2018-08-06 3754 瀏覽
食埋呢餐 生日飯 就暫時無大餐食la早幾日 朋友問我想食咩通常我都都會俾個類型(eg. 中式 西式 日式)等他們去search and reseved但果日我諗起 我好想食呢間因為fusion菜 未試過而且有好多特式飲品入面裝修都好特式燈光都暗暗地 好舒服再聽埋d音樂 可以relax. 下燒牛舌好soft 唔會話薄鍾意牛舌一定要試惹味一口蜜糖腸勁多蜜糖 好甜好似唔止腸咁簡單 仲有d. 蘑菇仔但一口一粒的確易食黑松露炸薯條炸薯條剛剛炸好就上超級熱 唔好睇得dd black truffle但都好夠味呢個白汁狗仔粉大人小朋友都like開頭都怕伏 食落幾QQ仲可以加菜脯白汁都幾香濃大烤菇芝士牛肉漢堡隻菇好香 超大件個肉都仲有pink一開4 一人一件的確有特式甜品nutella香蕉 焗棉花糖配餅乾餅乾可以refill我地都fill左 2 round真心好味 我都食左4.塊餅乾好甜。好溜 但停唔到口呢杯好靚 好summer似波子汽水味呢杯係fruity. 味重係有菠蘿 薄荷 沙冰口感今次失策 個menu以為影左 結果d名都唔記得不過menus有圖 到時睇住order就ok la
食埋呢餐 生日飯 就暫時無大餐食la
早幾日 朋友問我想食咩
通常我都都會俾個類型
(eg. 中式 西式 日式)
等他們去search and reseved

甜品
nutella香蕉 焗棉花糖配餅乾
餅乾可以refill我地都fill左 2 round
真心好味 我都食左4.塊餅乾
好甜。好溜 但停唔到口

呢杯好靚 好summer
似波子汽水味

呢杯係fruity. 味重
係有菠蘿 薄荷 沙冰口感
ball and law

今次失策 個menu以為影左
結果d名都唔記得
不過menus有圖 到時睇住order就ok la
白汁蜆肉狗仔粉
2018-07-21 710 瀏覽
今晚與cousin晚飯傾得未盡興,所以四圍閒逛亂闖,之後就撞到入咗WOFT呢間酒吧餐廳簡單來言,佢呢度ge cocktail 都好多款,我哋order ge呢幾款果味十分重,似果汁多過cocktail,酒味差不多可以說是沒有。鐘唔鐘意就見人見智。係門口已經見到呢款甜點ge相,好想食,唔理幾夜,脂肪幾多同之後有幾guilty都要”開心share”。我本身唔食香蕉,但佢綿花糖下nutella漿應該有加香蕉同消化餅碎去焗,出奇地我接受到!不過爭D ge係我哋食咗一半發現綿花糖料太多而唔夠餅配,request希望俾多2塊餅乾,當然這非理所當然,但2塊餅其實對food cost 影響唔太大,可惜侍應只回應提議我哋叫多客⋯⋯um⋯⋯本人認為爭少少顧及customer experience 不過我哋見隔離枱其他小食主吃賣相都很不錯,下次如果係附近搵食,都會考慮再試!
Strawberry  Doggy  Jump
Ball  &  Law
House  red  &  Bloody  Girl    (Back)

WOFT  Fusion  S  Mores  Pie  with  Nutella

Strawberry  Doggy  Jump
Ball  &  Law
  • 脆焗棉花糖朱古力夾心批
2018-07-15 695 瀏覽
.白汁蜆肉蘑菇狗仔粉 ($98)估唔到我第一次食狗仔粉唔係喺十八座而係喺間西餐廳🤣佢個白汁好濃忌廉味 狗仔粉腍度剛好同白汁一齊煮過所以非常入味 蜆肉都叫做幾多放埋菜脯落去的確幾fusion😆不過我都係prefer唔落 所以佢分開上都係明智嘅👍🏼.黑松靈芝士薯條 ($63)薯條即叫即炸 但因為下面嗰啲焗住左食到落底有啲腍左🙈黑松露同芝士都係 食到落底已經冇哂 得面有如果有個黑松露芝士醬點就更好唔係食到底就同普通薯條無分別~.忌廉菠菜煙三文魚水牛芝士墨汁Pizza ($118)我對厚薄pizza冇咩特別偏好但如果唔想咁飽咁濟 我多數都會揀薄pizza😙😙忌廉菠菜芝士攞左黎做個底菠菜唔算好出味 因為上面放左火箭菜同黃瓜原本對黃瓜唔大好感 平時亦好少時但放左落黎係出奇地好食 酸味味令pizza冇咁漏~整體上pizza嘅配搭唔錯嘅😋😋.最後提提大家 想去食的話就盡量book位先 因為設有電話訂座 如果walk-in就有機會冇位 (我就差啲係咁 非常爆😅🙈)
白汁蜆肉蘑菇狗仔粉 ($98)
估唔到我第一次食狗仔粉唔係喺十八座
而係喺間西餐廳🤣
佢個白汁好濃忌廉味 狗仔粉腍度剛好
同白汁一齊煮過所以非常入味 蜆肉都叫做幾多
放埋菜脯落去的確幾fusion😆
不過我都係prefer唔落 所以佢分開上都係明智嘅👍🏼
白汁蜆肉蘑菇狗仔粉

黑松靈芝士薯條 ($63)
薯條即叫即炸 但因為下面嗰啲焗住左
食到落底有啲腍左🙈
黑松露同芝士都係 食到落底已經冇哂 得面有
如果有個黑松露芝士醬點就更好
唔係食到底就同普通薯條無分別~
黑松靈芝士薯條

忌廉菠菜煙三文魚水牛芝士墨汁Pizza ($118)
我對厚薄pizza冇咩特別偏好
但如果唔想咁飽咁濟 我多數都會揀薄pizza😙😙
忌廉菠菜芝士攞左黎做個底
菠菜唔算好出味 因為上面放左火箭菜同黃瓜
原本對黃瓜唔大好感 平時亦好少時
但放左落黎係出奇地好食 酸味味令pizza冇咁漏~
整體上pizza嘅配搭唔錯嘅😋😋
忌廉菠菜煙三文魚水牛芝士墨汁Pizza

白汁蜆肉蘑菇狗仔粉
忌廉菠菜煙三文魚水牛芝士墨汁Pizza
2018-07-10 708 瀏覽
四人飯局三人遲到一小時(其實我都遲到半小時但技不如人)的最佳自私節目當然是自選cocktail加佐酒小吃,點了worshipcorner ( vodha + teaquila + pineapple🍍 + lemon🍋 + illiciumverum )手工啤酒🍺和蛋黃黃金炸魚皮,未幾朋友已趕到,再點了幾杯不同味道的手工和手調飲料,主菜點了鵝干黑松露海膽risotto,三者都很鮮味但唯獨飯質欠佳,太硬兼沒有汁;之後點的mussels,Benedict,泰式生蝦,黑松露crepe都不過不失!最後再點了nachos繼續佐酒全因招呼不俗!
全因招呼不俗!
2018-06-10 942 瀏覽
最近香港流行手工啤酒既餐廳,其實之前喺比利時同韓國都試過手工啤酒,一試便愛上,所以今次想嚟試吓香港既手工啤酒, 環境比想像中細有啲失望,但好彩坐落都幾舒服好啱傾計,我同個friend兩個人試咗3支手工啤酒,花露水小麥帶有花香味、陳皮啤、澳洲麥啤包裝有隻紅色怪物,總括嚟講3支都好飲各有唔同味道,另外叫咗煙三文魚沙律、雞泡魚干、牛扒、焗棉花糖甜品做結尾,D 嘢食都好好味, 想讚下佢哋嘅waiters 非常之有禮貌,埋單$680(兩位)
2018-06-09 543 瀏覽
被傳統特色醬料入饌而吸引,他們會用腐乳、南乳用嚟煮食,造成送酒菜式。試過特色雞蛋仔,十分好味,所以會再去光顧。他們手工啤酒選擇十分多, 曾經試過台灣手工啤酒,感覺也不錯,因為他們會用烏龍茶,製作啤酒,啤酒有茶味,感覺特別清新。生意十分好,之前訂位多次,打電話都訂不到,現在看見openrice可以預約,實在太好了。

2018-05-27 733 瀏覽
見係星期五晚,就一行4人去呢間bar & restaurant 食晚飯。我地去到時係9點15pm,都有唔少人等位,可能加上舖頭位子不多。但等左一陣9點30pm就有位,佢本drink menu有好多款唔同地方既手工啤酒🍻另外有果汁檸檬茶個d。 野食方面唔算好多,個伴酒snacks就多選擇d。有款咸蛋黃薯條私心推介,好食!餸酒一流! 另外我地仲嗌左好多野食,青口,雞翼,nachos 另外仲order左軟殼蟹窩夫漢堡,佢特別在於個包係窩夫,不是平時夾個隻包,個蟹都好大件好好食。 另外仲配一d薯條。但呢個價錢都幾貴下。 友人仲嗌多個 rib eye steak 5成熟,個rib eye味道正正常常。普通西餐聽個d質素份量都大件,因為價錢都偏貴。!!最後友人未飽,order左個肉醬意粉,但極度唔推介個意粉,味道怪怪的,好甜。。最後埋單1200幾蚊,我地好好奇為何會咁貴哈哈,可能嗌多酒和野食。 overall推薦的是軟殼蟹窩夫漢堡!

咸蛋黃薯條
另外我地仲嗌左好多野食,青口,雞翼,nachos
青口
nachos

但呢個價錢都幾貴下。
軟殼蟹窩夫漢堡
份量都大件,因為價錢都偏貴。
rib  eye  steak

雞翼
2018-05-25
15 分鐘 (堂食)
咸蛋黃薯條
nachos
  • 芝士軟殼蟹窩夫漢堡
  • 手工啤酒
2018-05-22 627 瀏覽
約左友人係麥花臣睇concert , 於是就揀左呢間餐廳😀 。6點就入座了 ,同朋友叫左2支香港手工啤酒😌 懷舊控的我我叫左雙妹嚜牌手工啤 味道帶點清香和薰衣草味😀。朋友就叫左花雕酒 佢話有點荔枝味😍 野食叫左egg benedict同大啡菇牛肉漢堡,黑松露芝士薯條,eggbenedict 有驚喜 佢個底係薯餅底黎 好好食 😭 岩哂我。大啡菇牛肉漢堡 ,重點都係大啡菇 好食幾juicy吾乾 👍🏻 黑松露芝士薯條就芝士味較濃郁 如果黑松露再重D 咁就very good 了!😍
2018-05-19
  • Egg  benedict
2018-05-18 363 瀏覽
Absolutely disgusting place... we booked a table for 7:30pm. Arrived at 7:38pm and they said they had given the table away because we didn’t accept a call at 7:31pm. Staff are disgusting and rude. No apology whatsoever. They took one look at us, saw we look like locals and pushed us away. However if you’re white you’ll probably get a table no problem. Not like their staff speak any English though. Do not recommend at all based purely on the rude and uneducated staff.

2018-04-13 861 瀏覽
呢間響旺角嘅WOFT 之前成日聽朋友講唔錯,試過兩次walk in都唔成功;今次醒了!早一星期book一定無問題啦😎✌🏻唔講咁多,去相先~~~~(好對唔住大家,因為隔左一段時間先打呢篇食評,唔記得晒啲價錢同菜式名tim👻)Any肥,睇相同內容最重要~~~1)Drink list中勁多勁多嘅手工啤比你揀,開頭以為有貼貼紙紅點定黃點嘅係推介,點知叫落先知原來果啲係代表無貨😅😅😅好在佢都仲有好多選擇;Drink list除左有寫手工啤的內容材料外,仲有寫酒精濃同埋有相度;岩晒唔飲得又要飲嘅小妹😂😂😂唔記得叫咩名,我見隔離台叫,我認住個樣跟叫的😂;都唔錯,有種獨一無二的感覺,易入口, 熱情果果支,酸酸地,好fresh~~~2)咩名唔記得,總之大啡菇啦😂😂😂都好味的,芝士味唔會過濃!3)都係唔記得個名,仲之棉花糖果個啦😝之前係因為見到佢個樣好吸引,一早記錄在案嘅must eat item;唔知係咪過份期待,食落覺得一般般,同埋好甜,有點漏;好彩佢附左啲消化餅中和下,如果有多啲餅會更好!如果唔太好甜嘅親,建議你搵啲好甜得嘅朋友一齊食或者多啲人一齊試以免浪費🙈4)唔記得咩龍蝦pancake之類,味道

唔講咁多,去相先~~~~

Any肥,睇相同內容最重要~~~

2)咩名唔記得,總之大啡菇啦😂😂😂
都好味的,芝士味唔會過濃!

3)都係唔記得個名,仲之棉花糖果個啦😝

4)唔記得咩龍蝦pancake之類,味道都ok,再多啲龍蝦肉就好了🤤

5)呢個好似係唔知咩腐乳火鍋,都正常,試下都幾搞笑嘅,唔難食,不過如果下次來我會試下其他😂唔係我會一食再食嘅item😂
仲有樣要提係佢個煲下面舊蠟燭成日熄(點左5次都有),令我地同職員都有啲憫掙,最後個職員直接拎左入廚房翻熱再點多次火比我地😂

埋單,3個女仔,一人$212都ok丫;不過如果想靜靜坐下來傾計的話就要再轉場了😆
第二次黎,呢次係同朋友慶祝生日嘅!🎂好彩有預先訂位,因為餐廳都幾好生意,無訂嘅可能要等好耐!入座計用餐時間2小時。餐廳嘅裝修幾有情調,但由於多數枱都係就枱配圓櫈,無得挨,就坐得無咁舒服。😣枱同枱之間都有d迫。因為坐窗邊,而且個晚都幾大風,吹到覺得好凍😖飲品方面,同朋友都叫咗cocktail.$68杯好抵!呢杯係wet dog,都幾refreshing🤗Strawberry milkshake + vodka 🍓食物方面❤️前菜呢個焗磨菇好食!好juicy🤤🤤配埋芝士好正!仲叫咗個肉醬千層面$128好味但份量都幾細下,好似幾啖就食哂😂所以又冇覺得好漏。另外仲叫咗呢個燒雞。$188不過不失啦 冇咩特別。個雞皮脆脆地幾香口。但價錢就偏貴啦因為餐廳既食物份量都比較細。兩個女仔食都食哂又唔覺得好飽🤭🤭另外,用餐時間真係得兩個鐘,店員就會叫你埋單,所以記得等齊人先好入座呀🤫
第二次黎,呢次係同朋友慶祝生日嘅!🎂

因為坐窗邊,而且個晚都幾大風,吹到覺得好凍😖

飲品方面,同朋友都叫咗cocktail.
$68杯好抵!

呢杯係wet dog,都幾refreshing🤗

食物方面❤️
前菜呢個焗磨菇好食!
好juicy🤤🤤配埋芝士好正!

仲叫咗個肉醬千層面
好味但份量都幾細下,好似幾啖就食哂😂
所以又冇覺得好漏。

另外仲叫咗呢個燒雞。$188
不過不失啦 冇咩特別。個雞皮脆脆地幾香口。
但價錢就偏貴啦

因為餐廳既食物份量都比較細。
兩個女仔食都食哂又唔覺得好飽🤭🤭

2018-03-30 752 瀏覽
同事LASTDAY揀左好耐都決定唔到食咩好,到最後一日先臨急再揾一開OPENRICE就見到呢間WOFT係推薦列又咁多好評,睇落都唔錯咁就決定嚟試一試啦不過居然5點先開,見到食評講到好難BOOK咁唯有早少少出去等位最後6點前去到,唔洗等就有位店內環境唔錯,播輕快既音樂唔算太嘈,同事間正常音量傾計都可以MENU幾有質感講下啲野食⋯菜色名唔太記得LU可能會錯先黎個小食-梅味薯條本嚟以為係有梅粉既薯條,點知係少少梅味既甜薯,甜甜地少少酸不過都唔差既,但我啲同事就唔多中意啦,結果得我一個人係到食之後上咗個海鮮PIZZA,成晚最受好評就係佢啖啖肉又JUICY,個薄底又薄又脆之後上咗個豬背骨同漢堡,普普通通冇咩特別個漢堡好細份,一個人食都未必夠飽飲品只能劣評,成枱冇人願意飲哂各自既飲品影影相打個卡都還可以成晚最期待既就係甜品睇相好似好好食咁,但結果都係平平無奇自家製焦糖醬,食唔到有咩特別PANCAKE好'鞋',大家都唔想食結果又係我一個食總括黎講都可以接受,唔難食嘅,但試過一次OK了,應該唔會再去

最後6點前去到,唔洗等就有位
MENU幾有質感
講下啲野食⋯菜色名唔太記得LU可能會錯
先黎個小食-梅味薯條
本嚟以為係有梅粉既薯條,點知係少少梅味既甜薯,甜甜地少少酸
不過都唔差既,但我啲同事就唔多中意啦,結果得我一個人係到食
之後上咗個豬背骨同漢堡,普普通通冇咩特別
個漢堡好細份,一個人食都未必夠飽

飲品只能劣評,成枱冇人願意飲哂各自既飲品
影影相打個卡都還可以
成晚最期待既就係甜品

睇相好似好好食咁,但結果都係平平無奇
自家製焦糖醬,食唔到有咩特別
PANCAKE好'鞋',大家都唔想食
結果又係我一個食
2018-03-29 280 瀏覽
旺角"染布房街"附近有好多餐廳~而"WOFT"係一間有多款手工啤酒既Bar因為自己幾中意有特色朋友又想一試成本都係手工啤酒既MENU好多選擇, 我有選擇困難~朋友叫, 不過佢唔飲得酒~"LION ROCK" ($76)香港出既獅子山下~Cream Soup with Mushroom and Crabs ($58)推介,好濃郁蟹肉味Baked spicy chicken wing ($45)有少少似土匪雞翼不過個價會貴左少少BBQ 濃醬海鮮PIZZA 忌廉菠菜煙三文魚水牛芝士墨汁PIZZAMIX PIZZA~BBQ海鮮, 我個人幾中意味道上好野味甜品~棉花糖榛子朱古力夾心批 (細) ($45)不過好甜, 榛子朱古力味唔重朋友試少少就STOP但一班人食都幾唔錯
旺角"染布房街"附近有好多餐廳~
而"WOFT"係一間有多款手工啤酒既Bar
因為自己幾中意有特色
朋友又想一試

成本都係手工啤酒既MENU
好多選擇, 我有選擇困難~
朋友叫, 不過佢唔飲得酒~
"LION ROCK" ($76)
香港出既獅子山下~
推介,好濃郁蟹肉味

有少少似土匪雞翼
不過個價會貴左少少

BBQ 濃醬海鮮PIZZA
忌廉菠菜煙三文魚水牛芝士墨汁PIZZA
MIX PIZZA~
BBQ海鮮, 我個人幾中意
味道上好野味

甜品~
棉花糖榛子朱古力夾心批 (細) ($45)
不過好甜, 榛子朱古力味唔重
朋友試少少就STOP
但一班人食都幾唔錯
2018-03-28 203 瀏覽
約左frd 食飯,因為之前有經驗,所以預先一早上OpenRice book 定!首先一去到,職員好有禮貌,亦會介紹手工啤酒,highly recommend “花雕矛苔” .

花雕那媽
2018-03-24 530 瀏覽
熊妹今日又見莎莉喇,今次係想慶祝返莎莉生日既,咁當然要帶莎莉食好西喇,熊妹睇中WOFT呢間西餐廳,好似環境坐得幾舒服,可以吹下水聊聊天。成日係莎莉身體徘徊的愛德華又話要跟黎,熊妹見卡肥又咁得閒,多啲人一齊食野開心啲嘛,咁就造就左4人行喇。食西餐一般都會先叫啲前菜小食,莎莉就點左個黑松露芝士薯條,真係點正熊妹個範,熊妹又鐘意食黑松露又鐘意食芝士,夾埋薯條就無得頂喇。話明小吃,份量就唔會好大碟,黑松露唔係好多,反而芝士醬就幾足,薯條係粗薯條,咁既配搭好難唔好食,不過熊妹覺得黑松露薯條用黑松露醬味道會比較特出點。西餐唔少得的都係pizza,burger,pasta同steak 喇,好,熊妹3樣都叫齊。首先來的係忌廉菠菜煙三文魚水牛芝士墨汁pizza,睇個名都夠架勢喇,墨汁形成的黑底pizza,上面鋪滿顏色鮮艷的煙三文魚,好強烈的顏色對比,賣相已經好吸引。咸咸的煙三文魚不嬲都好配做pizza的饀料,再配合水牛芝士同忌廉,加埋啲菠菜感覺無咁油膩,仲有酸瓜,中和返芝士同煙三文魚的咸味,味道一個字,夾,真係食到lam lam脷,絕對值得推介。跟住就到burger la,好特別喎,WOFT 有款係芝士

黑松露芝士薯條

忌廉菠菜煙三文魚水牛芝士薄餅

軟殼蟹窩夫漢堡

跟住就到burger la,好特別喎,WOFT 有款係芝士軟殼蟹窩夫漢堡,係窩夫唔係用包做皮的burger喎,即刻試試喇。雖然好想好似一般burger咁一啖由頭咬到尾食齊所有材料,但係有啲難度,因為窩夫係有啲厚度,軟殼蟹又好大份量,應該有一隻手掌咁大,仲有啲蕃茄,生菜同芝士配料,一次過食都係會爆哂出黎,所以都係分開食喇。窩夫幾好味喎,表皮有曬上幾粒糖粒所以脆脆地,食落去甜甜地,裡面軟身,唔係話好重奶油味,配合返漢堡的咸食,唔會變成甜品窩夫咁搶左漢堡風頭,唔錯。軟殼蟹真係好大塊,莎莉好細心咁切成4份,連埋蕃茄芝士生菜,無得彈。

黑松露肉醬千層麵

好,再來的係pasta,莎莉揀左黑松露肉醬千層麵,有黑松露掛名的食物通常都成為必點菜式。不過唔知係咪因為肉醬味太濃,搶哂黑松露的香氣,所以就唔係好食得出有黑松露喇。肉醬配成的食物不嬲都唔會差,酸酸地的蕃茄醬,連埋肉碎,仲有芝士,雖然普遍,但夠哂惹味,好難整得難食。
今次係撈千層麵,比起平時食的肉醬意粉,千層麵係變成一片片,無食意粉一條條的感覺,可以更加重點帶出肉醬芝士的味道。不過食肉醬芝士都預左會好漏好膩,所以都係少吃多滋味。
牛三味

跟住係重點出場的steak la,熊妹揀左牛三味,幾特別,即係食3種牛款,有牛舌,牛肩肉同牛肋條,一次過食哂牛的3種唔同地方,唔洗齋叫steak得一款味道,係幾好的選擇喎!熊妹忙於食食食,講講講,莎莉細心地一路聽一路將三味分成4份喇。呢個牛三味真係做得好出色,每款牛味都有灑上鹽巴同胡椒調味,牛舌比較彈牙有嚼頭,無任何脂肪,岩哂熊妹;牛肩肉比較冧身,脂肪與牛肉的配合好恰當,唔會過多肥肉感覺肥膩;牛肋條就好有牛肉的煙韌,可能因為肋骨部位比較多活動,肉質會比較結實,WOFT好貼心地先除去肋骨部位,免得要食客煎皮拆骨,幾窩心喎!熊妹認為三味中牛舌係最好味的,街外好少地方有得食,加上佢的牛味與咀嚼感又無脂肪正正岩哂熊妹口味,令熊妹留下深刻印象,真係可以encore。

WOFT的調製飲品系列係幾吸引喎,七彩繽紛,五顏六色,係幾特別喎,仲有自家製手工啤,愛德華同卡肥呢啲酒鬼當然唔放過喇。

lion rock

LOL mango

愛德華叫左個手工啤獅子山下,卡肥都係偏好傳統啤酒,叫左杯hoegarden,莎莉唔飲酒既,所以揀左杯mocktail,LOL mango,係由passionfruit,mango,lime調製成的沙冰飲品,幾好味喎,酸酸甜甜幾開胃又解渴,熊妹鐘意酸酸,所以熊妹就無嗌飲品喇,同莎莉一齊分享呢杯沙冰。

最後當然唔少得係甜品喇,慶祝莎莉生日喎,緊係唔少得生日蛋糕喇。擅長整甜品的熊妹為左呢餐已經前幾日預先買定材料,為莎莉整個靚靚生日蛋糕,surprise! 生日快樂呀,莎莉!雖然遲左好多,但有心唔怕遲嘛,哈哈!

又薯仔,又肉,又pizza,又burger,又pasta,又有甜品,肚皮真係要撐開了。食咁多野,total $872,仲有酒飲滿足埋啲酒鬼,慶祝莎莉生日緊係熊妹請喇,最緊要莎莉滿意,happy!
2018-03-19
黑松露芝士薯條