2020-04-01 4070 瀏覽
由大學時期一直光顧的Westwood Carvery,多年一直屹立不倒,說著說著終於又再訪了!前菜先來Butterfly jumbo prawns($168),蝦肉彈牙新鮮,調味又一流。某人一直說著要來吃的Sea urchin carbonara($238),果然也沒令我們失望,al dente,海膽味濃郁又好creamy,不像坊間一些所謂的海膽意粉其實只是鋪了幾塊海膽在上面。作為牛魔王自然最期待這個Slow-roasted beef short rib ($588)。匆匆拍完照已經忍不住要開動。燒得香噴噴,肉夠肥美,筋位有咬口,送酒一流。整盤大大碟,滿足到不得了!嚷著好飽,還是不能skip甜品。New York cheesecake ($78)餅身厚實,甜而不漏,加上berries和醬汁口感豐富。另外,Apple & mixed berry crumble with vanilla ice cream($88)是我的最愛。蘋果的甜配上野莓的微酸,crumble層次感強。這邊的果肉較多較大塊,每一口都有水果的香味!另外不得不提,點了杯Château La Gorce Cru Bourg

嚷著好飽,還是不能skip甜品New York cheesecake ($78)餅身厚實,甜而不漏,加上berries和醬汁口感豐富。另外,Apple & mixed berry crumble with vanilla ice cream($88)是我的最愛。蘋果的甜配上野莓的微酸,crumble層次感強。這邊的果肉較多較大塊,每一口都有水果的香味!

另外不得不提,點了杯Château La Gorce Cru Bourgeois ($108)是一致的覺得好喝。完美的晚上,下次一定要再來!

Westwood Carvery開業已經10年,菜式如海膽意粉、Prime Rib及Short Rib都非常有名,以往試過意粉又試過到訪時剛好沒有海膽意粉。這次到訪終於又再吃上海膽意粉及一嚐Beef Short Rib。2015 Weingut Rappenhof Muth Riesling QBA $108食物未到,先來喝一口,之後再配大蝦及carbonara簡直一流!2011 Château La Gorce Cru Bourgeois $108這杯Cru Bourgeois非常高質,是很不錯的波多爾紅酒,by glass能喝到真不錯!Butterfly jumbo prawns $168得知主菜份量十足,先來分享一道前菜。Butterfly prawn其實是把蝦身背部畫刀再使其平坦。這樣烤起來特別的有美感,調味也平均。大蝦新鮮,口感紮實有彈性。Sea urchin carbonara $238看到這海膽卡邦尼已經有點顧不及拍照!金黃色的海膽醬掛滿意粉,可以再按個人口味加上青檸。海膽鮮甜,意粉al dente,絕對值得一再光臨!Slow-roasted beef short rib

Butterfly jumbo prawns $168

Sea urchin carbonara $238

Sea urchin carbonara

Slow-roasted beef short rib $588

第一次點這個慢烤牛肋排,份量十足。牛肋排已經去骨,烤得剛剛好,外圍都帶著焦香。肉質軟嫩而肉味香濃,就連少吃牛的我也連吃了幾塊!絕對適合大夥兒一起分享呢。

Creamed  spinach  with  bacon

New York cheesecake $78

Cheesecake 比想像中更大件,絕對可以share食!口感綿軟順滑,配上微酸的berry醬、草莓及藍莓,正好中和了芝士餅的膩度。

New  York  Cheesecake

Apple & mixed berry crumble with vanilla ice cream $88

Crumble微熱,上面還鋪滿了燕麥,比較特別。下面是蘋果及雜莓,大大塊的,最愛配上冷冰冰的雲尼拿雪糕進食。

吃得非常滿意的一頓飯。雖然近日受疫情影響,其實只要注意衛生,還是可以跟一兩個親朋好友一同享受美食,心情也會放鬆不少呢!
Creamed  spinach  with  bacon
New  York  Cheesecake
2020-03-17 461 瀏覽
今日同朋友相聚傾心事,在這個疫情籠罩的情況下,大家還會相約,證明大家的感情很好了。既然大家難得外出,一定要去真正好食的餐廳,不然會浪費了一餐呀。Westwood Carvery這間餐廳主打牛扒,朋友是食肉獸,所以這間餐廳他很喜歡。在埸的客人,基乎每位都會吃牛扒,而且都對食物質素很滿意。Sweet n Spicy Chicken Wings $118今天好想吃雞翼,一碟有六隻,份量很多。雞翼好大隻,而且好多肉汁,又甜又辣,很開胃。雞翼下有羽衣甘藍,減低齋食肉的膩感。Lobster Fra Diavolo $188+98原本好想吃海膽卡邦尼,但在七點半已經賣光,好可惜呀,唯有下次去食過啦。新出的龍蝦意粉,可以加98要全隻龍蝦,炒意粉有點辣,又惹味又刺激,都幾好食呀。

Lobster Fra Diavolo $188+98

2020-03-01
2020-03-10 398 瀏覽
Sea-urching 😋: 4.8 💸:HK$238~~With cucumbers may seem unusual, but the freshness of the cucumber pairs beautifully with the creamy uni and the richness of the carbonara sauce. The Carbonara was delightfully light and well-seasoned. Uni melted into a creamy sauce with a texture as velvety as custard. A dish that we incredible dreamed up!!!! ~~只為鮮甜海膽汁和 #新鮮海膽 !!! 呢個加入青瓜中和厚厚的卡邦尼忌廉汁,無得頂呀!!~~~
Sea-urching

😋: 4.8 💸:HK$238

~
位於中環的Westwood Carvery ,是一間超人氣美式扒房。曾聽不少牛魔王和朋友說過,這裡的牛扒深得他們歡心,獲得如此高度評價,當然要來試試吧!餐廳樓高兩層,地舖佔地不大,餐桌間略逼。如果跟一大朋友相聚,建議大家包場,感覺會更舒適哦。最近疫情嚴重,沒想到當日光顧,餐廳全院滿座,果然擁有超高人氣呢。晚市光顧,可選套餐或單點美食,提供前菜丶沙律丶小食丶主菜和甜品,選擇甚多。當中餐廳的 馳名牛扒,是必點菜式哦。Crab Cakes $198兩件圓滾滾的蟹餅,內裡是滿滿的蟹肉絲,用料豐富,飽滿大球,調味剛剛好,香濃可口,是出色之作哦。Signature USDA Prime Rib $488令我朝思暮想的Prime Rib,登場啦!牛扒選腸美國著名產地 Nebraska 的優質牛肉,先用高溫燒烤,然後用低溫慢烤十多小時,用心製作,難怪令人稱心滿意。厚厚一件粉紅色牛扒,賣相超級吸引呀! 牛扒可自行選擇份量,分別為 $388,$488 和 $588。牛魔王們著迷的牛扒,色澤鮮嫩,柔嫩無根,肉味香濃,質素其高,令人非常滿意哦!Chocolate Brownie $78最後的招牌布朗尼,同樣不

Crab Cakes $198

Signature USDA Prime Rib $488

Chocolate Brownie $78

最後的招牌布朗尼,同樣不失所望。冰凍的雲尼拿雪糕和熱辣辣的朱古力布朗尼完美融合,布朗尼甜度不高,且有果仁在內,增加口感,很好吃呢!
2020-03-08 429 瀏覽
星期六都有lunch set 幾好首先今日個soup of today 係磨菇湯,好明顯係自家制,不是買罐頭,好足料又有誠意,之後海膽意大利粉夠creamy, 海膽味夠出,份量仲好多,抵食,食完好想再試埋佢其他菜式。服務就一般,話開到15:00,但14:45就趕人走。
星期六都有lunch set 幾好
2020-03-07
  • Canadian sea urchin carbonara
2020-03-04 340 瀏覽
約完朋友拎嘢,途經過蘭桂芳,見到一間特色西餐食美國菜名字叫Westwood Carvery餐廳,基於男友中意食西餐,就決定入呢間餐廳食,餐廳以木嘅裝修同紅酒做賣,可惜我哋聽日要上班所以未試飲紅酒,格調都比較屬於浪漫溫馨嘅燈光下享用晚餐 以下嘅菜式都值得推介 USAD Prime Rib Regular Cut Homemade Beef Barley Vegetable SoupMix Berry Lemonade炸蘑菇配黑松露醬龍蝦意粉

以下嘅菜式都值得推介

USAD Prime Rib Regular Cut

Mix Berry Lemonade

炸蘑菇配黑松露醬

龍蝦意粉

Mushroom    with  Black  Truffles

Mixed    Berry  Lemonade
USDA  Prime   Rib  Regular  Cut
🦞🍝龍蝦意粉
2020-02-25
Mixed    Berry  Lemonade
🦞🍝龍蝦意粉
  • 自家製牛肉湯 ,USAD  Prime  Rib  Regular  Cut ,炸磨菇配松露醬,龍蝦意粉
2020-03-02 347 瀏覽
話說今日有朋友仔邀請去試一間都開左好多年,行內都出名,咁多年都keep到水準,而我又未食過既美國菜坦白講,我食得最多既美國菜我諗都係漢堡同扒,總之就係肉肉肉啦。但呢間美國菜比到我驚起wo, 抵佢可以係呢個地段開左咁多年講真其實我都好幾年冇出過蘭桂芳呢邊食飯。原來都開左唔少餐廳。聽朋友仔講呢間美國菜原來都開左好多年,水準都有有返咁上下,一定唔會失望,所以約埋一齊去試一試,點知完全有驚喜,真係好好食,一改我心目中美國菜既睇法。

但呢間美國菜比到我驚起wo, 抵佢可以係呢個地段開左咁多年

lemon soder

Soup
Spaghetti Mixed Mushroom with Black Truffles
USDA Prime Rib (Regular)
2020-02-25
lemon soder
Soup
USDA Prime Rib (Regular)
  • USDA Prime Rib Regular Cut
  • Homemade Beef Barley Vegetable Soup
2020-02-29 360 瀏覽
呢間位於中環嘅西餐廳,好高質,食物有水準😋👍🏻幾適合食生日飯、慶祝節日、紀念日✨.8oz Prime Rib Regular $388塊扒好腍、好粉嫩😍唔會肥膩,好高質!好鍾意食果個芥末醬🤍.Roasted Beetroot & Pumpkin Salad $138紅菜頭南瓜沙律,比想像中好食🤣呢個配搭又幾好👌🏻好健康嘅沙律👍🏻.Chef's Special Pasta $188係龍蝦意粉!龍蝦多肉、夠新鮮🧡意粉好味、彈牙🤤份量好足夠,食得飽肚👍🏻Sorbet $76 for2椰子雪芭🥥椰子味好香濃!幾好食😋只係甜咗些少,同埋較細杯🙈Lime Soda $38Premium White Peach Oolong Tea $42兩杯都幾好飲💕

呢間位於中環嘅西餐廳,好高質,食物有水準😋👍🏻
幾適合食生日飯、慶祝節日、紀念日✨

8oz Prime Rib Regular $388

塊扒好腍、好粉嫩😍唔會肥膩,好高質!好鍾意食果個芥末醬🤍

Chef's Special Pasta $188

Sorbet $76 for2

椰子雪芭🥥椰子味好香濃!幾好食😋只係甜咗些少,同埋較細杯🙈
Lime Soda $38

兩杯都幾好飲💕
2020-02-21 314 瀏覽
One of my favorite spot for lunch in central, especially in love with their sea urchin carbonara!!!! They serve pretty decent price set lunch ! My all time favorite is Sea urchin Carbonara... also with a choice of appetizer, salad or soup of the day! The sea urchin carbonara is super creamy and flavorful... with a little hint of lime and spring onions to increase the freshness of the sea urchin ! It’s a super filling dish .... the spaghetti is al denta! Perfectly cooked every time ! When I crave

Sea  urchin    Carbonara

The sea urchin carbonara is super creamy and flavorful... with a little hint of lime and spring onions to increase the freshness of the sea urchin ! It’s a super filling dish .... the spaghetti is al denta! Perfectly cooked every time ! When I crave for sea urchin pasta .... this is my first option !
Sea  urchin  carbonara

Their signature dish is always their prime rib dip sandwich with fries ! The bread was soft with a crispy crust, filled with generous amount of beef. Yet I feel like there is something missing in terms of flavor... even with the gravy dip it did not bring out the beef flavor !
Prime  rib  dip  sandwich
2020-02-13
Sea  urchin    Carbonara
Sea  urchin  carbonara
2020-02-12 212 瀏覽
同朋友飯聚,佢地揀左中環間Westwood Carvery,主打食份量比較大既美國菜,岩晒食肉獸既我地。叫左杯有少少辣既青瓜Lemonade,初時仲怕會唔會好辣,原來係較偏向清新既青瓜味,幾容易入口。小食有我至愛既忌廉粟米同忌廉菠菜,兩款就咁食都已經好惹味!仲有呢個必試既蟹餅,食落見到都係絲絲蟹肉,蟹味突出,好食!多士+煎鵝肝+海膽!!係好邪惡既配搭,每啖都係一種享受😍份量超大既慢煮Beef Short Rib,特別之處係食唔同位置口感上都有點唔同,而且牛味濃郁,肉質幾嫩,唔會乾柴,經烤過後味道更加香!仲有據聞係呢度招牌既海膽卡邦尼意粉,整成碟撈勻後,意粉質感非常creamy,仲伴隨陣陣海膽既味道,好好食呀!甜品有蘋果金寶同紐約芝士蛋糕,正常味道

小食有我至愛既忌廉粟米同忌廉菠菜,兩款就咁食都已經好惹味!

仲有呢個必試既蟹餅,食落見到都係絲絲蟹肉,蟹味突出,好食!

多士+煎鵝肝+海膽!!係好邪惡既配搭,每啖都係一種享受😍

甜品有蘋果金寶同紐約芝士蛋糕,正常味道
武漢肺炎繼續打擊本地經濟,呢幾日出過街都知,出街食飯嘅人真係唔多。好多好驚嘅朋友,呢排真係唔夠膽去街。不過黎緊又係一年一度嘅情人節,我諗大部份人點都會試下出去食下掛,畢竟一年一次。搵間餐廳食飯慶祝情人節,順便補下物資都要嘅。往年好多人都喜歡情人節打邊爐,因為絕對唔會俾人坐地起價,而家打邊爐好似高危,不了。咁不如回歸基本,食返西餐,西餐一定有平靚正嘅選擇。即刻推介返我年尾食過寫過嘅呢間westwood cravery,再推一下 。當晚和一大班朋友食,非常高興,因為可以有多好多選擇,上次同老婆兩個人來,一碟意粉一個扒已經好飽。先來杯mojito,食飯前,一係飲佢,一係飲gin tonic ,是最好的appetizer 。前菜沙律選擇係我最愛的紅菜頭,Roasted Beetroot & Pumpkin Salad,與別不同的配搭,愛沙律嘅人點會唔鐘意。                                  愛炸物的一定喜歡這個,Fried Calamarim的炸魷魚,真係不能停口,一定要送杯啤酒。                    好驚喜的還有這個Fisherman’s C

好多好驚嘅朋友,呢排真係唔夠膽去街。

搵間餐廳食飯慶祝情人節,順便補下物資都要嘅。

咁不如回歸基本,食返西餐,西餐一定有平靚正嘅選擇。

好驚喜的還有這個Fisherman’s Crab Cake,雖然以價錢唔算平,但入面全部係蟹肉,好豐滿,完全沒有任何欺場,係真嘅蟹餅。就如現在香港人的口罩,足三層。

我係看到呢件多士才衝着要過來的,Canadian Sea Urchin & Foie Gras Toast ,上面的清酒啫喱加上大大件的加拿大海膽再加上煎到勁香嘅鵝肝,我相信除非你唔食海膽或者鵝肝,如果唔係,完全無抗拒嘅餘地。

主菜當然要吃Slow-Roasted Beef Short Rib,呢個係無得輸嘅作品,燒得香,吃下去那個肉汁爆發,牛強烈嘅香味一流,絕對是愛牛的佳音。

USDA Prime Rib Regular Cut Sides係另一回事,每次嚟到呢間餐廳我哋都會問究竟你鍾意Short rib 啲定係prime rib多啲,我自己覺得short rib 野性得多,就如刺身同火炙嘅分別,今晚呢個regular cut其實都唔錯,不過如果下次厚切的話成個口感都會令人滿足好多。

如果你來,要prime rib最好都係要厚切。

Side又係這餐廳不能錯過的項目,忌廉粟米同菠菜都好正,不過吃得多會膩,反而我最愛蘆筍。

每次來都要吃的Urchin carbonara,每條都充滿豐腴的忌廉汁同海膽撈匀所有意粉,係令人吃到難忘到一個點。

基本上呢一碟意粉真係唔使寫,佢個樣已經話左俾你知道有幾好食。

叫了coconut sorbet喺中段當作一個過渡,感覺好爽。

甜品幾樣都不錯,有板有眼,New York Cheese Cake好好味,樣子小小又可愛, 我反而最愛係佢。

太太同幾位朋友就鐘意Apple & Mixed Berry Crumble with Vanilla Ice-cream,crumble,焗到脆得驚人。

老實說,以價錢來說,係蘭桂坊仲要有咁高嘅質素嘅餐廳選擇唔係好多,這兩年來了幾次,次次都無失望,我還在想星期五,不如再去吃多一次,唔知依家仲有冇位。

如果你還未訂餐廳,不妨考慮吓。

Westwood Carvery
中環蘭桂坊和安里2號地舖
2019-12-06
2020-02-10 1539 瀏覽
近排home office,真係好少出街,但係飯點都要食嘅,尤其嚟緊星期五係情人節,今年嘅情人節餐廳訂枱應該冇以往咁困難,如果想搵個有情調、價錢合理嘅餐廳撐枱腳,可以諗下去蘭桂坊嘅Westwood Carvery。呢間餐廳雖然已經嚟過好幾次,但每次都有驚喜。我同老公特別鍾意佢嘅小食同埋牛扒,當然仲有餐廳嘅招牌意粉,份量同味道都好適合兩口子浪漫晚餐。首先要介紹呢個小食 Fisherman’s Crab Cake,蟹餅外層煎得香脆,切開見到好多蟹肉、仲有洋蔥、薯蓉、香料,我通常都會擠啲檸檬汁,更加清新惹味,真係一試難忘。除咗蟹肉餅,另一款「熱氣」選擇Fried Calamari都係我嘅最愛,脆卜卜嘅魷魚圈,配上蒜蓉蛋黃醬,真係食完生暗瘡都抵!主菜方面,我同老公都好鍾意呢個Slow-roasted Beef Short Rib。我本身唔係好鍾意食生肉,因為怕血淋淋嘅感覺,但牛肉太熟又會好乾。不過呢度嘅牛扒完全冇呢個問題,無論火候同肉質都控制得剛剛好,而且廚師已經細心將牛扒去骨,配埋秘製肉汁,真係食指大動。最後,仲有我哋由第一次幫襯開始,每次都要食嘅海膽意粉Canadian Sea Urchi

最後,仲有我哋由第一次幫襯開始,每次都要食嘅海膽意粉Canadian Sea Urchin Carbonara,餐廳從來都唔會吝嗇,每次都畀大大件鮮甜海膽,撈埋啲意粉,真係每一啖都充滿着海洋嘅美味,香濃美味。

如果你仲未諗到今年去邊度慶祝情人節,不如試吓喺呢度撐枱腳啦!

2020-02-05 147 瀏覽
Canadian Sea Urchin Carbonara🍝 ($238)招牌菜海膽意粉🍝 必食之選😱 海膽份量不吝嗇😚 至少唔會有腥味👌🏻 醬汁亦夠哂creamy😋 意粉入面有洋蔥粒煙肉粒🥓 加強口感食落夠哂豐富😎Fried Calamari🦑 ($148)魷魚份量不少😏 炸得香脆可口🦑 作為餐前小食或佐酒都很不錯🤤Instagram: e.for.eat#eforeat_central #eforeat

Fried Calamari🦑 ($148)
Instagram: e.for.eat
#eforeat_central
#eforeat
2020-01-22 219 瀏覽
朝聖蘭桂芳老牌親民扒房,最近不時都見到佢地個prime rib同海膽意粉嘅蹤影,仲以為係新店上場,唔講唔知原來已經開咗成九年喇,都係果句可以響蘭桂芳開咁耐嘅餐廳點都有一定水準的,今次就同朋友們一齊去朝聖下全晚最亮點緊係個Prime Rib啦,我地當晚叫果個已經係最薄嘅Regular Cut,但都好大份下,牛肉以低溫焗製肉質軟腍juicy;另一款Short Rib相對比較有咬口,燒過再加BBQ醬後更加惹味;仲有一系到嘅配菜全部都好高質小食方面都有唔好經典之作,煎蟹餅每啖都係幼細鮮嫩嘅蟹肉絲,入面仲有啲彈彈嘅魷魚粒,口感更豐富;白酒青口完全以新鮮度取勝,用上紐西蘭嘅鑽石青口,既有白酒汁香同時亦好重鮮味,肉質亦超嫩滑;仲有打卡必點海膽鵝肝多士,兩款來自膽固醇地獄嘅人間極品結合埋一齊,再上加埋酒啫喱平衡下,超推薦呢當然仲有唔少甜品選擇,Brownie確係出色,但我更鍾情New York Cheese Cake,芝士味香濃但又唔會覺得好膩,質感亦比想像中輕盈,真心不得了唯一係當晚冇海膽意粉供應,雖然海鮮意粉都唔錯但始終冇海膽咁滿足,唯有下次再試!