今次同男友去中環食返餐fine dining,呢間woke樓高三層,地下主要係酒吧,而上一層嘅用餐區仲係入面玫瑰花牆,好啱影相📸🍴6 Course Dinner $588/pax🍹WELCOME DRINKMocktail or Moscato or Processco有3款可選,我地都揀咗Mocktail,係荔枝味的,都幾香,味道都不錯呀✨STARTERAvocado Tacos,Negitoro,Wagyu Beef Tartare前菜用上一個靚靚玻璃盒裝住,好華麗又好睇!分別有拖羅、牛油果蓉同和牛加上脆米餅整成嘅他他,可先由牛油果蓉嗰款食先,之後再食拖羅同和牛,三款調味都剛好,加埋香脆米餅一齊食,都好好味呀!想encore呢😋🥣SOUPWild Mushroom & Black Truffle Cappuccino非常非常濃郁嘅蘑菇同黑松露味,超豐富,而且附帶口感,上面仲有泡沫,加埋以杯子裝住,真係幾似Cappuccino😆🧡STARCHAbalone & Sakura Prawn Angel Hair Aglio e Olio有層次味度嘅天使麵,加上鮑魚片同櫻花蝦令其味道更昇華
今次同男友去中環食返餐fine dining,

呢間woke樓高三層,地下主要係酒吧,

而上一層嘅用餐區仲係入面玫瑰花牆,
好啱影相📸

🍴6 Course Dinner $588/pax

🍹WELCOME DRINK
有3款可選,我地都揀咗Mocktail,
係荔枝味的,都幾香,味道都不錯呀

✨STARTER
之後再食拖羅同和牛,三款調味都剛好,
加埋香脆米餅一齊食,都好好味呀!
想encore呢😋

🥣SOUP
非常非常濃郁嘅蘑菇同黑松露味,超豐富,

🧡STARCH
有層次味度嘅天使麵,加上鮑魚片同櫻花蝦
令其味道更昇華,擺盤方面都十分出眾👍🏻

🧀Ricotta Cheese & Spinach Tortelloni
+ Sage Butter Sauce
Tortelloni包住Ricotta Cheese同菠菜!
芝士味好重!一口一啖好滋味!

🍽MAIN COURSE
🐟Pan Fried Grouper Fillet + Lobster Cream Foam
香煎石斑魚片 + 龍蝦奶油泡沫,
份量適中,石斑夠哂新鮮,
口感極佳,奶油泡沫能引出魚其鮮味🥂

🐷Slow Cooked Iberico Pork Cheek
+ Apple Madeira Sauce
慢煮黑毛豬臉頰 + 蘋果馬德拉醬,
黑毛豬臉頰十分之爽,彈牙!
蘋果馬德拉醬更少比較市面罕有配搭😉

🍨DESSERT
Japanese Cheese Cake+Selected Ice Cream
Cheese Cake嘅芝士味好香濃,
再配上豆腐雪糕係完美嘅配搭🤗
8 分鐘 (堂食)
2022-08-22 40 瀏覽
見好姊妹生日就決定要帶佢嚟呢一間高級嘅中環餐廳食飯,估唔到呢到嘅環境同睇相一樣咁靚,而且食物質素性價比都好高,絕對值得一試😘呢個Yuzu Beef Tartare一入口啲牛肉口感勁滑☺️,混合各種唔同嘅香料,唔怕生牛肉嘅一定要試呢個✨Pan seared pepper tuna 魚肉用香煎方法烹調,外表煎得香脆而內裏又有嫩滑魚肉,好滋味🤪佢地啲意粉都好吸引,今次就試左其中兩款,分別係Creamy Mentaiko Carbonara同Italy Sausage Ragu Casareccia🍝Creamy Mentaiko Carbonara醬汁creamy,每條意粉都食到香濃嘅醬汁,芝士蛋汁味道好出,但又不會蓋過明太子嘅味。Italy Sausage Ragu Casareccia意粉煮得岩岩好,不會過硬過軟,再加上意大利香腸連同掛滿醬汁嘅意粉一齊食,正!

呢一間WOKE嘅西式餐廳之前已經見好多傳媒有推介,佢哋嘅裝修好低調奢華,俾人一種好舒適高級嘅感覺。飲品我先叫左一杯Black Truffle Cappuccino,哇一飲真係有黑松露味,但又唔會蓋過左Cappuccino嘅味道!兩者岩岩好。係一個好靚嘅盒入面裝咗三款唔同口味嘅前菜小食,分別係Negitoro、Avocado同Wagyu Beed Tartare,自己最鍾意食就係牛肉他他,因為入口個牛肉真係好香,即使係生牛肉都一啲都唔蘇,口感仲好鮮嫩有咬口。A4 Kagoshima Sirloin 一擺入口就即刻食到有非常濃郁嘅牛味,入口都好滑嫩,好高級嘅品質🥰輕輕一切已經有肉汁流。而Abalone & Sakura Prawn , Angel Hair Aglio e Oilo天使麵食落口感比較滑同輕盈,比較清清淡淡咁,但加上鮑魚同櫻花蝦即刻就鮮味十足,豐富左好多😋

2022-08-22 712 瀏覽
@wokehongkong|中環西餐精緻又好味🥰🥢食物:Lunch Set均連1️⃣Soup Of Today🥣、2️⃣Tea Or Coffee🫖值得一提Creamy Tomato Bisque Soup濃稠且蕃茄甜味濃郁,幾令人印象深刻地好飲~😚Two Starters 🌿+$128🥩Yuzu Beef Tartare & Pan Seared Pepper Tuna- 將蛋黃連同生牛肉拌勻後、點上一旁的黑松露沙律醬放在脆餅上送入口內,很難不好食吧~🥰反而柚子味不算太明顯,就係大家可以想像到的好味Beef Tartare。😈- 黑椒味超重嘅Pepper Tuna質地頗為柔軟,再配上底層酸酸嘅柚子沙律食落格外開胃~作為前菜係個幾好嘅選擇。🥹Smokey Pan Fried Salmon Fillet +Seasonal Veggies +Dill Butter Sauce 🐟 $218 - 煎得肉嫩的三文魚當然好味,不過魚肉本身無咩調味,味道主要來自刁草牛油汁🧈~欣賞醬汁中加了粒粒橄欖🫒,令味道多了分清新少了分油膩。幾新奇的搭配又好食!🤓- 最值得表揚係配菜好味得有點喧賓奪主,多種得來各有特
@wokehongkong|中環西餐精緻又好味🥰

🥢食物:

Two Starters 🌿+$128

- 最值得表揚係配菜好味得有點喧賓奪主,多種得來各有特色,每樣都可以食得出蔬菜原本的清甜,🥰搶埋男朋友嘅黎食~😉👍🏻

Woke Marinated BBQ French Chicken 1/2 Size 🐔$238

- 猶豫出街想食烤雞又怕麻煩怕要去骨的人絕對可以放心嗌!~😎半隻烤雞睇落無咩特別,但一叉落去先發現主要嘅大骨已經被去得七七八八,😈只剩低雞髀一條細骨,可以輕鬆食大啖肉~超貼心🥹
- 雞肉食落去香草醃料味幾突出,肉質就正正常常未到超嫩滑但亦不會太難咬~🙈不過拆哂骨方便食用呢一樣已經超加分🌿

😋其他:
- 店員溫文有禮,態度極好~✅

- 值得一提有超級得意嘅狗店長進駐🐶,仲有花花墙啱哂打卡🤣💕

📝中環區不錯的西餐選擇,味道雖然不算非常驚喜但每樣出品都幾有水準,擺盤精緻超舒服,符合定價,幾滿足,不過Lunch Set份量看落不少,但另加了兩道前菜食完都係啱啱够飽。大食嘅朋友可以考慮加埋甜品咁就够哂滿足😚(6.5/10)

📍Woke - 中環威靈頓街74號明發大廈地下至3樓
2022-08-20
2022-08-20 52 瀏覽
放慢一下步伐,享受一下生活吧—————————————戰鬥咗成個星期就同男朋友食餐好嘅~呢間啲booking都幾full 夜晚勁多人黎食~我哋今次就試個6 course dinner tasting menuWelcome drink同男朋友不約而同咁揀咗Mocktail~StartersAvocado Tacos+Negitoro+Wagyu Beef Tartare勁surprise !係用一個勁靚嘅寶盒裝住!佢係分別用牛油果蓉、拖羅、和牛加⼀塊脆米餅整嘅他他~侍應建議食咗牛油果蓉先,之後再食其餘兩款~老實講 三款都勁好食!調味啱啱好,唔會太多而蓋過本身食材嘅鮮味~但和牛最好食kuku SOUPWild Mushroom& Black Truffle Cappuccino呢個又一驚嘆❗️黎到已經勁香黑松露味~擺盤同個樣都同cappucinno一樣🤣有啲泡係上面~泡上面仲有啲焦糖~就咁不上面就甜甜地都幾夾!但就咁飲就更omg!!黑松露同蘑菇味勁濃 敗筆係太好飲唔夠喉ಥ_ಥSTARCHAbalone & Sakura Prawn+Angel Hair Aglio e Olio鮑魚片同櫻花
放慢一下步伐,享受一下生活吧
—————————————

Starters

SOUP

STARCH
鮑魚片同櫻花蝦再加天使麵整嘅~麵質唔會太淋~調味唔會過重同太油~呢個都幾好食但冇前面咁surprised!

Ricotta Cheese & Spinach Tortelloni+ Sage Butter Sauce
入面包住Ricotta Cheese同菠菜!芝士味勁濃勁香!呢個好食過上面嗰個~嘻

MAIN COURSE
Pan Fried Grouper Fillet+ Lobster Cream Foam
石斑魚煎到好香~魚肉唔會煎到過熟過鞋~

Slow Cooked Iberico Pork Cheek+ Apple Madeira Sauce
豬臉頰都好粉嫩!食落去唔會有蘇味而且唔會好靭!幾好食!

DESSERT
Japanese Cheese Cake+ tofu Ice Cream
好食!豆腐雪糕唔係平時食開好順滑嘅口感~係有少少沙冰feel~幾特別!

Overall係一間好高質嘅餐廳!放工黎chill下都幾正!
今次係我第一次嚟到呢一間中環嘅西式餐廳食飯,見到好多雜誌都有推介佢哋,佢哋係有藍帶廚師主理嘅法式fusion餐廳😍真係好吸引~哇!呢個Woke Caesar Salad 沙律勁多薄切火腿喺面,多到完全遮蓋晒下面啲沙律菜😂洗唔洗咁抵食呀?鹹香火腿嘅味道連埋沙律菜食就冇咁dry🥰而Woke Made Angus Beef Burger呢個burger同平時嗰啲有少少唔同,有部份嘅材料佢會分開咗擺放,平時我自己都鍾意分開嚟食,因為我個口真係冇咁大😂仲要佢哋嘅安格斯牛肉汁勁Juicy,仲要口切肉質咬落去係煙煙韌韌!自己好鍾意食呢個口感✨仲有Woke Marinated BBQ French Chicken,雞肉嘅口感肉嫩,而有超多肉汁,好juicy !配左BBQ醬汁同雞肉好夾,真係十分惹味🤤最後Pan seared pepper tuna,外皮煎到好香脆,而且魚肉多,配埋醬汁同胡椒味道,肉魚一啲都唔腥,真係一流😋

2022-08-19 29 瀏覽
今次要介紹呢一間WOKE位於中環黃金地段,佔地三層,係一間高級又有質素嘅西式餐廳。🖤Negitoro Avocado Wagyu Beed Tartare見到佢哋嗰個擺盤真係好靚,勁似係放喺一個寶盒入面🤩佢哋果然係食物界嘅寶物!三款口味入面我就最鍾意食Negitoro Avocado ,因為個吞拿魚蓉真係好滑,仲要係一啲都唔腥!🖤Black Truffle CappuccinoCappuccino嘅質感好細滑,仲會有淡淡的黑松露香味,幾新鮮嘅配搭。🖤Abalone & Sakura Prawn , Angel Hair Aglio e Oilo 幼身嘅天使麵更加容易令到醬汁入味,鮑魚味道唔會腥,加上滿滿嘅櫻花蝦,口感好豐富。🖤Lobster Tail Linguine龍蝦尾扁麵條淨係龍蝦尾都大大隻,仲要龍蝦汁鮮甜濃郁,每啖都有滿滿嘅蟹肉,連扁麵條食口感煙韌,不錯😋🖤Slow Cooked Iberico Pork Cheek呢個慢煮黑毛豬肉質口感入口即化,滿滿嘅肉汁鎖住係豬扒裏面,估唔到連豬都可以食到呢個口感🥹🖤A4 Kagoshima Sirloin果然係鹿兒島出產,啲牛特別正🥰牛肉

🖤Black Truffle Cappuccino

🖤Lobster Tail Linguine龍蝦尾扁麵條

🖤A4 Kagoshima Sirloin
果然係鹿兒島出產,啲牛特別正🥰牛肉呈淺淺粉紅色,食落肉嫩多汁,仲要牛味都好濃烈,性價比好高😍

🖤Japanese Cheese Cake
我最鍾意食Cheese Cake嫁啦!呢個食完都唔會太膩,仲要有勁濃嘅抹茶ice cream😋
2022-08-19 49 瀏覽
大食既我成日好驚去埋D西餐廳貴夾唔飽, 比同事帶左黎woke食飯顛覆左我對高級西餐廳既印象🤣 D食物份量多又好味, 頭盤同主菜都有得揀, 連D沙律都好足料, 唔係得幾條菜😂牛油果沙律個牛油果超香甜, 有埋番茄粒好fresh好開胃, 除左牛油果主調, 仲有炸薄脆一齊食落冇咁油揀煙三文魚藜麥沙律因為我勁鍾意食煙三文魚鹹鹹地, 魚質又正😆 勁開心佢個沙律落左好多好多煙三文魚😂 仲有蛋同南瓜真係唔通知我大食? 🤣 三文魚份量多, 但因為南瓜有甜味令個沙律食落冇咁鹹, 好味😋日式照燒汁燴牛面頰配薯菜, 即係薯蓉同雜菜, 燒汁好香! 牛面頰又林又入味, 牛配薯仔真係天堂之美食😌白酒馬拉蜆肉意粉個意粉捲得好靚, 白酒味煮左入去好香, 但個汁就只有鮮味沒有酒味, 蜆肉好大粒好爽口

同男朋友約會見好耐都冇食下啲好嘢,就揀咗呢間咁高級嘅WOKE一齊滿足下🥰呢間餐廳環境裝修都好高級同好高貴,搞到我哋兩個都特登着靚啲先去✨Creamy Mentaiko Carbonara,Carbonara醬汁中有芝士碎,令到口感更豐富,醬汁份量岩岩好,意粉一啲都唔乾好creamy。而Woke Made Angus Beef Burger,Burger好大個!仲要用左安格斯牛肉,牛肉牛味好香濃,而且勁有肉汁!再加上酸酸甜甜嘅蕃茄同生菜,令到食落去更加清新!仲要有埋薯條添😋Woke Caesar Salad凱撒沙拉有滿滿嘅沙律菜,而且全部都係好新鮮㗎!上面仲要鋪咗勁多火腿🥰食沙律都要食肉😚火腿係薄薄一片,都幾香。Pan seared pepper tuna嘅金槍魚煎完之後更加香,而且魚肉肉質都好肥美,啖啖魚肉,再加上胡椒調一調味完全唔會腥!

2022-08-18 29 瀏覽
雖然中環有咁多餐廳,但之前都中過好多次伏,所以今次同朋友食嘢之前都有做足功課!上咗OpenRice呢間高級餐廳好多好評,就一於決定揀呢間試吓。首先有兩杯飲品,I Lychee You呢杯荔枝特飲好重荔枝味,配西餐食都幾夾。而呢杯Black Truffle Cappuccino夠哂特別,估唔到Cappuccino都飲到黑松露味✨前菜Negitoro Avocado Wagyu Beed Tartare呢個賣相好靚,有三款唔同味道,自己最鐘意食Avocado,因為個牛油果味好香🥑主食方面Abalone & Sakura Prawn , Angel Hair Aglio e Oilo,呢個勁正,仲唔到天使麵麵條幼得都可以咁掛汁喎,同埋都唔會勁易斷開哂碎汁汁,仲要有加左鮑魚和櫻花蝦添😚另一款A4 Kagoshima Sirloin係鹿兒島嘅牛排,牛排厚切而且肉質入口滑嫩帶點韌,熟度控制得岩岩好!最後食埋個Japanese Cheese Cake甜品,Cheese 味勁濃,上面再配埋抹茶ice cream,好幸福🥰

2022-08-17 26 瀏覽
第一次嚟到中環呢間咁高級嘅餐廳食嘢,果然係高質素😍環境好大裝修都好靚,俾人一種好高級嘅感覺。前菜嘅Yuzu Beef Tartare牛肉味香濃,而且有啲柚子調味,份外加點清新。Pan seared pepper tuna,金槍魚煎到好香呀,再加上胡椒調味,簡單嘅美味。Italy Sausage Ragu Casareccia,將意大利香腸加左係意大利麵到,香腸味道唔會太鹹又唔油膩,連埋意大利麵食夠哂飽肚。Creamy Mentaiko Carbonara,真係好正😋呢個Carbonara有好香嘅奶油味,另外再加埋明太子,好滿足。遲小小屋企人生日冇得帶佢哋去旅行,唯有帶佢地嚟食下好野慶祝先,佢地一定會好滿意😆

2022-08-16 36 瀏覽
 朋友帶我去座落於威靈頓街嘅woke,老實講門面係一間幾樸素嘅西餐廳咁,原來有成三層咁多,上到去啲裝修都有啲太空感,藍白色燈飾同金屬餐具,但同時又好天然有啲花草牆,果然同CB啲主題同切合🤣我地叫左個Dinner set,啲野食都幾特別,海鮮豬牛雞都有得揀,幾多元化😁 最重要係無論前菜定主菜賣相都好得,但又唔係得個樣喎,味道都好好👍🏻 天使蝦他他又魚子又金箔咁,仲有柚子做嘅泡沫,每一啖他他蝦肉,夾埋個泡食都更加清新,魚子好濃味,蝦肉他他調味唔重,爆開魚油慢慢流過蝦肉更顯鮮味😋燒珍寶帶子,通常燒帶子就係鮮味 完,但呢度用左煙肉椰菜花炒香左放係帶子旁邊,提升左帶子鮮味同吊出海鮮海水味😌 珍寶帶子超大隻,燒嘅熟度岩岩好,肉質仲好soft,上面再加魚子令溫差,口感有趣😁澳洲羊架肥瘦適中,少少肥膏係個邊好正,煎到出晒油,成隻羊架都超香,肉嫩唔柴,個燒汁香而不膩,襯托到羊肉鮮味😌👍🏻

2022-08-15 107 瀏覽
 同摯愛慶祝紀念日當然要揀間高質餐廳。喺朋友推介下就試下呢間餐廳,果然充滿驚喜。燒珍寶帶子即使帶子先係主角但係配菜嘅配搭不錯,底下嘅椰菜花非常爽脆清甜。而帶子配上海葡萄更帶出果種鮮甜,煎得好甘香。摩利菌意粉見識少嘅我第一次品嚐呢個意粉。唔好睇佢只係得三嚿摩利菌,裡面仲釀咗意大利腸,將濃郁菌味再昇華。意粉仲要用埋鵝肝,簡直冇得輸。黑鱈魚鱈魚表皮非常香脆,而配上清甜嘅蜆肉湯,好正。同埋擺盤用上法塔玻璃紙,更加突出海鮮呢個主角。腐皮拿破崙呢個fusion菜真係好驚喜,腐皮代替一般酥皮嘅做法,相比下冇咁膩。中間吉士層好幼滑同香濃,甜度啱啱好。

燒珍寶帶子

摩利菌意粉

黑鱈魚

腐皮拿破崙
2022-08-15 50 瀏覽
同屋企人前排食過呢間喺中環嘅fusion嘅法國餐廳,好欣賞呢間餐廳嘅配搭。食完真係醒神曬!燒珍寶帶子🦪本身以為帶子配上pencetta會好搶帶子個鮮甜味。不過正正係呢個煙做嘅油香更帶出帶子嘅鮮味,亦令到椰菜花食落唔太單調。摩利菌意粉 🍝 鵝肝意粉真係未試過,食落好creamy同埋鵝肝嘅油香充滿曬喺個口腔到。而摩利菌釀埋啲香腸感覺好得意,充滿肉味嘅菇食落唔會單調。黑鱈魚 🐠 不嬲都好鍾意食法式紙包魚。而呢個黑鱈魚係充滿曬鮮甜蜆肉同埋昆布嘅湯,好好好清甜。完全零味精,飲到一滴都冇得淨。嚟多個呀,唔該!當然個魚煎得好香,表面脆口,質地柔軟。
燒珍寶帶子🦪
摩利菌意粉 🍝
黑鱈魚 🐠
2022-08-12 135 瀏覽
訂左2人下午茶,餐廳位置唔難搵,去到上左2樓,有好大幅花花牆,不過座位之間有啲逼,空間比較細所以有啲嘈(張圖直接ig story save係咪唔得架🤨?)咸點比甜點好,甜點太甜喇,最好食既甜品係芝士蛋糕,其他唔咁甜就會好好多咸點就樣樣都好食!服務方面非常好,職員都好禮貌好親切價錢連加一好似接近400蚊,都算幾抵食!

(張圖直接ig story save係咪唔得架🤨?)

咸點就樣樣都好食!

服務方面非常好,職員都好禮貌好親切

價錢連加一好似接近400蚊,都算幾抵食!