餐廳: 富臨酒家
資訊:

餐廳: 富臨酒家
資訊:

2024-02-23 161 瀏覽
Quality of food has been improved since last year so the aunts decided to revisit. We came pretty early at 8:15 am and almost all the tables were available. Also it’s quieter in the morning, we left around 9:30am and by then it’s already more packed and noisy. We ordered four morning combos (a total of 8 dim sums/ rice/ congee) to share. The aunts applauded for the peanuts and ribs congee; and the skins of the steamed rice rolls. A close-up of the congee, served steaming hot and loaded with meat

A close-up of the congee, served steaming hot and loaded with meaty spareribs and soft peanuts.

Also in the photo: steamed rice with Chinese preserved meat; preserved sausages and spareribs. Plus, scallion sakura shrimps pancake. Nice ones.

Menus were also renewed and I could see the popular standing chicken with flames; and a creative sweet/savoury dish with egg pudding in egg shells and chicken-shaped deep fried meat puffs.

2024-02-18 106 瀏覽
如題,今晚的新年套餐除了酸臭鮑魚之外,還有淋bet bet的蝦片,超鹹炸子雞,濕立立糯米飯,同埋油淋淋碗筷。服務員態度非常好,可能係知道有利是收,個個都開口大吉,笑口常開。這個新年套餐,全包收費 $5000,共12 位。上咗炒麵同炒飯先上蒸魚同雞。聽職員嘅解釋,原因係因為要同隔離枱嘅炒麵同炒一鍋,所以要一齊出。不過呢間嘢係冇咩好期望,主要是地點遷就到老人家。大家冇期望就冇失望。不過收呢個價錢食啲咁嘅嘢真係有少少肉痛。

2024-02-18
團年飯
  • 蠔皇八頭鮑魚扣金錢
2024-02-09 87 瀏覽
係富臨叫年夜飯套餐,約左5:30拎,到酒店之後等左成個鐘仲未出,咁我約時間左咩?問服務員一問三不知,問就態度好惡話‘我點知吖,邊有咁快,你係度等喇’未食到嘢心情已經好差👎

外賣自取
2024-01-30 188 瀏覽
我非常喜歡喝茶所以我會經常去不同的地方找一下當地的茶樓今天去了長沙灣然後找了很多家酒樓發現還是富臨比較好因為這裡的街坊很多就應該味道不錯點了幾個點心味道還可以下次再來😄
我非常喜歡喝茶
點了幾個點心
味道還可以
下次再來😄
2023-12-15 286 瀏覽
行過茶餐廳門口,嗅到陣陣撲鼻香味,心諗一定要入去瞓埋一轉。揀咗間檯,我就點咗道靚仔嘅凍檸茶同必食嘅絲襪奶茶。飲品嚟得快,檸檸有酸甜氣,奶茶順滑得滯,暖笠笠地,真係冇嗌騷。我再點咗餐咖喱牛腩同蔥油雞。咖喱牛腩好似猛獸噉軟熟,入口即溶,辣味正啱,令人辣到掛住佢媽。至於蔥油雞,皮薄肉嫩,清麗透骨,滿滿嘅蔥香夾住肉汁,一啖咬落去,滿口生津。對面嘅檯上嘅住家阿哥攞咗個魚蛋粉,佢滿足嘅神情令我都心思思想試,於是再加一碗。哇,個湯口感滑溜,魚蛋彈牙,粉條滑溜,一啖湯一啖粉,嘩,好過癮!瞓咗個燉奶做收尾,口感綿密,甜度啱啱好,攞住餐巾擦咀嘅一刻,心諗,呢個地方我仲會再黎多次👌。

2023-10-08 453 瀏覽
街坊酒樓,食物唔算貴,味道自然正正常常,不過得以嘅係我覺得好食嘅餸,同行朋友覺得唔好食,我覺得麻麻地嘅,同行又覺得好食。清蒸大閘蟹($68隻)又到大閘蟹季節,見到酒樓有賣,今年又未食過就試下。約3兩細蟹,三個人食叫了3隻,黎得兩份食蟹工具和醋,要叫侍應拎多把剪刀。滿心期待,可惜我的蟹膏唔算多,唔香,而且有少少苦,有啲失望。不過同行就話佢嗰隻蟹唔錯。杏汁燉白肺份量多,雖然寫4人份量,但應該有超過8小碗。我覺得幾好飲,不過同行朋友話豬肺麻麻。蜜椒脆鱔球調味調得幾好,炸得都好香脆,就係鱔唔夠。肥美,同行友人話有啲腥。紅燒花膠豆腐食完頭三樣唔夠飽,原本想叫特價龍蝦配伊麵,但侍應話大閘蟹已經特價咗冇得再叫,咁唯有叫第二樣紅燒花膠豆腐。豆腐份量足,相比之下花膠就自然顯得少和細舊,不過味道我幾鍾意。橎桃大壽包冇人生日,不過就係想食。壽包幾大個,蓮蓉都多,入面仲有半隻細咸蛋黃。朋行友人話咸蛋黃小,唔太好咸蛋黃嘅我就覺得啱啱好。

清蒸大閘蟹($68隻)

清蒸大閘蟹(單售)

清蒸大閘蟹(單售)

蜜椒脆鱔球
蜜椒脆鱔球

紅燒花膠豆腐
冇得再叫,咁唯有叫第二樣紅燒花膠豆腐。

橎桃大壽包
橎桃大壽包(隻)

2023-10-07
紅燒花膠豆腐
橎桃大壽包(隻)
2023-07-01 684 瀏覽
約朋友共五人今天去富臨午膳,跟據食評本沒太大期望,但食後卻比意料之外好味!1. 甜薄撐(不太甜,但有甜味,夠薄夠脆,一致好評)2. 炸雞 (皮夠薄脆,唔會好乾,有微熱,好味,但要自己用較剪拆件,比較麻煩)3. 乾炒牛河(不乾不油,人多食幾好)4. 蝦餃(夠大粒,冇肥豬肉,如果有筍絲更好)5. 燒賣(我一向冇食,冇得評分)6. 叉燒餐包(普普通通,不過不失)7. 棉花雞(算ok,但嫌佢魚肚太少)8. 炸煎堆(好難唔好食)今日71回歸假期,差不多中午12:00都唔洗等位,唯美中不足係食嘢前洗杯洗碗時d茶都好油。

甜薄撐(不太甜,但有甜味,夠薄夠脆,一致好評)
3. 乾炒牛河(不乾不油,人多食幾好)
蝦餃(夠大粒,冇肥豬肉,如果有筍絲更好)
5. 燒賣(我一向冇食,冇得評分)
6. 叉燒餐包(普普通通,不過不失)
7. 棉花雞(算ok,但嫌佢魚肚太少)
炸煎堆(好難唔好食)

2023-02-15 1103 瀏覽
同一個好耐無見嘅舊同事飲下茶,近近地去左呢間富臨,上到去全部都係阿婆阿伯/阿叔阿嬸,人均年齡50+,哈哈,舊同事笑言話佢呢個係老人區,後生仔好少陪老人家飲茶啦。富臨下午茶好多特價點心,質素一般都唔期待,純粹諗住黎吹下水,又有啖茶飲下,好過去咖啡店啫。煎讓茄子大大件,鯪魚肉都幾彈牙。生煎包唔知點解係籠上,蒸熟嘅?個底有煎過,包皮厚又無乜餡。燒賣大大粒,雖然唔係手切口感差啲,但呢個價收貨啦。炒米粉都係無咩料,至少炒得乾身唔太油。水晶包唔掂,個豆沙酸酸地似壞左,蓮蓉就炒燶左一陣怪味,唔好食。幾十蚊飲下茶食點心,好平。

煎讓茄子大大件,鯪魚肉都幾彈牙。

生煎包唔知點解係籠上,蒸熟嘅?個底有煎過,包皮厚又無乜餡。

燒賣大大粒,雖然唔係手切口感差啲,但呢個價收貨啦。

炒米粉都係無咩料,至少炒得乾身唔太油。

幾十蚊飲下茶食點心,好平。
2023-02-12
2023-01-18 802 瀏覽
今年提早團年,選了富臨這間來一班人開心團聚,於是大家很開懷地叫了一桌滿滿的食物,有:~燒腩仔:很香脆,我第一時間就吃這個先,因為我很喜愛吃燒腩仔,~叉燒:都不錯,汁好好味,肥瘦恰到好處~陽洲炒飯:才料足夠,蝦大隻兼彈牙~羊腩煲:又係,羊腩又香又軟,而且有很多配料,非當豐富,味道入味,又不太鹹,~牛肉腸粉:算滑~蝦餃:不錯,蝦新鲜有咬口~燒賣:必叫~唐生菜:一般還其他點心等也算可以,所以大家都吃得非常高興!大家都吃得高興又滿足!
~叉燒:都不錯,汁好好味,肥瘦恰到好處
~陽洲炒飯:才料足夠,蝦大隻兼彈牙
~羊腩煲:又係
~牛肉腸粉:算滑
~蝦餃:不錯,蝦新鲜有咬口
~燒賣:必叫
~唐生菜:一般
還其他點心等也算可以,所以大家都吃得非常高興!
大家都吃得高興又滿足!

2022-12-19 706 瀏覽
家人中午聚餐去飲茶,選了富臨。蝦餃皇,四大隻,餃身漲卜卜,蝦肉爽口彈牙。山竹牛肉,圓型結實,混入馬蹄香蔥,配上喼汁,味道提升。芋蓉箭豬包,造型有趣,炸過的皮面軟糯有咬口,芋蓉綿密呈流心效果。蘿蔔千絲酥,酥皮層層鬆軟,蘿蔔絲鮮甜有水份。海哲伴醺蹄,海哲清爽,醺蹄啖啖肉也是十分爽口。菠蘿生炒骨,骨炸得甘香,粉漿不多,保持鬆脆,醬汁的酸甜度足夠。生炒糯米飯,飯粒軟糯乾爽,不過配料不多,只有少許腊肉,一些花生和蔥花,但味道不錯。野菌浸菜苗,野菌有金菇,冬菇,秀珍菇,菜就有菜心苗。清清地也好吃。
家人中午聚餐去飲茶,選了富臨。

蝦餃皇,四大隻,餃身漲卜卜,蝦肉爽口彈牙。

山竹牛肉,圓型結實,混入馬蹄香蔥,配上喼汁,味道提升。

蘿蔔千絲酥,酥皮層層鬆軟,蘿蔔絲鮮甜有水份。

海哲伴醺蹄,海哲清爽,醺蹄啖啖肉也是十分爽口。

蝦餃皇
海哲伴醺蹄
菠蘿生炒骨
野菌浸菜苗
2022-12-15 501 瀏覽
久違的12人飯聚,疫情以來都未有試過咁多人一起食飯聚會,冬至將近,就來一個聚會,一共9道菜及甜品生果1,先來自帶大蝦 - 白灼(廚師煮蝦的時間剛剛好)大蝦爽甜2,龍蝦伊麵 - 調味及汁料唔會太膩,好味3,乳豬,皮脆肉嫩,而且唔多肥肉(個人較喜歡)4,炸蟹鉗,味道剛好,不需要點酸甜醬都好食5,班件兩食 - 雲耳金蒜蒸班片/西芹炒班片(這個有少少咸,但餸飯一流)6,炸子雞 - 皮脆內嫩之如還配了大家都喜歡的炸蝦片,大家第一口先夾了久違的蝦片,才食雞。7,最後就係糯米飯及甜品生果總結,這餐飯滿足。
1,先來自帶大蝦 - 白灼(廚師煮蝦的時間剛剛好)大蝦爽甜
2,龍蝦伊麵 - 調味及汁料唔會太膩,好味
3,乳豬,皮脆肉嫩,而且唔多肥肉(個人較喜歡)
4,炸蟹鉗,味道剛好,不需要點酸甜醬都好食
,才食雞。
7,最後就係糯米飯及甜品生果

總結,這餐飯滿足。

2022-12-13
2022-12-06 495 瀏覽
今天, 和朋友有一晚餐會議,選擇了這間位於長沙灣貿易廣場的富臨酒家。看見餐牌有阿拉斯加長腳蟹,很想一嚐長腳蟹的鮮味。 因為我們人數少,問了店員可否選一隻比較細的長腳蟹。今天碰巧有一隻3斤12兩的長腳蟹,二話不說便叫了來吃。煮法當然是清蒸,約廿多分鐘後,長腳蟹已捧上, 很快拍過照後已急不及待拿起剪刀,把蟹腿剪下來吃。整隻蟹不算難剪, 但把多隻蟹腳蟹鉗都剪完,確實有些手累。入口,蟹肉豐厚彈牙,蟹汁充足, 如果由0到10分,極度鮮甜美味是10分,我會給8.5分。所以,基本上,不用點醬料已經很鮮甜,但我喜歡點上少許醋,令蟹的鮮味更加突出。把所有蟹腳蟹鉗吃光後,到蟹蓋和身了。一打開蟹蓋,就見到不少蟹膏,入口甘香鮮甜。 原來蟹身的肉也不少,吃光後都已飽了七分。一頓晚飯,吃了那麼多蟹肉,確實是爽!

一頓晚飯,吃了那麼多蟹肉,確實是爽!

阿拉斯加長腳蟹
2022-11-30
阿拉斯加長腳蟹
2022-10-03 580 瀏覽
同屋企人食飯,已經預先訂好片皮鴨諗住會好d, 點知仲差⋯D肉都切得深,但d皮完全吾掂,一d都吾脆,好失望個餅皮好似係微波爐啱啱叮番出嚟咁,又硬,一d都吾好食。反而龍蝦伊麵比較正常,好味酸菜魚同隻鵝都還可以。晚飯優惠套餐係抵既,但下次真係要食其他比較好
同屋企人食飯,已經預先訂好片皮鴨
諗住會好d, 點知仲差⋯
D肉都切得深,但d皮完全吾掂,
一d都吾脆,好失望
個餅皮好似係微波爐啱啱叮番出嚟咁,
又硬,一d都吾好食。
反而龍蝦伊麵比較正常,好味
酸菜魚同隻鵝都還可以。
晚飯優惠套餐係抵既,
但下次真係要食其他比較好
先不說還沒上菜前桌上有一塊咬過的叉燒。總將近900元的午餐。其中一碟是雞扎。吃到最尾時發現其中一隻雞肉有超過一半未煮熟。向店員表示雞肉未熟後,店員亦同意她看到雞肉是生的,但她說:「是的,我看到未熟,但你們已經吃了很多,如果你們沒吃那麼多可以幫你們再上新的。」她把我們還沒吃完的其他料(魚肚等)和我吃了一半的生雞肉拿走(她不知道我已經拍照),表示會找經理處理。最後經理過來向我們表示:「雞肉是熟的,生的不是這樣的… 」我很無語,直接說算了。(心想:店員都看到是生的了,收走食物後就說是熟的?那你為什麼不還給我們被收走的食物?)我不想爭論,也沒有再追究已被收走的其他食物,錢也照付了。(好吧,你們都毀屍滅跡了,我本來也只是想提醒一下雞肉未熟,來不來新的我也不太在乎,最後還把其他料都收走了,我都虧著付錢了。只是不滿意店家說謊來逃避責任。)
先不說還沒上菜前桌上有一塊咬過的叉燒。

雞扎
2022-07-16
2022-07-13 402 瀏覽
紅黃綠碼殺到,疫情又話會再升,要好好把握這個空檔期,此時約埋三五知己一起吹吓水,時間唔等人,去就近長沙灣富臨,出品質素唔錯,第三四次幫襯,我哋一面叫餸一碟又一碟,一面吹水,把多天來的情緒放鬆,時間過得很快,餸菜叫了不少水準保持,較深刻的是龍蝦伊面和燒鵝,龍蝦上枱時有嘩一聲感覺,燒鵝唔肥又彈牙,服務和場地皆有水準,讚!