣,通菜牛肉。點知味味餸得嗰咸字,牛仔⻣真係得⻣,嗰黑椒汁真係得黑椒味。生炒⻣好粉,好似食緊生粉咁。得通菜牛肉放得入口,不過不失。原本35知己有啲雅慶,點知失望而回,無下次。。。。😅食完番屋企樓下仲要買左嗰M記醫肚,無下次!!!!
坐低叫左幾個餸,黑椒牛仔⻣,生炒⻣,通菜牛肉。
原本35知己有啲雅慶,點知失望而回,無下次。。。。😅
食完番屋企樓下仲要買左嗰M記醫肚,無下次!!!!
2021-04-22
2020-12-24 2264 瀏覽
冬至做冬中午1點左右就去買了一份大羊腩煲$488外賣!晚上一家三口(一位小朋友)食!結果入面很多骨頭薑和筍!根本無冇羊腩係入面非常憤怒仲係大煲!好好一個冬至!本人從不寫任何食評!這次實在太生氣😡
外賣自取
2020-12-22 1335 瀏覽
今晚光顧「強記小廚」買外賣,回家打開外賣盒,好失望, 手抓餅竟然燶到這個地步,唔係啩,以後不敢再叫這一項了⋯⋯廚師如果可以整完後望一望先交貨好d喎⋯⋯其實煎過頭是否不應該交畀顧客呢⋯
今晚光顧「強記小廚」買外賣,回家打開外賣盒,
好失望,

手抓餅竟然燶到這個地步,
2020-12-22
35 分鐘 (外賣自取)
2020-02-16 2076 瀏覽
【羊腩煲】 HKD238.【日本芥末牛柳粒】 HKD88.雖然今個冬季同預期一樣都係不太冷🧣,但天氣稍為涼啲都有心癮想去食個羊腩煲。羊腩煲🍲黎講,價錢💰算係係公道,不論羊肉定係支竹份量⚖️都頗多。可惜羊肉🐑煲好耐都唔夠淋,而且幾乎冇咩羊穌味。比較適🈴️本身怕食羊嘅朋友。至於小菜方面,穫氣就一般般。而我地👫試嘅依個牛柳粒🐂雖然肉質夠嫩,不過芥末味太弱😞。嗌得芥末牛柳粒嘅人通常對芥末嘅接受程度都高,所以落重手啲都唔怕。
【羊腩煲】 HKD238
【日本芥末牛柳粒】 HKD88

2019-08-17 2180 瀏覽
這天有內地的朋友來香港,當然要帶她來試一下鑊氣小炒。 這家之前沒來過,我們7點左右到,裏面還沒有滿。我們叫了黃金大蝦,這個外層炸得很好,薄薄的,裏面的蝦肉也很嫩。重點是味道非常好,鹹蛋香很足。我們也叫了通菜煲,裏面的菜挺好吃的,不老,但略鹹。炸大腸外皮炸過火了,有點硬不過味道是夠的。但魚皮很不錯哦,爽口,彈牙但可能是自己吃不慣,覺得有一點點腥,但是朋友覺得很好吃。我們叫了2個白飯,還有可樂。總的來說這家不錯呢
這天有內地的朋友來香港,當然要帶她來試一下鑊氣小炒
。 這家之前沒來過,我們7點左右到,裏面還沒有滿。

我們也叫了通菜煲,裏面的菜挺好吃的,不老,但略鹹。

炸大腸外皮炸過火了,有點硬
不過味道是夠的。

但魚皮很不錯哦,爽口,彈牙
但可能是自己吃不慣,覺得有一點點腥,但是朋友覺得很好吃。

我們叫了2個白飯,還有可樂。

總的來說這家不錯呢

2019-08-15 1385 瀏覽
最近香港環境太多負能量,所以星期六諗住出外面食一下,放鬆一下心情。本來揾緊大角咀一間大排檔,點知搵錯咗搵左呢間原來發現喺旺角,還好都比較近。去到落車基本上都係泊係街邊,冇乜所謂因為都係一條比較偏僻嘅路,同埋店內夥計可以幫手睇住架車,不過有一個問題就係落車後傳來一陣死老鼠味,已經先扣分。之前定位已經訂咗一鍋杏汁白肺湯,所以睇完餐牌加多幾個餸就已經可以落單。夥計服務其實尚算熱情,非常幫手,完全唔係嗰啲大排檔叔叔或姐姐嘅態度。先上白肺湯,由於靚女幫手安排,所以冇特別影相,湯渣都冇乜特別。講返個湯,杏汁味道可以,不過個人覺得湯底太重味精,材料算係豐富,白肺亦充足,不過當然比起其他出邊嘅質素可能還有點距離。之後就到油浸筍殼魚,炸得非常之脆口,而且份量十足,味道鮮味也非常好,絕對沒有重口味之嫌。某程度上這已經是整頓飯的highlight。啫啫通菜煲冇乜嘢特別,主要係味道偏鹹,菜係新鮮的。呢道菜叫做超級多菜譜蜆肉炒蛋,由於太想食所以食到一半先至記得影相。不過想食到一半發現原來而家已經冇做蜆肉,所以係沒有通知我們的情況下換咗做蝦仁仔。其實味道唔錯嘅,送飯一流。不過對於要將啲蜆滅門嘅阿辣妹,表示有點失望

油浸筍殼魚

姐姐通菜煲

啫啫通菜煲冇乜嘢特別,主要係味道偏鹹,菜係新鮮的。

超級多菜譜蜆肉炒蛋

呢道菜叫做超級多菜譜蜆肉炒蛋,由於太想食所以食到一半先至記得影相。不過想食到一半發現原來而家已經冇做蜆肉,所以係沒有通知我們的情況下換咗做蝦仁仔。其實味道唔錯嘅,送飯一流。不過對於要將啲蜆滅門嘅阿辣妹,表示有點失望。

蜜糖欖菜骨

蜜糖欖菜骨絕對係小朋友至愛,阿肥仔同叉燒妹都好鍾意。肉嘅部位也不錯,沒有太多肥肉,不過賣相有點偏油,食落還可以。唯一嘅投訴係太多腌肉粉同埋偏鹹。

蒜片牛柳粒

旋片牛柳粒又係小朋友的另一摰愛,味道尚算接受,不過這個牛肉粒真的是太多腌肉粉了。

麻辣炒蜆

呢碟菜式出場阿辣妹立刻雙眼發光,她表示非常興奮。食完之後發覺其實佢嘅麻辣一點都沒有麻,所謂嘅辣都係落咗小小辣粉仲係啲汁上邊睇到。味道還可以嘅,不過個人覺得可以炒得有誠意啲。

總括嚟講係一間非常旺角地道嘅大排檔,個人覺得在大排檔來說還未達標,大部份菜式都係偏鹹,所以在有選擇的情況下,應該暫時不會再來。
2019-08-10
油浸筍殼魚