2021-10-10 611 瀏覽
同朋友食生日飯,喺OpenRice見到個個都食呢個招牌香烤乳豬,決定要試一試,真係外皮脆卜卜,肉汁juicy🤤,仲有兩個醬配埋。加埋香脆薯條同新鮮沙律配黑醋汁,好滿足。香煎立魚柳,0腥味,嫩滑重魚油👍🏼好啱唔鍾意食魚腥味嘅朋友。Carbonara creamy 香濃,意粉爽口,洋蔥煙肉都炒得好香,my all time favorite💛Black Truffle Mushroom Risotto 大大份黑松露,一d 都唔吝嗇,啖啖Risotto都超香松茸味。生日甜品仲幫我哋寫埋字,好開心🥳
生日甜品仲幫我哋寫埋字,好開心🥳
慶祝紀念
生日
  • 招牌香烤乳豬
  • 黑松露野菌意大利飯
  • 黑松露薯條
2021-10-10 394 瀏覽
終於可以有機會試吓好多人介紹嘅Why show tasty 喇!地點都算方便,響尖沙咀地鐵站行5-10分鐘(要等lift 上) 首先喺個湯,味道一流,用新鮮嘅蕃茄蓉煮出嚟。主菜都好好食,大蝦意粉,卡邦尼意粉,牛扒都好聽。野食全部熱辣辣。薯條好有誠意,勁大兜,而且又有軟又有硬。佢有黑松露醬同埋茄汁俾你選擇。最後,我哋都叫咗芝士蛋糕做甜品,作為完美嘅句號。環境方面,我都會比5分,因為好乾淨,服務態度一流。果然冇令我哋失望,真係要多啲嚟幫襯!

首先喺個湯,味道一流,用新鮮嘅蕃茄蓉煮出嚟。

最後,我哋都叫咗芝士蛋糕做甜品,作為完美嘅句號。

2021-10-01
午餐
  • 黑松露薯條
  • 卡邦尼意大利麵
2021-10-06 364 瀏覽
Lunch set menu 有多過10款選擇,呢個價錢有埋沙律/餐湯+餐飲,好抵食!今日嘅餐湯喺紫薯忌廉湯,本身都驚紫薯+忌廉會好膩好滯,但飲落又唔怕好濃忌廉味,反而有淡淡的紫薯香味,間中仲食到紫薯粒。餐湯 - 紫薯忌廉湯主菜我哋叫咗蒜香蝦肉意大利麵同埋紅酒燴羊膝。先講蒜香蝦肉意大利麵,蝦大大隻,蝦肉彈牙調味適中,另有幾粒香甜車厘子做配菜,意粉al dente!煮得啱啱好,欖油同蒜味好香,夠味得嚟又唔怕太油!蒜香蝦肉意大利麵羊膝用紅酒汁慢煮,原隻上,非常大隻!$128真心抵食!食落唔覺得羶,肉質亦唔怕韌,不過因為太大隻要切開有啲難度。配菜嘅瓜類又甜又多汁,薯蓉都好滑,味道啱啱好。紅酒燴羊膝侍應服務都唔錯,細心同有禮貌。眼見lunch time繁忙時間都只得幾枱客,希望大家可以多啲支持高質小店!

餐湯 - 紫薯忌廉湯
餐湯  -  紫薯忌廉湯

煮得啱啱好,欖油同蒜味好香,夠味得嚟又唔怕太油!

2021-10-06
2021-09-22 274 瀏覽
西班牙式酒吧餐廳 佔地全層地方夠大 主廚對出品要求非常高招牌羊膝,豬手 焗乳豬 芝士蛋糕卡邦尼忌廉汁意粉 用新鮮忌廉汁煮意粉 意粉麵條粗身彈牙 忌廉汁濃而不油膩 食到滿滿野菌碎同煙肉碎 味道香濃麵條掛汁煙韌彈牙羊膝用炆燉方式製作而成,已經炆至非常軟淋入味用刀輕輕一切即骨肉分離, 羊膝啖啖肉鮮嫩可口,味道濃香 非常出色招牌焗乳豬,乳豬原件上碟,4分1隻的份量可以2-3人分享。切開時已感受到外皮的香脆西班牙乳豬皮,豬肉juicy美味,配上少許脂肪層,整體都肥瘦適中甜品係自家芝士蛋糕,純粹芝士味無加其他食材 入口細緻,芝士味濃香久久不散水準非常高抵食尖沙咀厚福街8號H8商廈 12字全層消費$500
西班牙式酒吧餐廳 佔地全層地方夠大 主廚對出品要求非常高
招牌羊膝,豬手 焗乳豬 芝士蛋糕
卡邦尼忌廉汁意粉 用新鮮忌廉汁煮意粉 意粉麵條粗身彈牙
羊膝用炆燉方式製作而成,已經炆至非常軟淋入味
水準非常高抵食

尖沙咀厚福街8號H8商廈 12字全層
消費$500
2021-09-18 249 瀏覽
成日都訂唔到枱,於是搵個星期一去碰下運氣喇,有位呀!Menu上嘅選擇唔多,反而啱我呢啲成日唔知揀乜嘅人。種類多又唔代表好味嘅。🥗凱薩沙律麵包粒,脆卜卜。蔬菜新鮮好爽口。芝士嘅份量啱啱好。🦐香蒜欖油蝦肉意大利麵我鍾意用欖油煮,覺得好食過用伴醬嘅。個人喜好喇,冇咁膩。蝦肉爽,配埋雜菇,唔錯唔錯。🥔黑松露薯條即叫即炸,脆口,有黑松露醬同茄汁俾你揀。😆脆炸雞翼又係即叫即炸,冇乜炸漿,啖啖肉。好熱㗎,小心焫口!
成日都訂唔到枱,於是搵個星期一去碰下運氣喇,有位呀!

🥗凱薩沙律
麵包粒,脆卜卜。蔬菜新鮮好爽口。芝士嘅份量啱啱好。

🦐香蒜欖油蝦肉意大利麵
我鍾意用欖油煮,覺得好食過用伴醬嘅。個人喜好喇,冇咁膩。
蝦肉爽,配埋雜菇,唔錯唔錯。

🥔黑松露薯條
即叫即炸,脆口,有黑松露醬同茄汁俾你揀。

😆脆炸雞
又係即叫即炸,冇乜炸漿,啖啖肉。好熱㗎,小心焫口!

2021-09-17 187 瀏覽
尖沙咀搵食攻略 樓上鋪西餐 歐洲菜 呢度意粉同食扒都係出色既美國安格斯牛扒伴蔬菜 忌廉松露醬脆薯條 火焰雪山安格斯牛扒五成熟 切開肉色仍粉嫩有肉汁 油脂豐富 入口肉質軟嫩肉味濃香脆薯條一份足2人份食用 配番茄汁同忌廉松露汁 粗身有薯味,口感又熱又脆口甜品方面火焰雪山真係著曬火咁上 等佢燒完酒精酒無曬入口忌廉脆脆地 入面雪糕仲係凍冰冰雙重口感尖沙咀厚福街8號H8 12樓平均消費$300評分8/10
美國安格斯牛扒伴蔬菜 忌廉松露醬脆薯條 火焰雪山

尖沙咀厚福街8號H8 12樓
平均消費$300
評分8/10
2021-09-13 340 瀏覽
今日同幾位朋友嚟食晚餐,環境都ok, 見到枱同枱之間都有啲距離,而且塊隔板都幾高又唔係透明,如果多過4個人就唔太方便傾計食嘢啦~我地嗌咗4樣嘢第一樣係龍蝦蟹肉扁意粉,味道正正常常,龍蝦肉都唔錯第二樣係脆炸雞翼,好食!隻隻雞翼都好大隻,亦都炸得夠脆第三樣係白酒忌廉汁托托蜆,蜆肉好大舊,個汁配麵包食好味最後一樣係招牌香烤乳豬,皮夠脆,入面又唔會好肥整體嚟講都唔錯嘅,不過感覺上食物選擇比較少,而且都比較普通,所以我地都只係叫咗幾樣嘢就埋單

我地嗌咗4樣嘢

第一樣係龍蝦蟹肉扁意粉,味道正正常常,龍蝦肉都唔錯

龍蝦蟹肉扁意粉

第二樣係脆炸雞翼,好食!隻隻雞翼都好大隻,亦都炸得夠脆

脆炸雞翼

第三樣係白酒忌廉汁托托蜆,蜆肉好大舊,個汁配麵包食好味

白酒忌廉汁托托蜆

最後一樣係招牌香烤乳豬,皮夠脆,入面又唔會好肥

脆炸雞翼
白酒忌廉汁托托蜆
招牌香烤乳豬
朋友今個月生日 揀左尼間黃店慶祝💛預先幾個星期前book好 仲特別order左火焰雪山💛🤍早到左 為左比朋友一個生日驚喜 放定蛋糕係餐廳先😝 我特別request希望到時自己拎比朋友 幫我既職員亦都好好服務👍🏻👍🏻👍🏻雖然唔知佢叫咩名 但好多謝佢既幫手🤟🏻先點蠟燭 熄燈 同時2個蛋糕送上 朋友好驚喜🥰 大成功🤪 今晚餐廳都熄左好多次燈 熄左燈幾有feel 果然好多人都揀係尼到慶祝😙 辛苦哂職員🙏🏻除左生日蛋糕 餐廳既火焰雪山睇得又食得 外習既蛋白我唔好 但中間有雪糕 外熱內冷😍 另外底層仲要超強酒味 落重料wo😎 可怕我唔係好飲得酒😅最抵讚係比我地慢慢影完相先點火😊👍🏻我地係野食方面order左餐廳主打既❣️招牌香烤乳豬🐽❣️黑松露薯條🍟❣️南瓜汁露荀雞肉意大利飯🇮🇹🍲乳豬好快就送左上枱 賣相唔錯🥳但感覺整好左一陣 因為乳豬皮唔夠脆 失望左😪而份量正常 肉既份量唔多 脂肪反而更多既感覺 食多幾件就想停口🤷🏻‍♀️價錢相對貴左啲🤭黑松露薯條。。。3道菜最好食 但都令人有點失望 點解無黑松露係面🥺反而係只有黑松露醬…不過香脆可口 最後點ketchup 仲正😅南瓜汁露荀雞肉意大利飯超級無敵失望😩點解
朋友今個月生日 揀左尼間黃店慶祝💛

但感覺整好左一陣 因為乳豬皮唔夠脆 失望左😪
價錢相對貴左啲🤭

黑松露薯條。。。3道菜最好食
但都令人有點失望 點解無黑松露係面🥺
反而係只有黑松露醬…
不過香脆可口 最後點ketchup 仲正😅

南瓜汁露荀雞肉意大利飯超級無敵失望😩
點解南瓜味唔出 而冇飯香 食完完全冇意慾食下一啖…I am sorry☹️
最後食剩埋😣

慶祝紀念
生日
  • 火焰雪山
2021-09-02 4170 瀏覽
呢間尖沙咀嘅Y Show Tasty一直都係唔少人bookmark要去嘅💛店,今次終於有機會嚟試下,除咗招牌香烤乳豬之外,呢度有唔少人都會叫個火焰雪山🌋同朋友慶祝生日,睇得又食得,所以就算普通weekday都好旺場。呢度餐牌菜式選擇就比較狹窄,如果多元化啲就更好。帶子蟹肉濃湯呢度其中一個好受歡迎嘅菜式,2粒大大粒鮮甜厚肉嘅帶子加上蟹肉濃湯,湯頭味道鮮甜👌🏻招牌香烤乳豬每枱必叫嘅招牌菜式,乳豬超大件,幾個人share都ok,乳豬皮烤到脆卜卜,切落去嘅時候聲音好吸引😻😻除咗皮脆,入面嘅肉都幾嫩滑唔鞋,配埋有特色嘅蜜糖汁或酸汁食可以解膩😋紅酒燴羊膝大大件羊膝,煮到肉質好腍滑又唔柴,雖然無乳豬咁有記憶點,但味道甜甜地都唔錯😗香蒜欖油蝦肉意大利麵呢個就相對普通,意粉偏向港式做法,冇乜欖油香味。龍蝦蟹肉長通粉呢日無晒長通粉轉做闊條麵,面條質感唔錯不過可以再硬身啲,龍蝦有唔少肉幾新鮮,醬汁帶淡淡龍蝦味,可以再濃郁杰身啲。脆炸雞翼好香口外脆內juicy嘅雞翼,不過調味比較淡😅黑松露薯條薯條就啱晒一大班人share,炸得好香脆。火焰雪山呢晚好多人都有叫嘅火焰雪山,每次餐廳調暗燈光嘅時候就知有火焰雪山要出

香蒜欖油蝦肉意大利麵
呢個就相對普通,意粉偏向港式做法,冇乜欖油香味。

龍蝦蟹肉長通粉

炸雞
好香口外脆內juicy嘅雞翼,不過調味比較淡😅

黑松露薯條
薯條就啱晒一大班人share,炸得好香脆。

火焰雪山
呢晚好多人都有叫嘅火焰雪山,每次餐廳調暗燈光嘅時候就知有火焰雪山要出場喇。店員會拎住點著火嘅酒,等咁多位相機ready就淋上雪山等佢慢慢燃燒,影相一流。雪山以鬆厚嘅蛋白包裹住凍冰冰嘅雪糕,一凍一熱口感過癮,酒味偏濃🥃

人均消費:$250
推介指數(10分為滿分):7分
2021-09-01
2021-08-27 2284 瀏覽
今晚為了乳豬而來到尖沙咀樓上餐廳「Y Show Tasty」。同行朋友不停雀躍的表示這件乳豬有多好吃,令到筆者非常期待。入口有蟹肉鮮味,間中帶有蟹肉絲。個人口味則喜歡湯的質感再稠身一點。附有2粒經煎香的帶子,彈牙juicy,相當惹味。這晚的主角登場——餐廳的招牌香烤乳豬!乳豬原件上碟,4分1隻的份量可以2-3人分享。切開時已感受到外皮的香脆。脆卜卜的西班牙乳豬皮,豬肉juicy美味,配上少許脂肪層,整體都肥瘦適中。配上蜜糖芥末醬、甜酸醬汁,為乳豬件生色不少。招牌菜不是蓋的。意大利飯偏硬,入口還是有少許彈牙感。雞肉粒肉質滑嫩,南瓜味不重,反而是露筍味較突出。玩味十足的甜品,先由店員為雪山加酒和點火,營造出火焰的打卡場面。不過火焰很快就會被店員弄熄,酒精還未完全揮發掉,以致甜品入口極濃酒味,有點吃不消。雪山的外層其實是由大量忌廉堆積而成,份量之多可以和甜度掛勾。到中間會藏有一小件朱古力雪糕,朱古力味都頗濃郁。但整體而言,只是一件用來打卡不錯的甜品,味道方面一般。

帶子蟹肉濃湯

,彈牙juicy,相當惹味。
招牌香烤乳豬

這晚的主角登場——餐廳的招牌香烤乳豬!

配上蜜糖芥末醬、甜酸醬汁,為乳豬件生色不少
。招牌菜不是蓋的。
南瓜露筍雞肉意大利飯

火焰雪山

。但整體而言,只是一件用來打卡不錯的甜品,味道方面一般。
2021-08-24
2021-08-11 450 瀏覽
尋日同同事食LUNCH, 近近地就黎H8搵食! 最後揀左呢間食歐洲fusion菜. 環境企企理理幾光猛. Lunch set 由$88到$288都有! 我叫左個黑松露RISOTTO ($88), 黑松露味都幾重, 飯都唔會好濕, 不過可以淋多少少就好D. 同事就叫左個香煎豬扒($118) 配黑松露忌廉汁! 正常size有D厚度! 如果食開重口味就建議其他汁, 因為同事覺得有D淡! 整體正正常常可以再食!

黑松露野菌義大利飯

香煎美國豬扒

整體正正常常可以再食!
2021-08-10
2021-08-07 295 瀏覽
今次平日lunch黎到,大概兩點先到,原來呢度有落場時間3點就會落場,大家記得就好時間黎啦⏰Lunch set menu包餐湯🥣+主菜+飲品👍🏻-是日餐湯🥣-餐湯係粟米忌廉濃湯🌽飲落creamy食到有粒粒粟米粒蟹肉濃湯🦀️(加$38)-最為驚人莫過於係湯入面有煎到好香既帶子🐚濃郁既龍蝦湯飲得出真材實料🦞因為完全不會口乾👍🏻卡邦尼義大利麵🍝$88-大為欣賞!Carbonara精萃莫過於是要用生雞蛋黃撈均勻但又唔會過熱先做到絲滑既口感,一不小心就會變蛋花甚至蛋汁🥚意粉煮得好creamy,配搭上鹹香煙肉🥓同焦香洋蔥🧅呢個醬汁完全感受到carbonara既神韻👍🏻香燒乳豬🐷$288-1️⃣/4️⃣件脆皮乳豬整個豬髀上!切落去個皮香脆可口,乳豬肉身好厚,前半段稍微較肥膩,肥膏係必須的,配搭上兩款醬汁:芥末籽mix麥糖同滷味店隻酸汁!各有特色,中和左乳豬既肥膩🐷薯條一客🍟(加$20)-口痕叫多左份,點知原來都幾大份仲要乳豬本身已經包左🍟
是日餐湯🥣
餐湯係粟米忌廉濃湯🌽飲落creamy食到有粒粒粟米粒

蟹肉濃湯🦀️(加$38)

卡邦尼義大利麵🍝$88

香燒乳豬🐷$288

薯條一客🍟(加$20)
口痕叫多左份,點知原來都幾大份仲要乳豬本身已經包左🍟
  • 帶子蟹肉濃湯
  • 招牌香烤乳豬
  • 卡邦尼意大利麵
2021-07-27 313 瀏覽
#黃店上網見到大家對呢間舖頭嘅招牌烤乳豬都讚不絕口而且仲有杜汶澤嘅推薦🙈所以就喺聖誕嘅時候去咗試吓佢🤪1️⃣招牌香烤乳豬另加蒜片欖油意大利麵$268+$20💰原隻脆皮乳豬☺️乳豬肉幾香而且多肉汁😎唔會出現乾爭爭嘅情況😚但乳豬皮我就覺得冇大家講到咁脆口啦🤣有少少偏乾🤔但勝在份量超大🤪女仔係唔會食得晒🤣佢套餐本身已經包左薯條😹當時唔知道所以先至再另外加咗嘅意粉🍝意粉不過不失 個人覺得唔算好香😗香港要食到乳豬嘅舖頭並唔係好多🧐加上呢間都係一間幾有情調嘅西餐廳😚仲係黃店🤩除咗香烤乳豬之外佢哋其他套餐平均都係百幾蚊左右😎豐儉由人🤪都推薦大家去試吓佢😚👍🏻🉐值得一讚嘅係佢哋準備咗聖誕嘅連豬曲奇🍪去每一張枱送俾客人😍唔只做功好靚而且味道都係好食㗎😚同埋睇得出舖頭真係好有心思呀😚😚😚-價錢:🟡🟡🟡⚫️⚫️味道:🟡🟡🟡⚫️⚫️環境:🟡🟡🟡🟡🟡服務:🟡🟡🟡🟡🟡
#黃店

環境:🟡🟡🟡🟡🟡
服務:🟡🟡🟡🟡🟡
2020-12-25
2021-07-22 247 瀏覽
一入嚟d 職員好有禮貌,叫咗龍蝦蟹肉闊條麵,黑松露忌廉湯,火焰雪山💛黑松露忌廉湯唔會好稀,好濃味龍蝦蟹肉闊條麵淡淡龍蝦湯😋😋😋火焰雪山更加冇得彈,拍片效果一流,食落去軟淋淋,好似食緊棉花糖😋💕😋
黑松露忌廉湯唔會好稀,好濃味
龍蝦蟹肉闊條麵淡淡龍蝦湯😋😋😋
2021-07-22
2021-07-20 335 瀏覽
💛Y Show Tasty·因為個日我地實在太肚餓啦 我好快影完就開始左食 點知翻到屋企先發現原來後面D相濛左LOL🙈😂😂·帶子蟹肉濃湯 l 蟹肉牛油果沙律 $78佢呢兩個前菜都好好味 佢個湯超濃 係似龍蝦湯咁 飲落幾足料 之後粒帶子質感都唔錯🤤之後佢個蟹肉沙律係好似他他咁 下面超多蟹肉 之後牛油果撈左D洋蔥 口感好好🦀·龍蝦蟹肉扁意粉$188 l 招牌香烤乳豬$288佢個意粉調味唔錯 而且佢個龍蝦超大隻 不過佢無幫你剝開個蟹鉗 所以食既時候會有少少狼狽 但係入面都多肉既😈🦞之後乳豬個皮脆就脆啦 但係佢D肉偏乾少少 所有食落一般般🙊·homemade shandy $78佢呢個調得幾好飲 佢係一半lemonade一半啤酒 飲落去超級清新 好易入口 而且佢呢度D杯係斜既 好似比薩斜塔咁 好搞笑🤣🤣·#rbyeat#rbycafe#rby尖沙咀·📍尖沙咀厚福街8號H8 12樓
💛Y Show Tasty
帶子蟹肉濃湯 l 蟹肉牛油果沙律 $78