2022-11-01 333 瀏覽
🥘ANY SPICY LOVERS OUT THERE😍 FAVORABLE FOR BIG GROUP OF FRIENDS / FAMILY TO EAT SPICY FOOD TGT涼菜、褒仔、特色小炒、樣樣佳精!土豆絲!火爆牛肉!回鍋牛𦟌!麻辣雞煲”滿江紅小甜甜” 位於灣仔駱克道393號地下招牌菜式包括火爆牛肉, 麻辣雞煲, 麻辣田雞煲一系列四川風味麻辣煲仔都好出色!主食類偏向川菜,非常適合愛吃辣的朋友啊!當然也有一些不辣的家常菜!適合多人聚會!尤其係秋冬季至適合!

涼菜、褒仔、特色小炒、樣樣佳精!

土豆絲!火爆牛肉!回鍋牛𦟌!麻辣雞煲

”滿江紅小甜甜” 位於灣仔駱克道393號地下
招牌菜式包括火爆牛肉, 麻辣雞煲, 麻辣田雞煲
一系列四川風味麻辣煲仔都好出色!

主食類偏向川菜,非常適合愛吃辣的朋友啊!
當然也有一些不辣的家常菜!

適合多人聚會!尤其係秋冬季至適合!
  • 麻辣雞煲
  • 火爆牛肉
  • 辣子土豆絲
2022-10-19 155 瀏覽
今日同朋友過嚟灣仔呢邊食好嘢,突然間想食辣,於是搵到呢間滿江紅 好耐之前喺另一間分店食過都唔錯。環境好似去咗四川、成都嗰種feel,都幾正,比較中式,令人感覺到地道啲。《雞湯小雲吞》小雲吞食得出係手製,每一粒都食到足料嘅肉,雲吞皮都好薄好滑,好好味。《花雕醉雞煲》藥材味好濃郁,追求濃郁嘅花雕醉酒味呢個就啱晒,雞件索晒個湯嘅精華,而且唔會好孩,十分唔錯!《孜然炒回鍋牛肉》好濃味,好香孜然味,牛肉好入味但唔會太鹹,口感好林,好正!送飯一流。《麻辣牛展》牛展真係好正,一啲都唔乾唔孩,而且炒得好入味好香,尖椒都好好食,僻晒啲辣味,狂食都唔怕,送飯好正! 總括嚟講,呢間川菜嘅價錢唔貴而且味道都唔錯,經過灣仔呢邊又想食辣嘢就唔好錯過啦。

《雞湯小雲吞》

《花雕醉雞煲

《孜然炒回鍋牛肉》

《麻辣牛展》

2022-10-19 79 瀏覽
滿江紅小甜甜灣仔駱克道393號地下食唔到大辣同麻辣架人, 絕對都可以凌駕到的四川麻辣店, 小甜甜都在灣仔開業了好多年, 只抵擋到小辣程度的我, 也愛上了這裡的小炒, 而辣味菜式可選擇辣度, 在於我的立場, 是件幸福的事哦。魚春加魚卜鍋, 識食架人一定要點, 此菜式能吃到的地方已不多, 因魚春加魚卜難入貨。為免太多辣味蓋掉食材風味, 要求了小辣。魚春一大串爽口, 中間空隙吸了辣油香味及調味料幾大碟架手指青瓜, 佢有辣同唔辣架口味, 我都係要唔辣安全, 蒜多且鹹香。乾鍋菜花, 即是香港人叫架椰菜花, 簡單用油炒香, 椰菜花口感仍是爽口, 加上調味不重, 喜歡爽口架椰菜花。回鍋肉很下飯, 蔥及豬腩肉片, 濃郁的醬油及辣油, 配在一起惹味, 不知不覺飯都扒多兩口。 珍寶檸檬茶.杯的飲料, 是解辣解渴的好幫手原本仲想叫甜品食, 之不過飲完杯凍飲已好飽,下次留肚先點甜品啦。
滿江紅小甜甜
灣仔駱克道393號地下

珍寶檸檬茶.杯的飲料, 是解辣解渴的好幫手
2022-10-17 59 瀏覽
位於駱克道銅鑼灣和灣仔中間門面唔太顯眼但係就有料靚又惹味嘅川菜野生椒泡鳳爪($58) 呢個簡直可以食唔停口夠凍有筋有咬口泡椒好香食落仲有啲煙熏味冇死實實嘅酸味麻辣雞煲($88)麻辣味好出好濃好香用火keep住熱辣辣食到最尾都有種火辣嘅感覺原味焗蜆($88)充滿鹹香味蜆肉雖然有時有沙 但係係新鮮嘅有足夠嘅薑絲和蒜蓉配搭都係食唔停口回鍋牛展夠鑊氣 但冇典型川菜咁油牛展冇渣夠肉地連配角青椒都好食呢度仲好有智慧咁提供珍寶size 檸檬茶&珍寶檸檬水($32)好似一榨啤酒嘅份量咁絕對為解辣而設
位於駱克道銅鑼灣和灣仔中間
門面唔太顯眼
但係就有料靚又惹味嘅川菜

野生椒泡鳳爪($58)
呢個簡直可以食唔停口
夠凍有筋有咬口
泡椒好香食落仲有啲煙熏味
冇死實實嘅酸味

麻辣雞煲($88)
麻辣味好出好濃好香
用火keep住熱辣辣
食到最尾都有種火辣嘅感覺

原味焗蜆($88)
充滿鹹香味

牛展冇渣夠肉地
連配角青椒都好食

好似一榨啤酒嘅份量咁
絕對為解辣而設

呢間已經喺銅鑼灣好多年嘅食麻辣嘢嘅舖頭都嚟過幾次 以前多數係食宵夜啲時間去 因為佢開到好夜㗎朋友話想食麻辣嘢 我就帶佢嚟食呢間~食辣嘢點少得冷盤!嚟個涼粉先!份量都幾多下 好爽口個汁酸酸地 又麻又辣 好開胃作為開胃小菜一流嚟得呢度點少得一煲煲嘅餸!我地叫咗雞煲 好夠麻辣記得唔好錯過下面墊底嘅配菜啲青瓜同薯仔越煲越入味 吸哂啲麻辣湯雞嘅份量都多呢個火爆牛肉好有驚喜!佢係炸咗嘅牛柳 除咗辣仲甜甜地 餸飯一流塊塊牛都好大塊 口感正叫返碟菜扮健康先好大碟🤣 有菇同肉一齊炒 勁香口 如果再乾先啲就好喇~呢度另一樣出名係佢呢個珍寶size嘅嘢飲🤣叫咗一個檸茶同青檸沙冰~

朋友話想食麻辣嘢 我就帶佢嚟食呢間~

食辣嘢點少得冷盤!嚟個涼粉先!
份量都幾多下 好爽口
個汁酸酸地 又麻又辣 好開胃
作為開胃小菜一流

麻辣涼粉

嚟得呢度點少得一煲煲嘅餸!
我地叫咗雞煲 好夠麻辣
記得唔好錯過下面墊底嘅配菜
啲青瓜同薯仔越煲越入味 吸哂啲麻辣湯

麻辣雞煲

雞嘅份量都多

呢個火爆牛肉好有驚喜!
佢係炸咗嘅牛柳 除咗辣仲甜甜地 餸飯一流

塊塊牛都好大塊 口感正

叫返碟菜扮健康先

好大碟🤣
有菇同肉一齊炒 勁香口 如果再乾先啲就好喇~
乾煸四季豆

呢度另一樣出名係佢呢個珍寶size嘅嘢飲🤣
叫咗一個檸茶同青檸沙冰~
麻辣雞煲
乾煸四季豆
2022-10-03 28 瀏覽
要食四川辣野唔一定要幫襯大型連鎖店既,偶然試下d街邊小店都係一個唔錯既選擇👍呢間餐廳外表睇落古色古香,裝修都有d歷史,未食都feel到一陣陣既四川風味🌀我地今次叫左麻辣粉條,麻辣雞煲,火爆牛肉,乾煽四季豆,珍寶青檸樹同菠蘿藍精靈麻辣粉條係冷盤黎,但係浸麻辣香香到似熱食咁,粉條非常爽口,配合埋香口既麻辣汁十分開胃🤩麻辣雞煲算係mini size既,可以當做一個小菜,唔怕食唔晒,呢個煲既麻辣味同粉條果隻係有分別,唔會話食黎食去都係果隻味🙈火爆牛肉聽個名都知辣啦,食落真係辣到噴火,好彩牛肉表面有蜜糖,多一種口感之餘仲可以中和辣味,唔會得個死辣🔥乾煽四季豆就唔辣既,食咁多辣野叫返碟菜調劑一下都好既,個四季豆食落都唔老,正常發揮啦😉珍寶青檸樹係青檸沙冰黎,上枱時都多汁多水,凍冰冰用黎解辣一流🤤菠蘿藍精靈係菠蘿加椰奶特飲,感覺有d似果罐韓國既忌廉溝鮮奶,係幾解渴解辣😛

2022-10-02 27 瀏覽
呢間滿江紅小甜甜位於灣仔同銅鑼灣交界 對於嗜辣既人黎講真係Hidden Gem🥰店面樸實無華 但菜式反而係驚艷既正宗四川味道 😋前菜🐓野生椒泡鳳爪同酒樓食既白雲鳳爪一樣爽口開胃😋但呢款椒泡鳳爪添上左野生椒麻香🌶辣既後勁會慢慢滲出黎 食到停唔到口😍如果鐘意泡椒香的話 一定要試下👍🏻主菜特別推薦呢度既干鍋系列 餐廳會用個小火爐炕住食物🔥Keep得住干鍋既溫度之外 食落仲好有鑊氣😋🐷干鍋肥腸煲肥腸真係好邪惡 但食得川菜就唔好計卡路里🤣肥腸煲睇落細細鍋但份量好足 夠哂兩個人分享👯‍♀️肥腸炸到脆卜卜 表面酥脆之餘 咬落去會有滿滿既豬油香 送飯一流 🤤🥦干鍋菜花另一款干鍋就揀左菜花 呃下自己食菜健康d🤣干鍋菜花盡吸辣椒同埋五花腩精華辣椒既後勁令個嘴都麻左 🥵🥓回鍋肉最後又點少得川菜必點既回鍋肉回鍋肉炒得好有鑊氣 半肥瘦既豬腩肉口感軟腍🥰連配菜青椒紫洋蔥都非常惹味👍🏻🧋珍寶凍檸茶/ 木瓜奶食辣野又點可以唔嗌野飲🙈呢度最抵飲就係珍寶凍檸茶 真係大大杯啱曬用黎解膩至於木瓜奶都有驚喜 飲得出木瓜本身既果香🫒餐廳都無額外加糖 清甜之餘都好解辣🥰
呢間滿江紅小甜甜位於灣仔同銅鑼灣交界

呢度最抵飲就係珍寶凍檸茶 真係大大杯啱曬用黎解膩
至於木瓜奶都有驚喜 飲得出木瓜本身既果香🫒
餐廳都無額外加糖 清甜之餘都好解辣🥰
2022-10-01 26 瀏覽
朋友約放工食飯,揀左一間叫滿江紅小甜甜嘅餐廳,係食川菜嘅,上網睇下餐牌,啲野好似好好食咁喎,一於一齊試下佢。跟住地址黎搵,附近啲餐廳都燈光火猛,唯獨小甜甜門牌唔用燈箱,好彩地下有射燈,真係唔多顯眼呀。🌶️麻辣涼粉落完單就傾下偈等食,估唔到啲菜好快上喎,先黎份冷盤麻辣涼粉,少麻少辣好啱口味,仲有生蒜香,涼粉爽口滑溜,作為開胃菜真係唔錯。🌶️麻辣肥腸煲嘩~好多大腸正呀,處理得乾淨無異味,醬汁入晒味好好味,加上大腸嘅口感真係無敵正,煲底有少量青瓜、薯仔同蘿蔔條,吸飽醬汁都好好食,由其係蘿蔔,特別鮮甜呢。🌶️乾鍋菜花菜花炒得好香口啊,仲有腩肉一齊炒,辣椒惹味,再加埋豬油嘅甘香,另到呢碟菜花色香味俱全,好食!🌶️火爆牛肉再點左碟牛肉,店員告知呢味會比較辣,好吖,試下佢先,返正朋友嚐辣應該無問題嘅。入口第一口係甜嘅,之後啲辣味就出黎啦,又甜又辣唔止夾,仲好好味添。牛肉厚切有咬口,糖面脆脆地,牛肉嫩滑,口感相當豐富,個人黎講唔算好辣,食完唔使飲野先啦。🍚白飯啲餸咁正真係忍唔住要叫白飯,汁都撈埋好滿足。🍹珍寶青檸樹朋友點嘅青檸沙冰,用大啤酒杯上,酸酸地加上冰冰涼涼,啱晒食辣野飲呀。🍹木瓜奶自己就點左杯木瓜奶,

🌶️麻辣涼粉

🌶️麻辣肥腸煲

🌶️乾鍋菜花

🌶️火爆牛肉

🍚白飯
啲餸咁正真係忍唔住要叫白飯,汁都撈埋好滿足。

🍹珍寶青檸樹

🍹木瓜奶
自己就點左杯木瓜奶,黎到都係沙冰黎喎,甜甜香香幾好飲,正~

野食麻辣甘香,唔係一味死辣,真係好好味,唔怪得店內客人絡繹不絕啦,朋友果然無介紹錯!
2022-09-29
面紅?sor我從來都唔會,怕羞?sor我從來無試過,咩話?飲左酒就面紅?sor只能夠講你太弱雞。咁食辣食到咀都紅有啦掛?okay你贏,自問食辣level未去到最頂級,不過應付川菜絕對係綽綽有餘。👇📌涼 菜 -  ▪️ 酸 辣 涼 粉 - ▫️ 先黎個涼菜「酸辣涼粉」過下口癮先,涼粉賣相色澤透亮,食落幾有咬口,面頭淋上自家製酸辣汁,再滲上青瓜絲,清爽開胃。📌煲 仔 -  ▪️ 麻 辣 肥 腸 煲 - ▫️ 嗌埋個招牌菜「麻辣肥腸煲」,麻辣香味夠濃郁,肥腸質感煙韌爽彈,辣汁送飯一流,唔錯。📌特 色 小 炒 - ▪️ 乾 鍋 菜 花 - ▪️ 火 爆 牛 肉 - ▫️ 一個煲仔唔夠喉既,加多兩個小炒「乾鍋菜花」、「火爆牛肉」啦,第一個椰菜花加埋鴨胸,吸收哂辣汁精華,份外惹味;呢個牛肉幾有睇頭,面頭炸到好脆口,好似糖醋咁甜甜地地好特別,staff提醒話有返咁上下辣,對我黎講絕對無問題,相當鬆脆,好好食。📌飲 品 -  ▪️ 珍 寶 檸 檬 茶 -▪️ 西 瓜 汁 - ▫️ 食辣野一定要飲野咖啦,同朋友一人一杯「珍寶檸檬茶」、「西瓜汁」,消膩解辣,爽!
面紅?sor我從來都唔會,怕羞?sor我從來無試過,

咩話?飲左酒就面紅?sor只能夠講你太弱雞。

咁食辣食到咀都紅有啦掛?okay你贏,自問食辣

level未去到最頂級,不過應付川菜絕對係綽綽有餘。👇

📌涼 菜 -
▪️ 酸 辣 涼 粉 -
酸辣涼粉

▫️ 先黎個涼菜「酸辣涼粉」過下口癮先,涼粉賣相色澤透亮,

📌煲 仔 -
▪️ 麻 辣 肥 腸 煲 -
麻辣肥腸煲

▫️ 嗌埋個招牌菜「麻辣肥腸煲」,麻辣香味夠濃郁,
肥腸質感煙韌爽彈,辣汁送飯一流,唔錯。

📌特 色 小 炒 -
▪️ 乾 鍋 菜 花 -

▪️ 火 爆 牛 肉 -

乾鍋菜花

對我黎講絕對無問題,相當鬆脆,好好食。

📌飲 品 -
▪️ 珍 寶 檸 檬 茶 -
珍寶檸檬茶

▪️ 西 瓜 汁 -
西瓜汁

▫️ 食辣野一定要飲野咖啦,同朋友一人一杯「珍寶檸檬茶」、
西瓜汁」,消膩解辣,爽!
西瓜汁、珍寶檸檬茶
2022-09-28
珍寶檸檬茶
西瓜汁
西瓜汁、珍寶檸檬茶
2022-09-27 301 瀏覽
☀︎ 𝗦𝘂𝗺𝗺𝗮𝗿𝘆:位於灣仔同銅鑼灣交界嘅「滿江紅小甜甜」其實係香港第一代麻辣人龍店主打正宗四川菜老闆每月親身飛往四川重慶挑選材料為求客人係香港都可以食到四川風味嘅菜式愛食辣嘅你絕對不能錯過.◈ 酸辣粉條 四川菜既招牌前菜口感冰涼滑𝗤彈味道酸酸辣辣,又帶陣陣蒜香夏天炎熱時食,清爽開胃,透心涼.◈ 干鍋菜花 數種青椒紅辣同菜花炒香菜花盡吸辣椒精華入口爽脆,香辣惹味,仲好有鑊氣添裡面仲有不少五花肉既可增添香氣,又能令口感更豐富以小火爐承載,𝗞𝗘𝗘𝗣住溫度.◈ 酸辣土豆絲 土豆絲口感極佳條條都沾滿酸香味又帶微辣同時口感又不失清爽作前菜又得,下飯菜亦得.◈ 麻辣雞煲細細雞煲,但份量好足,夠哂兩人𝗦𝗛𝗔𝗥𝗘雞肉肉質嫩滑,厚多骨少香辣味道滲入哂雞肉中,啖啖都好惹味底下仲有青瓜同土豆煲得好軟腍又入味. ◈ 珍寶凍檸茶。青檸樹$¹⁸就有一杯啤酒杯𝗦𝗜𝗭𝗘嘅凍檸茶,好抵飲而青檸樹係青檸打成嘅沙冰入口冰涼透頂又綿密味道酸酸甜甜,既開胃又解辣夏天時飲即係冰爽過人.◈ 白飯

☀︎ 𝗦𝘂𝗺𝗺𝗮𝗿𝘆:
位於灣仔同銅鑼灣交界嘅「滿江紅小甜甜」
其實係香港第一代麻辣人龍店
主打正宗四川菜
老闆每月親身飛往四川重慶挑選材料
為求客人係香港都可以食到四川風味嘅菜式
愛食辣嘅你絕對不能錯過

◈ 酸辣粉條
四川菜既招牌前菜
口感冰涼滑𝗤彈
味道酸酸辣辣,又帶陣陣蒜香
夏天炎熱時食,清爽開胃,透心涼

◈ 干鍋菜花
數種青椒紅辣同菜花炒香
菜花盡吸辣椒精華
入口爽脆,香辣惹味,仲好有鑊氣添
裡面仲有不少五花肉
既可增添香氣,又能令口感更豐富
以小火爐承載,𝗞𝗘𝗘𝗣住溫度

◈ 酸辣土豆絲
土豆絲口感極佳
條條都沾滿酸香味又帶微辣
同時口感又不失清爽
作前菜又得,下飯菜亦得

◈ 麻辣雞煲
細細雞煲,但份量好足,夠哂兩人𝗦𝗛𝗔𝗥𝗘
雞肉肉質嫩滑,厚多骨少
香辣味道滲入哂雞肉中,啖啖都好惹味
底下仲有青瓜同土豆
煲得好軟腍又入味

◈ 珍寶凍檸茶。青檸樹
$¹⁸就有一杯啤酒杯𝗦𝗜𝗭𝗘嘅凍檸茶,好抵飲
而青檸樹係青檸打成嘅沙冰
入口冰涼透頂又綿密
味道酸酸甜甜,既開胃又解辣
夏天時飲即係冰爽過人

◈ 白飯

2022-09-26 210 瀏覽
灣仔超抵食川菜🤍-👀沒有立場資訊-🌶️野生椒泡鳳爪 ($45)野生椒嘅味道幾特別,比起外面嘅椒泡鳳爪多咗一種香味,另外麻同埋辣度都夠👀另外鳳爪係有骨,鍾意慢慢咬嘅就啱晒啦~鳳爪食落幾爽口,一碟嘅份量都幾多,作為開胃菜唔錯!🐔麻辣雞煲 ($88)用明爐上,細細個好得意,啲調味好惹味,雞件夠嫩滑同多汁,份量亦都啱啱好🙈可以自己選擇辣度,小編叫咗小辣,麻、辣、香嘅比例啱啱好!入面仲有啲薯仔、青瓜同白蘿蔔,吸晒啲汁,好入味同埋好甜,搞到小編忍唔住食咗超級多塊白蘿蔔🤣🐮火爆牛肉 ($88)見到菜名覺得幾得意,所以叫咗嚟試吓,首先牛肉表面好酥脆,食落味道幾豐富同幾特別,第一啖食落去甜甜地,跟住有啲辣嘅後勁🤓而且表面酥脆之餘,裏面嘅牛肉幾亂畫,而且牛肉好大塊份量好多,如果食孜然牛肉食到厭都可以試吓呢道菜,不過一樣都係小辣,呢一碟食落感覺比較辣🥹🥗乾煸四季豆 ($58)用咗美極炒,好夠鑊氣之餘有好香嘅美極味🤣四季豆夠晒鮮同埋嫩,仲好足料,有好多菇同埋肉碎,而且肉碎都俾得算多!🍹珍寶檸檬茶 ($32)食辣嘅話叫呢杯幾抵,應該大概有一升🤣至於味道就係普通嘅檸檬茶😛🍉西瓜汁 ($25)裏面充滿果肉,而且飲得出
灣仔超抵食川菜🤍
👀沒有立場資訊
🌶️野生椒泡鳳爪 ($45)
另外鳳爪係有骨,鍾意慢慢咬嘅就啱晒啦~
鳳爪食落幾爽口,一碟嘅份量都幾多,作為開胃菜唔錯!

🐔麻辣雞煲 ($88)
可以自己選擇辣度,小編叫咗小辣,麻、辣、香嘅比例啱啱好!

🐮火爆牛肉 ($88)

🥗乾煸四季豆 ($58)
用咗美極炒,好夠鑊氣之餘有好香嘅美極味🤣

🍹珍寶檸檬茶 ($32)
食辣嘅話叫呢杯幾抵,應該大概有一升🤣
至於味道就係普通嘅檸檬茶😛

🍉西瓜汁 ($25)
裏面充滿果肉,而且飲得出係鮮榨嘅果汁,完全冇溝水,好清甜之餘好解辣!

餐廳喺灣仔,位置都算舒服,幾啱同三五知己或者屋企人去食返個家常小菜嘅晚餐,而且價錢真係好抵,味道都唔錯!

味道 8/10
服務 8/10
環境 8/10
回頭率 8/10
總評 8/10😙🤍
人均消費 $168💰
📍 滿江紅小甜甜
灣仔駱克道393號地下
(其他分店: 旺角登打士街32-34A歐美廣場UG層)

#米食灣仔 #米食銅鑼灣 #米食川菜 #銅鑼灣 #灣仔 #美食 #hkfood #hkfoodie #hkig #hkeat #hkgirl #hklifestyle #foodiegram #hkrestaurant #香港美食 #香港餐廳 #食評 #thefoodieinitiative #internationalfoodiesunite #foodadmirersoftheworld #globaleats #internattionalcuisinefamily #foodsharinggroup
2022-09-20 63 瀏覽
今晚同朋友去左一間係銅鑼灣既中菜館食川菜!一入到去店員就帶我哋坐低,環境寬敞,坐得幾舒服,啱同朋友坐低慢慢食😀我地就叫左以下既野食😋麻辣涼粉 👍🏻 清熱消暑 啱曬夏天食👍🏻 涼粉加咗花生 好有咬口👍🏻 落黎做頭盤適合不過麻辣魚春拼魚卜煲👍🏻 雖然今日冇魚春供應 但係魚卜既份量俾得好足👍🏻 魚卜好香滑 同其他配菜都好入味 火爆牛肉👍🏻 驚喜十足 必試👍🏻 同出面食到既爆炒牛肉好唔同 牛肉表面裹左一層薄薄既糖面 好脆口 加埋辣辣地令人食極唔停👍🏻 牛肉大舊份量又多 好抵食回鍋牛𦟌👍🏻 回鍋肉方法炮製既牛𦟌 口感軟腍 👍🏻 牛𦟌青椒洋蔥好甲 全部非常入味珍寳青檸樹👍🏻 係好大杯既青檸沙冰👍🏻 青檸樹酸酸甜甜 食辣野好解辣 菠蘿藍精靈👍🏻 藍精靈飲到椰子味好有驚喜 兩隻味唔會撞 好清新👍🏻 好大杯 食唔到辣既飲佢都唔會驚好快飲曬

我地就叫左以下既野食😋

菠蘿藍精靈
👍🏻 藍精靈飲到椰子味好有驚喜 兩隻味唔會撞 好清新
👍🏻 好大杯 食唔到辣既飲佢都唔會驚好快飲曬
2022-09-13 52 瀏覽
今晚過左灣仔覓食😋🔎麻辣涼粉夏天食涼粉做頭盤真係非常之好,天氣炎熱的情況下,食左頭盤都相當消暑。order左以下野~3樣餸望落去都勁辣😂麻辣雞鍋未拎到埋枱已經聞到香味,有少少攻鼻的雞煲,味道非常濃郁,驟眼見到雖然係二人份量,但係都有超過12至13舊雞,另外仲有青瓜同埋白蘿蔔做配菜,解膩之餘亦都係一個非常好的配搭。火爆牛肉絕對冇改錯名,亦都係驚喜十足的火爆牛肉,我驟眼望落去已經知道呢一個火爆牛肉唔惹少,食落去少少酸酸甜甜,有少少似中式牛柳,喺甜味都未完全散去嘅時候,後勁非常凌厲,去到買單俾錢的時候,個嘴都仲麻緊😂干鍋菜花菜花同豬腩肉好夾,菜花🥦乾身得嚟又夠淋,打開仲有少少菜汁,夾埋青椒一齊食,正!菠蘿藍精靈本身聽個名都唔知係乜嘢嚟🤣嚟到嘅時候發現原來係菠蘿加椰汁冰,清新得來又唔會話好甜,最適合解辣用!珍寶大檸茶真係冇改錯名,呢一杯珍寶檸檬茶除咗份量珍寶之外,連檸檬都係珍寶,用咗接近¾個檸檬,真係真材實料✨

今晚過左灣仔覓食😋🔎

麻辣涼粉

order左以下野~

3樣餸望落去都勁辣😂

麻辣雞鍋

干鍋菜花

菠蘿藍精靈

珍寶大檸茶
2022-09-12 51 瀏覽
最近收工又嚟咗位於鵝頸橋附近嘅川菜 #小甜甜 晚飯😍 作為一個港島人又鍾意食辣嘢,真係細細個就開始食小甜甜,呢間川菜無論係lunch晚飯宵夜都好,已經陪伴左我十幾年,絕對係滿滿嘅回憶🥰🙈-🌶🍲麻辣魚卜煲($98)黎到小甜甜梗係唔少得食佢哋嘅麻辣風味煲,平時食開雞煲、田雞煲嘅我哋,今晚就叫咗個特別啲嘅魚卜煲,嗌左小辣,但係佢會越滾越辣,魚卜大大塊好滑溜,煲底仲有大量青瓜同薯仔條,完全索晒成個辣汁嘅精華,辣得好過癮‼️🔥-🔥🐂火爆牛肉($88)之後叫咗呢個廚師推介嘅火爆牛肉,炸過嘅牛肉大大塊,再淋上連加特調個醬汁,係麻辣又甜甜地嘅味道,估唔到出奇地好食!推介比愛辣人士👍🏻😍🤤-🥔酸辣炒土豆絲($62)叫咗兩個餸都係辣,就叫返啲酸酸地嘅嘢調下味,土豆絲切成幼條狀,口感好爽身,酸酸地非常開胃。-野生泡椒鳳爪($45)另一款小食我哋就叫咗呢個泡椒鳳爪,份量十足既鳳爪比酸酸辣辣嘅泡椒汁浸得好入味,食唔停口。-飲品我哋叫咗一杯珍寶青檸樹同埋木瓜鮮奶,特別推介青檸樹,清涼解辣🤤整體嚟講呢度嘅水準完全冇變過,食物辣得好過癮,下次一定再返黎食☺️☺️🤤

🌶🍲麻辣魚卜煲($98)

🔥🐂火爆牛肉($88)

🥔酸辣炒土豆絲($62)

野生泡椒鳳爪($45)

2022-09-06 58 瀏覽
今日朋友同我去間銅鑼灣小店食辣🥵🌶🌶餐廳裝修簡單分左大堂同內堂我地去果日大堂都坐滿入左內堂坐無幾耐都坐滿人果然都好多識食老饕!餐牌選擇全部係正宗川菜價錢合理我就等朋友仔發板好了~🤪酸辣涼粉一道冷盤涼粉一身潔白同醬汁混和後染上香辣辣味可以調整我地都先叫小辣warm up下先回鍋牛𦟌青椒洋蔥伴碟但絕不失色全都非常入味牛𦟌軟淋白飯殺手呢~麻辣雞窩雞肉嫩滑就算一直煲住都唔會過老平時麻辣窩我都愛食洋蔥一類入味配料呢個窩底竟然仲有青瓜條蘿蔔條同薯仔條全部都吸晒湯汁勁啱我口味!酸辣土豆絲呢個唔算太辣土豆絲爽口朋友話麻辣魚春拼魚卜煲都正咁下次先再試啦~!
今日朋友同我去間銅鑼灣小店食辣🥵🌶🌶
餐廳裝修簡單
分左大堂同內堂
我地去果日大堂都坐滿入左內堂坐
無幾耐都坐滿人
果然都好多識食老饕!

餐牌選擇全部係正宗川菜

酸辣土豆絲
呢個唔算太辣
土豆絲爽口

朋友話麻辣魚春拼魚卜煲都正
咁下次先再試啦~!
2022-09-01