2023-11-16 434 瀏覽
今年有幸受邀出席週年舞會,第一次參加馬會會所宴會。地點果然隔涉,要駕車或者的士先到達,環境寧靜,私隱度高。當晚大排延開十席,現場服務職員數量足夠,唔會出現嘉賓求助無門情況。而且職員態度相當好,令大家都滿意。「席珍」食物方面 - 精美拼盤︰百花乳豬蝦多士 - 爽口彈牙嘅蝦膠假扮成乳豬肉疊在底層,再利用豬皮包頂。整件經過輕炸卻唔油膩,口感與味覺都有驚喜。脆鱔 - 幾條相對幼細鱔條,感覺有點零落。菊蜜鮮淮山 - 香甜杞子襯托清淡淮山粒,淮山粒潺滑粉軟,沾滿幽香菊蜜,健康清爽。三文魚籽野菜百頁卷 - 外層用百頁腐皮包裹爽口菜絲,單調味道卻能重點帶出三文魚籽濃鮮味。腿蓉椒醬大蝦皇︰拌碟西蘭花平衡濃郁腿蓉椒醬嘅油膩。完隻蝦身體積好似碟咁大,頭部佔一半,內藏新鮮蝦膏。蝦身肉多且肥美,爽口彈牙。舞茸無花果瑤柱燉花膠︰湯底應該無加味精,只用乾貨食材原身咸味調味。舞茸菇將其他食材精華全吸收,香濃咸鮮;清甜無花果用以平衡咸度,亦將鮮味昇華;完整一片花膠,雖然品質唔算高級,但表現絕不欺場。蠔皇花菇扣原隻鮑魚︰鮮花菇香味濃郁,烹煮時間足以吸收大量蠔皇汁,水份十足。原隻鮑魚清爽彈牙,唔會因過火而變得煙韌。豆酥蒸老
今年有幸受邀出席週年舞會,第一次參加馬會會所宴會。
地點果然隔涉,要駕車或者的士先到達,環境寧靜,私隱度高。

「席珍」食物方面 - 精美拼盤︰
脆鱔 - 幾條相對幼細鱔條,感覺有點零落。
精美拼盤
腿蓉椒醬大蝦皇︰
拌碟西蘭花平衡濃郁腿蓉椒醬嘅油膩。
腿蓉椒醬大蝦皇
舞茸無花果瑤柱燉花膠︰
舞茸無花果瑤柱燉花膠
蠔皇花菇扣原隻鮑魚︰
鮮花菇香味濃郁,烹煮時間足以吸收大量蠔皇汁,水份十足。
原隻鮑魚清爽彈牙,唔會因過火而變得煙韌。
蠔皇花菇扣原隻鮑魚
豆酥蒸老虎班柳︰
豆醬混合豉油香甜帶咸,味道清淡唔會蓋過魚鮮香。
魚肉蒸煮時間調節得好,肉質爽口嫩滑而且厚身,食得滿足。
豆酥蒸老虎班柳
當紅炸子雞︰
薄薄一層雞皮炸得脆口,配上蝦片有著食片皮鴨感覺,卻唔算油膩。
雞肉嫩滑,輕微雞油香令肉質保持水份。
當紅炸子雞
菜肉雲吞撈薑蔥竹昇麵︰
兩隻雲吞皮薄餡靚,菜與肉餡料平均,唔肥膩。
竹昇麵軟硬度適中,用來當撈麵口感非常好,吸汁度高。
菜肉雲吞撈薑蔥竹昇麵
總結︰
場地佈置精緻、服務態度質素好、上菜速度快,而且味道卻不失禮。
整場晚宴的確令在場嘉賓都稱心滿意。
2023-11-11
紀念日