(非會員)
2011-12-29 112 瀏覽
呢間餐廳真係令我無辦法唔為佢寫食評話說因為團購 所以去左試呢間野. 諗住佢第一次搞團購,應該都唔會想做壞招牌都預左唔會太好~ 一坐底, 就點野同女朋友一人叫左一個田螺前菜, 因為來睇過食評, 好多都話d蠔唔得~田螺比想像中好~ 建議大家可以叫然後我同女朋友叫左海鮮茄汁意粉同羊架諗住叫意粉點都唔會太差ge~試落去, 意粉個汁勁淡, 海鮮好水~咩叫好水就係一食你就知佢d海鮮係用水煮一煮再撈落茄汁度呢個係我試過最難食ge意粉 跟住就要講下佢個羊架一上菜真係眼都突, 點解隻碟可以咁大, 羊架可以咁細細細咁都算喇, 切落去仲要係骨來ge~ 我估每件羊架應該可以食到大約手指公咁大的肉到左甜品, 有焦糖鄧蛋同雪糕諗住叫雪糕無死喇, 點知佢同我上兩個鄧蛋,話無晒雪糕, 焦糖都唔焦糖ge~淨係淋d汁上去勁甜, 連我呢d勁食得甜ge都頂唔順, 我女朋友就食完一啖就唔食喇最後搞到我地要去食多一餐 真係又嬲又唔開心!我真係唔明點解佢地要搞團購來整壞自己個名以前來過食lunch都唔係好差, 仲要有得餐湯任飲但而家竟然搞成咁, 真係好失望如果要用$160幾蚊來食呢一餐, 我覺得絕對唔值!!!仲有俾人呃ge感覺!
呢間餐廳真係令我無辦法唔為佢寫食評
都預左唔會太好~ 一坐底, 就點野
田螺比想像中好~ 建議大家可以叫

然後我同女朋友叫左海鮮茄汁意粉同羊架
諗住叫意粉點都唔會太差ge~
試落去, 意粉個汁勁淡, 海鮮好水~咩叫好水
就係一食你就知佢d海鮮係用水煮一煮再撈落茄汁度
呢個係我試過最難食ge意粉

跟住就要講下佢個羊架
一上菜真係眼都突, 點解隻碟可以咁大, 羊架可以咁細細細

到左甜品, 有焦糖鄧蛋同雪糕
諗住叫雪糕無死喇, 點知佢同我上兩個鄧蛋,
話無晒雪糕,

焦糖都唔焦糖ge~
淨係淋d汁上去

最後搞到我地要去食多一餐

真係又嬲又唔開心!

我真係唔明點解佢地要搞團購來整壞自己個名
以前來過食lunch都唔係好差, 仲要有得餐湯任飲
但而家竟然搞成咁, 真係好失望

如果要用$160幾蚊來食呢一餐, 我覺得絕對唔值!!!
仲有俾人呃ge感覺!!!

2011-12-28
(非會員)
2011-12-24 47 瀏覽
When I booked the dinner, the reservation lady was very nice, however when we arrived last night, there was another lady which was believed to be the manager was quite rude.We booked 8:30, half of the seats were empty, so I was arranged to sit near a bar serving drinks and was noisy. I therefore requested to change seat. The manager repeated refused and in an extremely unpoilte manner reason being not enough manpower to set up another set table. So I [said I moved ourselves. We brought along kni

We booked 8:30, half of the seats were empty, so I was arranged to sit near a bar serving drinks and was noisy. I therefore requested to change seat. The manager repeated refused and in an extremely unpoilte manner reason being not enough manpower to set up another set table. So I [said I moved ourselves. We brought along knifes and fork ourselves to another table (
.[

Entries was ok, we ordered the oysters in different styles (rockefella, garlic butter,[ escargo)

Main course was shocking. Lamb we ordered, extremely tiny portion and was badly [cooked and {"very so{"

Desert was shocking as well, creme b[ruel was very rough and was not burnt at all.

For $78 groupon, it does not worth.

We ended up having another round of food at another restaurent afterwards.
題外話/補充資料: no napkins, no water unles[[ we requested
2011-12-23
用餐優惠
團購
2011-11-24 40 瀏覽
人物 - 兩個大人, 一個3歲小朋友, 一個BB地點: 紅磡都會廣場我地係用團購coupon既, 所以都冇太高期望~我地book咗6:30場, 因為早咗到, 個場又冇野行, 抱著BB好累, 所以嘗試提早15分鐘入餐廳.去到門口, 見到位哥哥在搬椅子, 他出入兩次都好像沒見到我們存在.....佢又再出來, 我主動問他: 唔該....我們book了6:30, 早到了, 可否入去等呢....哥哥沒有表情地望望手錶說: 未夠鐘喎.....就行返入去...好吧, 是自己來早了, 冇辨法....噢~終於夠鐘了, 我們一家四口有BB車(訂位時已說明), 所以被安排了在一個很好的位置, 這值得稱讚!落單了, 兩大一小, 用3張coupon- 頭盤全部要Oyster, 共6隻 味道不過不失..-主菜, 分別叫了意粉, 羊架及燒排骨 很普通, 冇什驚喜 - 甜品 - 焦糖布甸 失望...焦糖冇燒過, 布甸"鞋"口, 一D都唔滑, 食咗兩啖已經唔想食....在過程中還有小事發生....當侍應姐姐拿飲品給我們時, 不小心打反了飲檸檬茶用的糖水在我先生坐的位置, 我: 你有冇整濕呀? 侍應姐姐答: 冇.
人物 - 兩個大人, 一個3歲小朋友, 一個BB
地點: 紅磡都會廣場

我地係用團購coupon既, 所以都冇太高期望~

好吧, 是自己來早了, 冇辨法....

落單了, 兩大一小, 用3張coupon

- 頭盤全部要Oyster, 共6隻
味道不過不失..

-主菜, 分別叫了意粉, 羊架及燒排骨
很普通, 冇什驚喜

- 甜品 - 焦糖布甸

在過程中還有小事發生....
我: 你有冇整濕呀?
侍應姐姐答: 冇........好在係糖水暏.......(接著就蹲下來抹地...)
我見我先生揮身不自在....原來糖水倒了在他的波鞋上, 正流入鞋中....
我先生對姐姐說: 唔該你起身比我行出去先, 我想清理一下........
侍應繼續蹲著說: 等陣先, 等我抹埋先.....還要一再強調.....好在係糖水暏....
終於姐姐行開了, 但來回都只顧著抹地, 完全沒有打算提供紙巾給我先生, 直至主動要求才拿過來.....
就係咁....我先生就要濕著糖水襪子回家去....

整體來說, 食物質素普通, 份量少, 我們2大一小, 食完3個餐都唔飽,
以團購價$78元一位, 只可說是平等交易, 如以所謂原價$270去食的話, 我個人覺得不值.
2011-11-19
用餐優惠
團購
2011-11-20 36 瀏覽
之前朋友推介wulala,覺得裝潢頗有懷舊色彩、價錢相宜且菜色味道不俗,因此下意識為這餐廳寫上好的結論,並四處向好友推薦。記得上一次光顧晚餐,每位都要約$130,所以見到團購每張晚餐(set)套票$78,立即火速購下四位。團購的晚餐套票有著許多的規則,例如:五天前要訂枱,訂枱有兩個時段供選擇,18:30 -20:30 或 20:30 - 10:30。我們選擇了較早時段,原因有二,一、不想人多,二、夜晚要去行街影相。前菜有四款選擇,我們點了每款各一,兩款焗蠔,一個生蠔,一個焗田螺。生蠔沒有任何選擇,只有紐西蘭生蠔,真的無話可說,絕不會像irish那麼creamy有口感。焗蠔,朋友說:不知是否還沒有焗熟,很'sen'。最值得欣賞的應該是田螺....的薯蓉,又香又重牛油味主菜有六款,本來點了 寶雲蘇羊扒、文也杏仁龍脷柳、西班牙豬扒及海鮮天使麵,但海鮮天使麵沒有來,來的變了雞扒,朋友又說:今晚要趕住落海港城影toy story,不要換了。雖然龍脷沒有魚味、雞扒肉質又不鮮嫩,但都是可以接受的,只有作為配菜的薯菜最不能接受,餐牌上寫的是薯菜,果然是薯、菜,薯是兩片薯仔(沒有熟透的),菜是一顆車厘茄

前菜
主菜有六款,本來點了 寶雲蘇羊扒、文也杏仁龍脷柳、西班牙豬扒及海鮮天使麵,但海鮮天使麵沒有來,來的變了雞扒,朋友又說:今晚要趕住落海港城影toy story,不要換了。雖然龍脷沒有魚味、雞扒肉質又不鮮嫩,但都是可以接受的,只有作為配菜的薯菜最不能接受,餐牌上寫的是薯菜,果然是薯、菜,薯是兩片薯仔(沒有熟透的),菜是一顆車厘茄加幾條荀
豬、雞、羊、魚
甜品時份,友人都點了雪糕,只有我,忠實的creme brulee粉絲繼續盲目地熱愛。雪糕上浸過rum酒的車厘子好味啊,但creme brulee就失色了,蕉糖沒有燒過、蛋沒有蛋香而且一點兒也不滑,可說是水準之下。同樣地,飲品方面,我不過是點了檸水都可以沒有檸味的,真想問問友人:你的紅酒會否沒有酒味!?
甜品
紅白酒 + 檸茶檸水少甜
明白團購的價錢低,加上食材人手等價錢上漲令餐廳成本起了壓力,但小妹真心覺得,如果餐廳再用此等食材,此等菜色將令人客自然流失,到時真的是得不償失
2011-11-14 50 瀏覽
今次係買團購~去到個商場,無任何指引,舖頭門口又無號碼,兜咗兩個圈都搵唔到,要問人先搵到,商場指引完全不足...食物超唔掂,椰林閣仲好食過佢囉...又唔夠待應,叫極都無人,隔離枱仲要坐咗班師奶,好似酒樓咁嘈,完全唔似法國餐廳囉前菜要咗生蠔,係紐西蘭生蠔,咁大個女第一次食咁難食的生蠔,仲難食過酒店任食嗰D,搞到我要吐返出嚟寶雲蘇羊扒(配薯菜)~薯菜即係兩塊薯仔,仲要好難食,件羊無羊味,唔掂!!"寶雲蘇羊扒選用優質羊鞍扒,加上麵包糠焗成寶雲酥,嫩滑的羊鞍扒配上爽脆的酥皮,口感一流!"呢個係佢形容,但同事實完全唔同囉!文也杏仁龍脷柳~D汁鹹到我食唔到..."文也杏仁龍脷柳可謂法國經典名菜,師傅把文也牛油汁燒至微微金黃,令它散發出一股如焦糖拖肥和烘香果仁的味道,配上鮮嫩的龍脷柳,美味程度無可取代。"呢個係佢形容,但我完全食唔到牛油味同焦糖拖肥味,只有勁勁勁鹹味!!焦糖布甸~好鞋口,味道唔太得,我最愛吃甜的,咩甜品都放得入口,但呢個,我完全食唔到

2011-11-14
2011-09-07 30 瀏覽
是這樣的。話說是日有免費飛去紅館睇「香港旅遊協會」搞的草蜢演唱會 (提外話 : 三年前睇草蜢演唱會與三年後的歌曲是一模一樣的,都是「忘情森巴舞」、「ABC」、「熱力節拍 Wo Bum Ba」。。。),開 show 時間 8:15pm,本少爺與送飛的友人 (先謝 !) 7:45pm 才到達紅磡;時間緊迫,當然是求其附近醫飽肚就算。偶爾路過這間「Wu La La」,標明賣的是懷舊港式豉油西餐,剛巧有位,那就拿拿淋,Her Her 聲地「嗚啦啦」啦。一入到去,侍應已醒目地問是否趕時間去紅館睇 show,並且溫馨提示,選「是日晚餐」最快靚正,$78 起。「羅仙妮鑊仔牛柳」賣相與味道俱非常「港式」。牛柳兩大塊,肉質是用鬆肉粉腌過的那種,腍得很假,郤又煎得幾香。幾拾蚊的套餐,換來幾拾蚊的質素,是謂「等價交換」,無問題!「寶雲酥羊扒」賣相出奇地認真!外表一流,味道就。。。五流啦。肉是羊架部位,表面的麵包糠焗得「酥」,羊肉肥膏亦很騷,加上味道是 so so,所以此菜應被稱為「酥酥酥」。整頓用餐時間不夠二十分鐘,就趕住入場「森巴」一番喇。
「羅仙妮鑊仔牛柳」

「寶雲酥羊扒」

整頓用餐時間不夠二十分鐘,就趕住入場「森巴」一番喇。

2011-09-05
偶爾經過這餐廳門外看到較有格調的裝潢,在好奇心的驅使試試。午膳時間有限,有點擔心餐廳的上菜節奏及其他服務安排。雖然侍應人手不太多,但想不到這餐廳的服務比預期中有效率的。侍應挺注意食客的情況,很快便點了菜。選了較為經濟的西班牙豬扒套餐,包括蒜蓉包和飲品,及自助式餐湯和甜品。前菜蒜蓉包很快便來到,其他菜式亦適時送上。侍應們服務態度友善,收碟非常迅速。蒜蓉包賣相美觀,但吃下感覺「放稔」了。餐湯方面,試了雜菜湯及粟米忌廉湯,雜菜湯做得非常出色,有不同的蔬果,亦有辣味,十分惹味;栗米忌廉湯稠度夠,湯料略少,總括而言味道達標。主菜西班牙豬扒配薯菜,西班牙肉質嫩度達標,煎得香,部份有脆口之感,醬汁濃稠甜酸適中,有特色,味道亦不錯。焗薯雖沒太多伴醬,但質地夠熟亦略有爽口之感,吃下不覺悶口。配菜也同樣煮得熟和爽口,味道清新。至於甜品,有啫喱糖、蕃薯糖水、西式小蛋糕、tiramisu及布甸。試了啫喱糖、tiramisu及布甸。啫喱糖有甜味,吃下不韌,味道令人有清新開懷之感,值得回味。Tiramisu味道一般,質感未夠鬆軟,可以改善。布甸上面有些啫喱粒,挺有特色,吃下質地較稠,味道尚算達標。最後是飲品 –
偶爾經過這餐廳門外看到較有格調的裝潢,在好奇心的驅使試試。

焗薯雖沒太多伴醬,但質地夠熟亦略有爽口之感,吃下不覺悶口。
配菜也同樣煮得熟和爽口,味道清新。

啫喱糖有甜味,吃下不韌,味道令人有清新開懷之感,值得回味。
Tiramisu味道一般,質感未夠鬆軟,可以改善。
布甸上面有些啫喱粒,挺有特色,吃下質地較稠,味道尚算達標。

最後是飲品 – 凍檸茶,份量夠,但沒有茶味。

綜合而言,午市吃到尚有特色的西餐,兼有較多選擇的餐湯和特式甜品,算是不錯呢!
蒜蓉包及雜菜湯
西班牙豬扒配薯菜
甜品及凍檸茶
2011-08-25
  • 雜菜湯,焗薯,啫喱糖
2011-08-04 7 瀏覽
一早已經book左枱,所以去到已經有得入(不過入到去發現都有幾多吉枱,可能唔book都冇問題)坐低無耐就問個個半自助餐形式既dinner~點知佢話已經冇左~ 可惜可惜然後各自點左set dinner頭盤要左2份鵝肝~第一啖就覺得幾好唔錯~不過可能真係食唔慣~食多幾啖就覺得好多油~另外頭盤入面重有d唔記得左係乜野酒既啫喱~幾好味唔錯~湯就點左個2個普旺斯湯...呢個真係................. 我覺得用黎load飯就差唔多~太濃味~主菜就要左一個煎三文魚同埋豬肋骨~呢2個真係幾好味~特別係個三文魚~甜品就要左2個普通既chesse cake~ 唔可以話好食~不過不失 無咩特別~最後點左2個熱奶茶~ 個人覺得佢d茶本身都幾好~ 令到杯奶茶幾好味~個一日係閒日,唔知有冇關係~ 上菜速度對香港人黎講算慢~可能係法國菜既關係~鐘意慢慢坐談下心呢度都幾好~ 唔錯~ps:最後走個時一個女人走埋黎問下你意見同你傾下計咁~ 都幾nice 唔錯~重推介左之後會有d乜野特別~叫我番黎試下~同埋個度d待應感覺上都ok~ 有個男仔重好勤力下~ 服務我都覺得算係咁~

坐低無耐就問個個半自助餐形式既dinner~
點知佢話已經冇左~ 可惜可惜
然後各自點左set dinner
頭盤要左2份鵝肝~第一啖就覺得幾好唔錯~
不過可能真係食唔慣~食多幾啖就覺得好多油~
另外頭盤入面重有d唔記得左係乜野酒既啫喱~幾好味唔錯~
湯就點左個2個普旺斯湯...
主菜就要左一個煎三文魚同埋豬肋骨~
呢2個真係幾好味~特別係個三文魚~

個一日係閒日,唔知有冇關係~ 上菜速度對香港人黎講算慢~
可能係法國菜既關係~
鐘意慢慢坐談下心呢度都幾好~ 唔錯~

2010-07-12
紀念日
2011-06-08 8 瀏覽
前兩日去睇演唱會,開場前仲有個幾鐘時間食野,係都會見到呢間餐廳個款OK,半自助餐(湯、沙律、甜品自助),見到dd貴,不過趕時間無睇其他,而且都想食好d點知入去,侍應一黎就問我地係咪趕住去紅館,有無訂位咁我地點頭,答佢無訂佢面色有d難睇咁帶我地入去坐,但其實好多都係空枱...點左野食之後我出去拎湯,岩岩飲完湯就d野食就黎我男友點左個蒜片蜆意粉,我點左個羊腿肉我試左男友個意粉小小,無咩味...男友話係一d蒜片都無我個羊腿扒...除左小小肥膏係有羊味之外...係完全無羊味,而且d口感仲差個大家樂既豬扒d野食差已經係問題更難接受既係個侍應好似仲趕時間過我地咁我地7點正入去坐低點菜男友食完個意粉先7:15,個侍應一見佢食完即刻收起哂d餐具,自助bar果邊又無餐具提供咁即是唔比我地再添?我地係趕時間姐...都未至於趕成咁...到我7:25食完...想試下沙律(雖然佢自助d野全部都好一般,但果塊羊扒確實唔夠飽),侍應又即刻收起哂d餐具...之後埋單走人無諗過可以咁快食完走人...仲快過m記、大家樂雖然臨走時招呼個女人比較nice...但食物同侍應質素實在太差.....真係無下次
點知入去,侍應一黎就問我地係咪趕住去紅館,有無訂位
咁我地點頭,答佢無訂
佢面色有d難睇咁帶我地入去坐,但其實好多都係空枱...
點左野食之後我出去拎湯,岩岩飲完湯就d野食就黎
我男友點左個蒜片蜆意粉,我點左個羊腿肉
我試左男友個意粉小小,無咩味...男友話係一d蒜片都無

d野食差已經係問題
更難接受既係個侍應好似仲趕時間過我地咁
我地7點正入去坐低點菜
咁即是唔比我地再添?
我地係趕時間姐...都未至於趕成咁...

之後埋單走人
無諗過可以咁快食完走人...仲快過m記、大家樂

2011-06-05
1K
其實如果不是睇演唱會,真係不會來呢頭!8:30開場,放工後來到6:30倒,時間啱啱好!已research 過此商場,特別跑出的有幾間,最後決定了去呢度。單看裝飾已知道好有心思, 真係好有 fusion的感覺.連d音樂都好fusion....要兩 set 半自助dinner; 兩人分別叫了煙三文魚墨魚麵, 及一個豬扒 (grilled pork chop with peach sauce).自己出去攞湯及沙律;湯有忌廉及意式什菜; 兩款都很好, 個人比較喜歡什菜, 清清地.沙律都係車厘茄, 菜 及栗米等; 另外仲有黑色的olives, 本人食了不少!可惜, 只有千島及 似係卡夫的沙律醬, 點解冇french dressing 或醋或 olive oil???希望可以改善.意粉係有水準的.煙三文略咸.汁幾濃, 食完都少許滯我的豬扒, 好采, 就算係炸的, 都唔油; 唔乾.肉汁仍舊保留倒.d汁係最後倒上面的.汁就冇peach 味, 係燒汁bbq 汁咁味多d. 似港式多d呢...不過原來係有兩塊架!下面係有好多好好食的薯仔! 驚喜!叫埋個餐飲.甜品有不少, 但我已好飽了.大豬好低b地食左好多啫
單看裝飾已知道好有心思, 真係好有 fusion的感覺.
連d音樂都好fusion....

自己出去攞湯及沙律;
湯有忌廉及意式什菜;
兩款都很好, 個人比較喜歡什菜, 清清地.
希望可以改善.

意粉係有水準的.
煙三文略咸.
汁幾濃, 食完都少許滯

我的豬扒, 好采, 就算係炸的, 都唔油; 唔乾.
肉汁仍舊保留倒.
d汁係最後倒上面的.
汁就冇peach 味, 係燒汁bbq 汁咁味多d.

似港式多d呢...

不過原來係有兩塊架!
下面係有好多好好食的薯仔! 驚喜!

叫埋個餐飲.
甜品有不少, 但我已好飽了.
大豬好低b地食左好多啫喱. 好開心!

服務很好, 姐姐好快手友善.

價錢合理, 也算很ok 了吧.

食完去睇concert, 正呀~

2011-03-31 12 瀏覽
朋友介紹呢間法國餐廳話好好味又唔太價, 所以今晚同老公黎試下我地選了2個set dinner, 另外再點了半打生蠔點了兩款生蠔, 一種美國生蠔另一種忘了, 美國生蠔好好味,,,湯: 白荳蓉番茄湯 (老公點了: 煨俄羅斯牛肉湯 ,這個好味)前菜: 葡萄牙濃汁煎法國鵝肝"套餐另加$35" (真係好味,如果再煎耐少少會更好)前菜: 法式香草牛油焗田螺 (這個相對比較一般)主菜: 芥末籽腌西冷牛扒紅蔥頭燒汁"套餐另加$25" (好味到不得了,燒汁good!)甜品: 法式燉蛋 (這個比較一般)甜品: 焗肉桂蘋果酥"套餐另加$25" (朋友介紹點呢個冇介紹錯, 都好good)整體都好好味,食得好滿足呀!呢個價錢食到呢餐法國菜, 冇得頂呀!!! 一定會再黎食過(另外,單據有2小時泊車優惠)
我地選了2個set dinner, 另外再點了半打生蠔
set dinner
生蠔
白荳蓉番茄湯
葡萄牙濃汁煎法國鵝肝
前菜: 法式香草牛油焗田螺 (這個相對比較一般)
法式香草牛油焗田螺
芥末籽腌西冷牛扒紅蔥頭燒汁
甜品: 法式燉蛋 (這個比較一般)
法式燉蛋
焗肉桂蘋果酥
整體都好好味,食得好滿足呀!
呢個價錢食到呢餐法國菜, 冇得頂呀!!! 一定會再黎食過
(另外,單據有2小時泊車優惠)

紀念日
法式燉蛋
焗肉桂蘋果酥
set dinner
2011-01-10 7 瀏覽
這所法國餐廳,價錢合理,環境舒適,侍應生態度佳。據侍應生說,這個海鮮盤的海鮮是進口的,確很鮮味,醬汁配塔很好,只是有隻蠔有點苦,整體ok!食完細海鮮盤,再食一個墨汁意粉,這個意粉味道很好,另外有自助湯及甜品,甜品一般,但紅、白兩款湯皆很美味,尤以紅湯為佳。
這所法國餐廳,價錢合理,環境舒適,侍應生態度佳。
細海鮮盤
食完細海鮮盤,再食一個墨汁意粉,這個意粉味道很好
,另外有自助湯及甜品甜品一般,但紅、白兩款湯皆很美味,尤以紅湯為佳
墨汁意粉
2010-10-27
細海鮮盤
墨汁意粉
  • 海鮮盤、墨汁意粉
2011-01-01 15 瀏覽
考完試, 小豬兒仔話, 還是不去mk了, 回紅磡算, 小豬兒想起有這家, 第一次去.有牛脷喎! 即叫.小豬兒則愛鋸牛扒, 叫了個短骨扒.還包湯及甜品bar 任食!湯, 很好, 濃濃的, 香香的甜品bar亦可以接受, 小小的, 有些mousse, 有些cake.牛脷, 很腍, 腍得可輕輕一推便切開, 但吃下很可口, 香濃.惟意粉較少短骨扒, 亦是很正, 腍腍, 不會太熟, 7成左右, 爽軟, 肉味濃咁多野, 仲有得9折, 一人<$50實太正了manager女士亦十分友善和藹!
考完試, 小豬兒仔話, 還是不去mk了, 回紅磡算,
小豬兒想起有這家, 第一次去.
有牛脷喎! 即叫.
小豬兒則愛鋸牛扒, 叫了個短骨扒.
還包湯及甜品bar 任食!
湯, 很好, 濃濃的, 香香的

惟意粉較少

牛脷, 正

短骨扒, 正

咁多野, 仲有得9折, 一人<$50

實太正了

manager女士亦十分友善和藹!
5 分鐘 (堂食)
牛脷, 正
短骨扒, 正
  • 牛脷
  • 短骨扒
2010-11-29
第二餐生日飯. 是家兄安排的一頓法國大餐. 也是第一次帶著BB外出. 幸好是大型商場. 可以駒車前往. 可是有一樣東西在我們預算之外, 正因為紅館有Show, 都會商場既停車場, 所有泊車優惠取消. 食飽飯冇得"吸飛"....泊了70多元......穿過地產經紀群. 入到商場既深處, 說容易找不是, 因為真係要行到好入. 檯已經訂好, 我們推著BB車入來, 也得到特別的照顧. 特地留了一個空間讓我們安頓BB車.晚餐, 分開兩種的, 有Half Buffet Dinner, 同 Full Set Dinner. Half Buffer的, 我只描述主菜, 而full set, 就有齊頭盤, 湯, 主菜, 甜品同咖啡茶. 是正宗的5個set dinner. 兄嫂同我自己三人要了full set dinner, 父母姐同太太就要Half Buffet. 兒子就由他了, 喝他自己帶來的奶. Appetizer, 香草法式牛油焗田螺, 煎帶子拌油醋扒什菜. 同一個米拉的香草炒海蝦.焗田螺, 食法國菜, 如有serve田螺, 我是一定會享用這個由法式餐廳既大廚才整得好食的法國菜. 田螺, 該是法國

焗田螺, 食法國菜, 如有serve田螺, 我是一定會享用這個由法式餐廳既大廚才整得好食的法國菜. 田螺, 該是法國口的, 若是新鮮的, 我一定會詳細的研究其來源. 醃好的, 味道好重好濃. 每一隻底下都有薯蓉, 味道非常之香, 牛油的精華, 完全滲入在薯蓉裡.

煎帶子拌油醋扒什菜, 看似清淡的菜式, 樣貌似沙律. 說起來, 油醋扒什菜, 外國的沙律就是用醋夾橄欖油, 好明顯呢一個係帶子沙律. 帶子, 煎到熟透, 非常之香口. 加上茄瓜兩塊, 是油, 佐橄欖油是健康的.

米拉的香草炒海蝦, 米拉的是什麼, 是法國的一位偉人. 按餐廳菜牌上既註釋說, 係巴黎, 好多時會用偉人去命名一個菜式. 說我老土也是, 中國的東坡肉, 不也是用偉人去命明的麼. 海蝦, 細細隻, 鮮甜爽口. 整得香, 味也濃, 不過食外國的細蝦, 還是冷食比較好.

蕃茄清雞湯, 下次試下用史雲生去煮這一個清湯, 看看有沒有同樣的效果. 不過, 好多東西都是看落容易, 做出來, 是有點難度的. 這一個清雞湯, 同蔔茄一起煮. 湯底, 夾雜了少少的蕃茄味, 又有雞味. 清清甜甜, 好味.

之後介紹的是Half Buffet的Main. 具體名字, 因為冇單係手又忘了拍下餐牌而忘了, 總之有一個燴羊肉. 一個豬扒, 一個海鮮墨汁意大利麵, 同一個忌廉野菌意粉.

燴羊肉, 味道濃香帶甜. 不知道菜名但也知道是用了紅酒去煮. 味道帶著輕輕的葡萄香, 而且肉炆得腍. 濃香的羊肉, 若加一碗飯, 更合中國人口味.

什麼豬扒, 食落有少少檸檬香, 有少少香草的味道. 厚切的豬扒, 腍腍的, 愛肉人士甚歡.

意粉類, 黑漆漆的墨汁意粉, 容易找到但不容易在餐廳的餐牌中看到. 墨魚的墨汁, 據說是健康有益的. 意大利人懂得便用墨汁去煮食, 實在是有智慧. 味道其實是沒有什麼的. 海鮮夠新鮮已經是行了.

忌廉野菌意粉, 太太同我都吃得不好. 因為吃到一半, 我倆有一個必須的重任. 是要幫寶寶換片. 帶著B出街, 是預算到有這一個麻煩的. 說回食物, 忌廉野菌意粉, 輕輕的忌廉, 有味道但食落完全不膩. 野菌是鮮菌. 仍然有鮮甜的味道. 可是分了兩次食, 後來涼了, 就覺得差了少許啦. 說一句太太不啱聽的話, 若果呢一道菜, 加少許煙肉, 會更加香口.

Full Set的主菜. 南法扒鯛魚忌廉薑汁, 拿坡里式西紅柿燴穀飼豬鞍扒, 同一個胡桃醬牛肩肉扒.

南法扒鯛魚忌廉薑汁, 一塊大大的魚肉扒. 若不是新鮮的魚肉, 沒有人會信心十足地整出一塊厚切魚肉扒出來的. 魚肉, 爽爽的. 帶點忌廉加皇味道, 帶點薑汁調和一下腥味.

拿坡里式西紅柿燴穀飼豬鞍扒, 又是所謂那些用上偉人去命名的法國菜. 一看, 應該又是那些味道濃郁至極的法國菜. 帶一條骨的豬鞍肉, 食落去, 味道又不是太濃太甜. 濃的, 是蕃茄的濃醬, 濃得黎, 味道是清的.

胡桃醬牛肩肉扒, 胡桃醬, 甜甜的夾帶著牛扒肉的鮮味, 食歐式西餐就是有這一種用醬料調教出來的味道的配搭, 總好過就咁一塊扒加鹽去食. 所以, 食西餐, European Style, 永遠是我的Preference. 這兒的牛扒, 只有3成, 六成同全熟供選擇. 其他Medium rare, medium to well done 呢兩個程度既牛扒, 該是不願意整出來吧. 我選的是三成, 手起刀落, 一切見底, 血汁鮮紅, 夾著甜甜的胡桃汁, 茹毛飲血的我, 要求不高, 有這樣的一塊扒, 有這樣的一個晚餐, 已經非常滿足.

最後是甜品, 篇幅有限的, 不能一一盡錄. 故只說自己有份吃的, 紅酒燴啤梨. 製作需時的, 大家都等了好久. 啤梨完全吸收了紅酒的精華, 呈現出紅酒的顏色. 紅酒的酒精已經揮發掉, 有啤梨的原味, 又有紅酒的葡萄香. 是一個花功夫的甜品. 齋妹覺得好新鮮, 亦好喜歡.

吃一個法國大餐, 要幾個鍾, 的確, 我們這一餐, 由7點食到11點. 可真是長時間. 幸好的, 演唱會未散場, 不然, 我們又要塞人, 又要塞車. 不過豐滿的一餐, 難得的家庭聚會. 時間長了, 完全不覺. 不過, 12點才回到家, 又要先安頓好BB, 累死......但幸福嘛.....我們不介意.
2010-11-21
生日
我去了黃子華開show的第一場, 為了慶祝, 我和友人在聽了同事的推介後, 到了這間店名好難唸的餐廳吃晚餐, 因為我們是6:30到達, 所以他們推介我們可以試試那個120元任叫餐牌的那個餐, 我要了這一個, 而友人點了一個100元一個主菜+任吃甜品的那個套餐. (果然要早到才能吃那個120元任叫套餐, 因為真的等了很久...)果然, 我點的那個餐的份量和製作也是不同的, 在我還在吃頭盤的時候, 她的主菜已經送過來! 她點的是牛... 好像小了點... 而且也沒有牛味.... 普通...我的頭盤是法式田螺, 一般, 那些薯蓉不夠牛油味; 清湯的賣相不錯, 味道不太淡; 主菜是黑色的墨魚義大利粉, 這個義大利粉做得不錯, 有新鮮的墨魚片, 份量不小;甜品最好, 因為是我最愛的apple tart, 雖然要加錢, 不過沒有關係啦~ 每樣食物都是即做, 所以都是熱熱的, 我最怕那些已經變暖的食物... 小提示, 如果真的是因為去看show而去這間餐廳, 可以預先訂位, 我那天就見到起碼有10張抬是留給預訂客人的~

我的頭盤是法式田螺, 一般, 那些薯蓉不夠牛油味;
清湯的賣相不錯, 味道不太淡;

環境不錯的, 乾淨舒服
頭盤
主菜
apple tart
看看這個牛, 真的好細小...
2010-11-02
環境不錯的, 乾淨舒服
主菜
apple tart
看看這個牛, 真的好細小...